6 Септември, 2021 21:00 7 134 42

След разкритията на служебния кабинет: ще има ли още "изчегъртване"?

  • кирил петков-
  • изчегъртване-
  • служебно правителство-
  • румен радев-
  • асен василев-
  • политика-
  • герб-
  • злоупотреби

Най-активните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев няма да са част от новия служебен кабинет

След разкритията на служебния кабинет: ще има ли още "изчегъртване"? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изпята песен ли е “изчегъртването”, с което се прочу настоящият служебен кабинет на президента Румен Радев? Или пък тази политика ще продължи и при третото правителство на президента?

Обективната действителност е такава, че още “изчегъртване” трудно може да има. След всички провалени опити за съставяне на правителство и противоречията между партиите, от които се очакваше да донесат промяната, тази политика би могла да предизвика обратния ефект. Пролетният ентусиазъм се е изпарил. В здравеопазването ситуацията изглежда непроменена - България отново страда от най-висока смъртност от Ковид-19, а високите енергийни цени и инфлацията създават напрежение. Освен това разрушаването на модела зависи и от действащ парламент, който да промени законодателната база, опаковала голямата корупция, и от редовно правителство, зад което има парламентарно мнозинство за реформи. Така че усилията за “изчегъртване” засега остават на стендбай.

Освен ако прокуратурата не бъде ефективна при проверка на сигналите, подавани ѝ от служебните министри. Почти сигурно е обаче, че в следващия назначен от президента кабинет няма да ги има двама от най-активните - Кирил Петков и Асен Василев, чиято политическа звезда изгря благодарение на ролята им на мъстители за разхищенията на предишните управници. Те няма да ръководят министерствата на икономиката и на финансите в следващия служебен кабинет, тъй като се заемат с политически проект. По всяка вероятност техните постове ще поемат най-доверените им заместници, които да следват предначертаната от предишните титуляри посока.

Кадрите си отиват, договорите остават

Служебното правителство смени областните управители, шефовете в МВР, директорите на горските стопанства, бордовете на държавните дружества. С нови ръководства са агенции и институции, които управляват голям финансов ресурс като Българската банка за развитие (ББР), Агенция “Пътна инфраструктура”, ДФ “Земеделие”, а тепърва ще бъдат сменени и директорите на Фонда на фондовете, управляващ част от европейските средства. Но служебното правителство не може да прекрати сключените договори. Затова и, независимо от разкритията за разхищения на публични средства, регионалният министър Виолета Комитова поиска и получи уверение от колегата си - министъра на финансите Асен Василев, че в бюджета за 2022 г. ще бъдат заложени 1.5 милиарда лева за пътища. Макар че Комитова смени ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), тези пари са все така дължими по договори за строителство и поддръжка на пътища. Контрактите са сключвани при управлението на ГЕРБ и разплащани по традиция в края на годината от излишъците в бюджета, без да са заложени предварително в разходите на АПИ. И макар Василев да съобщи вчера по БНР, че ще изпрати договорите на прокуратурата заради нарушения на ЗОП, плащанията трудно ще бъдат избегнати.

Служебното правителство не може да премахне механизмите, които позволяват да съществуват например in house поръчките. През тях, както разкриха Петков и Василев, се претакват милиарди левове към определени фирми или мрежи от фирми - било за пътища, било за язовири. Независимо че преди десетина година, когато се дискутираха промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), свързани с in house поръчките, тогавашният министър за еврофондовете Томислав Дончев се кълнеше, че те ще се използват за ограничен кръг дейности като например комунални услуги в общините като сметосъбиране и почистване.

Изгубената пътна карта

“Изчегъртване” реално се случи в ББР - министърът на икономиката смени ръководството, а то пък промени правилата за кредитиране след разкритията за концентрация на кредити в осем фирми. Но в енергетиката например, където са най-големите държавни дружества, не се стигна до съществени промени. Скандално е, че повече от три месеца в енергийното министерство, “Булгартрансгаз” и Българският енергиен холдинг не могат да открият пътната карта, подписана през 2017 г. между министъра на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова и руската компания „Газпром“ за проучване развитието на газопреносната мрежа на България. В нея са заложени стъпките по изграждането на газопровода “Турски поток-2”, който бившите управляващи от ГЕРБ предпочитаха да наричат “Балкански поток” - проект от особена полза за руските геополитически интереси. За “неоткриваемостта” на толкова важен документ все някой носи отговорност, но служебният министър на енергетиката Андрей Живков не отваря дума за това.

Добре забравено е как преди два месеца служебният премиер Стефан Янев обеща ръководеното от него правителство да внесе в 46-ото Народно събрание пакет от “потенциално добри закони, за да се направят промени, отговарящи на обществения интерес”. Накрая се оказва, че парламентът едва ще успее да гласува промени за редуциране на броя на лицата с охрана от НСО, но не намери време да гласува за отпадането на “златните паспорти”, за които България е критикувана от ЕС.

Срещу една и съща концесия

Изглежда, че третото президентско правителство ще има други приоритети и тонът е зададен. Обмислят се съществени промени като обявените от Асен Василев за концесионните такси, след като президентът наскоро коментира как “концесия” се е превърнала в мръсна дума. Необходимостта от повишение на концесионните такси в името на бюджетните приходи министърът на финансите аргументира с пример за канадската компания “Дънди прешъс”, която плащала ниска концесионна такса за златния концентрат, добиван в България. Съвпадение или не, но същите аргументи изтъкна и Любомир Каримански от “Има такъв народ”. Лидерът на “Атака” и бивш коалиционен партньор на ГЕРБ Волен Сидеров пък от години атакува същата концесия и дори беше внесъл искане в парламента за прекратяването ѝ. Едно е сигурно: след като отиващият си 46-ти парламент одобри актуализацията на бюджета, служебният кабинет ще раздава - на пенсионери, на медици, на бизнес. Разбира се, в интерес на хората, и по съвпадение преди избори.

Автор: Емилия Милчева


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    14 42 Отговор
    Както и да се кръстят, за помнещите са си Крачун и малчо 2
  • 2 Behemoth

    52 9 Отговор
    Ще има друг път....тъпите чалгари си изпълниха мисията ...убиха енергията....дано поне са захлебили ,да не е от чиста глупост ....чи свят ми са ВИИ....

    Коментиран от #11, #32

  • 3 ПЕНЦИОНЕР

    10 36 Отговор
    ...... КИРЧЕ... ДА ТИ КАЖА... УМУАМ ТУКА... ДА ЗАПОЧНА ЕДИН... СТАР
    и ТЪП БИЗНЕС... МИСЛЯ ДА ТА ВЗЕМА ЗА ОРТАК... КО ША КАИШ?????????... С ОСТАНАЛИТЕ ПАРИ ДЕТО СПЕЧЕЛИХ ОТ 3 МЕСЕЦА... ПЕНЦИЯ В АПИ... ББР..... ША КУПЯ 2 БЕНЛИТА И ЕНА ЕС КЛАСА... ЧАКАМ ДА МИ ПИШЕШ... ДОКАТО АКСЕСОАРА СВЪРШИ ПО БНТ....!!!!
  • 4 Последния Софиянец

    21 9 Отговор
    Днес на честването на Съединението видях Десислава о която е началник в Автомагистрали и тя каза че се олигарсите се опитват да откраднат милиарди там .

    Коментиран от #7

  • 5 Нека

    60 9 Отговор
    Изчегъртването да продължи и при следващите две нови служебни правителства
  • 6 ганчев

    57 6 Отговор
    малък ,но много прост народ
  • 7 ПЕНЦИОНЕР

    16 40 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    .... ПРАВ СИ... ГРАБЕЖИТЕ НЕ СПИРАТ... БОЙКО ДЪРЖЕШЕ ИЗКЪСО... СЕГА ГЪРМЯТ АВТОМАТИ... ПЛАШАТ НАРОДА... ЗАЩО...??????????... КОЯ Е ТАЗ ДЕСЛАВС ДА Я И..????
  • 8 Аз точно

    22 38 Отговор
    Изчегъртване не видях…само опити за спиране на кранчета, безмислени фойерверки, даване на присъди и т.н. Лаладжийса сбирщина от алкохолици, доктори без специалност и дузина харвардски папагали… А и Аня назобения дето събрал 2 млрд. Да, бе, да…..драги слушатели!!!

    Коментиран от #10

  • 9 розово

    26 5 Отговор
    Далавера не се изчегъртва.Тя е в цвят на всички политически сили.
  • 10 Гост

    19 15 Отговор

    До коментар #8 от "Аз точно":

    Така е!... . Всичко е кьорфишек
  • 11 ????

    33 6 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    Чалгарят добре е захлебил от този цирк, защото кабеларката му го разори!
  • 12 Павел пенев

    37 7 Отговор
    Изчегъртването беше обещано от чалгаря,който е зает в момента-свири на виола на циганска сватба.

    Коментиран от #15

  • 13 5577

    20 35 Отговор
    Какви разкрития че не можах да разбера.Тия двамата са продукт на задкулисието. Аз друго от тях не съм чул само Борисов, Борисов, Борисов. Боричкане с мутри на големи фирми и постове. Неспособност за справяне с проблемите на обикновенните хора. Трябваше да спрат кражбите, пък те ги удвоиха. Какво направиха със парите от спрените кражби. По добре ли живеем. Повече ли се строи със парите от спрените кражби. И строителството колкото и да беше малко го спряха.И парите от обикновения човек отнеха. Всички позитиви са само за задкулисието, което нито се чува, нито вижда. ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА, докато не дойде някой който да работи за хората.
  • 14 Това е последен шанс

    26 9 Отговор
    За майка България и горкия й объркан народ. И тия момчета ако излязат непочтени спасение няма

    Коментиран от #35

  • 15 Последния Софиянец

    33 5 Отговор

    До коментар #12 от "Павел пенев":

    На циганска сватба в Разград беше твоя вожд Борисов.

    Коментиран от #18, #31

  • 16 Майна

    16 19 Отговор
    Къде отиде Рашков?Явно му върнаха ръцете...Сега се избутва Кацаров напред с убийствени ГЛОБАЛИСТИЧНИ ЗАПОВЕДИ..Кирчо и Асенчо..., Къде са кредитите за малкия бизнес обещани от Кирчо..АМА МНОГО ОБИЧАТЕ ДА ВИ ЛЪЖАТ ,БЕЕЕ...БЛЕЕТЕ
  • 17 Киро Жарта

    23 14 Отговор
    Важното е че крадците от ГЕРБ ги прогонихме завинаги !!!🇹🇷🎃🇱🇷
  • 18 Факт

    20 2 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Какви вождове бе еднокнижни. Като счупен грамофон сте. За 5лв ще повтаряте едно и също. Ще счупите клавиатурите. Огледайте се около вас излезте от бърлогите си и вижте какво се случва. Няма политици, само мутри които крепите с невежеството си.
  • 19 vasik atanasova

    9 9 Отговор
    две свещерки са това
  • 20 ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ ПОБЕДА

    9 22 Отговор
    Който много чегърта от чегъртане ще .........Справка Манолова и другите около нея ХАХАХА
  • 21 Питане

    20 8 Отговор
    Къде са парите заделени за Хемус?
  • 22 безпартиен

    16 2 Отговор
    Театро играят и едните и другите!Ако искаха да направят "изчегъртване" трябваше да започнат от главата!Данни за поне проверка от страна на МВР има много като се почне от "Мишо бирата",през стрелбата с гранатомет по Чакъра,шкафчето с кюлчетата които имат и фабрични номера!Но никой не иска това и си се крепят едни други!Гарван гарвану око не вади!

    Коментиран от #25, #28

  • 23 Кинжал

    24 5 Отговор
    Емилия Милчева се е опитала нещо да каже, но в крайна сметка нищо не е казала. Празно бръщолевене! Освен това, т.н. "изчегъртване" обещаваше чалгаджията, а не президентът и служебното правителство. Изчегъртването на Слаби, в крайна сметка се оказа изпружване на дивана. Служебното правителство не е празнословно като инфантилите от ИТН, то систематично си върши съвестно работата и не ги изчегъртва, а ги изрива направо с лопатите. Очевидно, обаче, има още много тор за чистене и не смогват!

    Коментиран от #24

  • 24 Мнение

    8 13 Отговор

    До коментар #23 от "Кинжал":

    Служебните на президента освен персонални промени нищо друго не са направили!
  • 25 Факт

    15 5 Отговор

    До коментар #22 от "безпартиен":

    Няма наивници да вярват на кюлчета и пачки. Изтърка се много. Друго измислете или спряха да пращат пари. Тъпи мутри. Избирателя не е толкова тъп колкото го правите. С работа и резултати може да свалим герб. С нищо друго. Всичко друго не ви прави по различни от тях.

    Коментиран от #29

  • 26 ха ха

    1 4 Отговор
    Ти много помнещ се оказа???? Да не ти отлети мисълта.....
  • 27 Празко

    10 5 Отговор
    Изглежда, че България изцяло е в ръцете на олигарсите и Кирчо, Мирчо и Свирчо не могат да променят това. Дано да греша.
  • 28 Амчи туй дето си го

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "безпартиен":

    писал се върши от прокурори! МВР-то(полицаите) действат по заповед на дознателя,а дознателя дава материалите на прокурор!!!Ха сега се сети КОЙ началник е на прокурорите?!?Аз по-скоро се чудя на тия къде бяха по площадите,че оставиха "работата" полувенчата(недовършена)!!!!Ама явно на бугарина толкуз му е достатъчно!
  • 29 Верно ли?

    13 2 Отговор

    До коментар #25 от "Факт":

    Сигурно и Бойков пищак нямаше на нощното шкафче?!?
  • 30 Архимандрисандрит Бибиан l

    2 6 Отговор
    Така че ви го начегрътаме че ше одите цел живот с палци на ногите междо палецо и показвалецо на руките деа! Ем и "бегом" че ви даваме у това положение и "патешко оденье" за каляванье на бойнио дух! Питайте Пембен, он и "коцмонафт" са го правили у военоваздушното! Внетно е нале?
  • 31 Смолян

    4 10 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Летеца обеща Летище след 20 години да имаме /мост няма - ще ви направим деца няма - ще ви направим/Сега чакаи те и пенсии и заплати ще се вдигнат след 30-40 год Тогава ще видите парите от спиране на корупцията Първо ние да се оправим а после вас
  • 32 Хаха хаха ха

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    Борисов го е страх
    да се кандидатира за Президент!
    Срещу Радев !
    Защото ще стане за резил, нали?
  • 33 Гръч

    2 5 Отговор
    Не е имало изчегъртване и няма да има докато не влязат нови хора в политиката,което ще бъде много трудно.Който е очаквал,че служебните ще чегъртат е голем наивник и мечтател.Само ИТН са способни да изчегъртат всичко живо,както предлагат и японците с булдозерите

    Коментиран от #34

  • 34 Глупости

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гръч":

    Изчегъртването трябва да започне е реформиране то на съдебната система и смяната на Каскета. Ефективни съдилища и прокуратура най добре ще изчегъртат останалото. А сега какво става? Служебните министри хвърлят кьорфишеци, уж откриват огромни злоупотреби които потъват в черната дупка наречена каскетура.
  • 35 Хахаха

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Това е последен шанс":

    Нима има будали, които все още се съмняват в непочтеността на тия 2 момчета?
    Тия така захлебиха, че поне 10 години, не можем да се оправим.
  • 36 ДОКО

    1 1 Отговор
    НЕ САМО ИЗЧЕГЪРКВАНЕ...СЛЕДВА ПЯСЪКОСТРУЙКАТА..
  • 37 Васил

    2 0 Отговор
    Нищо не правят няма нито един осъден или в затвора само си лаят а кервана си върви. те са имитатори като Герб само че с по хубави приказки.
  • 38 Не става!

    4 0 Отговор
    Дори да имаш цял парламент зад гърба си,не става! Защото зад всеки договор,концесия има заложена ядрена бомба с юридически фитил.Кой ще премахне ЕРП,или Софийска вода,или златодобива на Дъното,със заложени " бомби" със забавено действие , изключително при онзи- Спанише тариката,който ни оправи за 800 дни.Самите договори за концесия са удължени при Бокича за бъдещи срокове между 25-35 години.Дпговори изработени от топ- юристи от европейска класа.Заложените неустойки са чудовищни при опит за прекратяване или при опит за промяна на отделни клаузи- затова франсето над 20 г ни плаща ДВЕ СТОТИНКИ/куб.м конц.такса,дори да е продава на чифтокопитни столичанъе по 2,60 лв/ куб.м.Същото е при Дъндито- на Един Килограм злато- за държавата цели Два грама.По данни на световната борсова класация у нас годишен златодобив е 9 тона.При най груба сметка до момента е заминало към канадеца над 120-130 тона. Очаквам до минути редактора да ме изтрие.Това са три теми- табу.Договорите са по засекретени от архива на цереуто.
  • 39 Васил Неков

    2 2 Отговор
    Ще има изчегъртване . Първо ще започнем от мутрите ,после от Чалгарите и не на последно място трябва да изчегъртаме тази ОПГ Канадско Харвардска докато не са завлекли милиардите. Истински квалифицирани мошеници.
  • 40 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    Голям виц са тия двете джафкащи кученца на резидентчето московско .
  • 41 войводата

    0 0 Отговор
    ИЗЧЕГРЪТВАНЕ АМА ЯКО НА ШАЙКАТА НА СУДЖУЦИТЕ ОГРАБИЛА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА СИ ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯЯЯ А РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ ПОСЛЕ
  • 42 ДО 40

    0 0 Отговор
    А ЗА ЧЕМИДЖЕТАТА КАКВО Е ХУБАВО ЛИ Е