ФАКТИ.БГ
  • преброяване-
  • преброяване на населението-
  • българия-
  • старчески дом-
  • хора-
  • население-
  • демографска криза

България се превръща в старчески дом. Какво ще научим от преброяването.

Как да се компенсират всички онези българи, които губим годишно от комбинацията между смърт и емиграция?

Публикувана: 10 Септември, 2021 21:00
49 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4071
България се превръща в старчески дом. Какво ще научим от преброяването. - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 37 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Има една африканска легенда, според която старите слонове отиват да умират на едно определено място, знанието за което тези мъдри същества някак си предават от поколение на поколение. По-циничната версия е, че откриваните скелети без бивни са свидетелство за бракониерски набези.

Преброяването: какво ще разберем за българската нация

Ако очакваме нещо от стартиралото национално преброяване, то е отново да се убедим, че България е станала такова място за умиране. И не говорим само за рекордната смъртност от Ковид-19, постигната благодарение на многогодишното кретенизиране на българското публично пространство. Става дума за нормалната (?) смъртност, която при 8-9 на хиляда в Европейския съюз в северозападната част на България надхвърля 20.

Политици ще борят ниската раждаемост и пламенно ще обещават детски надбавки (ама не на всички, а само на нашите момичета, белоногите). Само че раждаемостта едва ли ще е много далеч от европейските 1,55 деца на жена, дори малко над това ниво. Защото, както знаем, демографският преход навсякъде прави едно и също - детето престава да е икономически ресурс, превръща се в елемент от стандарта и започва да изисква все повече грижи. Става непосилно, а и непрестижно, „немодерно“ да имаш 6-7 деца (установено е, че дори двойки от страни с много висока раждаемост постепенно започват да раждат по толкова, колкото е прието в приемащата страна).

Не знам дали можеш да накараш хората да раждат, като им дадеш едни пари, но пък можеш да се харесаш на избирателите. Децата са радост и дар, но те предполагат нещо много по-комплексно - да го наречем култура на родителството, в която на двойките да е лесно и приятно да гледат деца благодарение на помощта на цялото общество. Но и тук чудеса няма - такава култура създаде Дьо Гол във Франция след войната, а резултатът безспорно беше положителен. И все пак днес той се измерва със стойността 1,85 - тоест, остава под числото на заместване на поколенията, което е 2,1.

Така че да оставим раждаемостта - тя ще си е в европейските норми. Ако искаме да се потискаме, по-добре да се насочим към показателя застаряване. И не защото средната възраст, до която се предполага, че доживяваме, ще е със 7 до 10 години под тази в развития свят (вероятно прочутият бацилус булгарикус не влияе на болничната ни система?). Причината е, че просто няма млади. Доскоро тази възраст гонеше 44 години (при 40 през 2000 година), а днес, боя се, вече сме отгоре и тенденцията изглежда необратима. Тръгнете от този феномен и разсъждавайте за политика, иновации, социални движения, реформи. И си обяснете защо в 46-ото НС се говори предимно за увеличението на пенсиите.

Превръщането на страната в старчески дом само по себе си няма защо да е страшно, особено ако си представим, че много от нашите възрастни имат чуждестранни пенсии или поне преводи от децата. Дето се казва, няма да им вдигат шум разни дечурлиги, ще си се разхождат с бастунчетата, ще си наливат на спокойствие минерална вода. Само че застаряването активизира един ужас на скоро модернизиралото се българско общество: няма да има кой да те гледа. И ето ви нов фронт за политическа агитация - ще ни обещават, че ще върнат младите. Макар че националната статистика няма да обясни какво точно ще правят младите, като се върнат тук. И дали не са заминали, за да се отърват от родителите си.

Класическата популистка тема е етническият състав на нацията. Най-много ще се обсъжда колко ще излязат ромите - или по-точно колко от тях ще се самоопределят като роми. Числата досега варират между 300 и 900 хиляди в зависимост от това дали гледате официални данни или експертна оценка. В Северна Македония също се броят, а там голямата тайна вече 20 години е процентът на албанците, които май вече отиват към една трета. В Америка пък очакват в близко време европейските бели да станат малцинство. Различни драми.

А всъщност най-дълбокото страдание зад всичките тези числа ще е фактът, че намаляваме. При това май още живеем със заръката на Георги Димитров да станем 10 милиона, защото трябва да има войници и работници, нали така? Така че очаквайте поредния удар по националния нарцисизъм - ще сме паднали още надолу от 7-те милиона. А колко от тях ще са етническите българи, православни, уседнали? Хайде още една депресия.

Новото агрегатно състояние на българската нация

Някои данни от преброяването дават възможност да се замислим и за едно друго ние, различно от архаичните представи на популистите - за българите в движение, за тези, които отиват и се връщат, които са се установили някъде, но още не са скъсали връзките си с родината. Колко от тях имат апартаменти в страната, които държат заключени за случай, че решат да се върнат? Колко се канят да се пенсионират тук, на чист въздух? Тези миграцинонни нагласи предполагат изследване, не просто броене. Но ми се вижда важно нацията да се разглежда вече не като кошара, а в движение. Какво мотивира това движение, в какви посоки е то? Тези хора са важни не само защото едни партии се надяват те да гласуват за тях, а други искат да ги изключат от политическия ни живот. Просто нацията е преминала в ново агрегатно състояние и ние трябва да го изучим. Дали заминават бедните или по-заможните? Тези, които са учили в добро училище - или тези, които ще идат да учат там?

В една публикация на демографи срещнах странно число - емигрантите у нас са 61% жени. Дали тази тенденция продължава? Сравнете го с афганистанските бежанци, които са над 80% мъже. Страдаме заради това, че ни взимат жените, страхуваме се от младите мъже, които пристигат. И все пак ми се струва, че ще бъдем учудени от нарасналия през последните години брой имигранти (вероятно най-вече сирийци, иракчани, турци), които въпреки медийното плашене ще се окажат в голямата си част нормално интегрирани, ако изобщо са останали в България. За съжаление имиграцията далеч не може да компенсира онези българи, които губим годишно от комбинацията между смърт и емиграция. Но пък кой знае - може тъкмо тези числа да ни поуспокоят, да ни накарат да разберем, че няма друг начин да се справим с опустяването на страната и с липсата на работна ръка, освен чрез контролирано и внимателно привличане на икономически мигранти. Демографите вече констатират спад на раждаемостта по света - само няколко са местата, най-вече в Африка, където тя още е на предмодерни нива. Ако тенденцията се запази, в средата на века ще настъпи глад за хора и наместо да се плашим с "тълпи и пълчища", ще трябва да мислим за привличане на таланти, каквито политики вече отдавна практикуват развитите страни.

Е, има и забавни моменти в преброяването. Като например комбинацията от ултрамодерния въпрос дали в домакинството си имаме интелигентни устройства и питането кой бил главата на семейството. Повод за весели караници. Много добре е също така, че се пита за небрачно съжителство - като гледам листовката, така незабелязано може да бъдат преброени и еднополовите двойки, което ще помогне за по-добро разбиране. Не забравям и хакерската атака от първия ден, блокирането на сайта в момента, в който лично аз опитах да вляза. Но и това дава някаква (статистическа?) информация за състоянието на страната, нали? Така че: участвайте!

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 37 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Сръндак
1 Отговор
Напълно безмислена статия.

Коментиран от #4, #5, #33


Оценка:
-20 +68

Смешен плач
2 Отговор
Дойче Веле. ае у лево!

Коментиран от #17


Оценка:
-13 +54

Бойчо
3 Отговор
Нищо няма да научите, защото ще манипулираме всичко, ще ви изкараме 10 милиона, за да можем да купим още ваксини и да ги подарим на мекедонците после.


Оценка:
-14 +53

Ама взима
4 Отговор

До коментар #1 от "Сръндак":


пари за нея и особено, ако е в основното течение на сороснята

Оценка:
-7 +19

За самодоволните
5 Отговор

До коментар #1 от "Сръндак":


... е безмислена, но за мислещите е необходима за да си зададем някои въпроси!!!

Коментиран от #44


Оценка:
-7 +16

русенец
6 Отговор
Какво няма да научим :
1. Колко души живеят постоянно в България.
2. Колко от живеещите са българи.
3. Колко са държавните и общинските служители.
4. Колко са тези, които в крайна сметка издържат всичко това.

Оценка:
-2 +56

Париза некролог
7 Отговор
Преброяването не пита "Защо бягат децата ви?", то само фиксира. На базата на какво, ще правят изводи? Лошата организация на държавата, периферното положение на територията, постоянно влошаващото се образование и най-вече алчното и бездарно ръководство на преобладаващата част от бизнеса. Това се преодолява, но не от управници, които мислят как да забогатеят и да се угоят. Преведи стадото в Обетованата земя и тогава плюскай! Няма такива и няма да има, защото ако в тези трудни времена няма светла душа, в още по-трудните, едва ли ще блесне.

Оценка:
-2 +35

дааа
8 Отговор
Я не го увъртай ами направо кажи, че тук трябва да се заселят 2-3милиона евреи.

Оценка:
-8 +26

Сатъра на Хана
9 Отговор
НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРЕ НИЩО .... .ЛЪЖАТ ВИ. ПРОЦЕСА на ЗАГИВАНЕ на БЪЛГАРИЯ е НЕОБРАТИМ ........ ... МОЖЕ САМО ДА СЕ ЗАБАВИ , Но няма да сте съгласни, понеже трябва да се избият към 20 000 съдии, мутри и бейове

Оценка:
-2 +30

Врачка
10 Отговор
Хората ги е страх да създават деца и семейства поради финансови причини.Не само в БГ а навсякъде.Помоща,която държавата трябва да им предостави отива при мигрантите.Това е.

Оценка:
-2 +42

комон сенс
11 Отговор
Този материал ни най-малко не е спртетнат за да помогне на България. Той има 2 вредни функции от които едната е водещата - а именно да внушавеа безнадежност и обреченост.

Ирландия кугуби половината си население от емиграция. Повечето емигранти са били млади и работоспособни. Дали някой се е сетил да вяие на умряло на зеления остров?
Не, не е имало "услужливи" "умници", които да бият клепалото. Затова сега Орландия е богата страна със стабилна демография.
Като намалява населението се увеличават ресурсите за останалите в страната. Не казвам ,чер е само положително икономически, но има и ползи. В последствие, емигриралите ще бъдат също от сериозна позла за сраната.
Не ни трябват имигранти и бежанци, а ни трябват жизнени връзки с емиграцията ни.
Шизофренично е да говориш едновременно как твоето население бяга и как ще привличаш мигранти.
Това дебилно мислене не минава! Просто е абсурдно и съшито с бели конци!

Коментиран от #16


Оценка:
-3 +38

Сатъра на Хана
12 Отговор
Германските фашисти крадат по 3 милиарда евро на година от България ...А Дойче Веле е платено от Германското Правителство

Оценка:
-7 +28

Местният
13 Отговор
ТАКА Е ПРЕВРЪЩА СЕ. НО С МАЛКА ПОПРАВКА СТАРЧЕСКА И ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИСКА ДЪРЖАВА. ПРОБЛЕМА Е В БГ РАБОТОДАТЕЛИТЕ СИНДИКАТИТЕ И ЗАКОНОТВОРЦИТЕ. В ЧУЖБИНА В РЕЯЛ ИКОНОМИКАТА В МНОГО СТРАНИ ПЛАЩАТ СЕДМИЧНО И ВТОРО ИЗВЪН РЕЯЛ СЕКТОРА ПЪК СЕ ПЛАЩА ДВА ПЪТИ В МЕСЕЦА МЕСЕЦ ЗА МЕСЕЦ А НЕ КАТО В БУЛГАРИШ РАБОТИШ МЕСЕЦ И НЯКОЛКО ДЕНА ОТ СЛЕДВАЩИЯ И ТИ ДАВАТ АВАНСЧЕ И СЛЕД ДВАИСТО ЧИСЛО НА ВТОРИЯ МЕСЕЦ ТИ ДАВАТ ЗАПЛАТА ЗА МИНАЛИЯ МЕСЕЦ СЪС ЗАКАСНЕННИЕ А НА ПРАКТИКА СТЕ РАБОТИЛИ ПОЧТИ ДВА МЕСЕЦА. НОМЕРА ЩЕ ИМА ДА ВЗИМАШ ЩЕ ЧАКАШ .В ЧУЖБИНА ТАКИВА ФИЛМИ НЯМА.

Оценка:
-2 +15

Странна сметка
14 Отговор
Нали 20 000 възрастни починаха от ковид, малко ли е. Според Вас ще са и повече, а сега старчески дом.

Оценка:
-1 +12

комон сенс
15 Отговор
Исторически факт:
Когато населението в Европа намалява почти наполовина (поради страшната епидемия), това в последствие води до икономически бум и социални права. Работниците стават много по-ценени и те договарят заплащане което ги прави икономически силни. Преди това за паница леща и покрив в някой обор са бъхтали по 12 часа на деноноищие.

Оставете демографските ни процеси да се развиват естествено и не ни досаждайте с изкуствения си зловреден инжинеринг.
Българите са били и 20 млн и 3 млн и пак са оцелели.
И сега не сме 6.5 млн, а почти 11 млн. Никой да не е посмял да изключва емигрантите ни от народа! Това, че са отишли да припечелят в чужбина е добро за страната дело.

Коментиран от #18, #45, #48


Оценка:
-3 +30

Сатъра на Хана
16 Отговор

До коментар #11 от "комон сенс":


Като си Необразован НЕ ПИШИ БЕ. Много ниско нивото на образованието - само чалги останахте..
НЯМА ГЕНОЦИД КАТО БЪЛГАРСКИЯ ... По време на ИРЛАНДСКИЯ ГЕНОЦИД умират над 1милион от глад и над 1милион имигрират. ПО ВРЕМЕ на БЪЛГАРСКИЯ ГЕНОЦИД 2 милиона умират от глад и 2 милиона имигрират

Коментиран от #19


Оценка:
-12 +14

бл.134 в Зап. парк
17 Отговор

До коментар #2 от "Смешен плач":


Цар Киро Президент

Оценка:
-4 +2

Датирана Хана
18 Отговор

До коментар #15 от "комон сенс":


СИК Сон оф А тюркиш фадър енд ан ю. (шийп)

Оценка:
-5 +0

комон сенс
19 Отговор

До коментар #16 от "Сатъра на Хана":


Хал хабер си нямаш какво е грамотност.
Също така и хал хабер си нямаш какво съм написал. В смисъл, че ти куца тотално елемента "четене с разбиране".
Освен това не си запознат със значението на термина "гнеоцид".

Подобен кретен-о-ид като тебе да се плюнчи по темата за хортската "неграмотност" ми идва в повече. Вониш на тъ-панар иваден от селския хоремаг.

Коментиран от #20


Оценка:
-6 +12

Сатъра на Хана
20 Отговор

До коментар #19 от "комон сенс":


Може да съм Тъпанар, може да съм от Хоремаг .... АМА съм АМЕРИКАНЕЦ .....така че РОБЕ, навеждай е и почвай да ми чистиш... чизмите .че се окаляха в твоите гнусни писания .. Ти си Свикнал от Турското Робство .... ...ХеХе , прости парчета

Коментиран от #22


Оценка:
-24 +1

комон сенс
21 Отговор
Не се поддавайте на зловредни внушения на враждебни външни елементи!
Внушават ви безнадеждност за да обърнете гръб на собствената си държавност и иденттичност. Правят го защото сте силни и важни, а не защото умирате.

Коментиран от #39


Оценка:
-2 +22

комон сенс
22 Отговор

До коментар #20 от "Сатъра на Хана":


Звездите ли ти го говорят какъв съм и на какво съм свикнал?
Ако имаше 2 грама мозък в главата вече щеше да си разбрал, че да ме наречеш "роб" е най-нескопосаният опит за обида по мой адрес.

Шизоиден де-бил.

Оценка:
-2 +13

Сатъра на Хана
23 Отговор
ЗНАЕМ ЧЕ ИСКАШ ДА НИ СЕ Харесаш ......Скочи от Това че колко било нормално да умират българи, На това че българите били важни .........
...... СНОШАВАНЕТО с кози не води до никъде селянино

Коментиран от #25


Оценка:
-16 +2

6A13TT
24 Отговор
Безсмислена, ляволиберална бълвоч

Оценка:
-2 +4

комон сенс
25 Отговор

До коментар #23 от "Сатъра на Хана":


На тебе зловредният бътлгарофобски елемент и трол да искам да се харесам?
Изквича като прасе по Коледа като ви развалих българофобската мантра. Това се и очакваше.

ПС. В безсилието си за содомия ли ще пишеш? Като изиграеш и тази карта с какво ще опиташ да направиш впечатление?

Коментиран от #27, #30


Оценка:
-2 +11

бндр
26 Отговор
Спад на раждаемостта, ама пускат различни щамове К19, за да умират хората. В САЩ семействата са масово с 3-4 деца. Дали има спад на раждаемостта там?

Оценка:
-2 +5

Сатъра на Хана
27 Отговор

До коментар #25 от "комон сенс":


А АКО ЧУВАШ ГЛАСА Ми в главата си, Иди да те види Чичко Доктор .... Във Ветеринарната лечебница

Оценка:
-8 +1

Саабри
28 Отговор
Брей ,два старчока ,ма врещят за ансамбъл ...михихи

Оценка:
-1 +2

да обобщим
29 Отговор
Глупава статия - дезинформираща и недобронамерена.
За съжаление същата е предизвикала очаквания от съставителите си ефект.
Но за радост поддалите се са малко. Българинът вече претръпна от подобни внушения и мръсни номерца.
В България и днес живеят повече млади хора отколкото в Норвегия и куп други страни с нашата и по-голяма територия. Защо не седнете тях да оплаквате?
Да не споменаваме, че емиграцията мълчаливо сте я отписали, все едно не съществува или е окончателно денациопнализирана.

Мерси, нема нужда, хгодете да се тръшкате за съдбата на други народи.

Оценка:
-4 +12

стамболийски
30 Отговор

До коментар #25 от "комон сенс":


Какво му обясняваш,бе този бастун не знае какво е содомия.Ром от махалите па се прави на българин.

Оценка:
-1 +5

имеми
31 Отговор
5 мил. е добра населеност за нашата територия и климат.

Оценка:
-1 +9

обективно
32 Отговор
ще разберете че в българия има 2 нови етноса: марсианци и джедаи

Оценка:
-0 +12

Констатация
33 Отговор

До коментар #1 от "Сръндак":


Статията не е безсмислена , но резултата е , че няма никакъв смисъл от нея.

Оценка:
-0 +9

У лево
34 Отговор
В условия на "ковид", да плъзвате по домовете 27 000 по 20 минути е престъпление. Сульо и Пульо ще ви има данните, и ще знае кое апартаментче да посети лятото за кражбичка.
2-ро какво е това преброяване питащо за дограми, стаи, ефективности и др.
Целта на това анкетиране не е преброяване, няма изобщо да отворя вратата на някакъв Сульо, обиколил хиляда апартамента-да ме заразява 20 минути, хайде да видим как ще ме глобите.
На колко българи им изтекоха данните НАП?
Това не е преброяване, защото преброителите можеха да посетят домоуправителите, да вземат домовата книга и да си свършат работата.
Целта на това проучване е коренно различна, "един от въпросите: колко деца бихте искали да имате, и какво ви спира"?

Оценка:
-2 +7

Сатъра на Хана
35 Отговор
Абортите са повече от родените бебета ... Образувано са само 50% от населението. 80% алкохолици. Самотните възрастни хора са 15% от населението.... За сметка на това се увеличават мечките и вълците . ... НИКОЙ НЕ иска да го признае - живеете във виртуален свят

Оценка:
-4 +3

яяяяя
36 Отговор
Никога не си позволявам да чета глупостите на стари педси, още по малко пропагандата им в сайтовете на ЦРУ! Старият сбърканяк обаче е прав, свежото месце намалява и трябва да се търси в средите на некултурни етноси.

Оценка:
-2 +6

МАЛТУС
37 Отговор
ПЪЛЕН МАЛОУМНИК КАПИТАЛА МУ НАМАЛЯВАТ РОБИТЕ И НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ЦИЦА / САМО РЯЗКО СНИЖАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА МОЖЕ ДА ОПРАВИ ЕКОЛОГИЯТА И ДА СПАСИ ЧОВЕЧЕСТВОТО

Оценка:
-1 +2

ха ха ха
38 Отговор
Пълни глупости!

Оценка:
-1 +4

ха ха ха
39 Отговор

До коментар #21 от "комон сенс":


Браво!

Умират от яд, че българите, които отиват при тях са предимно от тъмен произход, умират от яд, че не се поддаваме на пропагандата, че не се ваксаме, че не напускаме държавата си и я пазим!

Няма друга държава в Европа, в която да наливат толкова много пари за пропаганда и отнова са там, откъдето тръгнаха 😁

Оценка:
-2 +7

DW е пропаганда
40 Отговор
Само като видиш инициалите и прескачай статията. Коментарите са по-стойностни.

Оценка:
-1 +7

Перо
41 Отговор
Има няколко виновни лица за това и само един си е получил заслуженото и то не от правосъдната система!

Оценка:
-0 +4

Реп
42 Отговор
Строят се карантинни лагери (на смъртта), за всеки неваксиниран или заподозрян, че здравето му не е стабилно. Помислете за напускане на градовете!

Оценка:
-2 +2

простичко е
43 Отговор
една държава,която има истинско и действащо правосъдие,където корумпирани и крадливи политици влизат в затвора-просперира! България все още чака това да се случи и хората са обезверени апатични към всичко! застаряването е само едно от страничните явления на болната държава!

Оценка:
-0 +5

Студопор
44 Отговор

До коментар #5 от "За самодоволните":


Ако мислещият човек има нужда от статия, за да провокира задаването на въпроси, то тогава за какво мислене говорим? Командно?

Оценка:
-0 +2

демос
45 Отговор

До коментар #15 от "комон сенс":


Преди да подлагаш депесарските си наративи, остави да излезе новата статистика пък това ще си говорим за комън сенс.

Оценка:
-0 +1

Мехмед
46 Отговор
Публикувано във факти.бг: България се превръща в старчески дом.
/и след време изчезва/

Очаквана и добра новина.

Оценка:
-3 +2

Конаре
47 Отговор
Някакъв хипхоп за фон му трябва на този поток на съзнанието.

Оценка:
-0 +1

Гост
48 Отговор

До коментар #15 от "комон сенс":


Явно не живееш в България!!!!!!

Оценка:
-0 +0

аз съм Веска
49 Отговор
БЪЛГАРИТЕ СИ ОБИЧАТ РОДИНАТА .РАЗБИРАМ ,ЧЕ Е ТАКА ОТ РЕКИТЕ СЪЛЗИ НА ЕМИГРИРАЩИТЕ , ПО КОНЦЕРТИТЕ НА БГ ИЗПЪЛНИТЕЛИ .ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ , ЧРЕЗ ПРОМЯНА В ЗАКОНИТЕ ЗА БИЗНЕС . ДРУГО НЯМА .ТОВА Е .
ПРОСТО , ЛЕСНО, И ТОЧНО .ПИТАЙТЕ ГИ . БЯГАТ ОТ ТЪПАТА АДМИНИСТРАЦИЯ .И ОТ ОЩЕ ПО - ТЪПИТЕ , КОИТО ГИ ТЪРПИМ .

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5