Last news in Fakti

31 Август, 2021 16:00 4 079 52

Егоистично и лицемерно: БСП играе игра, от която губят всички

  • бсп-
  • демократична българия-
  • консултации-
  • парламент-
  • избори-
  • корнелия нинова-
  • христо иванов-
  • егоистично-
  • лицемерие-
  • има такъв народ-
  • итн-
  • игра

В следващия парламент на БСП ще се гледа почти толкова несериозно, колкото и на ИТН

Егоистично и лицемерно: БСП играе игра, от която губят всички - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една ялова кокошка се преструва, че мъти яйце. И че от него ще се излюпи ако не правителство, то поне актуализиран бюджет. За да може на задаващите се избори да навири гребен като петел. БСП първа си заплю третия мандат и неистово се бореше да го вземе. Още на 21 юли, преди „Има такъв народ“ да се провали с първия мандат, Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ трябва да получи третия мандат - по държавнически, а не по партийни причини.

Битката за третия мандат бе разбираема - БСП искаше да излезе от кошарата на партиите на статуквото, където останалите три протестни формации я тикаха още от края на миналогодишните протести. Въпреки че стотици социалисти, включително лидери на БСП, участваха в протестите миналата година, а партията години наред бе единствената парламентарна опозиция на ГЕРБ, останалите не искаха да ѝ признаят статута на активен борец. Те продължават да смятат, че това е една нереформирана посткомунистическа партия с тежки зависимости от миналото, включително такива, които не ѝ позволяват да заеме категорична позиция за радикална съдебна реформа и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Ако БСП наистина искаше да има правителство

И ако по държавнически причини БСП наистина искаше да има правителство в 46-ия парламент, тя щеше да се откаже от третия мандат. Защото „Демократична България“ половин година преди това бе обявила червената си линия - че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Най-логичен беше вариант, при който мандатът отива в най-малката формация - „Изправи се, БГ! Ние идваме“. Защото тя е по-малко мразена от "Има такъв народ" в сравнение с ДБ и е по-приемлива идеологически за социалистите.

Корнелия Нинова обаче провали тази възможност. Тя не позволи на бившата си съпартийка Мая Манолова да бъде модератор дори на едни неформални консултации между ИБГНИ, ДБ, БСП и ИТН, на които да се постигне съгласие за правителство и четирите партии да предложат на президента с чий мандат то да се реализира. Нинова завидя на Манолова, че ако не друго, поне ще блести цяла седмица под прожекторите и обяви предварителното договаряне за „противоконституционно и неестествено“, с което неглижира и дипломата си на юрист, пълен отличник от Софийския университет. Още тогава тя се хвана за сламката „бюджет“ и поиска консултации между парламентарните партии по актуализацията му, преди дори да е получила третия мандат. А президентът, след като при това положение вече бе наясно, че правителство няма да има, даде мандата на БСП, поне за да върне жеста с обещаната предварително подкрепа за президентските избори и за да не загуби червени избиратели.

Сега Нинова се проваля и в намерението да блести под прожекторите, докато държи мандата и води преговори за бюджета. ДБ ѝ отказа това удоволствие, като не се яви на срещата, наричайки разговорите безпредметни и начало на предизборната кампания на социалистите. Всъщност, ако следваме логиката на Нинова, нейните преговори, предназначени за съставяне на кабинет, би следвало да са противоконституционни, след като е сменено вмененото им от конституцията предназначение. И разговорите по бюджета, внесен в парламента от сегашното служебно правителство, а не от бъдещо, с мандата на БСП, не трябва ли да се водят единствено в парламентарните комисии и в пленарната зала? Очевидно е, че поведението на БСП, наложено от лидерката ѝ Корнелия Нинова, не е продиктувано от държавническа отговорност, а от тяснопартийни сметки. Които обаче излизат криви. Нинова не можеше да осребри чека на спасител на държавата с третия мандат, защото самото му получаване бе предизвестен провал. Не можа и да го превърне в пропаганда за БСП, защото партиите от протеста или отидоха на разговори „само от приличие“, или директно отказаха да участват в театралната седянка.

Голямата вреда

Особено голяма обаче е стратегическата вреда, която Нинова нанесе на партията си и на страната. В следващия парламент на БСП ще се гледа почти толкова несериозно, колкото и на ИТН. Дори по-лошо. Ако за арогантния инфантилизъм има поне едно оправдание - непълнолетието, то възрастното лицемерие, плод на задълбочаващ се в условия на самота и изолация егоизъм, може да буди единствено съжаление. С уклона си да води игри с нулев резултат, при които губещи са всички, БСП става опасна за политическата система и за себе си. Кредитът на доверие към този лидер у потенциалните партии-партньори изглежда вече изчерпан. Докато Нинова е начело на партията, шансовете на БСП да се върне като сериозен основен играч на политическата сцена клонят към нулата.

Автор: Веселин Стойнев


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ????

    83 22 Отговор
    Това е само ваше мнение! Като няма какво да се каже по добре замълчете.

    Коментиран от #5

  • 2 Ива

    44 10 Отговор
    Вече ни писна от всичките закриваите всички партии и към затвора
  • 3 дико

    50 9 Отговор
    Един ялов петел СИ измъти златни кюлчета ,а за овцете ?
  • 4 124

    79 25 Отговор
    Ами БСП е на трето място и е нормално да получи мандата. Явно Нинова пречи на статуквото.
  • 5 Мислещ

    18 47 Отговор

    До коментар #1 от "????":

    Кое не е така (Колкото и иначе да ненавиждам пропагандистите от немския парцал)? Чалгарят каза, че няма да ги подкрепи, антидемократична България - и те. Защо не връщат мандата?
  • 6 Сър

    36 7 Отговор
    нЕ е ВяРнО , ХрИсТо ИваНоВ Е вИнОвЕн
  • 7 Българка

    51 6 Отговор
    Мисля, че четирите партии са достатъчно разединени и не си говорят, което е и огромният им грях пред избирателите, които така ги подредиха. Не е необходио да се хвърля бензин в огъня, който може да изпепели България. Необходимо е укротяване на страстите, разум, хладнокръвие, загърбване на его и дребнотемия. Очакваме в НС спешно и единно 4-те партии бързо да гласуват актуализация на бюджета и първите законопроекти от съдебната реформа
  • 8 ПКП Я

    60 19 Отговор
    DW - поредната лъжа! Прилича вече на WC!
  • 9 я си таковата

    56 8 Отговор
    Квото и да дърдори Велето , шахът си е шах , който го умее пичели. Може и така да е , може и преднамерено да е , но Нинова ги постави в постоянен шах , матът ще им го обявим ние , не защото обичаме Нинова , но защото мразим глупаците.
  • 10 Много ама много ви е яд на бсп

    51 15 Отговор
    И защо? Защото сте прости и наивни. Какво толкова му харесвате на тоя предател Христо и на тая перка Мая Жужат жужат и пак ще кацнат на бате Бойковия. Толкова лине ги разбрахте. Прост народ слаба държава. Затова децата ни избягаха. Щото мислим че е 1945 година. Стари и изкуфели вехти и нафталирани мумии сме. Тва сме
  • 11 Българин

    25 56 Отговор
    Задачата на БСП е да спъва и бави България в развитието ѝ.Ако България стане нормална държава с нормален стандарт на живот бляна по Русия ще загасне, а това е последното, което искат големите шефове в Москва.
  • 12 Браво, Корни!

    51 18 Отговор
    Корнелия ви е голям препъни камък. 😀
  • 13 ???

    17 50 Отговор
    Не е ли време БСП да отиде в дълга и добре заслужена пенсия вън от политиката, само избирателите могат да кажат?
  • 14 SH BG

    49 12 Отговор
    "à la guerre comme à la guerre"...

    Всички водят война срещу БСП и Корнелия Нинова, и то не от вчера - Мутромилиционерогерберасти, психодесни, безполови либерасти, и всички те доволно финансирани и спонсорирани от Шорошовите фондации от Хамерика и от нам си къде...!!!

    Е как тогава искате да се държи и да им отговаря БСП?...

    Ами ще воюва...!!!

    Е те така...!!!

    Коментиран от #22

  • 15 само питам

    33 11 Отговор
    А боко няма ли да застане пред съда ,или пак ще пълни шкафа безнаказано!
  • 16 Нео

    40 3 Отговор
    Колко време трябва да мине? Колко избори трябва да се проведат, за да прогледне слепият избирател, че политическата ни класа е тотално отвратителна и служи на скрити господари!!! Що за народ е този, който не вижда израждането на водачите си!? Този народ е обречен!
  • 17 На БеСПари знамето е червено и

    15 24 Отговор
    Всички ще излезем на червено
  • 18 Деймос

    39 5 Отговор
    Поредната СОРОС акция . Имали червени линии ?? Аз пък имам червени линни към всяка партия и лица ,които са били на една СОФРА с Борисов !???Защо КОЛАБОРАЦИЯТА на ДСБ с ГЕРБ е била приемлива ?? Какво добро са направили ??? Или с комичните Москов ,Ненчев и Иванов ...помогнаха на МУТРИТЕ да годенясат !!
  • 19 Хайде

    10 37 Отговор
    сега викайте "осанна" на Импексова! Ама, че непоследователно стадо!
  • 20 Сърп и чук

    36 5 Отговор
    Дрън - дрън! Значи, на всички е простено да са глъми, но Нинова не може да бъде проста! Сигурно ако Миков, Паргов и някой подобен пухал бе начело на БСП, щяха да спечелят 150 депутата! Виж, някоя престъпна коалицийка щяха да спретнат. По места организациите или липсват, или са верни на Станишев, Парванов, Луканов и Вълко Червенков! Нищо не правят за по добър резултат на избори, саботират, след това и искат оставката.

    Коментиран от #23, #32

  • 21 Иван

    30 2 Отговор
    До всички политически партии виште се колко сте алчни и прости защото никой не мисли за народа. Отново избори отново едини милиони хвърляме заради вас големи те глави там в парламента. Защото не може да оправите една малка държава България. БОГ да пази всички Българи .
  • 22 Че кога

    10 20 Отговор

    До коментар #14 от "SH BG":

    пък тази партии със затихващи функции е воювала!
  • 23 А кой

    9 21 Отговор

    До коментар #20 от "Сърп и чук":

    доведе тази партия до такъв крах!
  • 24 БСП си върши, работата много добре!! Ще

    34 11 Отговор
    Прави срещи, ще преговаря, не се бърза за никъде. ПАРЛАМЕНТА Работи, комисиите Работят, на някой това не му изнася??? Който бърза, да Заминава!!!
  • 25 Редактор

    29 13 Отговор
    Веселин Стойнев, защо си въобразявате,че сте много умен? Някой Ви е излъгал. Такъв начин на писане като Вашия,ще ви носи само негативи. Спрете с тази злоба!
  • 26 ссасас

    37 9 Отговор
    Бла, бла! ДБ провали мандата на ИТН и на БСП! Т.е. ДБ е яловият участник, който също е вреден за обществото! БСП играе много умно, мъдро и води диалог! ДБ дори диалог не иска да води!
  • 27 псф

    7 21 Отговор
    Какво още трябва да стане, за да се убеди Нинова, че трябва да отстъпи лидерството на някой, който има визията и харизмата да държи в центъра на вниманието на обществото, въпросите свързани с икономическата конкурентноспособност и просперитета на страната.

    Коментиран от #30

  • 28 От всички

    18 10 Отговор
    "политици"единственият политик с качества е Корнелия Нинова
  • 29 зъл пес

    15 4 Отговор
    Каквото и да се говори,извода е че така наречените партии не направиха нищо.Само дето се драха по площади и кръстовища,омазваха стратегически сгради с каквото им падне,и опикаваха де що видят дувар.И накрая големия резил е че мандата е при БСП.С една дума,кръгла нула.В алчността си за пари,забравиха за народа,забравиха какво се кълняха преди да ги вкараме в парламента.Мутри вън!!!!!!!
  • 30 Приятелче

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "псф":

    Тя точно това прави което ти предлагаш да прави някой друг случайник някакъв
  • 31 Сатъра на Хана

    22 3 Отговор
    Интересно е че Журналисти от Дойче Зеле плюят БСП и Нинова, ...а м Германия, на Германските избори , същите анти-български ренегати, гласуват за Германските Социалдемократи, които имат същата програма като БСП ... Радост е да чета идиоти, щото ми вдигат самочувствието
  • 32 Комунистите като видят

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Сърп и чук":

    Глупави им предлагат цял живот обучение Като видят някой умен му казват че говори глупости цял живот и правят това което им казва умния
  • 33 Българин

    24 10 Отговор
    Само Нинова назовава цялата реалност, само тя търси възможност да създаде работещ парламент. За съжаление всички останали партии се стремят към алтернатива "разделяй и владей"

    Коментиран от #36

  • 34 ССС

    21 4 Отговор
    И понеже четейки не може да не се възхитим на пропагандаторския тон на автора насъчинението имам един въпрос .Вашия идеалог пропагандатор Христаки Изродов дава ли си сметка че Дори и да спечели няколко гласа повече ще трябва да седне на една маса с БСП и дали ако ги покани те ще дойдат ?
  • 35 дали

    17 3 Отговор
    Странно мнение е изказал този...даже не мога да кажа анализатор. Ако да кажем мандата беше отишъл при Мая Манолова или ДБ дали те щяха да съставят правителство без подкрепата на БСП? Не съм от БСП, но ДБ и Изправи се или каквито са там видимо ламтят за власт! Не сте по-рзалични от ИТН. В този парламент няма нито една партия от която да става нещо
  • 36 така така

    5 12 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Кой ти го каза това "българино" (комунистино) ?
  • 37 зъл пес

    9 20 Отговор
    Е че не разбрахте ли че повече няма място в политическият ни живот за комунистите.Много години ги търпяхме,не ни доведоха до светли бъднини.Нинова работи в полза на Юмрук Кремълски който рабива държавата.Импийчмънт!!!!!!!!!

    Коментиран от #38, #42

  • 38 няма за къде

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "зъл пес":

    Че тя тази държава отдавна е разбита. Закъде повече :)

    Коментиран от #39

  • 39 зъл пес

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "няма за къде":

    Да,вече копаят дъното:))))
  • 40 Бивш канадец

    15 4 Отговор
    Кой крив, кой прав - вече няма значение, отиваме на избори. Но останах с впечатлението, че от шестте партии в НС единствено червените наистина искат да има редовно правителство. Тъжно, но факт!
  • 41 Сърп и чук

    14 2 Отговор
    То бива, всеки коментатор политолог си има пристрастия, но те са си поставили конските капаци чак до изпростяване! До преди 3 дни бяха съгласни, че БСП се е държала най мъдро и отговорно при разговорите за съставяне на кабинет. Останалите се наричаха болонки, кой с кой се срещал, кой искал министри, канадци и обиди. И оная сутрин по телевизията, седнал един ,,експерт" с вид на застаряващ козел да убеждава зрителите, че 3 мандат не било правилно да се връчва на БСП, защото била ,,най малко диалогична" от партиите на протеста.....
  • 42 Софиянец в повече

    13 4 Отговор

    До коментар #37 от "зъл пес":

    Пес, пак комунистите ти пречат. А комунистът борисоф и тъмночервената му партия - не? Май страдаш от раздвоение на личността?

    Коментиран от #43

  • 43 Чук и Гек

    13 2 Отговор

    До коментар #42 от "Софиянец в повече":

    Ако е искрено убеден в това, което е постнал, значи е доказано глъм! Всеки с малко ум в празната картуна като мен отдавна е прозрял, че неприятностите за Нинова идват точно поради това, че не играе по нотите на така наречения Кремъл.Вижте само как преди година, когато започнаха протестите, разни известни като червени социолози застанаха на амбразурата на Борисов! Освен тях и уж такива минали през БСП, бивши депутатии разбирачи като Райчев, Стойчев, Буруджиева, Алгафари и подобни уж другари.

    Коментиран от #50

  • 44 ЦарВул

    10 2 Отговор
    Е провали се още един опит да СВАЛИТЕ НИНОВА!!ТЯ СЕ ОКАЗА ДОСТА КОСТЕЛИВ ОРЕХ ЗА КРЕХКИТЕ ВИ МЛЕЧНИ ЗЪБЧЕТА!ЗАЩО НИНОВА,А НЕ МАЙ-ЧЕТО!!АМИ ТЯ/ТАЯ МАЯ/ Е ПО ДЪРТА КОМУНИСТКА ОТ НИНОВА!НИНОВА Е БИЛА В СДС,А ТАЗИ СИ Е БАШ ОТ БКП И НАЗНАЧЕНА ОТ ТИКВАТА ЗА ОМБУДСМАН И ПОСЛЕ ОГЛАВИ ЕДНА ЯЛОВА КОМИСИЯ С ЦЕЛ ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ И ТАКА ХВАНА ПОСЛЕДНИЯ ВЛАК!САМО,ЧЕ В СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ИМА НАЙ МНОГО ПРОЦЕНТ И 1/2!ТАКА,ЧЕ ОТСЕГА СЕ СБОГУВАЙТЕ С НЕЯ!!ЧАО МАЙЧЕ!И ОДИ В КЮСТЕНДИЛ ДА БЕРЕШ ЧЕРЕШКИ И ПРАЙИШ КОМПОТЧЕТА ЗА ЗИМАТА ЩОТО НЯМА ДА ИМА ВЕЧЕ БЯЛ ХЛЯБ ОТ СРЕДАТА!!!
  • 45 Мародер

    14 2 Отговор
    Дaдoх cи труд дa прoчeтa цялaтa cтaтия въпрeки чe caмo тeзи двe изрeчeния cтигaт нe-прeдубeдeн читaтeл дa cи нaпрaви зaключeния - цитирaм: "Една ялова кокошка се преструва, че мъти яйце. И че от него ще се излюпи ако не правителство, то поне актуализиран бюджет. За да може на задаващите се избори да навири гребен като петел."
    Вeceлинe, cлeд кaтo "aкулитe", "лъвoвeтe" и "oрлитe" буквaлнo ce ocрaхa трябвaшe кoкoшкaтa дa дoйдe и дa пoчиcти! Ocтaнaлитe Ти дрacкaници ca вaйкaнe и плaч нa чужд грoб.
  • 46 Гост

    5 2 Отговор
    Защо публикацията няма автор а само DW? Очевидно някой "скромничи".

    Коментиран от #49

  • 47 чичо

    2 10 Отговор
    Не губят всички дойче.Престъпника Радев печели време,а Нинова си прави предизборна агитация,безплатно отразена от медиите.
  • 48 ТКЗС

    0 5 Отговор
    другари , червената армия настъпва , победа другари
  • 49 чичо

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Публикувано във факти.бг:-в края на статията пише това-
    Автор: Веселин Стойнев
  • 50 барета

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Чук и Гек":

    Малко е това в кратуната ти , както се изразяваш , толкова напъни за да прозреш нещо, което всъщност е грешно ,по скоро търси резултат от напъните в посока обратна на полезрението ти ,ориентирай се по миризмата! Плаша се като чета повечето коментари! Вярно ,вожда беше прав, материала е лош!
  • 51 кукуруку

    0 7 Отговор
    Корнела(не бсп като цяло), е най голямата проказа в Българската политика
  • 52 БЕСНИ СА В ГЕРБ ЧЕ РАДЕВ Е ИСТИНСКИ

    0 0 Отговор
    ГЕНЕРАЛ .ЧИБА НА СТАНИШЕВ И ЕЛЕНА + ПИРИНСКИ - ЗАЯКОВ !