Last news in Fakti

8 Септември, 2021 10:00 5 160 137

Срамен провал за България. А коронавирусът убива толкова много хора

  • българия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Държавният глава Радев месеци наред не намери за нужно да каже и една дума по въпроса - едва в последните дни с половин уста си призна, че е ваксиниран

Срамен провал за България. А коронавирусът убива толкова много хора - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На първо място по смъртност, на последно място по ваксинация: в България коронавирусът се вихри на воля. Имаше надежда, че новите управляващи ще променят нещо. Но се оказа, че тази надежда е била абсолютно напразна.

Коментар от Ясен Бояджиев:

„Няма място за паника в момента и за разпространение на страхове. Ситуацията (с коронавируса, бел.ред.) е сериозна, но не е излязла извън контрол”, повтаря тези дни служебният министър на здравеопазването. Да, така е, ако под контрол се разбира воденето на статистика (дано поне тя да е вярна). Иначе вече два месеца четвъртата вълна на заразата се вихри на воля с нарастващо темпо, необезпокоявана от почти нищо.

На първо място по смъртност, с голяма разлика пред останалите

Броят на заразените стабилно нараства (активните случаи наближават 40 000), расте и броят на приетите в болница. Десетки умират всеки ден. След като миналата година починалите бяха с 30 000 повече, отколкото в обикновени години, сега този антирекорд може да бъде не само повторен, но дори „подобрен”.

И в други страни се наблюдава нова вълна. Но там тя отшумява по-бързо, а броят на нуждаещите се от болнично лечение и на починалите е несравнимо по-малък в сравнение с предишните. За разлика от България: по брой на смъртните случаи заради вируса тя е твърдо на първо място в ЕС с огромна разлика пред останалите. Свързаната с вируса смъртност в България е повече от три пъти над средната за Европа.

В това отношение ограничителните мерки, които влизат в сила от днес, едва ли ще помогнат кой знае колко. Още повече, че те позакъсняха, относително меки са (във всеки случай по-меки в сравнение с предвиденото в Националния оперативен план на правителството - по отношение на моловете например) и в движение омекват допълнително (като при работното време на ресторантите например). Да не говорим за видимата с просто око съпротива срещу спазването им и хронично слабия контрол. А предстои и присъственото начало на учебната година, което със сигурност ще даде нов тласък на епидемичната вълна (при в пъти по-заразния Делта вариант, който засяга в пъти повече деца).

Твърдо на последно място по ваксинация

Единственото, което можеше да направи нещата различни, е ваксинацията. Но делът на ваксинираните българи (около 17 на сто) е направо незначителен от гледна точка на разпространението на вируса и поставя страната твърдо на последно място в ЕС (с голяма „преднина” пред останалите). Той е по-нисък дори от редица страни по света, които (за разлика от нас) продължават да изпитват недостиг на ваксини. С темпо от едва 10-12 хиляди поставени дози в работен (и 2-4 хиляди в почивен) ден няма никакви изгледи тази картина да се промени в обозримо бъдеще.

„Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност”, отбелязва здравният министър. И е напълно прав. Само дето говори по тази тема, сякаш самият той няма нищо общо с нея. Но има…

Наистина, още през май, преди служебното правителство да поеме властта, имунизацията вече пъплеше и беше много далеч от заветната цел от 70 на сто ваксинирани до края на август (цел, която ЕС като цяло вече постигна). Но поне имаше надежда, че новите управляващи ще променят нещо, за да отговорят на този във висша степен национален интерес. Днес може да се каже, че тази надежда е била абсолютно напразна. Те не само не превърнаха имунизацията в свой първостепенен приоритет, но и не направиха почти нищо за нейното ускоряване.

Пропуснатите възможности

Вярно, тук голяма част от населението не гори от нетърпение да се ваксинира, а страховете, недоверието и малоумните конспиративни теории, свързани с ваксините, са широко разпространени. Но властта разполагаше с редица инструменти и възможности, за да им се противопостави. Тя обаче не се възползва от нито една от тях.

Можеше например да предложи различни материални стимули за ваксинация, както постъпиха навсякъде по света. Но не го направи. Тези дни голяма търговска верига започна кампания по раздаване на ваучери за храна срещу ваксиниране. Здравният министър обаче изрично подчерта, че държавата не участва в нея - да не би някой да си помисли нещо друго.

Можеше да приложи поне някаква мека форма на принуда, за да стимулира някои професии, като здравни и социални работници, учители и администрация, да се ваксинират (едва напоследък министърът заговори за такава възможност, но в бъдеще неопределено време). Можеше да ограничи достъпа на неваксинирани до поне някои публични места и събирания. В това отношение Гърция със своите изисквания за влизане в страната направи много повече за имунизацията в България.

Държавата обяви, че ще заложи на убеждаването чрез информационна кампания. Но ако въобще е имало такава кампания, тя остана напълно незабелязана. Ако не се броят едно заседание на създадения за целта обществен съвет и красивите думи, казани на него, които са отдавна забравени.

Тогава здравният министър обеща цялото правителство да бъде ангажирано с подобен тип кампания. Нищо такова не се случи. Властта мълчи, а когато каже нещо, то има обратен ефект. Служебният премиер например непрекъснато повтаря, че ваксинирането било личен избор и всеки имал право да разполага с тялото си. Както отбеляза една моя позната, по тази логика и терористите-камикадзета имат право да разполагат с телата си. Вероятно заради непрекъснатите избори партиите също са крайно пестеливи и внимателни. Държавният глава пък месеци наред не намери за нужно да каже и една дума по въпроса - едва в последните дни с половин уста си призна, че е ваксиниран. В мълчанието си той отстъпва единствено на православната църква, за която такава тема изобщо не съществува.

Накратко: властта, политическият и духовният „елит” се държат по-скоро като част от лагера на антиваксърите. Така те солидарно превърнаха ваксинацията в срамен провал за държавата и нацията. Провал, чиято висока цена тепърва ще плащаме всички.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    87 14 Отговор
    Българите сме арийците на Балканите.

    Коментиран от #55

  • 2 Псевдоним

    131 5 Отговор
    Ще ви бъдем трън в очите до края на дните...
  • 3 Даааа

    122 37 Отговор
    Вирус няма крайно време е да го разберете, всичко е една голяма конспирация нямате си идея за какви пари става на въпрос

    Коментиран от #47, #128

  • 4 Нов Световен Ред New World Order

    124 20 Отговор
    Пропагандатори на заблуда зад която се осъществява Новият Световен Ред!
  • 5 парадокс

    133 14 Отговор
    народа ни е толкова ошеметен,че в случая се държи умно!

    Коментиран от #136

  • 6 Хахах

    17 106 Отговор
    Чао, Мангъри

    Коментиран от #14

  • 7 Майна

    139 23 Отговор
    Това показва, че БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ РОБИ!!!РАЗБРАХТЕ ЛИ!

    Коментиран от #19

  • 8 666

    102 12 Отговор
    Нямам намерение да ходя да ме боцкат ! Който желае да се боцка и с моята ваксина ! Между другото вируса до края на март 2022 година ще изчезне според някой другари от САЩ ... интересно нали народе .Много ми е интерсно как един вирус се появява и после изчезва !

    Коментиран от #59

  • 9 Горда българка

    122 15 Отговор
    Не е за срам, а за гордост. Ние се оказахме с критично мислене и добра информираност. Не бива да се подценява и дълбоко вкоренения в нрава ни български скептицизъм. Така сме оцелели през вековете.
  • 10 ????

    111 11 Отговор
    Абе ти ли ще страдаш след 5,20 години като започне да се проявяват симптоми неизвестни на медицината от ваксината!? Аре стига с тази ваксинация и колко са заразени и колко умрели всеки ден. Я дай информация колко вчера са диагностицирани с рак и колко са умрели от него! Хайде писна ми!

    Коментиран от #63

  • 11 Наго Диго

    93 5 Отговор
    На първо място по смъртност заради статистиката. Ако дадат данните за останалите болести от които се умира, изведнъж ще излезем на първо място в техните класации, като най-издържливи.
  • 12 БЕЗ ИМЕ

    61 6 Отговор
    ДА СЕ БОЦКАТ ВСЕКИ ДЕН ПО ТРИ ПЪТИ ЗА КОРОНА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тоя е вакс

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хахах":

    Ще те прилея и жито ще раздам...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сатъра на Хана

    22 2 Отговор
    Той Президента може да направи много неща, Обаченсмище има идиоти коитощекажат че е Диктатор :) .... Кво искате ?Бой и ххх ли,?
  • 17 Бай ви Ганя

    40 9 Отговор
    Алоу,ДВ...вий не сте ли чували за Мен!Ся шъ ви покажа,че съм най-умен у целио свят!!!Както казва комшията ми Вуте :вирОс нема така както нема по-дълбоко от Искъро!Вий се боцкайте,па накрая след 5-6 години ке ви броим кат фазаните!!!!"Пилците се броят на есен!"
  • 18 ай де бе

    91 4 Отговор
    То, България си бе първа по смъртност и преди Короната, ама тогава Биг Фарма не отпускаше грантове на Дойчовците да бият камбаната, просто защото нямаха печалба.
  • 19 roro

    15 56 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Мда...българите искат да умрат свободни... На кой ли му пука за жалкия ви животец

    Коментиран от #113, #129

  • 20 неваксиниран

    72 3 Отговор
    Толкова ли е трудно да разберете,че не може да лъжеш тоя народ повече от 30 години,да го докараш до просешка тояга,и после последни сме.Че във какво сме първи бе убавци не едни,освен в краденето.Особено последните 12 години.Приказката за лисицата не е измислена от извънземните а от народа.Па вие си чакайте некой да ви поверва.
  • 21 Демография

    69 5 Отговор
    Какво общо има "световната пандемия" и масовата ваксинация, ваксърите и антиваксърите? И преди това тикволандия си беше на първо място по смъртност в ЕС, благодарение на мъдрото и далновидно управление на герб.

    Коментиран от #78

  • 22 Тръмп

    6 66 Отговор
    Антиваксърите ги чака смърт от Ковид!;(
  • 23 На кратко

    46 4 Отговор
    Автора на статията жив ли е, или е бот?
  • 24 Кински

    8 72 Отговор
    Един генерал казваше ,ще се мре яко . Просто знае манталитета на българина и се оказва прав.а вълната едва сега започва .

    Коментиран от #37, #114

  • 25 НЯКОЙ

    46 2 Отговор
    той радев е виновен че и слънцето изгрява ще знаете..............
  • 26 Студопор

    64 7 Отговор
    И пет пъти да изкарам короната, няма да се ваксинирам! Дръжте си менте-ваксините!
  • 27 Срам

    72 4 Отговор
    Значи трябва да се срамуваме че отказваме да се ваксинираме.Голям срам.Народа отказва да бъде опитен заек .Нямам думи.
  • 28 Копипасте

    55 0 Отговор
    Дойче Веле мълчи като гугутка за друго едно немаловажно нещо : Колко милиарда виртуални пари / доларе и евра/ са вкарани в оборот покрай корона кризата?!
    ЦИТАТ на коментар от
    29.04.21
    Cпoрeд мeн Кoрoнa кризaтa им дaвa мaлкo въздух зa дa пeчaтaт пaри кaтo зaмaяни, кaктo oбикнoвeнo прaвят пo врeмe и cлeд вoйнa. В пocлeднитe 30 гoдини дългoвeтe нa EC и CAЩ cпрямo БВП рacтaт и тo c бързи тeмпoвe, кoeтo пoкaзвa, чe икoнoмикитe им ca дaлeч oт eфeктивнocттa зa рaзликa oт прикaзкитe им зa тoвa, кoлкo ca вeлики. Тaкa кaктo cтaнa яcнo, чe cвoбoдният пaзaр ocнoвaн нa чecтни прaвилa и кoнкурeнция ca чиcтa прoбa лaкaрдии, нa кoитo ниe ce вързaхмe. Кризaтa oт 2008 гoдинa нe e cвършилa, a aкo трябвa дa търcим някaквa зaкoнoмeрнocт c кризaтa oт 1929 гoдинa и пocлeдвaлaтa cвeтoвнa вoйнa... - Тoгaвa нeщaтa изглeждaт oщe пo- злe пoнe cпoрeд мeн.
  • 29 Ха ха

    42 0 Отговор
    Добре е ,че сравняваш Ковид заразните с камикадзета терористи.Защо отношението ни към всички емигранти тогава не е като към постоянна потенциална заплаха?Всички емигранти под строй,идентифицирани,карантизирани и изолирани.И стерилизирани .Само питам:Те по- малка заплаха ли са от носителите(дори и ваксинирани)на вируса?
  • 30 Какви

    35 0 Отговор
    Ваксини бе никой не го интересува лекарство няма за тоя вирус нарочно за да уморят хората с хронични болести и възрастните.Много ще спечелят няма що не сме Италия с високите пенсии.Срам.
  • 31 Санчо

    61 5 Отговор
    Българите трябва да се гордеем, че не се хванахме на лъжите за Ковид-вируса!
  • 32 jorj

    2 20 Отговор
    Ами така е при неосталинските талибани от клана ушат пингвин!!!!!!! Кой ги избра и си върза тенекия!!!!!!????????!!!!!!! Неосталинисткия талибанизъм носи повече смърт от обикновения талибанизъм.

    Коментиран от #90

  • 33 БАЙ Х@Й ‼️

    65 0 Отговор
    България беше с най-висока смъртност и преди ковид да дойде ‼️ Та къде е промяната ‼️
  • 34 По голям

    58 0 Отговор
    Срам да тормозиш, и да изнудваш народа да се ваксинира със подписана от него декларация че единствено той носи последствията от ваксината ...няма.
  • 35 Въпроса

    23 1 Отговор
    Беше че бибитко когато обявиха болестта трябваше да затвори границите а не да се разхождат напред назад а сега ваксини ще ни предлагат.Пълни нещастници.

    Коментиран от #41

  • 36 Механик

    53 1 Отговор
    Пак дойчевеле се е загрижило за здравето на българите! Ти да видиш, просто!
    Дойчевеле, какво ще кажете за ГМО-то и другите неща в храните, които 30 години убиват хора? Къде сте? Защо не плачете за онкоболните, сърдечноболните, затлъстелите от това с което глобалисите ни хранят?
    Или те, ония работи си вършат работата, точно като ваксините и мерките- да убиват хора? Изгодно ви е това. Готино е една тънка прослойка с много дебели бенкови сметки и криви носове, да прилапа ресурсите на земята само за себе си? Другите да мрат, нали! те не са евреи!
  • 37 Копипасте

    26 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кински":

    Ако не се беше изтропал истерично и невротично на онова прословуто интервю /той си има и други изцепки/ тоя генерал щеше да е кандидат-президент сега! Ама и оная журналистка така добре го изработи?!
  • 38 филибелия

    35 2 Отговор
    Защото не ви върви статистиката...и всички "страхования"...затова ли днес небето над Пловдив е ..замрежено от кемтрейли?! А що се отнася до статията....като прочетете DW...завъртете се три пъти,обратно на часовниковата стрелка и плюйте през лявото си рамо!!!!
  • 39 Никога

    38 3 Отговор
    Колкото и да се напъват платени ваксарски глашатай свършихабалъците в България. Фирмите на Бил Гейтс не носят отговорност за скапаните си ваксини а ние трябвало разбираш ли да сме били отговорни и да сме се ваксинирали !
  • 40 ОООО.....МНОООГО СТРАШНО

    26 4 Отговор
    АПОКАЛИПТИЧНА КАРТИНКА С ПРОМИТ ПРИВКУС! ПРЕДЛАГАМ ВАКСИНИТЕ ДА СЕ ПРОДАВАТ КАТО ЦИГАРИТЕ(В ПАКЕТ Х20) И НА ВСЕКИ 15 МИНУТИ ВАКС ПОЧИВКА!!! ААА МАСКИТЕ ДА СЕ ЗАМЕНЯТ ОТ СКАФАНДРИ, А СЪПУНЪТ С ДЕЗИНФЕКТАНТ ИЛИ НАПРАВО КИСЕЛИНА, ЗА УБИВА ТОЗИ КОВАРЕН АД!
  • 41 Анонимен

    42 2 Отговор

    До коментар #35 от "Въпроса":

    Нашите управници изобщо нямат роля с думи в тази световна театрална постановка - второ храстче или трето борче от декора! В най-добрия случай са шута, котката/кучето или джуджето в масовите сцени! Ако не слушкат ги ошамарват!
    И сега да си припомним отново началото на представлението.
    Месец март 2020г., пред камерите се нареждат ветеринар, шефът на пожарната, полицай, математик и коремен хирург за да ни спасяват от "вирус". В държавата няма регистриран "случай", но градовете са затворени с КПП-та, а външните граници - отворени.
    Сценария ли ви се струва калпав или актьорите са некадърни?

    Коментиран от #45, #48

  • 42 no name no face no number

    26 3 Отговор
    Гледайте си германията ние ще си се оправим сами нямаме нужда от съвети а от евро Благодаря
  • 43 провинциалист

    33 4 Отговор
    Тази статия е пропаганда и тоталитаризъм!

    Коментиран от #46

  • 44 325

    27 0 Отговор
    Ама какво да направят, като хората не искат. Да било имало принуда към някои професии...А към другите - няма принуда. Не искам да ме принуждават, хора!
  • 45 филибелия

    11 0 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    И двете...майно..и двете!
  • 46 Анонимен

    20 2 Отговор

    До коментар #43 от "провинциалист":

    Забравиха в българския клон на Дойче Веле онези "богоугодни" места отпреди 75-80 години с големи порти и големи букви над портите! И едни мършави хора с татуирани номера по ръцете отвътре зад портите! Забравиха кой ги построи и събра хората в тях!
  • 47 Има

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Даааа":

    Вирус човече аз го изкарах.Лъшото е че няма лекарство господ те лекува.Няма да се ваксинирам.Дано ако някой го хване да премине леко.Не е за подценяване дано да дойде лекарство чух че след НГ.

    Коментиран от #51

  • 48 Механик

    32 1 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    Уви, прав си. Всичко е точно така. Не само нашите са марионетки в тоя спектакъл. Почти всички правителства са такива. Дори и най-твърдоглавите (например това на Северна Корея) са в играта.
    Всичко това показва, че т. нар. "теория на конспирацията" е просто начин да се запушат устата на неудобните. Дори аз, който изобщо не вярвах в теории за дълбока световна държава, вече не съм чак толкова уверен ,че таква няма.
    Няма как да няма, щом всички правителства и се подчиняват. Иняма как тя да не е мега-могъща, щом толкова откровени лъжи и плоски манипулации се пробутват на обществото. На ТИЯ не им пука дали вярваш или не вярваш. Нищо, че няма нещо което да потвърждава смъртоносността на тоя "вирус", те ти казват, че такъв има и трябва да се ваксинираш.

    Коментиран от #57

  • 49 Нов световен ред

    31 2 Отговор
    От ваксинираните по цял свят ще умрат два милиарда хора.тази зима когато ваксинираните започнат да умират не се шокирайте и не се плашете не е вирус,ваксината е!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Анонимен

    10 3 Отговор

    До коментар #47 от "Има":

    Индийците решиха проблема и с ивермектин/или както му е там търговската марка/! Не е за всичко и всички, но помага! Още преди години ветеринарите/Англия, франция, Германия..../ са разбрали, че освен за паразити /глисти, краста.../ помага и за корона вируси! В Индия /за разлика от нас/ имат много хора страдащи от паразити и човешките им лекари са събрали 2+2=4! Както казва моя личен лекар - разликата между лекарство и отрова е в дозировката!

    Коментиран от #58

  • 52 ДжафДжаф

    27 3 Отговор
    Бях дете по времето на соца. Дупчили са ме с всички налични по онова време ваксини, така, че по правило и по принци не съм против ваксините. Проблема, е че в момента май все още ваксини просто няма, а по отношение на това, което се пробутва като ваксини сме лишени от правото на избор. Кво да направя като не вярвам на отвъд океанските печалбари и измамници. Те това е положението другари!

    Коментиран от #72

  • 53 ЛЕОН

    17 3 Отговор
    Соросоидната секта да не дава много наклон защото ваксините са им съмнителен бок а вируса още повече съмнителен дали изобщо го има!
  • 54 Klark Kent

    19 3 Отговор
    Гласа на чичо Сорос финансовия спеколант DW!!!!
  • 55 Глупости!

    9 32 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    По-точно, глупаците на балканите. Страната с най-висока функционална неграмотност в Европа. Дори и от страните извън ЕС. Отношението към ваксинационния процес е правопропорционален към нивото на БВП. Най-известната във ваксинирането, е и най-бедна; най-слаборазвита икономически; с най-високо ниво на функционална неграмотност;с най-ниска обща култура и съмнително възпитание и т.н....

    Коментиран от #82

  • 56 БГ681

    28 4 Отговор
    Четирима от пет мои приятели които се ваксинираха са болни и то по същия начин както и неваксинираните. Тогава за какво да говорим. Допълнение онези от тях трима човека който вече го бяха изкарали през май през целия ден прекарваха с тях в продължение на 6 дни и не са болни. Всеки да си прави изводи.

    Коментиран от #65, #69, #70, #73

  • 57 Анонимен

    23 1 Отговор

    До коментар #48 от "Механик":

    Лично на мен ми светна лампичката когато миналата пролет в едно директно предаване видях по Канала : Кунчев (без маска от залата в МС) да казва - носете маски на закрити общестени места.
    И до Кунчев седнал Мутафчийски (върнал се от Италия предния ден в същата зала) - а всеки влязъл от Италия подлежи на 14 дена карантина.
    Още отпреди това си знаех, че пред законите всички са равни, но някои са все пак по-равни от всички!
  • 58 Глупендера,

    2 16 Отговор

    До коментар #51 от "Анонимен":

    имаш ли идея, че в края на август, в Индия ваксинираха по НАД 10 000 000 (десет милиона) човека НА ДЕН!?

    Коментиран от #62, #74

  • 59 Няма да изчезне. Хубаво би било

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "666":

    но нищо подобно няма да се случи. Нито март 2022,нито април 2023.
  • 60 ФАКТ

    23 1 Отговор
    ЦИОНИСТ ВЕЛЕ пледира че сл.министър е можело да ограничи ПОНЕ достъпа ба неваксинирани до магазини молове и т н - демек ЦИОНИСТ ЕВРЕЙ ВЕЛЕ пледира за диктатура репресии и терор над всеки нормален с различно мислене човек . Между Сталин и ционист ДОЙЧЕ ВЕЛЕ няма грам разлика . Тази еврейско терористична медиина организация сееща еврейската отрова в Германия и в цяла Европа трябва да бъде забранена стс закон а всеки неин член да бъде преследван от закона и изправен пред правосъдието последван със доживотен затвор
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Анонимен

    18 0 Отговор

    До коментар #58 от "Глупендера,":

    Само това ли видя в информацията от 1.3 милиардна Индия?! Имаш ли идея как 1,5 милиарден Китай стана практически чиста от КОВИД територия с тук-там по нещо за пернатите?! Вярвай на всеки и всичко умерено - включително и в моите писания! Гледай с очите си, слушай с ушите си и мисли с това дето е между ушите ти!
  • 63 още въпроси

    23 0 Отговор

    До коментар #10 от "????":

    Също е интересно, колко са се хранили вчера и колко не са, колко са със скъсани обувки и колко си пазаруват дрехи от магазини за втора употреба, колко не могат да се платят скромните битови сметки, колко не са получили заплата, въпреки, че са били на работа, колко не са си купили нищо друго освен храна пред последните 10 години, колко са задлъжнели на кредитните фирми, на колко положението им не се различава от това на крепостни селяни - все интересни и важни въпроси.
  • 64 Знаещ

    24 3 Отговор
    Православната черква забранява ваксинирането и подписването на декларация както и притежаването на ковид пас.всичко това е част от антихристянската система,който се подпише на договора се свързва с антихриста и ще има тежки духовни последствия!
  • 65 Стига измишльотини.

    5 23 Отговор

    До коментар #56 от "БГ681":

    Много ти е развинтена фантазията и прекалено много ваксинирани приятели за отявлен антиваксър като теб. Ако не излизат от чалготеките приятелите ти, нормално е да се изпозаразят с вариант делта дори евентуално ако случайно са били ваксинирани. Но това, което си написал е една опашата лъжа, която няма как да бъде проверена, но сега всички антиваксъри ще се изредят да ти слагат плюсове. Аз пък познавам доста преболедували, които се ваксинираха. Освен тях дори Радев, Слави Трифонов и Бойко Борисов го направиха. Защо ли? Да предположим, че двамата са много тъпи, ами любимият на много хора тук във Факти защо се ваксинира? От Брюксел или от Вашингтон му заповяда някой? Или е решил сам?

    Коментиран от #130, #134

  • 66 Хахахха

    4 24 Отговор
    Само ние Българите излизаме най умни в цял свят че не признаваме виксините и отричаме корона вируса 🤣🤣🤣.П..ст нород слаба държава затова сме на такова дередже все някой друг ни е виновен и някой иска да вземе от нас но вече няма какво защото ние всичко си дадохме доброволно а това което е останало(здравето ни и нова на нашите близки)искаме да го дадем

    Коментиран от #84

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Вярващ

    22 3 Отговор
    Атонските монаси забраняват ваксинирането! Не слушайте угоените патриарси агенти на антихриста!
  • 69 Мендоса

    1 3 Отговор

    До коментар #56 от "БГ681":

    Лъжеш!
  • 70 Интересно като са били болни

    4 11 Отговор

    До коментар #56 от "БГ681":

    четиримата ти ваксинирани приятели защо не са си стояли в къщи? Ако другите са били болни през май е нормално още да имат антитела и да не се заразят? И какви го дирят уж болни със здрави заедно? Обикалят по дискотеките ли? Спри се малко с глупавите истории, които всеки ден описваш. Може да ти повярва само някой по-прост и от теб. Не че липсват тук, но...
  • 71 Преброители

    22 0 Отговор
    Сега като тръгнат преброителите да обикялят домовете на хората, обиколили ХИЛЯДА апартамента по 20 минути по еднин човек.
    Нали имало ковид, всеки преброител е заразоносител, ако е общувал с хиляда човека, тези хиляда като се приберат семействата им по2, съпруг, дете, преброителят заразява 3000 човека, дори да е ваксиниран.
    Кво прайм???
    Хем има ковид, хем няма ковид за "преброителите".
  • 72 Ще чакаш Спутник или Синовак

    2 14 Отговор

    До коментар #52 от "ДжафДжаф":

    Ама с нищо не са по-добри от западните да знаеш и също струват пари. Не са безплатни. Ако в България ваксините бяха платени и то скъпо(но не от държавата, а директно от собствения джоб) и платежоспособните си бяха сложили само то Ганьовци сега щяха да рият земята, за да се докопат до ваксина и да реват, че не е по-евтина и само богопомазани имат достъп, но уви.Сега имат избор от 4 ваксини и им се вижда малък избора. Ами предложете и от Куба да купим тогава. Там ваксинират и деца над 2 години с тяхна собствена кубинска ваксина.
  • 73 А ти за запетайки чувал ли си

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "БГ681":

    някога и за какво служат? А че не е добре да се лъже?
  • 74 Смях

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Глупендера,":

    А ти знаеш, защото беше там и ги брои лично, така ли ?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Буха ха

    5 12 Отговор
    Прекрасна страна обитавана от дебили, андрешковци, байганьовци, гюромихайловци, маркототевци, и разбира се малцинства които скоро няма да са малцинства. Типична маймунска държава която е само географски в Европа.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ами и далеч преди ГЕРБ сме били

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Демография":

    на едно от първите мяста по смъртност от сърдечно съдови болести в
  • 79 Някой

    19 1 Отговор
    И преди короната в ЕС ние имахме най-лошата храна и най-лошо здравеопазване, бяхме най-болни и с най-висока смъртност. Всичко си е по старому. Не виждам новина тук. Това не е провал. Провал е когато от горе паднеш долу. Ние сме си най-долу от доста време.
  • 80 Azz

    16 1 Отговор
    То не бяха математици,то не бяха спЕсиалисти...една и съща тъпа песен пеят за пари,ама много пари...
    Израел като се надупчиха с по пет игли та не могат да смогнат болниците...
    Ефекта на тези измислени ваксини ще се види след година-две...тогава ще се чудим защо прави,здрави хора умират от нищо...

    Коментиран от #88

  • 81 dfu

    15 0 Отговор
    "На първо място по смъртност, с голяма разлика пред останалите"

    Дойче веле забрави как миналата година в Белгия, Англия и други западни страни си признаха, че надписват и затова имаха толкова много умрели, и след това смениха метода на отчитане. При нас методът не е сменен и висчки с положителен тест се пишат като умрели от ковид.
  • 82 Късоглед

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Глупости!":

    За себе си говориш! Типичен пример на човек който вижда на две педи пред носа си. Светът е много сложно място. Всяко опростенческо " медийно" обяснение на нещата е посредствено и измамно.
  • 83 лара

    10 0 Отговор
    всички уж, теории на конспирациите вече са факт, да си носи парцалите който иска и да не ме закача, нито в градският транспорт нито на улицата нито в магазините, аре у лево, роби... ех, калко ми е мъчно за МИЛЕН ЦВЕТКОВ - той беше първият който каза ,че маските са само да ни затворят устата...липсваш Милене...почивай в мир
  • 84 Ваксинирани

    13 0 Отговор

    До коментар #66 от "Хахахха":

    Ваксинирани заразяват, ваксинирани се разболяват, ваксинирани умират...
    Каква полза!
  • 85 Иво 🇧🇬

    1 6 Отговор
    Това не е провал това е геноцид спрямо българите извършван умишлено от Хунтата на Радев. Тези индивиди се интересуват от власт и грабеж не и от хората. Само 2 мес. имат живот тези паразити. После ние сме на ход. ☠️☠️☠️☠️☠️
  • 86 небрежнев

    6 17 Отговор
    Като чета коментарите и разбирам защо сме "един много прост народ". Учените казват да се ваксинираме, Путин казва същото, Папата призова да се ваксинираме. Всички управляващи във всички страни са ваксинирани, включително и нашите - Р. Радев, Слави Трифонов, ББ... САЩ ваксинират задължително цялата си армия, Гърция здравните работници. Същото е във всички цивилизовани страни, но Ганьо не вярва, че има вирус и смята, че преди 45 г. Бил Гейтс е създал Майкрософт със заветната цел да чипира Пешо от Жабокрът и след 20 години, като стане на 85 години да види, че Пена от Кондофрей ще се размножава само след актуализация.

    Коментиран от #96, #105, #108, #125

  • 87 Учуден

    9 1 Отговор
    Що не ревахте, като бяхме и преди вируса на първо място по смъртност, а? Не даваха парички, май?
  • 88 Ех тоз Израел бе

    0 12 Отговор

    До коментар #80 от "Azz":

    По 150 000 теста на ден. 280 000 хиляди доказани случая от началото на делтата-750 умрели; болниците “препълнени” достигнали максимална заетост от 1000 човека едновременно за цялата страна; Това е истината за Израел. Белгия,Дания, Австрия- стани съизмерими по площ и население с Бг- с нищожни хоспитализации и още по-нищожна смъртност. След 2 месеца българските роми от Европата, ше са ваксинати, защото няма да плащат по 2-3 теста седмично и ще се подиграват надменно над Бг- Ганьо.

    Коментиран от #89

  • 89 Знаещ

    14 0 Отговор

    До коментар #88 от "Ех тоз Израел бе":

    Ех, тоз ваксър, бе... По план Израел трябваше да е забравил за вируса отдавна, но.... тц, не. Преди седмица от там дойде и това, че с ваксини колективен имунитет не се постига. Преболедувалите имат 13 пъти по силен имунитет от ваксинираните. И сега си патят... Това е истината за Израел или поне по вярната

    Коментиран от #92, #97

  • 90 мародер

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "jorj":

    А Вие г-сине имате ли поне малка представа какъв е превода на думата "талибан"??
  • 91 Торбалан

    10 1 Отговор
    Аз пук си мислех че сме последни по заболеваемост,а високата смъртност ако може да се нарече висока,е заради застаряващото население и отрицателния прираст,а не заради ваксинирането.Знае се че работеща ваксина няма и смъртноста не зависи толкова от ваксинирането.Който е с крехко здраве и в напреднала възраст да се ваксинира,в крайна сметка няма какво да губи :) ,другите ни оставете на мира.
  • 92 Тръц

    1 8 Отговор

    До коментар #89 от "Знаещ":

    Ваксини направиха- американци, руснаци, китайци, кубинци и ги ползват, скоро и Иран със собствена ваксина. Е аз такъв световен сбор за световен заговор не съм си и помислял.

    Коментиран от #95

  • 93 DW и Ясен Бояджиев!! Не разбрахте ли, че

    6 1 Отговор
    Такива, като Витанов Л Томов, Катранджиев Ангелов, които се правят на Врачки от Година и Половина, че Тези и подобни всяват Недоверие в хората, към здравната Система, към Ваксинацията!!! Нищо не прочетох ме, нито чухме от DWи Ясен Бояджиев по Опсихясване то от Тези Врачки, Витанов, Л Томов, на първо място, които не са медици!!! Какво ще кажете и напишете?? Ще Мълчите, не знаете за какво става дума!!!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Тръц та пръц

    15 0 Отговор

    До коментар #92 от "Тръц":

    И какво, като направиха "ваксини" или каквото там е? Какво решиха? Т. нар. ваксинирани могат да се заразяват, да зарязават други и..... да умират преди да хванат вируса, а и след това. Никой никога не е ваксинирал по време на пандемия, защото така вируса мутира много лесно, а може би и това е целта, а?
  • 96 100perа

    16 0 Отговор

    До коментар #86 от "небрежнев":

    Учените казваха...

    Земята е плоска, а Слънцито се върти около нея!

    Учените казваха:

    - ваксините предпазват от заболяване, всъщност не предпазват, но го караш по леко

    - ваксините са ефективни срещу новите щамове, всъщност мю-вариантът ги "заобикаля", ама делта ги заобикаля по-малко

    - 2 дози ваксина са напълно достатъчни, ама мсъщност - не са -трябват си три дози, че и повече

    - ваксинираните не разнасят вируса, ама всъщност го разнасят

    - маските не предпазват, не всъщност предпазват, абе предпазват, но донякъде

    - PCR тестовете са сигурни, ама не са сигурни, бързите - и те не са

    - ваксинирането в разгара на пандемията поражда нови щамове, всъщност - не ваксинацията не го прави

    ...
    Учените казваха... това, което им наредят политиците, а журналистите повтарят като мисирки. Днес - едно, утве - друго, а вдруги ден - трето...
  • 97 Незнаещ

    2 14 Отговор

    До коментар #89 от "Знаещ":

    Истината е по болниците и по гробищата. Никой не е казал че вирусът ще изчезне , въпросът е да не се умира и да не се пълнят болниците. Това и направиха западняците- заразени има, болниците им празни, смъртността им за разлика от нашата - почти никаква. Ама защо ли се обяснявам. В Каспичан/Булгар все пак повече разбират в сравнение с останалия цивилизован свят.

    Коментиран от #115

  • 98 не искащ

    12 0 Отговор
    Ваксинираните завиждат на не ваксинираните - ами живейте вечно ваксинирани, ние не ви пречим
  • 99 100perа

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
    И тези си "връзват гащите" като бялата мафия - ваксините и мерките са супер, ама я тука вземи да подпишеш това документче, че ние не носим отговорност за нищо!
    И още - по данни на СЗО от туберкулоза всяка година умират 1.7 милиона човека (от КОВИД излизат около 3 милиона) обаче да се ваксинираш или реваксинираш срещу туберколоза не те караме. Даже те съветваме да не го правиш (в България под натиска на ЕС вече не е задължително - от януари 2020 г.). Щото не е демократично. Тази ваксина не е демократична, но онази срещу КОВИД е върхът на демокрацията...
  • 100 Ха,хааа...

    9 0 Отговор
    Напоследък между коментарите се появява едно истерично ваксърче,хипоче,което пише само една дума "лъжеш" и се скрива в хралупата.
  • 101 Ясенчо,

    10 0 Отговор
    Хайде да не си промиваме мозъците с неверни твърдения! Иди и се боцни колкото пъти искаш...
  • 102 Русенец

    13 0 Отговор
    Срамота! Как може да оставите р0мите неваксинирани? Не ви ли е жал, поне малко? Съвест имате ли? В махалите им живеят по 12 човека в една стая. Докога ще ги лишавате от ваксина? Докога?
  • 103 Чудя се

    12 0 Отговор
    защо когато чета статия веднага познавам,ако е от Дойче веле?!Абе има нещо лигаво и предизвикващо погнуса!Това не пречи няколко сайта да ги публикуват редовно.Интересно какво ги стимулира?

    Коментиран от #106

  • 104 АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК

    0 7 Отговор
    Няма кови, а?
  • 105 Пламен

    6 1 Отговор

    До коментар #86 от "небрежнев":

    Ганьо вярва, че има вирус, Ганьо не вярва, че има ваксина. Разбра ли?
  • 106 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "Чудя се":

    Не какво, а кой? А защо е ясно на всички.
  • 107 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 0 Отговор
    Лъжете та пушек се вдига!Вкарайте поне още 100 пеленачета,че се губи ефекта ....Тук живеят хора преживели и фашизъм и комунизъм и турско присъствие и византийско иго!на тоя кръстопът живеят Здрави ,мислещи човеци и само ви се смеят на усилията да ги боцнете с цел да спасявате господарите си Англосаксонци от Божието възмездие...
  • 108 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #86 от "небрежнев":

    Я питай тези, които ни призовават да се ваксинираме, ваксинирането по време на пандемия ли се прави, или преди новозаразените да станат по 1000 човека на ден?
    Питай ги също, ваксинираният може ли да зарази някого? Питай ги и колко от ваксинираните са се втурнали веднага след инжекцията по кръчми, да заразяват?
    После се запитай сам, дали четвъртата вълна не е следствие от разюздените ваксинирани, които се помислиха за безсмъртни?
  • 109 вижте Израел

    9 0 Отговор
    Погледнете статистиката за Израел и ще видите ползата от боденето с тези препарати. Говоря не само за заразените, но и за тежките случаи. Вярно, че в България има повече смъртни случаи, но в България населението е застаряващо и с много хронични заболявания. С ниските доходи, които имат, хората не могат да сипозволят нормален живот и лечение, когато това се налага. Аз лично мисля, че причина за смъртността , освен всичко друго, е и лошата грижа и може би неподходящо лечение на заразените в болниците.
  • 110 четящ

    1 3 Отговор
    за всичко това е виновно правителството на Борисов, то съсипа ваксинацията на народа, защото графика/макар и грешно направен без приоритет на възрастните над 65 г./ се променяше непрекъснато и накрая се стигна до някакви си зелени коридори/ това го няма никъде по света/ и накрая до нищото! така, че като се казва нещо, да се посочват причините за това, а не само общи приказки както е в статията... да, истината е в ваксинацията на поне 70 % от народа!
  • 111 Васил

    2 11 Отговор
    Най лесно е неваксинираните да си плащат сами лечението от своят джоб и то в троен размер няма да носим маски още десет 10 години,

    Коментиран от #123, #131

  • 112 Гост

    10 0 Отговор
    който предаде свободата си за сигурността губи и двете
  • 113 ами

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "roro":

    ти нали умре, бре Роро? От неустановена пневмония преди даже да си помислят за ковид...
  • 114 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кински":

    ами твойта вълна сигурно сега започва, щото си 5-годишен...по акъл...:))))
  • 115 ами

    5 0 Отговор

    До коментар #97 от "Незнаещ":

    в момента в света има 103 819 тежки или критични случаи на ковид...пак повтарям - В СВЕТА...103 000...при 7,8 милиарда .....
  • 116 статистика

    3 0 Отговор
    и така: затворените случаи на ковид в света са 204 милиона...от тях оздравелите са 199 милиона, умрелите малко над 4 милиона...
    активните случаи са 18 милиона, като само 103 ХИЛЯДИ се считат за тежки или критични...
  • 117 БАХУРА

    7 0 Отговор
    Айнц цу цвай цу дрън !
  • 118 Матей

    8 1 Отговор
    Тия глупаци не се спряха с измислената си епидемия,едно си баба знае,едно си бае.До сега не умрял нито един от ковид,тъй като не е доказано,и всичко се основава на шашавите им тестове.Наскоро обявиха и едно новородено починало от ковид,за да е пълна истерията,до къде затънаха ,до какъв резил,и те не могат да разберат позор ли туй е или слава.
  • 119 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    ГАДНЯРУС ТАПАНАРИКУС ---ШВАЙНЕ ШВАБЕН ГУТЕН ШВЕЛЕ "ДВ" - Е ПЛАТЕНО ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИКИ --"ИСКАМЕ ПРОДАЖБИ И ПЕЧАЛБИ - ФАРМАЦЕВТИЧНИ " !!!!!!!!!!!! ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЯМА УМРЕЛИ ОТ ЕСТЕСТВАННА СМЪРТ ?????
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Истерия и зор

    10 0 Отговор
    Истерични писъци "бодете се, бодете се!", подкрепени с най-силния довод за момента - "защото всички други така правят".

    И вой по всичко и всички. Вчера постигнаха нов "рекорд" - да, в заглавие на статия ни нарекоха "Абсурдистан".

    И така, автори, които хулят България и българите, някак би трябвало да повярваме, че, абе всъщност, са се загрижили за България и за българите...

    От ден на ден, все по-отчаяни... "Нормата" от 70% я разбрахме. Ама и срок май гоните?

    И тюхкане - еееех, що не им го наложиха боденето насила бре, както и на... въпросните всички други...
  • 122 lava

    6 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Можеше да приложи поне някаква мека форма на принуда" Хахахаха, авторът е една жалка, безгръбначна, мекотела мижитурка. Ще ми се да му пожелая да е жив и здрав, но няма да е от сърце.
  • 123 lava

    7 1 Отговор

    До коментар #111 от "Васил":

    ... супата! Щом си плащам здравните осигуровки, ще ме лекуват! А короната вече я изкарах, и то по-леко даже и от ежегодните грипове, така че не се коси.
  • 124 стоян георгиев

    1 11 Отговор
    българия показва с деиствията си срещу коронавируса че не е европа.вместо да заключат мангъров и подобни и да въведат масова ваксинация за медици и обществени работници у нас се пропагандират от хора на държавна работа смешни антиваксърски теории.та ще се мре яко особено есента и зимата,но тва е положението!

    Коментиран от #126

  • 125 lava

    9 0 Отговор

    До коментар #86 от "небрежнев":

    И Мусолини призоваваше народа за разни неща, Хитлер също. Папата преди Реформацията учеше , че грехове се изкупуват с пари. Напомням ти, че политиците са най-обикновени хора, които имат собствено мнение, точно както и ти и аз. Разликата е, че те имат трибуна да го изразяват, а ние нямаме. Да, те имат повече информация, но повечето хора така или иначе са склонни да възприемат информацията, която пасва на предварително оформеното им мнение, и да отхвърлят или пренебрегват противоречащата, така че мнението им няма тежест за мен. Аз не ти се присмивам, че си се ваксинирал, но искам и ти да ме оставиш на мира! Нали ти си в безопасност, остави ме сам да си нося риска и последствията!
  • 126 Амии

    9 1 Отговор

    До коментар #124 от "стоян георгиев":

    За какво ли ни е тая Европа,а!? Която дава уж евросредства - ама си ги взема под масата обратно, която иска да ни наложи една гей-култура, която ни принуди да купуваме вносни картофи, чушки и домати, която сега ни навира ваксини - по модела на Чарли Чаплин от Хлапето - стъкларя и неговия син... За какво ли ни е, а!?

    Коментиран от #135

  • 127 1122

    5 1 Отговор
    Лекарите, не се ваксинират.Фармацевтите също. Всички медицински работници знаят причината-вредни ваксини/с изключение на руските ваксини/.
  • 128 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Даааа":

    пРЪСКАТ НИ С ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ КЕМПТРЕЛСИ НАД ГРАДОВЕТЕ С КОКТЕЙЛИ ОТ ХИМИКАЛИ !!! И СЛЕДОВАТЕЛНО ХОРАТА НЕЗНАЯТ КЪДЕ СЕ НАМЕРАТ И СИ МИСЛЯТ,ЧЕ СА БОЛНИ И СЪЩИТЕ ТЕЯ ДЕТО ГИ ПРЪСКАТ С ХИМИКАЛИ ИМ ПРЕДЛАГАТ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ С ДРУГИ ХИМИКАЛИ -СМЪРТОНОСНИ ХИМИКАЛИ !!!
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Бронхилда

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Стига измишльотини.":

    Ти от къде си сигурен с КАКВО са ваксинирани?Мисли с главата си!
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Joro

    4 0 Отговор
    Дойче веле да не се обажда от коневърза. Не разбах някой германец да се е възмутил от беззаконието, корупцията и ниските доходи в БГ. Тъй че квото посяхте, това ще си пожънете. Не щем глобализация, не щем имунизация, не щем манипулация. Искаме да не работим на 2-3 места за жълти стотинки и едва да си покриваме разходите. Парите от преразпределеното последните 30 г. национално богатство да се конфискуват от крадците и да се върнат на хората, по 100 000 долара на калпак и оттам ще тръгне развитието. Кеф ти влагай в бизнес, кеф ти си ги кътай или харчи. Ако останеш без тях знай че си си виновен сам.
  • 133 Nostromo

    2 0 Отговор
    Комбинирайте ваксината с домашна ракия за 24 часа сме първи ..
  • 134 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Стига измишльотини.":

    А ти сигурен ли си че са ваксинирани???само идЕот ще се "ваксинира" с ПРОДУКТ и ще подпише съгласие че никой не носи отговорност освен идЕота който дава да му бият неясна субстанция
  • 135 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #126 от "Амии":

    само дрогар искам да ми кажеш една източноевропеиска страна дето неще да е в европа.само една искам дрогарю.после ми обясни къде са 3 милиона българи и що?историите за чушките и доматите може да ги трескаш на пазара ама ако те интерасува може да провериш колко заработваше един българин преди да влезем в европеиския съюз и сега.за такива вато вас трябва да направят резервати и да ви върнат в комунизма да се редите за банани и по 12 часа да нямате ток да ви доиде акъла.там ще може да си покрадвате от мизерията и да се радвате все едно е 1986 година.лошото е че заради вас българия е резерват,единствения останал извън русия и беларус в европа!
  • 136 Хаха хаха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "парадокс":

    Плямпалото Борисов го е страх да се кандидатира за президент!
    Защото ще загуби катастрофално от Радев!
    И ще стане за резил!
  • 137 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ваксинацията е терор и насилие върху тялото и свободата на човека.