Last news in Fakti

15 Август, 2021 10:00 5 368 26

Байдън може да плати цената за изтеглянето от Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • талибани-
  • изтегляне-
  • цена-
  • външна политика-
  • доналд тръмп-
  • война

Байдън е бивш председател на комисията по външни отношения на Сената и вижда себе си като експерт по външна политика

Байдън може да плати цената за изтеглянето от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато президентът Байдън обяви тази година, че американските сили ще напуснат Афганистан, съобщението му не предизвика позитивни емоции у всички. Доналд Тръмп беше обещал, че войските ще се приберат до 1 май и всичко, което новият президент можеше да предложи в съобщението си през март, беше неясно обещание, че войниците ще се приберат до една година, пише британският вестник Times, цитиран от агенция "Фокус".

Дали става въпрос за предпазливо обещание на Белия дом с цел да се похвали с повече на по-късен етап, или Байдън е бил притеснен от критиците, не е ясно, но бързо краят на август се превърна в твърда дата, независимо от ситуацията на място. Войските щяха да се приберат и войната в Афганистан щеше да бъде предадена на историята. „Няма да изпратя друго поколение американци на война в Афганистан“, каза Байдън на 8 юли, постигайки това, което тримата му предшественици не успяха да направят и окончателно сложи край на „вечната война“ на Америка.

Той няма как да остане глух за думите на пенсионирани генерали и анализатори, които предупредиха, че Афганистан може бързо да падне пред талибаните, без да има въведен план за сигурност, но дори те не очакваха скоростта, с която бунтовниците ще преминат през големите градове в похода си към Кабул . Байдън е бивш председател на комисията по външни отношения на Сената и вижда себе си като експерт по външна политика и говори няколко пъти за идеята, че „Америка се завръща“ на световната сцена под негово ръководство. Анализаторите прогнозират, че разхвърляното изтегляне може да доведе до това Америка да загуби доверието на приятелите си. Брет Бруен, бивш дипломат, служил при Обама, каза: „Нека не забравяме, че съпътстващите щети от този катастрофален колапс в Афганистан ще нанесат непоправима вреда в доверието в САЩ, особено у нашите съюзници. Нека вземем за пример Обединеното кралство: загубили сте 457 войници и има много семейства, политически лидери, които ще се поставят под въпрос следващия път, когато се говори за „нашите специални отношения. "

Байдън беше нов сенатор през 1975 г., когато САЩ напуснаха Виетнам и той ще бъде поразен от сравненията, особено в обикновено симпатизиращите му вестници като The Washington Post, в които един колумнист каза вчера: „За президента Байдън, който се надяваше на подреденото изтегляне на САЩ от Афганистан, хаосът в Кабул носи ехото на падането на Сайгон през 1975 г. - точно образа, който той искаше да избегне. "

Белият дом обаче се стреми да докаже, че президентът не съжалява.

„Това е право и отговорност само на афганистанския народ да решава своето бъдеще и как иска да управлява страната си“, каза Байдън и добави, че САЩ и техните съюзници, включително Великобритания, са „обучили и оборудвали над 300 000 служители в момента членове на армията. . . и предостави на нашите афганистански партньори всички средства…на всяка съвременна армия". Залогът му в крайна сметка е вътрешен и дори Афганистан да се върне в тъмните дни на последното талибанско управление, той ще бъде възнаграден за извеждането на войските и за амбициозния си вътрешен план. Байдън знае, че хората от Кундуз, Кандахар и Кабул не гласуват на изборите в САЩ. След инвазията през 2001 г. почти 2500 американски военни и друг персонал са убити в Афганистан, като кампанията струва близо един трилион долара, а американците отдавна са уморени от конфликта. Анкета, поръчана от уебсайта на The Hill, показа, че 73 % от американците подкрепят планираното изтегляне.

Тъй като прибързаните уговорки бяха финализирани в четвъртък, за да бъдат изведени американците от страната, в замяна на план, който не беше смятан за необходим само няколко дни по -рано, беше показателно, че Тръмп не се опитва да печели точки от проблемите на новата администрация в тази посока. Той никога не се е сдържал, когато може да нападне човека, който го победи на изборите миналата година, но мълчи по въпроса за Афганистан. Това е или защото Тръмп също знае, че прибирането на американските войски се приема добре от неговите поддръжници, или защото той търси подходящ момент. Някои анализатори казват, че когато избирателите започват да се съмняват за какво е била 20-годишната война, Байдън ще бъде обвинен за последиците. „Предизвикателството за Байдън е, че точно както от Ирак, американците искаха да излязат от Афганистан, но това, което се наблюдава в действителност и образите на нашето поражение, показвани във вечерните новини, е горчиво хапче , което много американци е трудно да преглътнат “, каза Бруен. „И да, образът на падащия Сайгон заема важно място в американската психика. Идеята, че повтаряме това трагично събитие, ще удари политически Байдън доста силно."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега

    50 2 Отговор
    афганистанците ще залеят Европа , вече хиляди се движат към Турция , а после потоците се отправят към европейските държави.......

    Коментиран от #8

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    38 2 Отговор
    Бай Дън няма да плати НИТО ЦЕНТ ‼️
  • 3 ТаУмВзе

    33 3 Отговор
    От Зор, краварите пак изнасят Война! Епохална грешка.
  • 4 Байдън

    34 0 Отговор
    Трябва да прибера американските войски от целия свят в Съединените щати тогава ще ги призная за миролюбива страна
  • 5 Анонимен

    33 0 Отговор
    Не знам как точно ще я плати. Как ще плати избитите от талибаните хора, отвлечените момичета, изгубилите домовете си бежанци. И оставката си да подаде все тая.
  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    32 0 Отговор
    "Планът Калерги, разработен през 1923 г. има много общо с предходния текст и това, може да проверите по-долу.

    “ЧОВЕКЪТ ОТ БЪДЕЩЕТО ЩЕ БЪДЕ МЕЛЕЗ”

    ПЛАНЪТ КАЛЕРГИ

    Планът Калерги е план за геноцид, разработен през 1923 г. от мелеза Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi.

    СТАРТИРАНЕ НА ПЛАНА КАЛЕРГИ

    Според новите икономически стандарти и глобализацията, икономическата инвазия вече се е случвала много пъти и правителствата нямат намерение да я отхвърлят, колкото и голяма и задълбочена да стават тя. И в същото време насърчават расово кръстосване с цел постигане на изтреблението на бялата раса в света. Това не става в Азия, Африка или в страни, където няма инвазия на емигранти, това се случва само в бели страни. Инвазията, преоблечена като напредък, благотворителност, хуманизъм, братство, социална справедливост, равенство и др., е престъпен и безмилостен план да се унищожи Европа..."

    Коментиран от #19

  • 7 ТРОПЧО

    9 5 Отговор
    КО НИ ЗАПИМАВАТЕ С ТЕЗ М.ЪСНИ АМЕ.ИКАНЦИ И ДО ТЯХ ЩЕ СХИГНАТ ТАЛИБАНИТЕ ТЕ КО СИ ЛИСЛЯТ И КИТАИ ЩЕ ИМ СПРЕ ТОКА НА АМЕ.ИКАНЦИХЕ СЕГА НА.ОЧНО ДИФАТ ЦЕПИТЕ НА КОНТЕИНЕРИХЕ ОТ КИТАИ АМА НО ДВЕ ТРИ ГОДИНИ КИТА3ЦИХЕ ЩЕ СИ ПАП.АВЯТ КОНТЕИНЕРИ И КОРАБИ И ЩЕ ЗАЛЕЯТ СВЕТА СЪС СТОКИ И ТОГАВА БАИДАНЧО ДА МУ МИСЛИ М. СНИ АМЕ.ИКАНЦИ ДА СЕ ИЗБИВАТ КАТО КУЧЕТЙ ПО ПА.КИНФИ И УЧИ
    ИЩА ДА СЕ САМОЗАТ.ИЯТ ДАНО

    Коментиран от #10, #18

  • 8 Гост

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сега":

    Така е шото Европа ги взима. Защо ?? Там Катар Дубай Саудитска Арабия и още мюсюлмански държави да и дадът убежище!! Но къде другаде исвен Европа ще лежат и ще им се плаща за това нещо? Ние като външна граница ще бъдем притиснати от бежански вълни! Не трябва да ги допускаме та ние при за нас нямаме камоли за тях!!
  • 9 оня с коня

    12 2 Отговор
    Или аз не разбирам нещо в Статията,или в нея има Напълно противоречащи си Факти.От една страна Анкетата опазва КАТЕГОРИЧНО ОДОБРЕНИЕ на 73% от интервюираните за Американското изтегляне с което се слага Крайн на Американските Военни Жертви и Жестоки Парични разходи за Хазната,от друга пък - че същите тия Амер. Анкетирани приемат като "Горчиво хапче" изтеглянето,т.е. Поражение.И понеже ВЕНАГИ на Света е имало хора на които НЯМА УГОДИЯ,АЗ ако съм на мястото на Байдън ще заявя Официално:"Да- решихме да се махнем от Афг. по тия и тия причини.Америка обаче е Демокр. Държава и предоставя възможност но Тия които не одобряват това Решение ДА ОТИДАТ като Доброволци там и да продължат Битката- Оръжие,Храна и Заплати - осигурени от Америка без Проблем"!Е никой няма да отиде - сигурен съм.
  • 10 До трополящия

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТРОПЧО":

    Човече ти ходил ли си на училище?
  • 11 гошо

    12 4 Отговор
    US ционисти,пирати,крадци,терористи и убийци.
  • 12 Jacques Yves Moineau

    6 9 Отговор
    Путин защо мълчи?
  • 13 хихихихихи

    17 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Байдън е бивш председател на комисията по външни отношения на Сената и вижда себе си като експерт по външна политика"
    Бай Дън, като се погледне в огледалото се пита-кой съм аз и за къде съм тръгнал!

    Коментиран от #20

  • 14 Рошко

    12 0 Отговор
    Байдън с деменция педофил че и експерт
  • 15 Има изход

    10 3 Отговор
    Да се минира границата с Турция и да се стреля на месо и Европа ще е рахат
  • 16 Roze може

    9 0 Отговор
    Да имаш американци за съюзници значи да си обречен на разруха и изтребление
  • 17 100perа

    16 2 Отговор
    1. Не е изтегляне, а бягство. Не че е нещо ново - САЩ предадоха поредните си "съюзници и приятели" - след кюрдите в Сирия...
    2. Не е решаване от афганистанския народ, защото такъв просто няма, не е имало и няма и да има.
    3. Експертът Байдън и демократите за броени месеци прос.р.а.ха това, за което се води една 20-годишна война и загинаха огромен брой хора.
    4. Защо никой от нашите (к)анализатори не вземе накрая да признае, че печелившите от цялото велико постижение на стратега Байдън са Китай (заедно с приятелчетата им от Пакистан, които реално контролират талибаните), следван от Русия, която увеличи военното си сприсъствие в страните от Средна Азия? Не му е тук мястото да описвам преговорите, които от 2-3 месеца насам талибаните водят с Москва и Пекин.

    Коментиран от #25

  • 18 Чугуня

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТРОПЧО":

    Не мога да повярвам че толкова го е закъсала образователната ни система..Малиийй...много си зле бе, пич..ма много бе!!!
  • 19 100perа

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Не ми се коментира цялата тази тема и то в неделя.
    Но само да вметна - през януари 2011 г. Европейското общество Куденхофе - Калерги даде специалната си Европейска награда за 2010 г. (такава награда се връчва веднъж на 2 години) на канцлера на Германия Ангела Меркел. За заслуги към... обединяването на Европа.
    По-нататък си го знаете.
  • 20 100perа

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "хихихихихи":

    :))))
    Не бе! Като се прибере, поглежда едната си длан и на нея пише: "Ти се казваш Джо!", после другата - "Ти си президент на САЩ!".
    След това поглежда огледалото и пита придружаващите го агенти от Секюрити сървис: "Кой е този човек, който ми е дошъл на гости?"
  • 21 Хухавел

    7 0 Отговор
    президентът Алцхаймер заяви, че...
  • 22 Никой

    4 4 Отговор
    Амеликанците ще си приберат войските от целия свят тогава когато руснаците го направят.Но,това няма да стане никога.Тези две държави са си необходими една на друга.
  • 23 Хоторн

    5 2 Отговор
    В пиcмo изпрaтeнo oт Aлeкcaндър Мaкeдoнcки дo мaйкa cи пo врeмe
    нa прecтoя му в Aфгaниcтaн и oпититe му дa oвлaдee тaзи cтрaнa,
    тoй кaтeгoричнo oбявявa чe нe e в cъcтoяниe дa ce бoри уcпeшнo c тoзи cмeл плaнинcки нaрoд и прoдължaвa пътя cи към Индия.
    Нa кaквo тoгaвa ca рaзчитaли пoдoбни cъврeмeнни пoлитичecки и вoeнни мижитурки oт бившия CCCР, НAТO, ACEAН и др.

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Бай Цървул

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хоторн":

    Пий хаповете и лягай
  • 25 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "100perа":

    От другата седмица почват записванията на средноазиатските ръководители за аудиенции при Путин
  • 26 веселяк

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хоторн":

    Ама незнаеш какво пише в телеграмата му до Буцефал!