30 Юли, 2021 23:41 4 955 15

Как ме взеха в робство

  • робство-
  • оон-
  • човешки права-
  • пакистан-
  • търговия с хора

Търговията с хора е световен проблем

Как ме взеха в робство - 1
Снимка: Shutterstock

Мохамад Ариф седи на пода в миниатюрната си колиба. Тя се намира в Харипур, Северен Пакистан, площта ѝ е точно девет кв.м. В нея има само два "луксозни" предмета: един лампов телевизор и един видеокасетофон. Мохамад всеки ден пъха вътре една и съща касета и гледа все един и същи филм. И до днес го мъчат травматичните спомени от младежките му години, когато бил отвлечен от трима души. Те го замъкнали на непознато място, където Мохамад им робувал в продължение на години. Най-напред седмици наред го изтезавали, след това го принудили да работи в каменна кариера по 16 часа на ден, без почивка. Ако някой посмеел да си вземе малко отдих - веднага отнасял тежък побой. При това работният ден дори не се бил най-голямото зло. "Нощем ни завързваха с вериги. Хвърляха ни за ядене някакви остатъци, които дори куче не би докоснало - варварска работа", разказва Ариф, който е прекарал в робство голяма част от живота си.

Търговията с хора е световен проблем

Между 600 000 и 800 000 души по света ежегодно стават жертва на същата робска съдба, сочи статистиката на ООН. Около 70 процента са жени, близо половината - деца. Използват ги много често и като сексуални робини и роби. Според някои оценки, общо по света в момента между 20 и 40 милиона души са принудени да упражняват робски труд. В Пакистан властите се опитват да прекратят тази практика: въвеждат по-строги наказания, усилват преследването. Все още обаче случаите на поробване са масова практика, разказва правозащитникът Шахид Акрам Абаси: "В Пакистан това се случва в по-отдалечените области, където почти няма инфраструктура, а образованието е сериозен проблем. Похитителите отвличат хора и после искат откуп. Обикновено впрягат жертвите си в робски труд".

Малцина успяват да се спасят

Така се случило и с Мохамад Ариф. "Помещенията, в които живеехме, бяха претъпкани с хора като мен. Явно бяха избирали главно млади мъже, които могат да полагат тежък физически труд", припомня си той. След като изкарал много години при най-ужасни условия, вече искал само едно - да умре. Но като по чудо успял да избяга: когато една сутрин го карали с лодката към каменоломната, той скочил през борда и се спасил с плуване. "Стреляха по мен, но за щастие не ме улучиха. Плувах часове наред, преди да посмея да изляза на брега. Там добри хора ми помогнаха и успях да се върна в родното си място." Малцина обаче имат неговия късмет. Статистиката сочи, че по-малко от един процент от жертвите на похищения успяват да избягат. За останалите започва истинска каторга, от която едва ли някога ще се измъкнат.

"Чувствам се ни жив, ни умрял"

Можем ли да се надяваме, че поробването на хора скоро ще изчезне? Едва ли. Трафикантите на роби печелят твърде добре. Според правозащитната организация "Human Rights First", годишният оборот на този "бизнес" възлиза на цели 130 милиарда евро. "Тъй че търговията с хора едва ли някога ще бъде ликвидирана. А жертвите и занапред ще бъдат главно хора, чийто живот и без това е достатъчно тежък", казва Шахид Акрам Абаси. След като се завръща в родното си село, Мохамад Ариф години наред се опитва да преодолее травмата. Жена му, която в продължение на 10 години го мислела за мъртъв, отдавна е сключила друг брак. Ариф оцелява някак, работейки като надничар. "Чувствам се ни жив, ни умрял. Похитителите ограбиха живота ми", констатира той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тва Пакистан не бяха ли....

    21 7 Отговор
    Най добрият приятел на хамириканците и туземците на бабата островитянка от Бирмингам.....Що така демокрацията е още в робовладелството...
  • 2 Някой

    35 7 Отговор
    Така е исляма е съвместим само с примати

    Коментиран от #7

  • 3 Hoho Boho

    9 8 Отговор
    Интересен фейк...

    Коментиран от #8, #10

  • 4 гарфийлд

    4 9 Отговор
    Пакистан пръв приятел на китайските швестери
  • 5 Aлфа Вълкът

    6 1 Отговор
    КозлодОй тва ти ли си!?
  • 6 Мда

    27 4 Отговор
    След някоя и друга година ще има статии със заглавие"Как ме ваксинираха"! Мда
  • 7 афроамериканец

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    прав си, ние по желание сме в америка

    Коментиран от #9

  • 8 Hoho Boho

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Hoho Boho":

    Защо "Интересен фейк..."
    "Нощем ни завързваха с вериги. Хвърляха ни за ядене някакви остатъци, които дори куче не би докоснало - варварска работа"

    Може ли някой да иска магарето му да умре?
    А според статията - те полагат усилия, робът им да умре...
  • 9 Някой си

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "афроамериканец":

    Ти в коя компания караш камион ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Голямото лапане

    12 0 Отговор
    Така наречените мигранти , които заливат Европа са със същата представа за нормалност в живота ! И живеят по правилото на джунглата , " По-силния изяжда по-слабите ! "
  • 12 Деф

    7 0 Отговор
    След време бялата нация ще е малцинство и по същият начин ще ставаме роби на други раси. Ама забравете, че ще има за нас помощ и интеграция от тяхна страна.
  • 13 Акхмет

    10 3 Отговор
    Друго си е нашето демокраъично робство. Пак работиш по 16 часа на ден, за 700 лева, които едва съигат да си купиш някакви остатъци за ядене. Истезанията пак ги има но са под друга - демократучна форма. Веригите с които си вързан са невидими, но абсолютно реални.

    Коментиран от #14

  • 14 Змаещ

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Акхмет":

    И не само. В т.н. "зора на демокрацията" към 1995 година, някъде по северните окрайнини на Сакар взех окаян стопажия. Разказа ми неща, за които бях чувал но не вярвах.
    Човека отишъл да работи, в някакво стопанство гледащо полудиви прасета, надолу към Факия - Странджанско-сакарските диви гори. Прибрали му паспорта, обещавали му а-ха а-ах заплата, но почти не я давали и никога обещаната. Човекът се усетил, поискал си паспорта, но не му го давали. Решил да избяга. Но кой не е бил там из онези гори той не знае как се бяга от там. настигнали го с кучета, вързали го и го пребили. После бой и работа. Хранели го все пак, не лошо. Но заплата не получавал. Обаче този път си направл план за бягство. Успял да избяга и мойто вземане на стоп бе скромната ми помощ. Говореше едва едва, Помоли за вода, по едно време. Поиска да го оставя в Тополовград, беше някъде от Новозагорско, щял да се прибира лека полека пеша. Спрях до един магазин и го попитах какво да му купя. Просълзи се, поиска малко кремвирши и 2-3- филии хляб. Взех му килограм кренвирши и хляб. Питах го пуши ли, купих му и цигари. Поиска едни без филтър. На сбогуване почти се разплака думите сякаш засядаха в гърлото му.
    за мен усещането на това, че помогнах на човек в беда бе изумително. Бях млад и си мислех че най-великото усещане е любенето (на жена, в тези времена вече май трябва да уточняваме), но тогава разбрах, че правенето на добро (добро, да не се бърка добро с глупост) носи също велико усещане -

    Коментиран от #15

  • 15 Знаещ

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Змаещ":

    (в продължениена #14) ... правенето на добро носи също велико усещане - и за душата и за ума, а значи е и здравословно ( казано на езика на науката -- едните чувства задействат отделянето на полезни за тялото вещества)
    Това го споделям най-вече за да споделя тайната сила на Доброто