Last news in Fakti

26 Август, 2021 10:00 12 738 113

Защо Радев зададе този парлив въпрос на Карадайъ?

  • мустафа карадайъ-
  • въпрос-
  • румен радев-
  • политика-
  • дпс-
  • президент-
  • етнос-
  • родина-
  • конституция

Каква политическа логика или сметка се криеше зад това питане на президента Радев?

Защо Радев зададе този парлив въпрос на Карадайъ? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпросът "Коя е Вашата родина-майка?", който президентът Румен Радев постави на председателя на ДПС Карадайъ, не е проява на етническа нетолерантност, макар от ДПС, разбира се, да твърдят противното.

Ако открием упрек в питането, то той съвсем не е по повод на етническия произход на г-н Карадайъ – противното би било в разрез с българската Конституция (чл. 6) – а в това, че ДПС в продължение на години разиграва етническата карта на политическата сцена. Основание за този прочит е коментарът на Радев по повод изказването на Карадайъ "Турция е нашата родина", пред висши турски политици в Истанбул през юни 2021.

Етническа формация?

Макар на думи да е „партия на всички българи”, ДПС има тотален тридесетгодишен монопол върху гласовете на българските мюсюлмани. Конституционният съд (КС) не обяви ДПС за противозаконна формация, каквото искане имаше през 1991, но много от действията на Движението тогава и днес пораждат съмнения, че неговата същинска природа е тъкмо на партия на етническа и верска основа – а това би би влизало в противоречие с Конституцията.

Реториката и политическото поведение на ДПС са на етническа формация. Президентът изглежда оценява думите на лидера на ДПС в Истанбул, които от формацията бързо-бързо се опитаха да омаловажат като „грешка в превода”, като пореден пример за опасно, манипулативно подхвърляне на етническата карта.

Задавайки въпроса на Карадайъ, Радев всъщност контрира опита му за заядливо подмятане по казуса с канадското гражданство на министър Петков. Шумът, който се вдигна около „паспортите” на министъра на икономиката и „родината-майка” на Карадайъ, може би изненадва мнозина. Нима в ерата на глобализацията понятия като "родина" и "гражданство" не са отживелици? Защо такива прашни „антики” продължават да бъдат гравитационни центрове, около които се върти политическият процес? Отговорът, даден с леко намигане, е в третия закон на Нютон: глобализацията се оказа "пакетна сделка", тя върви ръка за ръка с противоположната тенденция – възхода на национализма, патриотизма и популизма, с които се нахъсва взаимно.

Трябва да уточним, че в казуса с г-н Петков става дума не „за тенденции”, а за законово изискване към министрите, които трябва да само български граждани; подобни условия към висшите политици има в много държави. Министър Петков е обект на политически атаки, ала харизматичността, отличното образование и компетентността не могат да послужат като извинение, когато законът е нарушен. Дали това е така или не, ще реши КС.

Консолидиране на патриотичния вот

Скастрянето на Карадайъ от Радев може да помогне на последния да консолидира патриотичния вот на наближаващите президентски избори. От своя страна, ДПС очаквано решиха да използват случая, за да се обявят за жертва. Дали това ще им помогне, за да стегнат още редиците си, които така или иначе не са в лоша форма, предстои да видим на очертаващите се трети предсрочни парламентарни избори през 2021. Въпросът на Радев може да се окаже „златен“ и да натежи, особено ако срещу него бъде изправен друг кандидат с пагони, който потенциално ще се бори за сходен, най-общо казано, „патриотичен” електорат. Дали обаче Радев може да си позволи да се лиши априори от подкрепата на ДПС? Нима "аксиомата", че българският президент винаги се избира с гласовете на Движението остана в миналото?

Политическата логика на този въпрос

Всъщност „правилото” отдавна е опровергано. Не ДПС дадоха входен билет на Радев за „Дондуков” 2 през 2016 – дистанцията между него и Цачева на втория тур на президентските избори бе 800 хиляди гласа, тя далеч надхвърли „мускулите” на ДПС. Освен това би било странно Радев да разчита тъкмо на помощта на ДПС за своето преизбиране. Той не се поколеба да освети недъзите на модела „ГЕРБ-ДПС”, да задава неудобни въпроси за „приятеля” на Движението Пеевски. Някой биха казали, че тъкмо заради това главният прокурор Гешев, смятан за близък до този властови модел, подхвана атака срещу президента.

В питането на Радев има политическа логика, базирана върху уважение към Конституцията и нейните принципи, а не тяхното нарушаване.

Автор: Петър Чолаков


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПЕНЦИОНЕР

    23 38 Отговор
    ...КЪДЕ СТЕ ВА ТРОЛОВЕ -АМАТЬОРИ , А?????????????

    Коментиран от #24

  • 3 Чип и Дейл

    146 14 Отговор
    Точно в целта!
  • 4 Българка

    46 270 Отговор
    Фатмака е не много умен и отново се показа като разединител на нацията. Той да каже с какво помогна за приобщаването на всички етноси с подобно изказване. От всички страни погледнато , това си беше политически гаф.

    Коментиран от #22, #37, #58, #66, #68, #71, #81

  • 5 Избирател на БГ!

    256 56 Отговор
    Радев е истински Българин...!Най-Достойният Президент,който сме имали...!Радев няма алтернатива и ще бъде преизбран и следващият мандат...!!!

    Коментиран от #8, #12, #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Въпросът

    196 17 Отговор
    не е парлив , а напълно необходим след изказванията в Турция , но отговорите - повече от парливи и страшни ! Турция Родина майка , а българската земя негова , имайки предвид Османската империя !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иво🇧🇬

    50 192 Отговор
    До кога ще възхвалявате Радев който редовно нарушава конституцията. Водят се. дела за шпионаж в президентството. Това е скандал на скандалите. Да не говорим за фашистките снимки на съветник на Радев. За такива гафове в Щатите ще отидеш на съд.

    Коментиран от #19, #47

  • 11 Последния Софиянец

    160 22 Отговор
    Защото всеки истински българин иска да зададе този въпрос.

    Коментиран от #13

  • 12 Извинете, вие ли продавате Бестселъра..

    29 141 Отговор

    До коментар #5 от "Избирател на БГ!":

    "АФЕРИТЕ НА РУМЕН РАДЕВ. ПРЕЗИДЕНТ ПОД ЧЕХЪЛ" ?
    Бихте ли ми изпратили 15 екземпляра ?
    Благодаря Ви предварително

    Коментиран от #60

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лекар

    45 160 Отговор
    Този агент на КГБ е първият български президент, който нарушава конституцията ни. По голяма мутра от тебе няма, популист и долен комунист.
  • 15 Ал Тъпоне

    139 15 Отговор
    На Карадайъто нито родината майка , нито неговата ..... пак не играят в схемата тука. Биваше г-н Президентът да го пита колко алтъна облаги получава подмолно от Ердоганя, че да плещи такива дивотии за майката!
  • 16 Гюро Михайлов

    133 9 Отговор
    На тези депесари ,, майка’’им са парите, къщите за гости, обръчите от фирми,земите , които откраднаха със заменките от собствения си електорат.

    Коментиран от #42

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 666

    35 139 Отговор
    Не е морално пенсионера Радев да бъде кандидат за президент. Този човек направи опит за преврат по модела от 1934г.и не е достоен за президент.

    Коментиран от #51, #85

  • 19 Станимир

    105 18 Отговор

    До коментар #10 от "Иво🇧🇬":

    Хубаво даваш пример със Шатите...!ОК!А за такива скандали като шкафчета,кюлчета,чекмеджета,Мата Хари ..Барселона...- в Щатите не си ли отиваш...и то отиваш директно в затвора...!!!

    Коментиран от #25, #46

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 В.В.П.

    97 12 Отговор
    Трябваше ,някой да го попита, Мустафа,Какви ги бръщолеви .!!!.ДПС е незаконна фракция . !!!.В България,няма малцинства,Всички са българи!;Голям театър разиграват ,за някой долар от ТурцияА ,и не само от Турция..Гражданите на НРБ,ги пази конституцията на НРБ..!!!.
  • 22 0001

    57 10 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    ЕТО ЕДИН ТРОЛ С ГЕБАДЖИСКИ ОПОРКИ.
  • 23 Фърчило

    27 104 Отговор
    Зеления чорап е първосигнален и елементарен. Вместо да се впуска в селски спор трябваше да използва ситуацията и изказването на читака в Турция и да заличи ненужното движение за права по законов път веднъж за винаги. И щеше да получи подкрепа от всички, но когато си прост си прост за цял живот
  • 24 0001

    29 6 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕНЦИОНЕР":

    ПО МИНУСИТЕ СЕ РАЗБИРАТ КОЛКО ТРОЛА ИМА.

    Коментиран от #34, #55

  • 25 Иво 🇧🇬

    8 7 Отговор

    До коментар #19 от "Станимир":

    Ако се докаже естествено че си за затвора
  • 26 Посетител

    88 16 Отговор
    За първи път да сложа пет звезди на материал на DW!!! Впечатляващо... Защо Радев зададе въпроса на Карадайъ? Защото имаше тази възможност, за разлика от повечето българи за които достъпа до и.д. лидера на ДПС е невъзможен! Защото ни дойде до гуша от постоянните приказки на първенците на Движението за "Майката-Родина" - ама там, на Югоизток... Затова!
  • 27 ДаЗдраПерМа

    36 9 Отговор
    няма майка няма татко има родител №1, родител №2, родител № (N+1) майка е тази от която цуца топло мляко за момента а утре може да е друга, в някой държави ги клеймосват като чужди агенти.
  • 28 бай Иван

    67 15 Отговор
    Не трябва да задава въпроси, а да предприеме действия за забрана на ДПС, те са вредни за България. Крайно време е!
  • 29 ГЕРБ

    18 57 Отговор
    Защито е тъ...зелен чорап.ПУЧ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Призива Мутри Вън

    13 46 Отговор
    Бил за Мусулманите Вън от България и Европа А наще Ганьовци тръгнаха срещу Борисов и други българи и българския народ беше разделен И както се казва Двама се карат трети печели
  • 32 Оракула

    15 36 Отговор

    До коментар #1 от "УЛЕТАИ":

    Българската Конституция,
    в този си вид
    е писана реално от чисти Комунисти,
    та дори и да са перфектни Юристи,
    те са отживелица в историята!!
    "Пропуснати", са "умишлено" много
    грешки,
    всичко е писано с една, единствена цел,
    никой да не може да управлява,
    без Държавна Сигурност ДС,
    за да те прецакат когато искат!
    Трагедия е България ,
    да е допустната в ЕО,
    като пълноправен член ,
    със такава Анти- Конституция,
    като сегашната!
    Съветски контролен вариянт в действие!

    Трябва ли въобще , 2021 година,
    да има различни конституций в ЕО,
    виждаме,
    че такива като нашата конституция,
    "Съветската -Руска",
    генерират корупция за милиарди ,
    и тъпчем на едно място, вече 30 години!
    Няма ли кой да вземе на заем,
    от Германия една Конституция,
    и да приключим с Комунизма и децата им!
    Искаме напред, а не назад!
  • 33 НЯКОЙ

    71 13 Отговор
    Политиката и действията на ДПС са насочени към откъсване на Родопите от България. И думите на Борисов "..в Родопите няма нито един християнин.." са реверанс към ДПС.
    Мислете за кого гласувате, българи!
  • 34 ПЕНЦИОНЕР

    13 42 Отговор

    До коментар #24 от "0001":

    ...ФАТМАШКИТЕ ТРЛОВЕ СПАТ ДО КЪСНО КАТ ТУЛПИ ...ИМАТ ПАРИ....АЗ СЪМ ИЗЛЯЗАЛ 6 ЯАСА ДА СА РЕДЯ НА ОПАШКА ЗА КОКАЛИ ДА СИ СВАРЯ ...ТЕ СА ЗА КУЧЕТА ..АМА ДО ТАМ НИ ДОКАРАХА ...ВЕЧЕР СЕ СЪБИРАМЕ МЛАДИ И СТАРИ ОТ КВАРТАЛА И ПЛАЧЕМ ОТ ГЛАД И МЪК А....ЗАЩОО ....НА ТЕЗИ ГОДИНИ ТАКА......????????????????????????????

    Коментиран от #43, #72

  • 35 ПСР

    81 16 Отговор
    Доколкото знам,етническият произход на Г-н Карадайъ е български.
    Религията е ислям.Родината му не е Турция,защото е роден в България.
    Изказването му в Истанбул,беше скандално и против Конституцията.
    Измислената атака срещу Кирил Петков,беше недалновидна и скълъпена в стил Агенция ПИК.Президентът просто,с един кратичък въпрос,ги постави на мястото им.След като,демонстративно напуснаха КСНС,няколко дни по-рано,по повод гражданството на министър Петков.Браво на Румен Радев.

    Коментиран от #53

  • 36 Език

    58 10 Отговор
    Защото Карадая не може да говори Български език!!!!
  • 37 Обединител

    56 13 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Разединител хехехеех напротив той е обединител. ДПС разединява България като си е приватизирали всички мюсюлмани все едно ги притежава!!!! Хвърля им трохи заплашва ги после им дава моркови а тези утрудени хора си остават все така бедни и в болшинството необразовани. Мюсюлмаините трябва да се влеят в другите партии и да работят заедно а не да се подават на един мафиот да ги командва.
  • 38 Мут Лабен

    22 60 Отговор
    Няма значение какво е бръщолевил фигуранта. Важно е, че вече си ритна трудовата книжка. Няма да получи турските гласове на изборите. Това е добре за България.

    Коментиран от #40, #50

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Питам

    58 6 Отговор

    До коментар #38 от "Мут Лабен":

    Ама той не иска гласовете на ДПС. И това е най-големият проблем на България който всеки Българин трябва да разбере. Мюсюлманите не са собственост на ДПС. Стига слагаите знак на равенство между едни работливи и честни хора и партията на мафията!!! Дали един мюсюлманин се отъждествява с Йордан Цонев???
  • 41 разумния

    37 9 Отговор
    Всеки индивид има само една РОДИна, всичко друго е една голяма тьпотия (караДая..., Данчо Ментата.".Глупостта ходи по хората не ходи по горите ".). Учете Историятя, тя показва кой е колил Кюрди, Арменци, Българи, Сирийци и т.н. ?!!

    Коментиран от #45

  • 42 СУВЕРЕН

    20 13 Отговор

    До коментар #16 от "Гюро Михайлов":

    ....и кой им го позволи.....това всичко което казваш е преди Бойко. 8 години власт на НДСВ-ЦАРЯ , ДПС-Доган и БСП-Станишев..........ДПС оглавяваха много министерства и крадяха....БСП начело с Румен Петков, Румен Овчаров и СЕРЕгей Станишев направиха кражби за милиарди. това че не знаете или не помните , НЕ ВИ ОПРАВДАВА ЧЕ ЗАГРОБВАТЕ БЪЛГАРИЯ С ГРЕШНИ ИЗБОРИ> НИто Мая, Слави , КУРнелия , радев ....нито пък големият крадец ХРИСТО ИВАНОВ ще направят нещо са РОДИНАТА. ЕДИНСТВЕНАТА ИМ ЦЕЛ Е ДА СА ТАМ И ДА ЛАПАТ....А БУДАЛИТЕ да гласуват за тях
  • 43 ЗАЩОТО

    30 9 Отговор

    До коментар #34 от "ПЕНЦИОНЕР":

    ТВОЯТ ИДОЛ ТУЛУП ЧЕ БИБИТКОВ
    ЗА 12 ГОД УПРАВЛЕНИЕ ВИ ДОКАРА ДО ТУК. ЗА 5 МЕСЕЦА НЕ МОИШ
    ОГЛАДНЕЕШ ТОЛКОЗ. САМО ПИШЕШ
    ГЛУПОСТИ.

    Коментиран от #57

  • 44 jorj

    10 51 Отговор
    Това е най-идиотския въпрос в новата българска политика, поставен цинично и най неподходящиия човек!!!! Но НИЩО, направи си по този начин перфектно сепуко!!!! Само, че няма капацитета да го осъзнае.

    Коментиран от #70, #91

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хахаха

    7 13 Отговор

    До коментар #19 от "Станимир":

    Това не са ли Фейкове, а не скандали?
    Виж Мунчовите са скандали та дрънкат, даже могат да се ползват за примери в правото, но на никой не му дреме за тях. Ние обаче си знаем фейковете и за истинските скандали няма и "извинение" даже, камо ли оставка или по-сериозни последствия.
  • 47 Тъй тъй

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иво🇧🇬":

    Добре "всички са маскари". И вашето предложение за президент е ???
  • 48 3333

    13 22 Отговор
    Аз заставам зад политиците които поставят въпросите директно лице в лице. Карадайъ можеше спокойно да го попита, коя е вашата партия г-н президент моята е ДПС? Тогава щеше да стане интересно.
  • 49 аршина

    16 2 Отговор
    За да му напомни, че трябва да прилага високите си изисквания и към себе си, не само към другите!
  • 50 трудовия кодекс

    19 9 Отговор

    До коментар #38 от "Мут Лабен":

    За компенсация ще получи българските, които са много повече.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Реалиста

    9 9 Отговор
    Автора на статията също не знае отговора на този въпрос.Много приказки, много шлака и абсолютно нищо конкретно.Автора сам не знае какво иска да каже.Изключително слабо журналистче, някакво намерило трибуна.
  • 53 Карайдъ матиран

    35 13 Отговор

    До коментар #35 от "ПСР":

    Адмираций за Президент РуменРадев,
    и тънкия му финесен намек,
    към Карайдъ ,
    проблема е, че Карайдъ ,
    не можа да рабере ,
    къде го натика Президента,
    с един точен , ,
    на място и във времето,
    перфектен въпрос.
    Така, както само Румен Радев може,
    тихо, интелигентно и безцеремонно,
    но задължаващ на отговор ,
    въпрос на който Карайдъ,
    с неговия" Пик- Стил" и
    ограничен лексикон,
    изпадна в "шах -мат",
    точно в Родината ,
    в която е роден и живее!
    Та дори и са му дали тила,
    като "Политически лидер".

    -Коя е твоята Родина, г-н Карайдъ...?
  • 54 Гост

    9 27 Отговор
    Опитват се да пробутат американския лакей и агент Радев да спачели отново изборите, за да може да продължи с доносническата си дейност към господарите си Сащ и ЦРУ.

    Радев спечели първия си мандат съгласувано между Герб и Козяк, като за целта издигната кандидат от Герб, когото Народа да ненавижда и изборът падна на Цачева – това бе "достойният кандидат на Герб, който да накара много от народа да гласува протестно за Радев, незнаейки, че гласува за собствената си смърт; просто му бе дадено да избира между две еднакви по значение злини, но едната беше напудрена и белосана а другата очернена, за да бъде сигурен изборът на по-изпълнителния кандидат на злото Радев.
  • 55 Хахаха

    9 17 Отговор

    До коментар #24 от "0001":

    Аз по бройката - като наближи или надхвърли 100, тогава е гаранация за тролене. Но тук виждам понякога даже и над 400, и винаги са в оправдание и защита на Мунчо грипена и служебняците му. Е това са ТРОЛОВЕТЕ МУ.
  • 56 Менгеле

    9 17 Отговор
    Щом статията е публикувана в ДВ, значи нещо не е наред с анализа, и което ясно си личи в него и за слепите, Чолаков е пратено зло, което да напудри бяса Радев да не се види истинското му черно сърце.
  • 57 ПЕНЦИОНЕР

    6 17 Отговор

    До коментар #43 от "ЗАЩОТО":

    ...ЕТО НА ПОГОВОРКАТЕ Е ВЯРНА ....СИТИТЕ И БОГАТИ ФИГУРИСТИ НЕ ВЯРВАТ НА ГЛАДНИТЕ ПЕНЦИОНЕРИ...ЗАЩО ЗАЩО СТЕ ТАКИВА ЗЛИ ...ИСАКТА ДА ИЗМЕ РЕМ ЛИИ
    ???????????????????????????????????????????

    Коментиран от #65

  • 58 Мечо Пух

    24 6 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Умницата ми тя! Гербаджиите би трябвало да се гордеят, че имат толкова умна симпатизантка, а може би член/ка! Всъщност много напомня на ПДП, онази дуловска хубавица, и като нищо може да е тя самата...Щото от всеки неин пост лъха такава мъдрост, че одма става академик в БАН само на базата на публикациите ѝ в този форум...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Subaru WRX

    22 6 Отговор

    До коментар #12 от "Извинете, вие ли продавате Бестселъра..":

    Какви афери! Аферите създава мутрата Борисов! И чекмеджетата...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Осъзнай се

    28 8 Отговор

    До коментар #59 от "Turchin":

    На кого да си длъжен??? На никого не си длъжен като не се чувстваш на място в България отивай в Турция ей я къде е границата. Турция е 10 пъти по-голяма от България има къде да отидеш. Никой не изгони хората, те сами си тръгнаха и никой не им е пипал домовете и къщите стига лъга. Те просто си мислеха че Турция ще ги приеме с отворени обятия, но не стана така смятат ги за втора ръка хора. А в ДПС са най-големите мафиоти който ви зомбират и се вижда по начина ти на мислене, подкрепяте Йордан Цонев, Делян Пеевски, Христо Бисеров, Ахмет Доган който е агент на ДС и т.н. все отбор мафиоти.

    Коментиран от #88

  • 64 ПЕНКО

    4 13 Отговор
    ВЪРНАЛИТЕ СЕ ТУРЦИ /НАШИ БРАТЯ / В ДЕЛИОРМАНА ---СА БИЛИ ТОЛКОВА РЕПРЕСИРАНИ И ТОРМОЗЕНИ, ЧЕ ВЪТРЕШНИЯ НИ МИНИСТЪР СЕ Е ПРИНУДИЛ ДА НАЗНАЧИ ТАМ --ПОЛИЦЕЙСКИ СИЛИ САМО ОТ ТУРЦИ !!!!!!!!!!!
  • 65 ВЯРВАМ,

    16 5 Отговор

    До коментар #57 от "ПЕНЦИОНЕР":

    Че сте гладни. НО до там ви докара
    Г-б ТУЛУПА. 12 ГОД. Управление. ЩОМ НЕМА пасти яжте АСВАЛТ.НЕ се хаби. Ще се ОПРАВИМ. НО НЕ ЗА 12 Г.
    А ЗА ДВЕ. ЩОМ БИБИТКО ГО НЯМА.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Гост

    8 2 Отговор
    Не е заради отговора, а заради начинът, по който отговори м€к€р€т0.
  • 68 Гост

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Нацията се разедини, откак се появиха депешарите. Допреди тях българи и турци си работеха заедно за хляба и не се караха за политика.
  • 69 Гост

    18 7 Отговор
    Народът български ще гласува за онзи, който не го е страх да задава правилните въпроси, на грешните хора.

    Коментиран от #73

  • 70 Гост

    21 9 Отговор

    До коментар #44 от "jorj":

    Бях против Радев, но след като зададе този въпрос, който никой друг не посмя, мисля да гласувам за него.
  • 71 Историята

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Ти пък каква българка си с това изказване?
  • 72 Историята

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "ПЕНЦИОНЕР":

    Ако си работил 40 години и си плащал данъци на държавата, нямаше да си лягаш гладен. Най-вероятно си със социална пенсия, за което сам си си виновен, за да мрънкаш.

    Коментиран от #76

  • 73 Хахаха

    8 4 Отговор

    До коментар #69 от "Гост":

    А аз, като част от народа, мисля да гласувам за този, който е способен да отговори на наболелите въпроси. Не смятам да гласувам за някой, който за да избяга от въпрос или отговорност задава друг такъв. Сещаш ли се кой е той? Аз от 5 години виждам само един и същ, трудно ми е да го нарека човек, който все така прави. Същия този, преди време спомена за "щам Шипка", а сега се пъне за актуализация на бюджета, че видиш ли... имало здравна ктриза.
  • 74 Месут

    7 16 Отговор
    Некадърните български медии продължават умишлено да изопачават думите на Карадайъ в Турция. Бг медиите умишлено и от некадърност преведоха думите му грешно. Карадайъ каза точно , Турция е наша прародина,родина Майка , а не родина. Никой не се запита защо нито един арменец в България не каза лоша дума за това изказване. Защото ако запитате който и да е арменец ще получите точно същия отговор че Армения е тяхна прародина макар и да живеят от няколко века в България. Двата етноса и турския и арменския са единствените етноси откъснати от основния етнос в историческите им родини.

    Коментиран от #77, #108

  • 75 хасен

    7 12 Отговор
    Напротив, общественна тайна е, че Радев беше издигнат за кандидат за президент, под влиянието на руски генерал, което и до сега продължава да подклажда съмнения за конфликт на интереси. Това обстоятелство, би могло да се използва за уязвяване на опонента, но Карадая, отстъпи тактически, преглътна горчивината и показа, че може и да губи!
  • 76 ПЕНЦИОНЕР

    2 15 Отговор

    До коментар #72 от "Историята":

    ...ЕИ Ч0ВЕКО РАБОТИЛ СЪМ 42 Г....КАК ПРИ БОЙКО ЗЕМАХ 1000 ЛЕВА ЧИСТА ПЕНЦИЯ ...ОСВЕН ТУЙ МИ ДАВАШЕ И ПО 50-500 СТИН ЛЕВА ЕЙ ТЪЙ ОТ НЕГО ...А СЕГА ПЕНЦИИТЕ СА НАМАЛЕНИ , А , Ш ,КАЖИ ДЕ КАК СТАВА ТАКА , А ?????????????????????????????????

    Коментиран от #82

  • 77 Трол

    13 2 Отговор

    До коментар #74 от "Месут":

    Публикувано във факти.бг: Турция е наша прародина,родина Майка...
    Мюсли, хайде баз словесни еквилибристики! Карата каза ана ватан, което не е с щото с ата ватан, а ти си ги писал, като едно и също! Защото ако питаш някой коя е майката родина и коя е прародината а на бас, че ана ватан ще съвпадне с ватан! Отделно не се знае, доколко Карата е етнически турчин или "по мачовете"! И като политик на една страна е недопустимо в друга да дава такова изявление! Да си ходя в ана ватана ако ще и в ата ватана, няма място в България!

    Коментиран от #86

  • 78 Само факти

    18 2 Отговор
    "Едва ли някой би могъл да оспори причастността на "либерално-демократичната партия" ДПС в "скритата" ислямизация на България. Но главната "заслуга" за този процес е на Турция, а също така и на накои арабски държави(Саудитска Арабия, Катар и др). Не на последно място - на почти всички "демократични" български правителства след 1989 г. досега.
    През 1999 г. правителството на циганина соросоид Иван Костов сключва споразумение между българската Дирекция по вероизповеданията и Комитета по религиозните въпроси на Турция, а през 2002 г., по времето на германеца Симеон Сакскобургготски, е приет Закон за вероизповеданията. Чрез тези документи се премахват ограниченията за проникване на чужди държави в религиозните общности на България. По-точно - открива се възможност за религиозно-политическа инвазия на мюсюлмански и не само мюсюлмански вероизповедания.
    Така в продължение на близо 20 години Турция и споменатите ислямски държави безпрепятствено са наливали в Главното мюфтийство милиони и са развивали "религиозна дейност", за която можем да се досетим доколко е била религиозна. Още през 2010 г. като представител на т.нар. Турска агенция за развитие и сътрудничество (ТИКА) държавният министър Фарук Челик се среща с Бойко Борисов и Вежди Рашидов с идеята агенцията да започне ремонт на джамии в България. След визитата на Ахмет Давутоглу на 4 януари 2016 г. у нас е открит и официален офис на ТИКА, чийто годишен бюджет се определя на около 1,5 млрд. долара..."
  • 79 Само факти

    17 2 Отговор
    След 1989 г. бяха подложени на ислямизация, съпътствана от последователна етническа (турска) асимилация, която продължава и досега. Нов елемент в тази агресивна мюсюлманска инвазия е появата на арабски мисионери, които посяха семената на т.нар. радикален ислям в България. Ето каква е същността на този двустранен религиозно-асимилаторски процес:
    От началото на 90-те години в районите с мюсюлманско население започва реислямизация, която се осъществява чрез комбиниране на масирана религиозна и политическа пропаганда.
    През изминалите години е налице безпрепятствено навлизане в България на турски и арабски проповедници на исляма, както и финансиране на българското мюфтийство от Турция, Саудитска Арабия, Катар и др.
    Започна масов строеж на нови джамии и мечети, който продължава и досега.
    Осъществява се ислямизация на ромското население, включително на цигански общности, които преди това не са изповядвали исляма.
    Сред българите мохамедани се насажда т.нар. мюсюлманска етническа идентичност, съпроводена с турска... асимилация.
  • 80 Само факти

    19 2 Отговор
    България е на първо място по брой на джамии на глава на населението и на трето място по брой на джамии в Европа след Германия - 2750, Франция - 1600, България-над 1300 и преди Великобритания - 1000. По-интересно е, че независимо от този "рекорд" в страната продължава строителството на мюсюлмански храмове. Не престава и натискът за нови строежи на джамии, като това се обяснява с... "нарасналите нужди" на вярващите мюсюлмани - например в София, където живеят едва няколко хиляди мохамедани!
    На всяко едно издадено разрешение за строеж на джамия в България, е нужно автоматично да бъде издадено еквивалентно съгласие за строеж на църква в Турция! Или да има забрана за строеж на джамии в България.
    Ако в мюсюлнанска Турция за 865 423 мюсюлмани са изградени 985 джамии, то в православна България за 865 423 мюсюлмани са изградени 1300 джамии! В християнска и европейска България на глава от мюсюлманското население се падат повече джамии, отколкото в Турция – това трябва да ни говори достатъчно за множеството опасности, пред които сме изправени.
  • 81 Бай...

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Проста ц.ганка!

    Коментиран от #83

  • 82 СПРИ ДА СЕ

    8 2 Отговор

    До коментар #76 от "ПЕНЦИОНЕР":

    ИЗЛАГАШ. ПЕНСИИТЕ И ПРИ БИБИТКО И СЕГА СА СИ ВСЕ ТОЛКОВА. И СЪС 1000 АКО СИ ГЛАДЕН. ЗНАЧИ ГИ ДАВАШ ЗА ПРОСТИ.... КИ. ТИ СИ НЕПОПРАВИМ
    ГЕПИ ТРОЛ ГЕЙТО
  • 83 Тъп Кириак

    3 3 Отговор

    До коментар #81 от "Бай...":

    Стефчов си ти!
  • 84 Защото

    15 2 Отговор
    ДПС са противоконституционна партия. Това някой трябва да им напомня всеки ден!
  • 85 Какъв

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "666":

    пенсионер, бе, пале! Ти знаеш ли на колко години е Президентът! Един път и половина е по-дърт от него Байдън!
  • 86 Месут

    4 18 Отговор

    До коментар #77 от "Трол":

    В турския няма такова понятие ата ватан. Анаватан се използва за смисъла на родина Майка или прародина ,а Ватан е родина. Карадайъ използва думата Анаватан по отношение на Турция. Това чувстват всички турци в Бг. Такъв израз ата ватан няма. Ясно ли е ГАНЬО.

    Коментиран от #87, #109

  • 87 Трол

    10 0 Отговор

    До коментар #86 от "Месут":

    Да си научиш езика! В Ю тубата има едно видео на Хулуси Акар (знаеш какъв министър е) на посещение в Казахстан. Е там се казва (ще го напиша на български за да не изтрият поста)-"От прародината за майката родина, добре дошли!" А чуй го и после чакам извинение от теб! Да видим има или няма "ата" и "ана" "ватан" и това е двата израза в едно изречение!
  • 88 Истината

    2 7 Отговор

    До коментар #63 от "Осъзнай се":

    В голяма заблуда си! Имаше танкове в смесените райони!
  • 89 Защото

    13 2 Отговор
    Турция има пета колона в България. Турчина маските сменя, но нравите не сменя. Когато се изселваха в Турция, от рейсовете показваха среден пръст и викаха, че с танкове ще се върнат. Това е ДПС днес, показват среден пръст на президента!

    Коментиран от #96

  • 90 ПРЕДАТЕЛИ

    7 1 Отговор
    РАДЕВ ДА ЗАПИТА ДОГАН КАКВО ТЪРСЕШЕ В ДПС ГЕН. СИМЕОНОВ - БИВШИЯ ШЕФ НА ВВС ............................. ? ПЪК НИЕ ПИТАМЕ РАДЕВ ЗАЩО ДОГАН НЕ Е В ЗАТВОРА , КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО ОТ 32 ГОДИНИ И ЗАЩО СЛУЖБА КОЯТО Е НА НЕГОВО ПОДЧИНЕНИЕ ГО ОХРАНЯВАШЕ ДОСКОРО !?
  • 91 хахахахааххаа

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "jorj":

    за разлика от теб умните хора ще се насочат към президента на следващи избори и точно това изказване му допълва гласове но няма да е последното допълване а ще има още много защото това е първия мислещ държавник в жалката ни демократична история!!!
  • 92 ПРЕДАТЕЛИ ДПС

    11 1 Отговор
    РАДЕВ ЗАДАДЕ ВЪПРОСА НА ЕДИН ПРЕДАТЕЛ , А ОТГОВОРА БЕШЕ ЛЪЖА ! ВСИЧКИ ЗНАЯТ ТАЗИ ИСТИНА !
  • 93 БОКОКРАД

    4 0 Отговор
    Oщe прeз 2010 г. кaтo прeдcтaвитeл нa т.нaр. Турcкa aгeнция зa рaзвитиe и cътрудничecтвo (ТИКA) държaвният миниcтър Фaрук Чeлик ce cрeщa c Бoйкo Бoриcoв и Вeжди Рaшидoв c идeятa aгeнциятa дa зaпoчнe рeмoнт нa джaмии в Бългaрия. Cлeд визитaтa нa Aхмeт Дaвутoглу нa 4 януaри 2016 г. у нac e oткрит и oфициaлeн oфиc нa ТИКA, чийтo гoдишeн бюджeт ce oпрeдeля нa oкoлo 1,5 млрд. дoлaрa..."
  • 94 Как

    2 11 Отговор
    беше? Последното убежище на комунизма е национализмът. Размахвайки юмруци и байрака на патриотарството, Радев се надява да обере този вот. Той му остана само. Хората, настроени проевропейски, на които им писна да ги разединява и противопоставя, вече го отписаха. Обаче Дойче веле са интересни. Медия на Сорос, който така трепереше за етническата толерантност. Или щом е наш човек, може и нетолерантно, така ли соросоиди.
  • 95 Без коментар

    7 1 Отговор
    Във вестник de l’etrancer", бр. 49 от 8 юни 1878 г. той (Митхат Паша) пише: "Трябва да се има предвид, че между българите, към които се проявява толкова жив интерес,има повече от един милион мюсюлмани. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се смята. Те са наследници на българи, преобърнати в исляма по време на завоеванието и след това. Те са синове на същата тази страна, на същия народ, на същите социални слоеве. Между тях има и такива, които говорят само български език."
  • 96 Без коментар

    3 2 Отговор

    До коментар #89 от "Защото":

    Във вестник de l’etrancer", бр. 49 от 8 юни 1878 г. той (Митхат Паша) пише: "Трябва да се има предвид, че между българите, към които се проявява толкова жив интерес,има повече от един милион мюсюлмани. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се смята. Те са наследници на българи, преобърнати в исляма по време на завоеванието и след това. Те са синове на същата тази страна, на същия народ, на същите социални слоеве. Между тях има и такива, които говорят само български език."

    Коментиран от #97

  • 97 Мехмед

    1 6 Отговор

    До коментар #96 от "Без коментар":

    Няма такова изказване на Мидхат паша. Това е изфабрикувано по време на "Възродителния процес" заедно с мнимия източник. Стига глупости! В България живеят различни етноси, така както е във всички държави.

    Коментиран от #98, #99

  • 98 прав си

    8 1 Отговор

    До коментар #97 от "Мехмед":

    има едно нещо дето му викат ДНК анализ, та тази измишльотина, нещо лъже, защото показва че няма връзка между населенията в анадола и на Балканите...

    Коментиран от #100, #105

  • 99 Много жалко

    7 4 Отговор

    До коментар #97 от "Мехмед":

    че вие турскоговорящите българи мюсюлмани, независимо че нямате нищо общо с османската империя и сегашна турция, ами и се и кефите, че се се приемате като рода с тези диваци, дето са унищожили всичко където са минали-градове, села, култура и не са създали нищо за няколко века, докато са дерибействали по тези зем
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Onix

    9 1 Отговор
    Въпросът е много правилен, Каръдайя да обясни той какъв е османлия! Турция съществува от началото на 20 век, така че този индивид "мъжка секретарка" на Доган не разбира въпроса на президента. Всъщност в България останалите от Руско-Османската война 1876-78г. са били поданици на Османската империя които проповядват мюсюлманството. Това, че постоянно ни се натяква за Руско-Турска война не е правилно, за това и Кемал Ататютк откъсва една територия която се назовава Турция, за да скъса с Османската империя и всички зверства който е причинила на поробените народи. За разлика от него Ердоган иска да възстанови Османскита империя. Така че Каръдайя турчин ли е или османлия? Ако българските служби си гледаха работата съвестно и прокуратурата, този да е в затвора за подклаждане на етническа омраза и подривна дейност срещу България.
  • 103 !!!?

    1 9 Отговор
    Двама продажници се питат коя е тяхната родина-майка - е такава наглост и лицемерие е отвратително !!!?

    Коментиран от #104

  • 104 Ха хо

    7 0 Отговор

    До коментар #103 от "!!!?":

    Трети пък коментира първите двама...
  • 105 Мехмед

    2 10 Отговор

    До коментар #98 от "прав си":

    Връзка имаме с Анадола и с Централна Азия. Точно това показва популационната генетика. Най-важното е, че сме приносители на езика, вярата и културата на славен народ владял векове наред три континента. А каква връзка имате вие с прабългарите? Кръвна, лингвистична ...? Точно никаква, освен, че сте им откраднали етнонима.

    Коментиран от #106, #107, #110

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 падналия ангел

    11 1 Отговор

    До коментар #105 от "Мехмед":

    Кръвна връзка може да имаш с "по мачовете"! Езика ви е краден от Ататюрк през 1928г. от центалноазиатските тюркски държави! Направи си справка за османския преди и турския след 28-ма година!
  • 108 Русенец

    8 0 Отговор

    До коментар #74 от "Месут":

    Месуте, никой не го интересува, дали е казал родина или прародина. По-важното е, че нарече България земя на тази родина/прародина, или каквато ще да ви е там.
  • 109 Русенец

    7 0 Отговор

    До коментар #86 от "Месут":

    А какъв израз използва за България, Реджепе?
  • 110 Русенец

    9 1 Отговор

    До коментар #105 от "Мехмед":

    Връзката на съвременните българи е със славяните - велик народ, неизброим по численост, с култура и разбирания за общество, без нужда от държавност и мними величия. Особеност на славянският бит и съзнание, която хвърля западните аристократи в неописуем ужас, да не се разпростре този начин на мислене и битуване и сред тяхното население.
  • 111 Ха ха ха

    1 8 Отговор
    Нeocпoрим фaкт e , чe oт дeн нa дeн Бaцe Бoкo cтaвa вce пo прaв , и вce пo тoчнo oпиcвa дoлнoпрoбнocтa нa пceвдoпрoтecтнитe зaдкулиcни пaртийки и зaгoвoрa им c прeзидeнтчeтo ...
  • 112 Злати Радев

    0 1 Отговор
    Коментарите са точно такива каквито очаквах. Поредното доказателство за политическата култура на моите сънародници.
    Можете ли да си представите в читава Европа да изберат президент - военен при това комунист....
    НИКОГА ! Това може да се случи в ЛАТИНСКА АМЕРИКА, АФРИКА, и за съжаление в България.
  • 113 Злати Радев

    0 2 Отговор
    Коментарите са точно такива каквито очаквах. Поредното доказателство за политическата култура на моите сънародници.
    Можете ли да си представите в читава Европа да изберат президент - военен при това комунист....
    НИКОГА ! Това може да се случи в ЛАТИНСКА АМЕРИКА, АФРИКА, и за съжаление в България.