Last news in Fakti

25 Август, 2021 19:00 3 309 21

Афганистанският пожар ще стигне до Европа

  • талибани-
  • европа-
  • пожар-
  • афганистан-
  • кабул-
  • тероризъм-
  • евакуация-
  • мигранти-
  • бежанци

Талибаните станаха еднолични победители в Афганистан

Афганистанският пожар ще стигне до Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички бяха изненадани, че талибаните успяха да завземат властта в Афганистан за няколко дни, но в действителност ислямистите системно и с невероятна бруталност подготвят завръщането си в продължение на много години, пише изданието Deutsche Wirtschafts Nachrichten, цитирано от агенция "Фокус".

Те продължиха да контролират част от територията в страната, държаха цивилното население в постоянен страх. Редовната армия на Афганистан беше наводнена със симпатизиращи им войници. В резултат изтеглянето на американските войски остави страната да се справя с „варварски тълпи“, на които никой не може да окаже съпротива, обяснява авторът на статията Роналд Баразън.

Религията играе важна роля във всичко това, продължава авторът. Почти всички афганистанци са мюсюлмани, повечето са сунити, а малцина са шиити. Но не всички се смятат за муджахидини, а напротив, те предпочитат да водят напълно либерален начин на живот. Въпреки това, мюсюлманите, които не следват строги религиозни предписания, изпитват угризения на съвестта поради това и често задават въпроса: „На прав път ли съм в живота?“ Затова към фундаменталистите в страната често се отнасят с благоговение и уважение. Този психологически феномен отслабва съпротивата срещу силно вярващите талибани.

Смяната на властта в Афганистан направи щастливи и други радикали в ислямския свят, а именно в Саудитска Арабия, Пакистан и други страни. Талибаните дори получават финансова подкрепа от приятелски държави, която обаче не им е нужна, тъй като страната им има най-голямото производство на опиум в света и те доминират на пазара на хероин. Муджахидините вече са спечелили милиарди от този престъпен бизнес и след завземането на властта в страната позициите им само ще се засилят. Пари им носят и добивът на желязна руда, мрамор, мед, злато, цинк и редкоземни материали. По-често обаче талибаните не управляват самите заводи, а просто вземат пари за защита. Ставайки официално правителство, организацията най-вероятно ще нарече този рекет „данъци“, предполага авторът.

Талибаните станаха еднолични победители в Афганистан, пише вестникът. През последните 20 години, след като бяха изгонени от Кабул, афганистанското правителство и западният съюз не успяха да създадат демократични институции в страната, които да функционират сами. Всички усилия на САЩ бяха напразни. В същото време американците казват, че уж са създали всички предпоставки за осъществяване на свободна политика, инвестирали са милиарди, обучават армията и я снабдяват с оръжие. И афганистанците трябваше да се възползват от всичко това, за да се борят с талибаните. Но тези опити на Вашингтон да се оправдае не издържат на критика, убеден е авторът. В края на краищата, след 20-годишна операция, вече не сте в страната „като гост, който може да си тръгне по всяко време, ако не хареса нещо в менюто“. Това ви налага отговорности и задължения за дълго време. Сега, поради напускането на САЩ, в държавата избухна пожар, който ще се разпространи в съседните страни и рано или късно ще достигне Европа.

Талибаните ще продължат да причиняват хаос в Пакистан, ще подкрепят ислямистите в Таджикистан, уйгурите в Китай и ще предизвикват протестни настроения в мюсюлманския юг на Русия. Афганистан ще се конкурира с шиитския Иран, ще вдъхне нов живот на „Мюсюлмански братя“ и ХАМАС и ще доведе до увеличаване на потока бежанци към Европа. Едно може да се каже със сигурност, подчертава Баразън - всички обещания, които талибаните са дали преди изтеглянето на американските войски, няма да бъдат изпълнени. В края на краищата, мирното споразумение, подписано в Доха, предвиждаше създаването на съвместно правителство с афганистанските власти. Ислямистите, от друга страна, изискват безусловна капитулация от опонентите си и искат да управляват сами. Това още веднъж показва, че е невъзможно да се преговаря с терористи, заключава Баразън.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меркел Еър

    12 2 Отговор
    Тука сме 🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺

    Коментиран от #5

  • 2 Пешо гробаря, малко се учуди

    22 1 Отговор
    Гошо с таксито беше удивен, а ген. щаба на НАТО наистина се потресоха от изненада
  • 3 шланг

    6 21 Отговор
    Няма проблем, и без това пожарникаря се връща на власт.
  • 4 Този

    31 2 Отговор
    пожар отдавна вече тлее в Европа и е само втпрос на време...и бъдете сигурни, че здраво ще гори...!
  • 5 ПОЖАРИКАРЯ ББ

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Меркел Еър":

    ПОЖАРА В АФГАНИСТАН ТРЕБЕ ДА ЗАЛЕЕ ХАМЕРИКААААА!САЩ ЗАПАЛИХА ПОЖАРА В АФГАНИСТАН. БАЦЕ СУПЕР УЧЕНИЯ КАЗА ,ЧЕ ПОЖАР СЕ ГАСИ С ДРУГ ПОЖАР. БАЦЕЕ Е ГОТОВ ДА ДРАСНЕ КЛЕЧКАТА, ТЪРСЯТ СЕ СЪЧКИ И СУХ ГЕРБЕРСКИ МАТРЯЛ.
  • 6 Ами поняко за да построиш нов дом

    9 2 Отговор
    Трябва да изгориш или да срутиш старата коччина до основи
  • 7 Бизнес

    15 3 Отговор
    Американците контролират охраната, тоест талибаните.
    Европа прибира работната ръка, и си подмладява населението.
    Китайците ще копаят полезните изкопаеми.
    Ще има дивиденнт за всички.
    Всичко е договорено.

    Коментиран от #12

  • 8 Единствено

    27 5 Отговор
    като гледам само Русия е адекватна и отново ще трябва да спасява не само нашия г-з, ами и еврогейския...

    Коментиран от #11

  • 9 Анонимен

    8 3 Отговор
    Що за име е Баразън? Този от новите германци ли е?
  • 10 Рошко

    16 3 Отговор
    Упорито продължавате да ни натяквате че са водещи в производството на опиумен мак досущ като ковид, повтаряне повтаряне да напомни на зрителите че производството на опиум скочи с идването на краварите, талибаните наказват жестоко всеки производител пласьор и наркомани, дори съм сигурен че вече няма живи измежду тях, демек чистката е започнала ако не и завършена
  • 11 И в какво точно

    0 7 Отговор

    До коментар #8 от "Единствено":

    Се състои адекватността и? Би ли обяснил?

    Коментиран от #19

  • 12 Да ана

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бизнес":

    да се договаряш с тези е все едно да въртиш бизнес със сиганин...
  • 13 Виктор браво

    16 2 Отговор
    Директно да вървят към Ню Йорк!Да подкрепят демокрацията в D.C.
  • 14 Фокус...

    4 5 Отговор
    .. .мокус препаракус ... ги пише тези работи. Значи плана вече е готов?!? Чакаме ги, че вече лозето нЕма кой да прекопа а те все млади и здрави юнаци идат.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    11 1 Отговор
    Някой задава ли си въпроса, защо САЩ, които са на отделен континент, се месят в държави, които са на хиляди километри от тях, чак зад океаните?
    Нали уж са най-силната икономика в света? Защо им е да пилеят пари за войни, които не са на прага им, нито в страната им?
  • 17 Made in Bg

    8 1 Отговор
    Според този господин разбирам, че този народ /Авганистанския/ в численост вярва в наложените житейски ограничения на живот, които налага определен модел от тяхната Вяра/Религия/! Така,че мисля ,че с общи усилия на Европа,САЩ,Русия,Китай,тези хора трябва да се озаптят в техният си регион ,ако се опитат да проповядват и налагат религията си в световен мащаб! Нека да си живеят ,както им харесва,но да не ни закачат Нас друговерците🙂

    Коментиран от #18

  • 18 Ами като гледам не те на тебе

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Made in Bg":

    А ти си се наврял в техният свят да им даваш наклон
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 аз съм Веска

    3 1 Отговор
    И АЗ ТАКИВА УСЕЩАНИЯ ИМАМ ЗА ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ .
    МНОГО КРЪВ ПРОЛЯХА ,И ЯВНО ЩЕ ПЛАЩАТ СЪС СОБСТВЕНАТА СИ .
  • 21 Матей

    1 1 Отговор
    Наближава времето за разглеждане на темата обстойно от вестник като Фьолкишер Беобахтер,когато в Германия се озоват множество афганци и поискат да въведат шериата.Колко прав е бил Марс като е казал--битието определя съзнанието.И нима хитлер,един необикновен смешник е можел да направи нещо,ако на неговия акъл не се оказват повечето германци?И сега може да стане нещо подобно,демоните се явяват ,когато бъдат призовани.