Last news in Fakti

13 Август, 2021 13:08 5 979 21

От омраза към западния начин на живот: Защо бе убита Мариам Х.

  • германия-
  • мигранти-
  • мюсюлмани-
  • убийство-
  • мариам-
  • берлин-
  • афганистан-
  • полиция-
  • омраза

Ужасяващото престъпление е извършено в Берлин

От омраза към западния начин на живот: Защо бе убита Мариам Х. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мариам Х. бяга още преди години от Афганистан в Германия – далеч от постоянните убийства, ислямисткия терор на талибаните и принудите на архаично-патриархалното общество. В Германия има шанс за свободен живот и самостоятелно взимане на решенията. Но точно това се оказва фатално за разведената жена, майка на две деца. 34-годишната Мариам е убита на 13 юли, а уликите водят към двама от братята ѝ, които явно са смятали, че начинът ѝ на живот не съответства на моралните им представи. Ужасяващото престъпление е извършено в Берлин.

Подозрение за убийство на честта

Прокуратурата и берлинската полиция разследват двамата мъже – на 22 и на 25 години, които са задържани. Те са заподозряни, че са убили сестра си, водени от „болезнено изострено чувство за чест“. За „убийства на честта“ се говори тогава, когато момичета или жени биват убити, защото роднините им смятат, че са донесли безчестие на семейството. Извършителите обикновено са братя, братовчеди, понякога дори бащи.

Прокуратурата смята, че още в деня на убийството двамата по-млади братя са пренесли в куфар трупа на сестра си в Бавария, където живее по-възрастният им брат. Там я погребали, там е намерено и тялото впоследствие. Аутопсията потвърждава подозренията за насилствена смърт. Дотогава младата жена е смятана за безследно изчезнала. След извършеното разследване, в рамките на което са разпитани свидетели и са проучени записи от видеокамери, се затвърждава подозрението срещу братята, които от няколко години живеят в Германия.

Патриархални структури

Почти едновременно с разследванията пламна и дискусия за т.нар. убийства на честта. Един от важните аспекти са патриархалните възгледи за живота и семейната чест, казва Мартин Лесентин, говорител на Международното дружество за човешки права. Той допълва, че тази гледна точка „често е религиозно обагрена“, а нерядко става дума и за комплексите на мъже, които са възпитани в чувство на превъзходство над жените.

Юристката Клара Ригони също смята, че основна причина са патриархалните структури. „Става дума за опит да се контролира сексуалността на жените. Мъжете смятат, че са длъжни да опазят честта на семейството, така както те я разбират и то с цената на всичко.“ Ригони твърди, че проблемът не се отнася единствено до мюсюлманските жени.

Убийствата на честта не са непременно религиозно мотивирани – насилия в името на „традиционната“ чест се срещат и в Азия, Африка и Латинска Америка, а също и в някои части на Южна Европа, където все още се договарят бракове без съгласието на момичетата.

Политическите измерения на този вид убийства

Случаят напомня за убийството на Хатун Сюрюджю в Берлин през 2005 година – може би най-известното убийство на честта в Германия. 23-годишната жена с кюрдски произход бе убита с три изстрела от брат си на една автобусна спирка. Жената била омъжена принудително, но се освободила от брака си и се върнала със сина си в Берлин. Убийството ѝ тогава предизвика национален дебат на тема интеграция.

Убийството на Мариам Х. също доби политически измерения. Политици от почти всички партии изразиха позиция в медиите и в социалните мрежи, вероятно допълнително импулсирани от предстоящите избори за Бундестаг. Председателят на берлинската секция на ХДС Кай Вегнер призова: „Имаме нужда от открит дебат за провалената интеграция и архаичните ценностни системи, внесени в Германия от родните страни на мигрантите“.

Председателката на берлинската организация на социалдемократите Франциска Гифай написа в Туитър: „Разтърсена съм от това жестоко убийство – животът ѝ е бил отнет само защото се е опитвала да живее както иска“. Кандидатката на Зелената партия за кмет на Берлин Бетина Яраш изтъкна, че този вид убийства трябва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона.

Има ли начин за превенция?

На политическо ниво няма противоречия по въпроса, че едно либерално общество като германското трябва да направи всичко възможно, за да осуети подобен род престъпления. Но какви конкретни мерки да бъдат приложени, какво би трябвало да се направи? Мартин Лесентин е убеден, че единствено образованието е ключът: „Но постигането на успех е възможно само в дългосрочен план и с помощта на целенасочена програма, която да води до резултати“.

Клара Ригони също подчертава необходимостта от последователна интеграционна политика. Тя сочи за пример свои изследователски проекти от Норвегия, където „за мигрантите още от самото им пристигане в страната има интеграционни курсове, в които става дума и за сексуалността и за сексуалните свободи на жените“.

Автор: Ралф Бозен


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инквизитор

    27 13 Отговор
    и в българия трябва да върнем "Честа", че се навъдехме с Уроспии и П*д*ли, наркомани !
  • 2 рон джереми

    20 10 Отговор
    Аз обожавам сексуално освободени афганки!Дават отвсякъде,живи и здрави да са им и!
  • 3 Кончита Вурст

    14 9 Отговор
    Аз нито ще живея, нито ще пея в Афганистан, но може да се омъжа за някой надарен афганистанец в Австрия.
  • 4 Диамантената ръка

    34 0 Отговор
    Каква е логиката да се вдигнеш пеша от Афганистан до Германия и там да живееш (и да мреш) по афганистански? Ами правете си ги всички тия неща там.

    Коментиран от #9, #18

  • 5 Киров

    42 1 Отговор
    Жертва на едно болно общество. Основната ни цел е на да ги приемаме и разбираме със съжаление. Ние сме длъжни да се предпазим от тези чужди за нас субекти и култура. Съжслявам я, но това не е проблем на нашето общество.
  • 6 БОЛШЕВИК 🌟

    34 3 Отговор
    Западния начин на живот, е човешкия живот да няма стойност! В западна Европа няма смъртно наказание за тежки престъпления, за убийство се дават най- много 20- години затвор. Не е регламентирана неизбежната самоотбрана, да можеш в дома си да ликвидираш нападателя, и да ме носиш никаква отговорност затова.
  • 7 Пеко Таков

    38 1 Отговор
    В България не трябва да допускаме емиграция от Мюсюлмански държави при никави обстоятелства и да не се потдаваме на никакви заплахи от страна на ЕС.И при всеки опит на някяк си влезлите на наша територия шебеци да се опитват да дестабилизират страната,да се отговаря светкавично,брутално и безмилостно.Както направи полицията точно с афганистанците преди пет години в Харманли,които решиха да вдигат бунт.И го прави системно нпо границата и навсякъде където създават проблеми.

    Коментиран от #15

  • 8 Българин

    27 2 Отговор
    То навремето в Германия имаше един австриец, дето такива ги интегрираше много успешно...
  • 9 Иво

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Диамантената ръка":

    В Германия получават помощи просто....

    Коментиран от #17, #19

  • 10 швейк

    23 1 Отговор
    Aма как не можете да ги интегрирате??Срамота.
  • 11 ????

    25 0 Отговор
    След като запада признава за културна и етностна особеност на братята в България и други страни от източния блок раждането на деца от 12,15 годишни, препускането на каруци по улиците на големите градове съжителство на непълнолетни, че и малолетни без брак, от което се раждат "деца" защо е това възмущение от паразитите пристигнали в Европа,? При тях това е културно битова особеност. Ха не мерете с различни аршини!
  • 12 Ххх

    20 1 Отговор
    Едно връщане на смъртното наказание би решило много проблеми
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    17 0 Отговор
    Фанатиците не стават за европейци. Кога ще го проумеете? Теглете чертата насред Босфора и да не припарват отсам.
  • 15 Гост

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пеко Таков":

    Влезнат ли такива в България - всяко НПо ще се хвърли да ги защитава и да им издейства средства от данъците ни. Да не говорим, че разни етнически партии ще им станат покровители намига, за да привлекат гласовете им. Познай, кой ще има мнозинство в парламента, още на първите избори след пристигането на подобни емигранти? После ще придобият самочувствие на законни жители. Ще си наложат навиците, ежедневните рутини и начинът на мислене, барабар с целият им мироглед. Ще почнат да правят забележки на българите, как трябва да си възпитаваме децата, да се обличат жените ни, да си затварят устата..... Границата между сегашното положение и описаното, е много тънка и се крепи на косъм. Проблемът е, че хората не го осъзнават, а си мислят, че някой бди над техните интереси в министерствата, само защото им обещал по-добър живот на предизборната кампания.
  • 16 Тра ла ла

    15 0 Отговор
    Пак ги приемайте бедните "бежанци". Те се интегрират и включват в живота на новата им родина. Нека бъдем съпричастни, толерастни и широко скроени. Те ще ни отвърнат с още по - големи добрини. Ще ви научат да носите чаршафи, да удряте чутури у земи 5 ката в деня и на какви ли не цивилизационни тям ценности.
  • 17 Диамантената ръка

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Иво":

    Да им ги пращат помощите на място и да си стоят там
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 хехехе

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иво":

    И ти ли си поредният г@лпк който търси логика.
    Ами такава няма живота е нелогичен.
  • 20 Гошо

    10 1 Отговор
    Ми закачете ги да се люлеят 2-3 дена за гушките с въженца на Бранденбургската врата и готово, тия животни тва заслужават!
  • 21 Жвък

    8 1 Отговор
    Ще дойде деня в който швабите ще кажат...стига! Арийската кръв във вените им ще заври, горко и жалко за всички другоземци решили да сквернят земите им. И този ден не е толкова далеч...
Новини по държави: