Last news in Fakti

18 Септември, 2021 13:00 12 881 52

Как да се деблокира България. Няколко предложения.

  • кирил петков-
  • българия-
  • политика-
  • избори-
  • герб-
  • бсп-
  • демократична българия-
  • румен петков-
  • асен василев

Има няколко възможности, а голямата надежда за разбъркване на картите е свързана с новата формация на Кирил Петков и Асен Василев

Как да се деблокира България. Няколко предложения. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

В сайтовете за рецепти има един такъв жанр: „различни резултати със същите продукти“. Останали са ви например брашно, яйца и мляко - имате избор между палачинки, кексчета, бисквити, дъч бейбита...

Не знам дали има подобни политологически рецепти за българския случай, особено пък след като вече един път пробвахме със същите продукти тази година. За здравия (не-идеологически) разум изглежда очевидно, че нещо трябва да се промени, за да се деблокира най-после ситуацията. Въпросът е какво.

Няколко възможности и предложения

Много хора в моя интернет балон се надяват, че на тези избори ИТН ще се сринат заради неспособността им на два пъти да съставят правителство, заради странните кандидатури за министри, хъшлашкото поведение, подозрителното отсъствие на лидера и тъй нататък. Експресният сондаж на "Алфа рисърч" установи, че гласувалите за тях, които са склонни да повторят вота си, са само 60%, което е доста под вярността към старите партии. Не знам само дали тази хипотеза отчита спецификата на техните избиратели, които изглеждат крайно аполитични и може би дори не са разбрали какво точно се случваше в 46-ото НС. Мотивира ги основно реваншът, рестартът на системата и, разбира се, „Облаче ле бяло“. А може би дори изпитват задоволство от провала на държавността ни. Но и да има отлив от ИТН, той най-вероятно ще отиде към други мега-протестни партии като "Възраждане", което няма да улесни бъдещото управление.

Втората възможност е сегашните политически брашно-яйца-мляко да преосмислят червените си линии и да ни подготвят за неминуемия компромис. Всъщност това вече се случи с безпрецедентната готовност на десетилетните идеологически врагове БСП и ДБ да подкрепят заедно правителство. Е добре, но представете си следната хипотеза: в следващия парламент не влизат „Изправи се БГ! Ние идваме“, а ГЕРБ повишават резултата си. Но въпреки това нямат достатъчно проценти, за да управляват заедно с ДПС. Аз не виждам как ще може да се намери компромис, ако останалите на вдигнат табуто, наложено върху взаимодействието с тези „токсични“ партии - в името не на коалиция, но поне на някакво технократско правителство.

Подобно „смирение“ (ако възприемем сериозно израза на г-н Трифонов) предполага и персонални промени. Стефан Софиянски стигна дотам да заяви, че отказва да гласува за партия, която ще му предложи същите депутати, провалили второ Народно събрание. Аз не бих стигнал толкова далеч, защото идеологията на новите лица е опасен популизъм. Но все пак ми се струва, че е добре да има някакво прегрупиране, обединяване, разединяване. И най-вече - формациите да извадят напред нови лидери. Разбира се, че ГЕРБ ще станат по-приемливи без г-н Борисов, ИТН - без Тошко Йорданов и „сценаристите“, ДПС без Цонев, ИБГНИ - без Дончева. "Демократична България" включва няколко формации, спокойно може да излезе напред и някой друг лидер. А при БСП и без това текат вътрешни борби срещу г-жа Нинова. Не ме разбирайте погрешно, въпросът не е в търсенето на вина - някои от тези политици одобрявам, включително заради борбеността им. Но нали си даваме сметка, че ще е трудно същите тези хора да седнат утре да преговарят за компромиси? Напред трябва да излязат хора, които са приемливи не само за своите, но и за чуждите. Знам, че у нас никой не отстъпва доброволно, но все пак да го кажа.

Голямата надежда

Най-голямата надежда за разбъркване на картите е свързана с новата формация на Кирил Петков и Асен Василев, която двамата вече официално обявиха. Нямаме още идея на каква електорална подкрепа могат да се надяват - 200 000 фенове във Фейсбук едва ли дават идея колко души са чували за тях в Горно Нанадолнище. Не знаем и с коя ракета-носител ще се явят на изборите. Според мен ще е добре да се съюзят със залязващата (заради безславния провал на протестите) ИБГНИ, но и това е нож с две остриета. Г-н Петков е чудесен лидер, комуникативен и позитивен, Василев има по-скоро образа на експерт, но идеята за екипност и приятелство със сигурност им е плюс. Популярността на двамата се дължи най-вече на контраста с агресивния дух на останалите политици - като служебни министри те се стараеха да гледат напред и да решават проблемите принципно, без да се занимават с персони от предишната власт. Вероятно значение има и възрастта - знак за смяна на поколенията, образованието, неизхабения публичен имидж.

Едва ли новата формация изненадващо ще получи 50+1% - кризата, в която се озовахме, все още не е чак толкова дълбока. Но дори със скромен резултат тя може да се окаже важен медиатор за консолидиране на бъдещи коалиции. Вземете идеологическата заявка на новата формация, която повтаря „третия път“ на Тони Блеър. „С десни средства искаме да постигнем леви цели“, казва Петков. Не е ли подобна позиция възможен мост между левите и десните? Вярно, че ИТН подхванаха историята с канадското гражданство, но несравнимо по-агресивни бяха към уж партньора си Христо Иванов. Ако някой изобщо може да взаимодейства с тези - чудя се как да ги нарека - анархо-сценаристи, може би ще е именно новата партия. Представям си Петков на маса с Дончев, с Бабикян, с Кючук. Е, няма да е лошо и президентът да даде едно рамо за успокояване на атмосферата, но знаем ли - може тази зима да бъде радикализирана от нови протести, този път съвсем не така интелектуални и цивилизовани като предните.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Те са

    54 51 Отговор
    най - доброто , което може да се случи на България от десетилетия насам ! Глътка въздух за нея и народа !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    49 39 Отговор
    Тия да НАДЕЖДАТА ЗА ТОТАЛНО ЗАЛИЧАВАНЕ НА НАЦИЯТА И БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ БАЗА НА САЩ...Който не го е разбрал е тъпан
  • 5 Майна

    52 20 Отговор
    Дойче Веле непрекъснато ни ги навират, това е показателно
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 На море

    23 14 Отговор
    Мдам, ГЕРБ че клъвнат 25% и след тях с равни 15% другите 5 партии БСП, ДПС, ДБ, ИТН, Канадци за България.. как ще направят мнозинство...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТаУмВзе

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    И когато се събуди, беше захапал пердето в тоалетната! Бъркам, никога няма да се събудиш. Просто си си така.
  • 11 Платеният

    31 22 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Софиянец

    Ще вдигате ли юмручета и кой ще плаща надницата?Прокопов или КирЕ Канадеца?
  • 12 1453

    13 3 Отговор
    А каза ли за колко дена ?
  • 13 Хооо

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Няма да имаш парички днес от тролене само - - - - - - 😅😅😅
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния Софиянец

    13 32 Отговор
    Само една истинска партия на протеста може да вземе властта от Тройната коалиция (ГЕРБ,БСП,ДПС),които се готвят най нагло отново да управляват.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ е търчи лъжи интригант подиграва се над ХОРАТА особено на ХОРА ИНДВАЛИДИ В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ копира ниове
    лъже защото познавал лично МИНИСТРИТЕ КИРИЛ ПЕТКОВ и АСЕН ВАСИЛЕВ
    СОФИЯНЕЦО ОТ самоковь
    спри интригите подигравките лъжите

    Коментиран от #22, #52

  • 22 Последния Софиянец

    2 19 Отговор

    До коментар #21 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Напротив!Аз винаги съм подкрепял майките от Системата ни убива.

    Коментиран от #24

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 14 Отговор

    До коментар #14 от "ПЕНКО":

    тияПЕТКОВ ВАСИЛЕВ са ЮДА
    а ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ е търчи лъжи и подигравчия
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 6 Отговор

    До коментар #22 от "Последния Софиянец":

    така ли бе ЮДА а аз като съм с инсулт ти защо ме наричаш ХАХО това е гавра а не подкрепа и не пиши простотии щото си ме опънал още не съм обърнал резбата
  • 25 Филип Боев

    21 2 Отговор
    Празни мисли на един празен човек, макар и с професорска титла. Каъв смисъл имат неговите писания, освен подхранване на егото му.
  • 26 Грульо

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Друга тема":

    То има такава институция, казва се парламент, но нещо не ще да бачка за народа, а само за лични и чужди интереси. :D
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 100pera

    16 7 Отговор
    Много приказват за правителство от независими експерти, технократи и др. подобни определения...
    Но всички пропускат основното качество на тези хора - те продават експертизата, която правят. Тя е техният продукт. Колкото са по-добри, толкова по-скъпи са услугите им. И още - те не са хората, които носят политическа отговорност. Тя трябва да бъде поета от тези, които са ги наели, т.е. - политическите партии. Но у нас те никога не правят това.
    Нали не вярвате, че печелещите стотици хиляди и дори милиони, от чиста проба алтруизъм и патриотизъм ще предпочетат заплатите на министри от по 10-15 000? Та дори и една проста селска мутра предпочете да пълни чекмеджета с пачки и кюлчета...
    В по-нормалните страни политиците са тези, които наемат експертите, но за да имат независима експертиза, не за да оправдават наукообразно политическите им грешки... Държавната политика и управление не е работа за експерти, а за политици, слушащи и чуващи експерти.
  • 29 XYZ

    24 5 Отговор
    Казано е "Прост народ - слаба държава!"
    Ние сме в момента "слаба държава" и изводът е, че в момента простаците са на върха!
    Ако искаме да бъдем силна и уважавана държава, трябва умните да управляват, а простите да си траят!
    Да, ама я прочетете коментарите - простотията не се дава, бори се със зъби и нокти!
  • 30 Матей

    16 3 Отговор
    Всички статии по дв са все такива мъгляви и неопределени.Професора сякаш иска да постави Възраждане с нероден петкоВ НА ЕДНА ПЛОСКОСТ.Възраждане е самородно идейно народно движение,не някакви си платени протестъри.Докато двамата парашутисти,американските десантчици се окепазиха безапелационно.Свършиха я като кучето на нивата за няколко месеца министерстване,а пък ако бяха сериозни и на място,трябваше да са изловили стотици спекуланти и едри черноборсаджии,последно и общоприето називаеми олигарси.А те се офлянква-ха и не щеш ли ,хвърлят се в голямата политика като фантомаси,напълно безогледно и толкова скандално,а у нас това има голяма възторжена публика,викат ги на бис,макар да знаят ,че спектакъла отново ще завърши плачевно.
  • 31 Край

    7 3 Отговор
    Тази избирателна система винаги достига до отвращение на хората от политиците и партиите и отказ от гласуване. Изоходи са два:
    1. демократичен - мажоритарни избори в два тура които тотално да прочистат партиите и да върнат властта на суверена.
    2. недемократичен - танкове по улиците заббрана на партиите и еднолична диктатура.
    За българия като държава с ограничен суверенитет има и трети вариант - бавно и постепенно отмиране на държавността с подмяна на населението -всчки читави по пътя на Зуека.
  • 32 Враца

    4 7 Отговор
    ГЕРБ+ДПС+БСП+социолози(на заплата)=00
    ИТН ще Ви оправят драги"политици"....и все пак ще си изхвърлим боклука...
  • 33 От Маринка до Русокастро

    1 2 Отговор
    Еротичен пътепис (автор А. Румянцев,с твърди и меки корици) издателство на ВМРО
  • 34 Да бе

    12 0 Отговор
    Заглавието не съотвества на съдържанието! Всъщност, не видях нито едно предложение от проф. Дичев!
  • 35 Зоран

    9 3 Отговор
    Тва ли е мега предприемача който си е зарязал бизнесите за да оправя държавата? Малко фалшива е цялта история. Нещо като креатура ми се вижда тоя, броилер отгледан точно за такъв тип мероприятия.
  • 36 ЗА УМНИ

    5 2 Отговор
    НАПИСАНОТО ПО ДОЛУ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗБРАНО САМО ОТ МИСЛЕЩИ И ПОНЕ МАЛКО ИНФОРМИРАНИ ГРАЖДАНИ А НЕ ОТ ЗОМБИРАНИ ГЛУПАЦИ
    1. НЕЗАВИСИМИТЕ КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ МОГАТ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ ВЪВ ВСИЧКИ ИЗБИРАТЕЛНИ РАЙОНИ И СТАВАТ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ КОГАТО СПЕЧЕЛЯТ 1/240 ОТ ГАЛАСОВЕТЕ
    2. ПАРТИИНО ИЗБРАНИТЕ ДЕПУТАТИ НЕ МОГАТ ДА СТАНАТ НЕЗАВИСИМИ А САМО ДА НАПУСНАТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ / ЗАМЕНЯТ СЕ ОТ НЕЗАВИСИМ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ СПЕЧЕЛИЛ НАЙ НОГО ГЛАСОВЕ НО НЕ УСПЯЛ ДА СЪБЕРЕ 1/240 АКО Е СЪГЛАСЕН
    3. ИЗБОРИ СЕ ПРАВЯТ ВСЕКИ ДВЕ ГОДИНИ ЗА ПОЛОВИНАТА ОТ БРОЙКАТА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
    4. ПРЕДСРОЧНИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ СЕ НАСРОЧВАТ ПРИ ПОДПИСКА ЗА ТОВА С УЧАСТНИЦИ 51% ОТ УЧАСТВАЛИТЕ ПРИ ПОСЛЕДНИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ
  • 37 Анонимен

    3 12 Отговор
    Браво трябват млади хора до сега какво беше само далавери и кражби а народа заврян в кошовете
  • 38 Ако вземат

    1 6 Отговор
    програмата на Атака ще гласувам за тях !
  • 39 216

    4 1 Отговор
    Българите са готови да налапат средващия шапан.До кага!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Професор

    7 1 Отговор
    Дичев, и ние имаме едно предложение. Едно единствено. С него ще се деблокира цялата страна веднага. То е много просто. РАЗКРАЙ СЕ. Просто се рзкарай, заедно с неомрксистката радиоточка Дойче Веле. Повярвай ми, ще помогнеш много! Бъди патриот поне веднъж в живота се. Млъкни и се разкарай трайно и завинаги.
  • 42 Българин

    3 3 Отговор
    Тоа Киро тъй разбърква картите на всеки българин ще му вземе гащите вижте само очите му лъмтят за пари
  • 43 Siriets

    5 2 Отговор
    Имаше един Милен Велчев комунистическо дете
    които учат в западни държави сега играта се повтаря с друго комунистическо дете Киро
  • 44 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Ами кое е това работническо дете завършило Кембридж или Оксфорд, да знае какво е глад и мизерия, какво е баща ти да работи с месеци и да не му се заплаща труда, да знае два-три западни язици..... ?!Просто няма начин, Хамлете !!
    Тези знаят само да правят скандали, знаят как да воюват за кокала ! Какво са научили от мама и татко ?
    Те не знаят " нямане" и не ги тревожи поскъпването на живота. Такива възвращенци са образовани хора и целта им е да се намърдат на скъпо платена държавна служба. А то такива в РБ ...дал Господ и политиците ни, естествено !! Щом само държавните ни автомобили / към Парламент, министерства, Президентство, Агенции
    и прочие/ надхвърлят 1500 броя с всичките им разходи по тях, правете сметка, каква богата държава сме.
    И как да прокопса обикновения българин ...на Терминал 2......
  • 45 Бай Гошо

    4 0 Отговор
    Харвардските двама братя не разбъркват картите, те играят с карти в ръкавите и само чакат да влязат в парламента, за да почнат да цакат ББР, Фонда на фондовете, Фонда за научни изследвания и да оберат всички залози на масата.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ПКП

    2 3 Отговор
    КИРЕ , ТИ ВЕЧЕ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ БЕ ! НА ТИ СЕГА ЗАРКОВ !

    Коментиран от #49

  • 48 няма да чета

    1 0 Отговор
    Съставките няма да са същите в следващия парламент.
  • 49 ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "ПКП":

    Предлагам да каже по един и от другите партии и да се сложи край на тази тема!
  • 50 дедо ви

    4 0 Отговор
    луд военен взима властта....затваряне на границата за 24-часа......един градски стадион се пълни със забогатели хора от крадене на държавни пари.......употребяване на десет пълнителя за калашников.....конфискация на краденото
  • 51 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    РЕЦЕПТАТА Е ПРОСТА , НО НЕ ОПРОСТАЧЕНА - ХАПВАМЕ ВСИЧКО НЕОБРАБОТЕНО . ЯЙЦА БЕЗ ЗАХАР. ЗАХАР НЕРАФИНИРАНА - БРАШНО НА ЖИТО . ЗНАЧИ ...ИМА ВАРИАНТ.
    ТАКА Е УСУКАНА СИСТЕМАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА , ЧЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ ЯДЕ . САМО СЕ ЗНАЕ КОЙ ПЛАЩА .
  • 52 Адв бе.

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Козлодуйския,кви са тия твърдения.Ооследният софиянец му харесвам постингите.Кви ги приказваш?Снощи на був.Емил Марков от колата сляна да помогне на един инвалид да са качи на тротоара.