ФАКТИ.БГ
  • илиян василев-
  • план за възстановяване-
  • евросредства-
  • усвояване

Прослойката "усвоители" на евросредства е притеснена от забавянето на Плана

Бързането за предоставяне на националния план е груба грешка и няма нищо страшно, ако го подадем другата година

Публикувана: 13 Септември, 2021 10:00
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3573
Прослойката "усвоители" на евросредства е притеснена от забавянето на Плана - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 40 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

У нас има прослойка на ”усвоители” на евросредства, която се чувства заплашена от забавянето на представянето на националния план в ЕК, съответно на получаването на евросредства. Сред получателите на евросредства има различни групи. Едни, които тряба да ги получат, защото иначе трудно ще се конкурират с европейските си аналози, които са заляти от евросубсидии – земеделските производители. Тук субсидиите са неизбежни. Втората група са посредниците, които законно получават - консултанти, държавни служители, одитори и прочие без които няма как проектите да се реализират.

Третата група е на тарикатите, които буквално живеят от усвояване на средства - публични или европейски. Те са от най-"закъсалите" и създават напрежение около забавянето на предоставянето на плана, съответно от получаването на евросредства.

Нарочно опростявам, реалните случаи не винаги могат да бъдат опростени до тази степен.

Бързането за предоставяне на националния план е груба грешка и няма нищо страшно, ако го подадем другата година. Нищо не губим. Да помислим за ефекта от тези средства, за съотношението щети - ползи.

Говоря не само за инфлационния им ефект, това е решим проблем, а за енергетиката. Тези средства, които ще получим от ЕК като грантове /кредити сами можем да вземаме/, тъй като ще бъдат само под условие да затворим спешно въглищната си енергетика, ще разрушат повече стойност, отколкото ще създадат. Сметката нещо не излиза ако няколкото милиарда, които евентуално ще получим се съпоставят с това което със сигурност ще загубим, защото няма съмнение че няма да ни разрешат да съхраним въглищната ни енергетика, което ще изстреля цените на тока, без технологии за улавяне и складиране /които обаче отсъстват от Националния план/. В допълнение ще платим "пак заради тези зелени преходни политики/ милиарди в повече за емисии /тази година ще плати близо 5 милиарда лева/, за по-скъп ток, газ, горива, парно, топла вода.
На времето така клекнахме пред ултиматумите за първите четири реактора, но там залога беше членството. Сега няма какво да бързаме.

Ролята на тези еврофондове не трябва да се преувеличава. Каквото и да говорим те нямат решаващо значение за нас нито за икономиката нито за бюджета. "Тежестта" им е спадаща, и под 6 процента от бюджета като достъпност и под 2 процента като реално получени пари.

Темата еврофондове има смисъл само в контекста на компенсация на щетите от климатични политики и зелени преходи.

Нека да изчакаме тази зима да изтрезнеят повечето радетелите на скоротечния зелен преход, населението също, и тогава да преговаряме от позицията на пострадали от политиките на ЕС.

Нямаме бърза работа.

Много, хиляди пъти по-важно е да осигурим простор за растеж на икономиката - едни 5 процента ръст ще генерират повече богатство отколкото всички евросредства взети накуп.

Изобщо философията трябва да ни бъде - да правим програми и развитие първо без евросредства, приоретите, акценти, и т.н. и чак след това да гледаме къде можем да си помогне допълнително с евросредства. Без изобщо да има паника, че ако не ги получим, заради налагани неразумни политики от Брюксел, ще "падне небето".
Подобна еволюция в поведението ще маркира и прехода ни от новобранци към зрели членове на ЕС. Да бъдем повече прагматици отколкото мечтатели.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 40 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Gowo
1 Отговор
Ами как няма да се притесняват ,, усвоителите".Раздадоха си авансово милионите в Автомагистрали.За това Борисоф, поел ангажимент към лоялните си фирми и получил кюлчетата , се притеснява да не вземе да си поискат кюлчетата обратно.Че ще яде и кютек.Щото остава и без охрана.Още повече се притеснява,,усвоителя" на евросредства....Бойко Методиев

Оценка:
-6 +49

хахаха
2 Отговор
А пък, Кирчо и Асенчо добре усвоиха ББР, ФнФ, ДКК.

Оценка:
-45 +10

мафия
3 Отговор
Спрете парите на мафията. Стигнете по-далеч. Върнете "усвоените" пари от мафията.

Оценка:
-2 +50

Бойко шкафа
4 Отговор
Бързо да се праща плана за възстановяване и развитие,че полувината фирми в България ми дължат комисионни..

Коментиран от #6


Оценка:
-5 +32

Малеее
5 Отговор
Как само изопачават нещата?! Излиза,че другите европейски страни са или по-прости от България, или са по-алчни,щом са си внесли вече Плана.Абе...я си признатите,че не сте го завършили,въпреки цялото пъчене, че сте голяма работа.Всички експерти казват,че колкото по-малко време остава,толкова по-трудно ще е да се усвоят парите по важни проекти.

Коментиран от #9, #12, #13, #23


Оценка:
-28 +9

ДЪЖАТ.
6 Отговор

До коментар #4 от "Бойко шкафа":


А ШКФЧЕТО СЕ ИЗПРАЗНИ. ПЪК ТАМ ЕДИН БАЙ СТАВРИ СЕ Е ЗАЯЛ С МЕН.
ТРУДЕН МУ СТАВА ЖИВОТА НА БИБИТКО.

Оценка:
-4 +24

Усвоител
7 Отговор
Илиянчоооо,ти за нашите доходи не се притеснявай!!!Подсигурил съм и внуците!Независимо кое ще е правителството и кога,ще наваксаме предоволно и ще поработя и за правнуците,същите ще сме,щото сме навързани бетер свински черва!Нема разплитане!

Оценка:
-3 +20

истината
8 Отговор
Бавенето на Плана за усвояване на Евросредства ще ОБЕЗКЪРВИ МАФИЯТА⚠️, която смуче евросредствата. А до истински нуждаещите се от тях те не достигат.

Оценка:
-5 +28

Gowo
9 Отговор

До коментар #5 от "Малеее":


Планът за възстановяване отдавна е готов Но вътре прозират имената на Пеевски и почти Пеевски Знаеме колко Пеевски е загрижен за ,възстановяването" на България.За това и плана трябва да се преразгледа за да не отидат пак парите за авансово плащане и ТЕЦ а на Доган.

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +28

Барба Ганьос
10 Отговор
План имаше само за нашите (моите) фирми. Сега ще ни поизрежат като кисела краставица и в новия план ще има за всички фирми.

Оценка:
-1 +21

Зизитоп
11 Отговор
Много вярно съждение на г-н Илиян Василев!
Трябва да запазим работните места на хората,а не да пълним гушите на разни пеликани!

Оценка:
-2 +22

Нема завършване
12 Отговор

До коментар #5 от "Малеее":


с тоя бай Ганьовски капацитет!!!То за асвалт и морска пяна лесно,ама за иновации йок!

Оценка:
-0 +11

фууу
13 Отговор

До коментар #5 от "Малеее":


Другите евро страни нямат толкова голяма курупция по високите етажи на властта. Затова се развиват с бързи темпове, а ние изоставаме, защото 12 години нашите корумпирани политици уреждаха близките си с евросредствата.

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +18

Gowo
14 Отговор

До коментар #9 от "Gowo":


За това Борисоф реве така оглушително и все говори за ,,хаос".И Атанасова му приглася.Щото преди да настъпи този ,,хаос" , се крадеше спокойно .Имаше изградена мрежа от крадливи институции които си получаваха редовно и спокойно тяхното си Имаше ред.А сега .....,,хаос" и неизвестност.

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +21

Gowo
15 Отговор

До коментар #14 от "Gowo":


Мълчахме си по препоръките на ГЕРБ ерите.За да .....,,не разберат от Брюксел какви крадци сме..."Щото те не знаят

Коментиран от #19


Оценка:
-3 +13

Малеее
16 Отговор

До коментар #13 от "фууу":


Нали сега служебното правителство го прави(Плана).Нали всички" прогнозират",че ГЕРБ никога няма да са във властта.Какъв е тогава проблемът?!Ами да направят сега така,че техни фирми да печелят.Ама трябва да се РАБОТИ и да се поеме ОТГОВОРНОСТ.Пък тя работата не е като говоренето.

Оценка:
-5 +6

Глупостите
17 Отговор
На Илиян Василев, ама обработва тъпите непрекъснато

Оценка:
-2 +4

аз съм Веска
18 Отговор
Е ВЕЩИТЕ ПО ТЕМАТА КАЗВАТ , ЧЕ " УСВОИТЕЛИ" СА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА .ИКОНОМИКАТА НИ СЕ КРЕПЯЛА НА ТЕЗИ СРЕДСТВА , И НА ПОДАЯНИЯТА НА РАБОТЕЩИТЕ НИ НА ЗАПАД БЪЛГАРИ .
НЯКАКЪВ ЛЕК КАТАКЛИЗЪВ В ЕС , И СМЕ НА ДЪНОТО НА КРОКОДИЛСКОТО БЛАТО . " БРАВО НА ВОДАЧИТЕ " .

Оценка:
-1 +4

5577
19 Отговор

До коментар #15 от "Gowo":


До кога ще се обиждаме на крадци и не знам си какви. И куцо и сакато ни се смее по цял свят. Трябва нетърпимост към подобно говорене. Че няма съдилища няма но да го осъди гражданското общество. Човек не уважава ли себе си и хората няма да го уважават.

Оценка:
-0 +2

ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ
20 Отговор
Голямото „усвояване” започна от Иван КРАДЕЦА Костов...

Оценка:
-0 +7

МутроландиЯ
21 Отговор
на боко контингента, мутрите-бизнесмени чакат като гладни вълци ...........

Оценка:
-2 +4

Gen Gurko
22 Отговор
Въглищата са един от главните ни енергийни източници, които притежаваме като залежи и които могат да ни осигурят сравнително независима енетгетика без ценови скокове. Съгласен съм с автора на статията. Зеленият пакт е изнасилен цинизъм за бедните страни. Погледнете на картата и ми кажете какво представляваме, каква промишленост имаме в сравнение с големите икономики, че да изнемогваме "спасявайки" света под натиска на налудничави екоталибани.

Оценка:
-0 +1

Глей ти
23 Отговор

До коментар #5 от "Малеее":


Само по-качествени експерти са им правили плана...

Оценка:
-1 +0

ИМПЕРИАЛИСТ
24 Отговор
Василев, четирите реактора ВВЭР-440 в АЕЦ "Козлодуй" са с дефекти...

Оценка:
-0 +0

мнение
25 Отговор
тая гербаджийска прислойка требва да бъде притисната да върнат на държавата всички присвоени средства и хазната ще се напълни

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Емил Велев - Кокала
Бившият треньор на Левски коментира настоящата ситуация в отбора
В Левски има много футболисти, но са малко играчите"

Още бисери
ТОП 5