16 Август, 2021 11:02 5 718 39

Внимание, бежанци! Турция строи защитни стени по границите срещу мигранти от Афганистан

  • мигранти-
  • афганистан-
  • талибани

Допълнително са изпратени войски от редовната армия и жандармерията на източните граници, посочват експерти по сигурността

Внимание, бежанци! Турция строи защитни стени по границите срещу мигранти от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Вдигаме по границите си защитни стени, за да предотвратим преминаването на нелегални мигранти, главно от Афганистан."

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в коментар във връзка с политиката на Анкара по отношение на нелегалното преминаване на афганистански бежанци, чиито размери в последно време пораждат сериозна тревога в институциите и обществото.

По думите му към момента Турция строи две преградни стени. Едната е на границата с Иран, откъдето минава основно нелегалният поток от Афганистан към Турция, а другата е на границата с Ирак. Строежът и на двете стени е пред привършване.

Защитната стена на иранската граница е с дължина 156 км, от която 109 км участък е съоръжен с осветителни системи и камери за непрекъснато наблюдение. По дългите 740 км източни граници на Турция са инсталирани електронни кули и кули за комуникация с цел интегрирано управление на границите. Допълнително са изпратени войски от редовната армия и жандармерията на източните граници, посочват експерти по сигурността.

По данни на миграционните власти през 2020 г. 505 375 чужденци са били заловени при опит да влязат нелегално в Турция. От началото на тази година е предотвратено нелегалното влизане в Турция на 253 300 души, главно афганистански граждани.

Заловените мигранти се екстрадират обратно, съобщават властите.

В същото време настъплението на талибаните в Афганистан поражда голяма тревога на два адреса. Единият е на опозиционните среди, които акцентират върху заплахата за светския характер на обществото. Вторият е на близките до управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ среди и коалиционния ѝ партньор Партията на националистическото действие /ПНД/ на Девлет Бахчели, които изразяват безпокойство на религиозна основа.

Тези акценти се съдържат в проучване на общественото мнение, извършено от авторитетната социологическа агенция "Метропол". Над половината, 56,7 на сто от анкетираните от eлектората на управляващата ПСР посочват, че "Турция и талибаните имат различно разбиране за исляма".

Още по-голям е процентът на тревогата от това положение сред националистическите среди, където 80 на сто изразяват позицията, че имат различни разбирания за исляма от тези на талибаните.

Безпокойството, което изразяват близо 57 на сто от анкетираните от близките до ПСР среди, е реакция на неодобрение на цитирано неотдавна мнение на Ердоган, че "Турция не вижда нищо лошо във вярата", което се възприело като одобрение на религиозния фанатизъм на талибаните.

Междувременно нарастват антимигрантските настроения в турското общество, при това сред електората на ПСР.

Преди няколко дни 18-годишен турски младеж бе намушкан с нож в улична свада с двама мигранти в квартал Алтъндаг в Анкара.

Гневни жители на квартала в отговор хвърляха камъни по жилищата, където живеят сирийци и афганистанци, плячкосаха магазини, подпалиха коли. Полицията засега успя да спре акциите на отмъщение.

Но напрежението остава. Немаловажен факт в случая е, че районът Алтъндаг в Анкара се смята за крепост на електората на Ердоган. На всички досегашни избори, общи и местни, подкрепата за ПСР тук е надхвърляла 60 процента.

Главният редактор на пропрезидентския вестник "Хюриет" Ахмет Хакан в коментар по повод конфликта писа следното: Инцидентът в квартал Алтъндаг трябва да бие камбаната за тревога. Необходимо е да се преразгледа общият подход към мигрантската политика, да се заеме позиция, която да успокои хората и да се вземат мерки, за да се гарантира, че провокациите няма да продължат. И това трябва да се направи днес. Защото утре може да е твърде късно.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идват

    42 7 Отговор
    към България да ни питат, чии го дирихме там цели 20 години.

    Коментиран от #14, #31

  • 2 хехехе

    46 0 Отговор
    Наследството от разрушаването на колониалните държави след ВСВ водено от Сащ.
    Първо почнаха с целенасоченото разпадане на Френската колониална империя след това и на Британската и идването на първите алжирци във Франция през 50-те години а после и на виетнамци.
    Сащ не искаха друг да има колонии за да лапкат от цял Свят.
    А колониите спираха притока на мигранти към Европа.
    Но вече понятие Европа няма никакъв друг смисъл освен географски.
  • 3 Гост

    58 4 Отговор
    Турция строи защитни стени, да се предпази от външно нашествие. България няма право. България е кученце на каишка, вързано с европейска връв, държано от НАТО и слушкащо Меркел. Ние ще си отворим вратите широко за новите ни "братя", които ще приемем радушно по улиците денем, по домовете си нощем, а дъщерите ни да му мислят, като се прибират от работа по тъмно. Но пък сме членове на ЕС.
  • 4 Интелектуалец

    68 2 Отговор
    Дано турците успеят, че ние сме разграден двор. Телената мрежа на Далавери вече се руши.

    Коментиран от #26

  • 5 Бамби

    47 3 Отговор
    Хайде сега някой да ни обясни защо се вдигна толкова вой срещу предложението да се изграждат стени и клонове по границата с Турция? На времето и хан Аспарух е оградил Дунавска България с вал, още има следи от него и се вижда ясно. Така и го наричат: "Аспаруховия вал"

    Коментиран от #17

  • 6 pbdan

    49 0 Отговор
    При това което се случи в Афганистан последните дни не бива да се смятат афганистанците решили да напуснат страната. Там война вече няма. Половин век англичани, руснаци, американци не могат да завладеят страната, а само за няколко дни правителствената армия, 300 000 души въоръжени до зъби от САЩ и Русия, с тежка техника и авиация клекнаха пред 50 000 талибани с калашници и базуки. Щом народът ги иска така да бъде, но без бежанци.

    Коментиран от #8

  • 7 pbdan

    5 0 Отговор
    Да се смятат за бежанци...в първото ми изречение.
  • 8 хехехе

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "pbdan":

    Как без бежанци бе кой ще запложда европейките кой ще изпълни плана на Калегри
    Който има дъщери се е прецакал
  • 9 Гост

    8 2 Отговор
    Е защо бягат от талибаните???
  • 10 Експерт

    24 0 Отговор
    Минни полета по границите и всичко ще е наред!

    Коментиран от #13, #32

  • 11 Анатолииийй

    9 0 Отговор
    Прочети какво си писал. Турция строи , но вече почти ги е построила.
    Та откога ги е започнала, защо не пишеш.
    Или е важно гръмкото заглавие, скандално, внимание и подобни думи. Ходи пиши за уикенд И тук вече само гръмки заглавия, и безмислено съдържание.
  • 12 mi6osp

    14 2 Отговор
    Борисов предвидливо построи отдавна ограда на границата, дали ще я намерят емигрантите, та да се върнат?
  • 13 хехехе

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Експерт":

    ПРосто трябва да им се раздават карти на Европа и да им се оказва пътя към Германия и къде е най-безопасно да пренощуват

    Коментиран от #15, #34

  • 14 ИТН

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Идват":

    По цял сват се знае
    и е ясно като бял ден,
    че да биеш вързан човек и човек с белезници
    е престъпление и садизъм!
    Само на комунистите Борисов и Гешев
    и на гавазите им садисти
    не им е ясно!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "Бамби":

    И валът на Аспарух е пазил България. Днес кой ни пази от нахлуване? НАТО ли? хахахахахаха

    Коментиран от #20, #22, #24, #37

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гагаузина

    14 1 Отговор
    Татарина, Валери Симеонов е най-добрият в строенето на огради на километър. Как ще построите огради без него?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рошко

    8 1 Отговор
    Няма страшно нашата ограда ша ги спре
  • 22 Член 5

    5 16 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    КГБ-Терористът Путин вилнее другаде,
    но не смее да пипне миниатюрните членки на НАТО
    Литва, Латвия и Естония!
    Защото са членки на НАТО, нали?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 На море

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Интелектуалец":

    Ама я има нали. Едно е да ремонтираш наколко дупки а друго тепърва да я строиш. Като си далеч от границата ти е забавно ама що не отидеш да поживееш малко там
  • 27 Историк

    6 0 Отговор
    Няма го на границата бат Бойко - "големият приятел и брат" по думите на Ердоган. Нашата милиция си уволнява масово ръководните кадри. Ако бай Ердоган ни пусне 100 000 от тези симпатяги, дали ще продължаваме да се ядем още помежду си. Да се разчита на нашите каналджии да си свършат работата по транзитното им преминавене към Сърбия и Румъния е несериозна работа. Така и едно време нашите царе и боляри проспиват османската експанзия.
  • 28 Frontex

    2 6 Отговор
    Рундю Резидента като вдигне юмрук, а Чашков ги замери с някоя дамаджана и ще избягат.
  • 29 Бибияна

    9 2 Отговор
    Даже и Боко се загрижи за ситуацията в Афганистан. Нали остави след себе си България в развалини, сега за талибаните се загрижил. Ще се радва, ако ордите щурмуват "защитната стена", построена за милиони от Валерко и напълно негодна. Нали иска всичко да се пише на гърба на сегашното управление...
  • 30 Гената

    10 2 Отговор
    Ердо, един акъл от нас, айде ние в ЕС сме гьотверяни, ама ти имаш най-многобройната армия по тия земи. При това не се касканят да теглят по един откос по нарущителите. Един пълнител струва много по-евтино от един метър ограда и върши идеална работа, да знайш ! Анадънму !
  • 31 СПОКОЙНО

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Идват":

    ТЕ СА НАШИ ПРА БРАТЯ👳👳
  • 32 оня

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Експерт":

    Да възстановят граничните застави и кльонове и пиле няма да прехвръкне, както беше едно време:))
  • 33 МЕГА-ВАТ

    4 0 Отговор
    Е как няма да строи, като талибаните освобождават всички затворници в Авганистан!!!Ние също трябва да модернизираме оградата по границата и да я включим към АЕЦ Козлодуй.
  • 34 Тра ла ла

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "хехехе":

    Не дей така, че заиграе ли мечката в двора на съседа, може и в твоя да мине.
  • 35 ANDRESHKO

    0 0 Отговор
    Гражданска позиция: минат ли без документи, да се връщат!!! Да приемаме условно с пробен период СТРОИТЕЛИ ЗЕМЕДЕЛСКИ И ГОРСКИ РАБОТНИЦИ - НИКАКВИ ПОМОЩИ!!! САМО БАЧКАНЕ... ПИТАЙТЕ ЦЕХОВЕТЕ - ТЪРСЯТ СЕ РАБОТНИЦИ.. Забравяте нашенци как превиват гръб за бране на боровинки и ягоди СЕГА!!!
  • 36 Бай Гацо

    2 1 Отговор
    Отново трябва да се осланяме на турците чийто огради
    със сигурност са по яки и здрави, от окрадените у нас
    примитивни и паянтови заграждения на Валерката-тулупа !
  • 37 Запознат

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Пази ни Турция !

    Коментиран от #38

  • 38 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Запознат":

    Турция ни пази като вълка стадото.
  • 39 Хасан

    4 0 Отговор
    Вижте сега в началото на миналия век се разрушиха империите - Османска ,Руска ,Френска ,Австроунгарска ,Японска ,Китайска ,Английска ..в края на века изчезнаха идеологиите ..социализма и капитализма се смени с разрушителния неолиберализъм - кради ,експлоатиран,разрушавай ....в тоя век ще се разрушат националните държави и религиите ..като най национални етнически държави са в Европа и затова е тоя натиск на бежанци от Азия и Африка към Европа ..уви няма а има България ,Турция ,Франция ,Германия ...всичко ще е омешано ..вижте само как се помпат афганистански кмет на Лондон , турски медици открили ваксина и др
Новини по държави: