2 Септември, 2021 13:00 4 517 23

Шансовете на проекта "Петков"

  • кирил петков-
  • румен радев-
  • има такъв народ-
  • герб

Чрез партньорства с ДБ и БСП новата формация би могла да помогне за деблокирането на партийната система, която само през 2021-а роди два ялови парламента, неспособни да излъчат правителство

Шансовете на проекта "Петков" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още няма нито партия, нито програма, нито е ясен "мениджърският" екип на проекта, който би могъл да произлезе от служебния кабинет. Но в обществото определено има очаквания за поява на нова партия около Кирил Петков.

В обществото определено има очаквания за поява на нова партия около харизматичния министър на икономиката Кирил Петков. Не е изненада, че и служебният премиер Янев обяви, че по принцип би гласувал за него. В атмосферата се усеща определена възбуда, а някои вече трепетно чакат следващия месия - този път с диплома от Харвард.

Ако проект "Петков" все пак се появи, той едва ли ще участва на очертаващите се през ноември избори, когато е твърде вероятно да има вот две в едно: за президент и за НС. За да се изпълни с живот една новородена формация, освен самата процедура по регистрация е нужно тя да има изградена и функционираща кръвоносна система, т.е. партийни структури. За всичко това ще е нужно време, така че е по-вероятно проектът "Петков" да излезе на сцената на по-следващите избори.

Смисълът на проекта "Петков" не е да бъде ДБ-2

Съдейки по факта, че политическата биография на Петков минава през ДБ, изглежда по-логично проектът поне на първо време да си партнира с нея. Възможно е да работи и с БСП. Последното би било особено вероятно, ако в партията влязат и други звезди от служебния кабинет, т.е. не само Василев и служебният министър на образованието професор Николай Денков, но и лица, чийто път в политиката преминава през левицата като вътрешния министър Бойко Рашков и професор Янаки Стоилов например. Може да се възрази с основание, че обществените нагласи към фигури като служебния вътрешен министър Рашков са "по-противоречиви" и ефектът им върху избирателите може да бъде обратен на желания. От друга страна, каква е ползата на ДБ, ако мисията на Петков е да създаде неин клонинг (не зная със сигурност дали някой му е поставил такава задача, но не бих го изключил)?

Производителите на сходни (политически) продукти неминуемо влизат в ожесточена конкуренция. "Пепси" и "Кока-кола" водят безмилостни войни от 1970-те до днес. Компанията "Кока-Кола" обаче печели нови клиенти с пускането на пазара на втората си най-старата марка "Фанта" през 1940-а година. Изобщо фантазията е полезна както в маркетинга, така и в политиката (която, разбира се, е и бизнес).

Смисълът на проекта "Петков" не е в това да бъде ДБ-2. Чрез просто повторение най-голямото предизвикателство пред ДБ няма да бъде преодоляно - тя все още не може да излезе с решителна стъпка извън най-големите градове. Не би имало особена полза и Петков да влиза в листите на формацията на Иванов и Атанасов, а и той едва ли има желание за това.

Чрез партньорства с ДБ и БСП новата формация би могла да помогне за деблокирането на партийната система, която само през 2021-а роди два ялови парламента, неспособни да излъчат правителство. В такъв случай ГЕРБ, ДПС, а вероятно и ИТН биха останали в изолация.

Засега няма нито партия, нито програма, нито екип

Несериозно е да се правят категорични прогнози за идейния облик на формацията. И все пак можем да предположим, че тя ще бъде по-скоро дясноцентристка. Самият Петков посочва, че е десен човек, ала показва и емпатия към традиционни "леви" теми - "42 процента от пенсионерите да са под линията на бедност не е ОК за мен". Тази реторика всъщност е класическа популистка хватка, но нека не бързаме да наричаме още неродения (проект на) Петко "популист".

Формацията вероятно ще се мъчи да надгражда върху направеното от служебните министри: демонтиране на модела "ГЕРБ-ДПС", реформа на съдебната система, прокуратурата, структурата и начините на работа на МВР, повече прозрачност в банковата сфера. Във външнополитически план кабинетът "Янев" е категорично евроатлантически (макар да замрази темата за членството на РСМ в ЕС). Проектът "Петков" почти сигурно ще върви по този път и едва ли ще намери общ език с "Възраждане" например.

По-категорични заявления от г-н Петков - освен, че няма да се кандидатира за президент - ще има най-рано след две седмици, когато вероятно ще бъде последният му работен ден като служебен министър.

Нека обаче кажем и това: погрешно е да се поставя знак за равенство между високия рейтинг и позитивните електорални нагласи, от една страна, и случването на успешен проект, от друга. Нито броят на последователите във Фейсбук, нито електоралните нагласи автоматично се превръщат в резултати на изборите. Спекулативно е да се прогнозира кой колко гласа щял да вземе, дали няма да стане политически хегемон и т.н., особено когато още няма нито партия, нито програма, нито е ясен "мениджърският" екип. Рейтингът е най-мимолетното на политическата сцена. Той е мъчно управляем: днес е тук, утре го няма. Когато се изпари, по навик или по неволя, българинът бързичко ще се премести от другата страна на пътя, за да чака на автостоп следващия спасител.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДяДо Ви КуРтИ оТ СеЛо ПиПерКоВо

    34 7 Отговор
    Итн отново ще му търсят косури,все пак са слуги на сарайте..

    Коментиран от #7

  • 2 София запад

    40 11 Отговор
    ИТН няма да влязат в парламента...Приключиха... Това са слуги на мафията...

    Коментиран от #9

  • 3 Пак проекти до безконечност

    16 3 Отговор
    като в лошите приказки.И пак наказания в ъгъла Ганчо,следва мощна прозявка..
  • 4 GGG

    41 16 Отговор
    Шансовете на проекта "Петков" - ами големи все пак хората ги харесват и се доказаха вече като успешни министри!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар изразява личното мнение на

    23 1 Отговор
    И кой е автора? Щото нали, не е зле хората да застават с имената си зад думите си...
  • 6 Как точно

    15 23 Отговор

    До коментар #4 от "GGG":

    Как точно се доказаха?Ти как разбра за толкова кратко време?Сигурно по техни изказвания.На мен още не ми я ясна историята с двойното гражданство,а ти вече знаеш резултатът от работата им.Чувала съм,че в някои мюсюлмански страни е достатъчно мъжът да каже на жената три пъти "развеждам се" и готово.В България, доколкото ми е известно не става само с питане,дали си канадски гражданин.Извод: човек НЕспазваш законите на една страна,няма как да му имам доверие.
  • 7 Не само

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "ДяДо Ви КуРтИ оТ СеЛо ПиПерКоВо":

    И на марсианците! Няма само ти да ядеш бонбони за глупости я!
  • 8 Xмммм

    7 13 Отговор
    Значи след ББ+Пеевски, сега и Прокопиев ще си има правителство, супер. За последните 30 години всеки следващ “спасител” е по-гладен за власт и пари от предходните. Интересно ми е след следващото поредно “успешно” управление на поредния олигарх колко хора ще останат в България след 10тина години?
  • 9 Не е точно така

    8 22 Отговор

    До коментар #2 от "София запад":

    След като два пъти вече аз и цялото ми семейство гласувахме за ДБ, смятаме на следващите избори да подкрепим ИТН, защото само те си отстояват принципите и ако искаха да са във властта много лесно межеха да направят едно правителство, но не го направиха

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нашия

    13 18 Отговор
    Хайде стига сте ги Величали Кирчо Асенчо .Обслужват ДБ.и Прокопиев и Българите пак на заден план Докога.Такива ще ги и.....т че и Стефка Костадинова няма да може да ги прескочи.Аман от тапигьози.Слави ще излезе Много Прав за пореден Път
    Време е да се събудим
  • 12 Чакаме с тия радева зима

    10 14 Отговор
    Всеки път една и съща лъжа. Какво нещо сме ние българите, по един и същи начин ни лъжат. Славчо го махат и сега ще ни лъжат с триото - киро канадеца, ачо фалита и културиста. Ех, народе ще ти вземат парите от банките.

    Коментиран от #13

  • 13 Докато

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чакаме с тия радева зима":

    има прост народ да лъже за стотинки, все така ще е!
  • 14 доган

    7 2 Отговор
    Важното е всички крали да са в затвора, най-вече герберчетата и тяхните подлоги!
  • 15 Матей

    6 7 Отговор
    ДВ като са отворили дума,па да им кажем.Не зная как ги правят тия абсурди,да курдисват предатели и възвращенци на най-високи постове.Ходил си човека из щатските ширини,обучавали го на хитрини и ни го връщат лукавия ,като знаят местното чуждопоклонство.Трябва да има и други след него,защото тоя взе да се изхабява,по апокрифните медии му разглеждат житието и то не навежда на бодри размисли.Американист до сетната фибра,с подкупващо държание и наивни маниери,свежарка.И все пак,като го сравни със себе си,всеки обикновен българин ,ще открие пълен дисонанс.Е,как ще му повериш но тоя иностранец,с българско име и владеещ български език,но иначе досущ американо,да му повериш съдбата си.При настоящите обстоятелства,когато се искат спешни мерки за спасяване на каквото е останало и излизане от американските бакии,да ни омайва един убавец,е нелепо и опасно.
  • 16 Направо

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не е точно така":

    покани и комшиите и техните семейства, барабар с кучета, котки,рибки, канарчета. На кой му пука за кого сте гласували ти, че и цялото ти семейство!?
  • 17 Матей

    4 1 Отговор
    Ще го пробват,тук стана обичайно да излитат такива фойерверки,внезапно,бързо,ярко се разлетяват и помръкват.после други,пусковата установка работи ,на пулта--американските служби.Малко хляб и много зрелища,цирк,овации.
  • 18 !!!?

    3 6 Отговор
    Проекта на 5ков - "Единна Раша" !!!?
  • 19 ха ха ха

    2 3 Отговор
    Нулеви!
  • 20 К Петков няма намерение да прави партия

    2 2 Отговор
    Повтори го 100пъти!!Но дебилите си знаят тяхната, каквото им е казано, това повтарят!!
  • 21 Продай България 2

    2 0 Отговор
    Така в парламента ще са Гроб,Продай1,Продй2,все хора на Мустафа и Серос
  • 22 кольо

    1 0 Отговор
    проект петков има само в главите на Олигархията
  • 23 Без Негри

    2 0 Отговор
    Кирил Петков е за:

    Джендъризъм.
    Приемане на еврото.
    Масова ваксинация с недоказани ваксини.
    Най-вероятно ще е про-имиграция на афганци, ислямист, негри и т.н.