Last news in Fakti

23 Юли, 2021 12:35 2 234 2

Нидерландия глоби ТикТок

  • нидерландия-
  • глоба-
  • тикток

ТикТок не успя да предостави адекватно обяснение

Нидерландия глоби ТикТок - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Нидерландия глоби ТикТок със 750 000 евро, защото не е предоставил декларация за поверителност на холандски език. Много деца, които използват популярното приложение за видеосподеляне, не са били в състояние да разберат термините на английски, съобщиха от контролния орган на страната, цитирани от Евронюз.

„ТикТок не успя да предостави адекватно обяснение как приложението събира, обработва и използва личните данни“, се казва в изявление. Холандският орган за защита на данните заяви, че законът за поверителност на страната се основава на принципа, че "хората винаги трябва да получават ясна представа какво се прави с личните им данни".

ТикТок, който има около 3,5 милиона потребители в Нидерландия, обжалва глобата. В изявление платформата заяви, че нейната политика за поверителност и „по-кратка и по-достъпна версия за нашите по-млади потребители“ са на разположение на холандски език от юли 2020 г. Тя добави, че е направила и други неотдавнашни промени, за да защити поверителността на децата, включително е позволила само директни съобщения за потребители над 16 години.

ТикТок е обект на множество разследвания от регулаторни органи по целия свят относно използването на личните данни. През май Европейската комисия предприе действия срещу компанията, обвинявайки я, че използва маскирана и целенасочена реклама за деца в няколко държави членки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прецедент

    7 0 Отговор
    Ами, да ги съдим и ние. И Епъл, за бг. меню.
  • 2 Проданов

    6 0 Отговор
    Щото ТикТок е китайска и Западът търси и най-малкият повод да удари китайското! Що не глоби сега израелската Пегас, която е шпионирала масово?
Новини по държави: