23 Август, 2021 21:00 6 502 37

Ще крепят паянтов кабинет с третия мандат? Зависи от това:

  • герб-
  • има такъв народ-
  • итн-
  • дпс-
  • демократична българия-
  • трети мандат-
  • румен радев-
  • слави трифонов-
  • бойко борисов-
  • компромис-
  • отговорност-
  • парламент-
  • емилия милчева

Дали с третия мандат ще има правителство? Зависи от готовността за компромис.

Ще крепят паянтов кабинет с третия мандат? Зависи от това: - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колко надълбоко може да бъде заровена една томахавка и как четири парламентарно представени формации (ИТН, ДБ, БСП, ИБНИ) да направят от нея лула на мира - това е въпросът на седмицата. Само че нещо подобно отсега изглежда невъзможно поради някои съображения:

1. Партията с най-много депутати от четирите - “Има такъв народ” - изобщо не иска да участва в разговори, камо ли в коалиция. Обаче всички останали настояват - макар да ѝ отказаха подкрепа за кабинет на малцинството с първия мандат.

2. Две от посочените четири политически сили (“Демократична България” и “Изправи се. БГ! Ние идваме!”) няма да одобрят правителство с третия мандат, ако бъде връчен на БСП. Иначе нямат нищо против БСП да участва с… подкрепа, но не и в управлението.

3. БСП пък иска третия мандат, готова е да преговаря за редовно правителство с останалите три формации, в т.ч. и с двете, дето не я искат. Освен това отчита най-висока степен на съгласие по основни приоритети с ИТН.

4. Формацията с най-малобройната парламентарна група (ИБНИ) озвучава най-силно публичното пространство, настоявайки да получи третия мандат. Допусна даже и покана към ДПС за разговори за подкрепа (чрез адвокат Николай Хаджигенов). Какво от това, че по-рано критикуваше ИТН за заигравания с ДПС.

Срещу тези съображения стои президентът Румен Радев, активирал се отдавна за втори, т.е. последен президентски мандат. Със свалянето на ГЕРБ, назначаване на служебен кабинет и организация на два парламентарни вота, държавният глава вече изостави революционния маниер и избра да е “обединител на нацията”, стабилизатор в политическия хаос, та дори и менторът на промяната. Както сам призна, нови парламентарни избори едновременно с президентските биха затруднили кампанията му. “... Защото автоматично аз и г-жа Йотова (вицепрезидентът Илияна Йотова, бел.а.) се оказваме в много по-неизгодна ситуация. Тогава всяка партия, нормално, да издига свой кандидат, за да увлича максимално много гласове. Българският парламент трябва да намери баланса дали ще се спази духа на Конституцията, или ще се спестят пари. Защото отделни избори ще са 50-60 млн. лева отгоре”.

Кой ще носи отговорността

В политиката, както и във фантастичните романи няма невъзможни неща. Най-лесно е да се игнорират обидите - те са част от политическото шоу, така че “болонките”, “предлагачите”, “сламените човеци”, “майкопродавците”, “соросоидите” и т.н. отиват в архива на политическата комуникация в България. Съществен въпрос при намирането на компромис за редовно правителство с третия мандат не са даже обединяващи n-приоритета, каквито бездруго биха се намерили. Големият въпрос е за отговорността - кой ще я носи. Отговорността няма как да бъде разпределена пропорционално, както властовият ресурс в министерства и агенции, и не зависи от това кой взема мандата. Кабинетът на тройната коалиция беше съставен с мандата на ДПС, но накрая БСП руча жабета - отговорността и вината за голямата корупция падна на гърба на социалистите.

Назначаване на служебни министри в редовно правителство, така желано от някои от споменатите политически сили, е опит за измъкване от отговорност. Поради симпатиите, на които се радва служебният кабинет и особено отделни негови представители, които капитализират общественото одобрение за по-дългосрочни цели, такъв ход изглежда естествен. Министрите, назначени от Радев, се справиха с организиране на избори, ограничаване на купения и контролиран вот, с разкрития за аферите на ГЕРБ и разхищенията. Но кризите, които се задават, ще изискват тежки (екипни) решения и неизбежни грешки, а с това и поемане на отговорност. Чия ще е тя - на Румен Радев, или на премиера, номинация на някоя от партиите?

“При тази конфигурация в парламента, ако имаме успех, трябва да присъства думата “компромис”, а тази дума не витае в българския парламент. Без компромис няма да се получи”, каза държавният глава в Тополовград. До 27 август, когато ще връчи третия и последен мандат, партиите имат шанс да тестват способността си за компромис, при това по ключова за бъдещето на държавата тема.

Първият тест за компромис

Предстои избор на управител на БНБ, тъй като мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев, издигнат през 2015 г. от ГЕРБ и Реформаторския блок, изтече на 15 юли. Тази седмица парламентът ще приеме правилата за избор, след което започва да тече 3-дневният срок за номинации. Банкерът, който ще ръководи БНБ за следващите 6 години, ще управлява и процеса по приемане на еврото с всички произтичащи от този ход последствия. По времето на Радев и третия кабинет на ГЕРБ, България влезе в предверието на еврозоната - Механизма на обменните курсове (ERM-II), и Банковия съюз на ЕС, и съгласува следващите стъпки по пътя към еврото. Но освен това БНБ не предприе действия срещу раздаваните от ББР огромни кредити на няколко фирми - и така и не представи данни за икономическа свързаност.

Кой ще замести Димитър Радев - Любомир Каримански от ИТН, председател на бюджетната комисия, за когото се твърди, че не среща одобрение от “Демократична България”, някой от настоящите подуправители на БНБ или отново Димитър Радев? Фигурата на бъдещия гуверньор ще е тест и за възгледите на българските политици към процеса на присъединяване към единната евровалута, произтичащ от договора за членство в ЕС. Още на 30 юни служебният кабинет и БНБ препотвърдиха курса към еврозоната и целевата дата 1 януари 2024 г. с проект за Национален план за въвеждане на еврото. От партията на Слави Трифонов обаче идват сигнали за забавяне на този процес до достигане на определено ниво на доходи, а в предизборната им платформа в раздел “Финанси” няма и дума за еврозоната.

Ако кандидатите за власт не могат да се споразумеят по въпроса за еврозоната и съответно - за шеф на БНБ, няма смисъл да крепят паянтов кабинет.

Автор: Емилия Милчева


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илийката

    31 48 Отговор
    С чисто нов бял джип Тойота Ленд Круизър ще се завърне наесен Бойко.

    Коментиран от #4, #9, #19

  • 2 ВЕЧЕ НЕ Е

    26 2 Отговор
    ИНТЕРЕСНО!
  • 3 Сатана

    30 14 Отговор
    В партиите на МаяМа,ХрИванов и СлавиТр има повече комунисти от Корнелините в БСП

    Коментиран от #10, #12

  • 4 хаха

    28 21 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    тиквата е политически труп, но мечтай мечтите са безплатни ....
  • 5 среднощен

    23 5 Отговор
    "...Ако кандидатите за власт не могат да се споразумеят по въпроса за еврозоната и съответно - за шеф на БНБ, няма смисъл да крепят паянтов кабинет."; DW, здравейте - как сте...? Взехте "леко-полеко да стопляте", че балканската политика не е шега работа... Хайде сега да видим, "кое е правилно и кое - не"... "Разбутахте" държавата, сега съветват- какво трябва да правим... Кажете нещо за прекратеното от съда в Барселона дело - "Къщата на Борисов"... Също може да кажете няколко думи за двадесетте милиона дадени от Божков за да се завърти "Батселона-гейт"...
  • 6 БОЙКО СЕ ЗАВРЪЩА , ОТНОВО

    17 29 Отговор
    ЩЕ УПРАВЛЯВА УСПЕШНО БЪЛГАРИЯ !
  • 7 ФАТМАКОВ ГЕШЕВ ТЕ ЧАКА !

    18 13 Отговор
    Само да падне ИМУНИТЕТА ти и си при БАЙ СТАВРИ !

    Коментиран от #24

  • 8 ДАА

    22 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Иначе нямат нищо против БСП да участва с… подкрепа, но не и в управлението. Жалки нещастници И на свирки са готови но да крадът им е меракът То бива бива ама такива лумпели дето казва Агата от Банкя едва ли ще се родът втори път
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НЕ ЛЪЖИ

    14 10 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    Не пришивайте антикомунистите ИТН към ляво десните креатури на БКП!
    Колкото и да се стараете, няма да ви се получи!
  • 11 ИТН

    14 8 Отговор
    няма да прави коалиции с комунисти - ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ, ИБНИ

    Коментиран от #16, #26

  • 12 999

    18 6 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    Сатана не позна. Опитай пак. Ще ти подскажа.
    Най-много комунисти има в ГЕРБ.
    Комунистически партии са ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ и ИБНИ.

    Коментиран от #14

  • 13 Ender

    14 9 Отговор
    Прецакаха ИТН, партията поставена на първо място от народа, а сега се надявали партиите с по няколко процента на подкрепа от тях, не става!

    Коментиран от #17, #37

  • 14 ФАКТ Е

    19 11 Отговор

    До коментар #12 от "999":

    Комунистът Борисов и ОПГ ГЕРБ са от най-долната червена кралива лъжлива некадърна утайка на БКП!
  • 15 Комунисти

    5 4 Отговор
    Кво да ги правиш .директно за треблинка
  • 16 Няма ли да

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "ИТН":

    спрете с тия нищонезначещи и непродуктивни формули, които само начесват собственото ни его по логиката 4Аз съм велик борец за справедливост", а всъщност издават ограниченост и политическа неподготвеност? Нали вие се обявявате за право на избор и за свобода на избора - привържениците и на тези партии и идеи са със същите права на избор, каквито имате и вие - и са не по-малко убедителни. Но и те-като вас - са граждани на България, принадлежат към същия народ. И въпросът е кое е най-доброто в НАСТОЯЩАТА ситуация -опитайте се да отговорите. Аз знам КОЕ НЕ Е - ами подобни лозунги...
  • 17 ОТНОСНО

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ender":

    "прецакването" - знаеш ли, не бих искал да ме ръководи човек беЗ никакъв политически и административен опит. Във ВСЯКА професия има периоди на стажуване и на бавно изкачване - след показани качества - нагори в йерархията. Не ви ли стигнаха Филип Димитров и Станишев, които директно започнаха като министър-председатели - и видяхте докъде стигнаха? Или не видяхте ли компетентностите на назначаваните "просто така, по волята на Вожда" , министри на Б.Борисов? Това ли беше "прецакването" - да се противопоставиш на очевидно неуспешен избор ? Май синдромът "Аз знам, аз вярвам, че си прав/а/, когато съгрешиш дори..." е завладял привържениците на ИТН. Жалко е, ако е така.
  • 18 Ender

    8 9 Отговор
    Това е единственият начин за истинска промяна-нови лица, този вариант го предлага само ИТН, другите партии са бояджии от 30 години насам! И този лаф,че нямали опит, не минава, за никакво време ще се научат, да не би другите да са се родили директно политици!
  • 19 задКОЛОНИЕ

    9 10 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    Предварително се знаеше, че няма съмнение в граждаството на министър Петков!
    Комунистите от ГЕРБ
    измислиха казуса с канадското гражданство на Кирил Петков,
    за да заглуши скандалът с талибанският побой
    над вече закопчани с белезници младежи
    зад колоните на МС!
    А наглецът Борисов увърта, че не е знаел!
    Има ли някой още да вярва на постоянно лъжещият орисов?
    Можеше ли нещо нещо да се случи в България
    без одобрението на Борисов?

    Коментиран от #22

  • 20 Онуфри

    10 4 Отговор
    Само бой по комунизите. Слави не трябва да прави коалиция с тях.Имам предвид Галевица,Пинокио и Импекса.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Имаш грешка

    6 10 Отговор

    До коментар #19 от "задКОЛОНИЕ":

    Другарю.Не закопчани младежи а закопчани лумпени,които хвърляха павета ,бомбички и какво ли не по полицаите.
  • 23 Лудница

    6 7 Отговор
    Бате Боко ви гледа сеира и той ще се върне на бял кон,но по важното е че целия проссс народ видя другите боклуци що за стока са как в рамките на седмица си менят мнението 5 пъти.Ако имате малко акъл дайте им протестен вот просто никой не става.

    Коментиран от #25

  • 24 БАЙ СТАВРИ

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "ФАТМАКОВ ГЕШЕВ ТЕ ЧАКА !":

    ЗА ТИКВЕНИКА ФАТМАК ПОЖАРНИКАРСКИ ОТ ЗАЙЧАРНИКА ЛИ КАЗА ЧЕ НЕЩО НЕ РАЗБРАХ , Я ПАК ПОВТОРИ , ПЙИТЕ СИ ХАПЧЕТАТА И ВЕДНАГА В ЛЕГЛОТО ЗА ДЪЛБОК СЪН ЗАЩОТО НЕЩО СТЕ УМОРЕНИ И СЕ ИЗЛАГАТЕ ТАКА КАТО СЕ ИЗКАЗВАТЕ НЕПОДГОТВЕН !!!.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 интересно

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "ИТН":

    Ако се въведе закон за лустрацията и се спазва конституцията тези партии ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ и ИБНИ няма да съществуват.
  • 27 DW и Емилия Милчева!! Свободни

    3 0 Отговор
    Съиненияи Съчинения по Картинка!! Слаби Врачки сте!!
  • 28 Паянтова тие, Главата, Емилия Милчева!

    6 3 Отговор
    Кажи и че е ГЕРБ и това е достатъчно!!
  • 29 българка

    4 4 Отговор
    Защо така ,другари се ос...те и то много яко.Хайде сега целувайте ръка на Боко ,че иначе народа ще ви линчува съвсем скоро.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бай Ставри

    3 3 Отговор
    Леглото до мен е празно !....
    Скучно ми е !....
  • 32 делоп

    2 1 Отговор
    Време е да се забранят партиите, всички крали конфискация и затвор!
  • 33 нннн

    1 1 Отговор
    А защо партиите, по- точно техните върхушки, трябва да се споразумяват за еврото? РЕФЕРЕНДУМ! И каквото реши народа.
  • 34 налъм

    1 2 Отговор
    "тиквата" идва. Да му мисли ПЪПЕША.
  • 35 Тапата

    3 0 Отговор
    След като реформаторските партии надуха балона на промяната - той се спука, а те се изпокриха като мишки, отказвайки да поемат отговорност.
  • 36 Матей

    2 0 Отговор
    Корнела здравата се точи,псевдо-протестърите като не щат,тя ще.Само да направи някои уговорки,негласни споразумения за подкрепа,да не я бутат и тя да води компромисна политика.Само народа ще страда,туй приемане на еврото,мажоритарни избори,антисоциални закони,пасивност спрямо досегашните престъпно управлявали от 32г.,натрупали милиони и милиарди,крайнодясна политика,евро-атлантизми.И какво,защо да не крета известно време,нищо лошо няма да и се случи като на всички останали престъпници.но,винаги има едно НО.
  • 37 Да-да-да

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ender":

    ИТН е поставена на първо място от емигрантите, на които не им пука за България, масово плюят по форумите, а не от българите които плащат пенсиите на родителите им!