Last news in Fakti

20 Август, 2021 10:00 4 674 17

След ерата “Елизабет II“: каква ще е съдбата на британската монархия?

  • великобритания-
  • елизабет втора-
  • монархия

Ако се върнем към днешната британска монархия: престолонаследникът принц Чарлс вече замества твърде възрастната кралица при определени публични прояви

След ерата “Елизабет II“: каква ще е съдбата на британската монархия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възникналата през Средновековието наследствена династичност не отговаря на представите за модерна правова държава. Как на този фон си съжителстват в една обща конструкция парламент, конституция и монарх, пита А. Гьорлах.

Сериалът „Короната“ по „Нетфликс“ проследява житейската история на кралица Елизабет Втора. Сериалът е вълнуващ, а наблюдателите са единодушни, че кинематографично сгъстеният разказ се придържа доста близо до действителността.

Елизабет седи на британския трон вече близо 70 години – и човек може да изпитва единствено респект към нея, гледайки този сериал. Епизодите постепенно се приближават към настоящето, а аз все по-често се питам: Какво ли е бъдещето на британската монархия?

Част от общоевропейската история

Разбира се, на този въпрос най-напред трябва да отговорят хората в Обединеното кралство. Но кралица Елизабет всъщност е важна част и от целокупната европейска история през 20 век. А и тя самата даде израз на своята европейска ориентация, когато се яви в рокля и шапка в европейските цветове точно на церемонията, на която оповести плановете на правителството за излизане от ЕС. При това кралицата всъщност няма право да излиза с партийно-политически позиции по който и да било въпрос – зрителите на „Короната“ добре го знаят.

На египетския крал Фарук, който беше принуден да слезе от трона през 1952 година, принадлежи следната крилата фраза: „В края на 20 век ще са оцелели само петима крале: четиримата от тестето карти и владетелят на британския престол.“ Да, това предсказание не се сбъдна съвсем, но въпреки това въпросът за съдбата на монархиите през 21 век си остава свръхактуален. В Германия аристокрацията изцяло изгуби властта си още след Първата световна война, но дори в онези европейски държави, където все още се водят държавни глави, коронованите особи всъщност нямат особена значимост. И това е съвсем правилно, защото в демокрациите легитимната власт не се наследява. Тя не може да бъде свързана с родословието.

Във Великобритания кралицата изпълнява функции, каквито приблизително има германският президент. И двамата понякога се оказват последна инстанция. Например: имат право да разпускат парламента. Вижда се обаче главната разлика помежду им: федералният президент се избира, а коронованата глава – не. В една демократична държава обаче най-високите позиции трябва да бъдат достъпни за всеки гражданин, който отговаря на изискуемите условия.

Конструкцията парламент, конституция плюс монарх

В хода на демократизацията монарсите стъпка по стъпка бяха принудени да се откажат от абсолютната си власт, като в Англия това стана доста рано – още през късното Средновековие. В днешно време те по принцип са длъжни да се съветват с други определени от закона лица или групи, когато предприемат някакво действие. В Европа постепенно се налага идеята, че не може един отделен човек да взима решения, засягащи целия народ. Възникна и красивата мисъл, че демокрациите на воюват една срещу друга. В онези страни, където бе запазена династичната легитимация на властелините, хората обикновено имаха статут на крепостни и бяха длъжни да се подчинят на суверена, ако ги призове за участие във войни. В демокрациите обаче по такива въпроси като войната или извънредното положение има право да се произнася единствено парламентът. А по историческия път към модерните времена, през вековете, когато монарсите постепенно губеха властта си, в редица страни възникнаха чудати конструкции с парламент, Конституция и монарх.

Ако се върнем към днешната британска монархия: престолонаследникът принц Чарлс вече замества твърде възрастната кралица при определени публични прояви. Самият Чарлс вече е 72-годишен, тъй че погледите постепенно се насочват и към неговия наследник принц Уилям. В една демократична държава обаче звучи твърде неправдоподобно идеята, че възникналата през Средновековието наследствена династичност може да остане начело на модерната правова държава. И когато приключи епохата на Елизабет Втора може би ще настъпи подходящият момент да се отмени монархията във Великобритания.

*Александър Гьорлах е лингвист и теолог, старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж. Преподавал е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисля

    17 2 Отговор
    Какво точно искаше да каже авторът на публикацията. Два пъти да повториш нещо, и хоп, статия!

    Коментиран от #2

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мисля":

    Каква ще е съдбата? Ще 53-ти лачен щат на САЩ
  • 3 Бабата е безсмъртна

    12 3 Отговор
    Чарлито ще стане Английски Крал на 80 и нагоре..
  • 4 Николаевич

    19 6 Отговор
    След паразитите - кралско семейство, следва провъзгласяването на Република Англия, която дава независимост на Република Шотландия, Реп. Уелс и предаване на окупирананата Северна Ирландия (Ълстър) на Ейре! Финиш!

    Коментиран от #10

  • 5 леля Бети

    14 2 Отговор
    Чарлз е заухав никой не го иска за крал
  • 6 Ами от доста време

    9 2 Отговор
    Кенгуруто и Новозеландското киви,искат да проведат Референдум,и да преминат изцяло към Самостоятелно,парламентарно управление.Те и в момента,си решават сами,но дори и Символичният Генерал Губернатор, означава,че са под опеката на Короната.Кандидатстваш за поданик,Той трябва да одобри и подпише.Монархиите са една ненужна архаична останка от миналото.Живи търтей( и то със дузини) който са абсолютно безполезни.Единствено изсмукват сериозни финансови ресурси от данъците в държавата..Най мъдрото решение,което е приел Българския народ от векове,е Референдума за премахване на монархията.Иначе,и до сега да имаме пожизнени ,областни търтей Кирчо Видински,принц Варненски,принцеса Плпвдивска.Те затова се и размножават като хлебарки.Ако стане,да превземат държавата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Галина

    4 5 Отговор
    Какво ни интересува британската монархия?!
  • 9 Гост

    11 4 Отговор
    Нация с недостатъчно природни ресурси, да си поддържа стандарта на живот, трябва да продължи да експлоатира, пиратства и разграбва колониите си.
  • 10 Гост

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Николаевич":

    Щом знаят да раздробяват балкански страни на парчета, ще бъдат раздробени и те. Независима Шотландия, Уелс и Ирландия.
  • 11 аааааааааааа

    5 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: След ерата “Елизабет II“: каква ще е съдбата на британската монархия?

    СЛЕД 4-ТАТА ИГЛА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО
  • 12 ДжафДжаф

    3 2 Отговор
    Основната идея на монархията, е че властта е дадена от Бог. Проблема, е че май никой вече не вярва в Бог, включително и ония, които твърдят обратното. Освен това, да беше само Краля или кралицата иди дойди. Ми там са престолонаследници до 3-то коляно, принцове, принцеси, братчеди, братчедки.....И сичката тази паплач консумира, при това доста сериозно. Направо да ти се доповръща, когато тази паплач започне да се изказва по темата демокрация. Спомням си например как оня грозник принц Чарлз нарече Путин, Хитлер! Безделник, който сипе квалификации. А пък нашите медии като почнат да преписват публикации, свързани с ная мургавата принцеса, която май вече не е принцеса, направо дярия да те хване.
  • 13 Нане

    0 2 Отговор
    как каква феодална република хахахаха
  • 14 аз съм Веска

    0 2 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНАТ ДА ИЗНАСЯТ СВЕТОВНОТО КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО ИЗВЪН АЛБИОНА ./ ЦАРИЦАТА БИ ЦАРЯТ В ИГРАТА НА .... ПРИМЕРНО ИЗНЕНАДИ /
  • 15 Анджело

    1 3 Отговор
    Некоя пакистанка или индийка да стане крал или кралица. Те са бъдещето на Англия
  • 16 ЕЛИЗАБЕТ II ,

    3 1 Отговор
    рядко успешен монарх за всички времена и въобще държавен ръководител не само на Велинобритания ! Всъщност не управлява сама, но зад нея са цял екип съветници, нещо като правителство в сянка, като са й оставени предимно представителни функции. Видимо е с потенциал за още 15г. на същото място в асистенция и сътрудничество със сина си, за което Бог да ги благослови и двамата !!! Възрастта не е порок в. случая....
  • 17 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    НЯМАТ БЪДЕЩЕ . ДОСТА БЛЕСТЯХА , СЕГА Е РЕД НА НАС ДА БЛЕСТИМ СЪС СТРАШНА СИЛА , И С РАЗЛИЧЕН БЛЯСЪК .