Last news in Fakti

24 Август, 2021 12:20 3 230 28

Да избягаш от Афганистан в последния момент. Наби и Султан разказват.

  • афганистан-
  • бягство-
  • кабул-
  • летище-
  • талибани-
  • война-
  • германия-
  • бежанци

Рискувахме живота си за Германия, а сега ни третират като всички останали бежанци, разказват Наби и Султан

Да избягаш от Афганистан в последния момент. Наби и Султан разказват. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Двамата приятели взели това решение още миналата година: афганистанците Наби и Султан* искали на всяка цена да напуснат родината си. Фронтът все по-опасно приближавал, ситуацията ставала все по-несигурна. А двамата вече от години работели за германското правителство - били част от тъй наречения „местен персонал“.

37-годишният Султан в продължение на две години и половина работел като шофьор за германското посолство. „За нас беше ясно, че когато международните войски се изтеглят, ще дойдат талибаните, които ще ни убият,“ казва той. Наби споделя, че напускайки страната си, е изгубил дома, роднините и приятелите си. От 2003 година той бил преводач на различни подразделения на НАТО в страната. „Сърцето и умът ми – всичко остана там. Роднините ми са в опасност след завръщането на талибаните. Нощем не мога да спя.“

Те са разочаровани от Германия

Наби преживял истинско ходене по мъките. Най-напред се оказало, че от Кабул трябва да подаде заявление за паспорти за жена си и шестте си деца, после трябвало да съберат общо 6000 евро от близки и приятели за предстоящото пътуване. Успели да се доберат до Берлин преди около месец. В последния момент - защото само седмици по-късно досегашната афганистанска държава просто се срути. Сходна е историята и на Султан, който пристигнал в Берлин малко по-рано заедно със съпругата и двете си деца.

На летището в Берлин пристигащите от Афганистан „местни кадри“ не били посрещнати от никого. Наби имал единствено текста на един имейл, в който се казвало къде да отиде: в приюта за бежанци. Освен това не успял да изведе от Афганистан цялата си фамилия, а само „основното семейство“, както повелява германското законодателство. Същото важи и за Султан. „За западните хора „основното семейство“ сигурно логично се състои само от съпругата и децата. Според нашите схващания обаче към нея принадлежат и други членове на семейството – например бащата, братята и т.н.“, обяснява Султан. Той се опасява, че талибаните ще преследват всички негови близки, останали в Афганистан. Както Наби, така и Султан не вярват на уверенията на талибаните, че няма да има мъст срещу роднини. „Какво говорят и какво вършат – това са две различни неща,“ казва Наби. Султан и Наби в момента живеят в един общински приют в Берлин – на 4500 километра от родния си дом. В този приют са настанени 700 души, главно сирийци и афганистанци. Хората уж трябвало да са в приюта само временно, но в Берлин е ужасно трудно да си намериш жилище, а и бюрократичните спънки са големи, та временното решение се превръща в постоянно. Някои семейства живеят тук вече от години.

"Ние рискувахме живота си за тях"

Наби е разочарован най-вече от едно: че дългогодишният му ангажимент в името на Германия досега не намира очакваното признание. И се възмущава, че го третират както всички останали бежанци. „Ние рискувахме живота си за тях. Принудени бяхме да зарежем всичко. Бундесверът можеше да демонстрира поне някаква признателност,“ казва Наби. „Например – да ни осигурят постоянен покрив над главата.“

Да не говорим пък за финансовите несгоди. „Приятелите ми вече искат да им върна парите, които ми дадоха на заем. Под контрола на талибаните те без друго нямат много възможности да припечелват и вече не могат да изхранват семействата си,“ допълва афганистанецът. Той не е в състояние да си върне дълговете, защото все още не работи – и досега чака за работна виза в Германия. По принцип всички, които са работили като местен персонал за германското правителство в Афганистан, би трябвало да получат тригодишна виза и разрешение за работа в Германия. Но във Федералната република тези неща не стават толкова бързо.

Колкото до положението в тяхната собствена страна: двамата все още не могат напълно да го осъзнаят. Не са си и помисляли, че афганистанската армия толкова бързо ще се предаде, разказват те. „Опасявахме се от гражданска война, никой не си представяше, че системата ще колабира за броени дни,“ казва Наби. Двамата смятат, че западните държави прекалено бързо са изтеглили войските си. Султан добре разбира, че не е било възможно да останат вечно в Афганистан, но въпреки това повтаря: „Във всеки случай можеха да изберат друг момент, когато страната е по-стабилизирана.“

*имената са променени от автора по желание на протагонистите

Автор: Бен Найт


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вова император

    20 1 Отговор
    Така като дойдат братишките и ще натоварим 2 влака за Берлин и 2 самолета за САЩ и кой от де е..
  • 3 emo

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    западна европа отдавна е унищожена само централна европа се държи .
  • 4 Пипо

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Работили са за германците,били са доносници.Обещали са им мед и масло.Сега се чудят как да ги подмятат през бюрократичната машина.
  • 5 Истории

    28 2 Отговор
    Колаборационистът от какво се жалва? Рискувал бил живота си за Германия, а трябваше за Афганистан, като талибаните и тогава щяха да го уважават и тук и там.
  • 6 Търновец

    18 1 Отговор
    Гани - избягалия президент на Афганистан – беше еkcперт на Световната банка – човек на Сорос, a дъщеря му живееше в USA – дори не дойде до баща си в труден момент, той не можа да реформира корумпираната държавна бюрокрация, той не беше човеk на хората. Двете войни в Ирак и Афганистан ca cвързани и основен подбудител е Израел, Ционистките лобита и нефтените банкери от USA UK – даже и у нас ииа войнолюбци – Соломон Паси и компания пратиха наемници. Збигнев Бжежински – много влиятелен Американски политик, бивш съветник на Картър и патологичен Русофоб и Полски Ереин - беше приятел на Осама бин Ладен преди войната в Ирак. Колkо платихме за Ирак и Афганистан?
  • 7 Буратино

    36 0 Отговор
    Само 6 чавета? Ужаст завалията от много работа не е имал време да направи 16. Е сега в Германия ще навакса а и що пара ще падне за тия чавета!!!
  • 8 Знчи

    30 0 Отговор
    Двама са работили за Германия и да доведат в Германия фамилия от 50 човека.
  • 9 Как

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    се наричат тези които "работят" за интереса на чужда държава в собствената си страна? И как се постъпва с такива?
  • 10 Учуден

    10 0 Отговор
    И защо си мислят че са по-специално от другите? Всички тези са потенциални убийци, научиш ли се веднъж да отнемаш живот, няма спиране!
  • 11 лоза

    3 0 Отговор
    Да избягаш от Афганистан в последния момент. Набий Султана и разказвай!
  • 12 А добро утро

    10 0 Отговор
    Сега ли разбрахте, че за западняците неща като, чест, достойнство, дълг са непознати?
  • 13 Патето Яки

    18 0 Отговор
    Шофьор и преводач рискували живота си, браво на тарикатите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Грух

    9 0 Отговор
    Западът умря. Факт.
  • 16 работили

    14 0 Отговор
    сте защото са ви плащали и то доста добре. Не знам защо имат окачвания че някой с нещо им е длъжен. Били шофиори и сега очакват пожизнени пенсии и да им докарат родата до девето коляно. Няма да стане. В Европа нещата се случват малко по друго яче. И никой не е длъжен да се бори и да умира вместо вас.
  • 17 Gen Gurko

    16 0 Отговор
    Факти, докога ще ни пробутвате сълзливи истории от чуфутоужнемскаъа медия Дойче зеле? Аман бе! Ставате съучастници имайте го в предвид, защото палачинката току виж се обърнала! Срамота!
  • 18 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    8 0 Отговор
    Европейците защо наемат местни плодящи се като зайци? Нямат ли си правило за това, който иска да работи за европейци да има най-много 2-3 деца. Какво е това 6 деца нацвъкали? И реват, че били бедни. Еми бедни ще са, с толкова много гладни деца какви да са?
  • 19 Итлер

    11 0 Отговор
    Докато са работили и са получавали заплати от Германия са живеели царски,ама като свърши всичко пак някой друг трябва да им е длъжен.Абе цвета на кожата никога не лъже ,абсолютни сигани са.Пък и шофьор и преводач са най-рискованите професии,вярно!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    ДВЕ ЛА ЙНА ОТ АВГАН + ШВАЙНЕ ШВАБЕН ВЕЛЕ !!!!!!!!! ТАМ ЩЕ СТОИШ И ЩЕ СЕ БИЕШ -И ВОЮВАШ ЗА РОДИНАТА -ЗА МАЙКА СИ И СЕСТРА СИ И ДЕЦАТА СИ ---АМА ВОЮВАШ КАТО МЪЖ- НЕ КАТО Л АЙ НО МИГРАНТ !!! МИГРАНТИ МОГАТ ДА БЪДАТ САМО ЖЕНИ С ДЕЦА ПОД 13 ГОДИНИ - НИКАКВИ ДРУГИ !!! ЗАЩО ГНУ СНАТА АМЕРИКАНСКА С ГА Н НЕ ДАДЕ ОРЪЖИЕ НА ЖЕНИТЕ ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ И УБИВАТ ПОНЕ ПО ТРИМА ТАЛАБИЛИ , А ОСТАВИХА НА ТАЛИБАЛИТЕ -ОРЪЖИЕ -МУНИЦИИ - И БОЛНИЦИ !!! 100 000 ЖЕНИ ЩЕ УБИЯТ ПО 2МА ТАЛИБИ ---А ТАЛИБИТЕ СА 75 000 !?!?!?!?!?
  • 22 Алеле

    5 0 Отговор
    "имената са променени от автора по желание на протагонистите".

    Кои са тия "протагонисти", за какво се борят, с какви сили разполагат, и как успяха да повлияят на автора по отношение на "действащите лица"...? XD
  • 23 Тръмп

    4 0 Отговор
    Исляма продължава да завладява Европа и това няма да свърши добре!;)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гоггогааа

    4 0 Отговор
    Нямате място в Европа. Точка. Паразити си имаме. Ходете на друг да крънкате за социални помощи и мързел.
  • 26 емо

    1 0 Отговор
    предатели!
  • 27 Вас

    4 0 Отговор
    Мършите очаквали Penthouse в Берлин и куфари с пари за цялата им орда! Има толкова бедни германци и пенсионери който едвам изкарват месеца! Паразита само чака на готово да му се даде! Първото което научават на немски е "дай и полага ми се". Полага ти се билет за връщане от там откъдето си дошъл! Съсипаха си страната и сега ще унищожат и Европа(не говоря само за афгснистан) . Само смучат без да допринасят за нищо. Не съм съгласен да се приемат! Г-жата начело на Европейския парламент заявява, че всички били съгласни да ги приемем. Е АЗ НЕ СЪМ! И аз съм разочарован от Германия. Вън от Европа.
  • 28 Енчев

    0 0 Отговор
    11/9/2001 - Нaчaлoтo нa трeтaтa пocлeднa вoйнa!
    Нaй-дългaтa eнeргийнa крaжбa нa CAЩ приключи c ПOЗOР и зa БЪЛГAРИТE!
    C пoмoщтa нa БЪЛГAРCКИТE OТAN-мaриoнeтки в AФГAНИCТAН, нa вceки 5 чaca eднo дeтe зaгуби живoтa cи или бe ocaкaтeнo!
    Дaми и Гocпoдa-Бългaри,
    Мoля кaжeтe иcтинaтa, кaк ce eвaкуирaхa нaшитe OТAN-мaриoнeтки oт Aфгaниcтaн, кoитo бяхa изocтaвeни, cлeд пoрeднoтo пoзoрнo бягcтвo нa aмeрикaнcкитe eнeргийни крaдци, oт тaм?
    "Глacът нa НECувeрeннa БЪЛГAРИЯ"
Новини по държави: