Last news in Fakti

30 Септември, 2021 13:40 17 316 37

Дали пък Лаура Кьовеши не трябва да започне разследването на измами с еврофондове от... Враца?

  • враца-
  • евросредства-
  • еврофондове-
  • лаура кьовеши-
  • тролейбуси-
  • измама-
  • градски транспорт

Защо с европейски средства държава-членка на Европейския съюз купува тролейбуси от Беларус, известна като "последната диктатура в Европа"?

Дали пък Лаура Кьовеши не трябва да започне разследването на измами с еврофондове от... Враца? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

На 13 декември 2019 година "Тролейбусен транспорт–Враца" ЕООД взима решение да открие обществена поръчка за модернизиране на градския транспорт в Община Враца. Целта е доставка на 9 броя тролейбуси с дължина 12 (+/-1) метра. Обществената поръчка е във връзка с проект по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз. Прогнозната стойност на поръчката е 9 090 000 лева без ДДС.

Едноличен собственик на капитала на "Тролейбусен транспорт–Враца" ЕООД” е Община Враца. Обществената поръчка е обявена в същия ден на взимането на решение за нея - 13 декември. Срокът за получаване на офертите е 22 януари 2020 година, до 17:00 часа. Впоследствие срокът е променен на 14 февруари 2020 година. За изпълнител на обществената поръчка е определен "Авто Инженеринг Холдинг Груп" ЕООД, като договорът за доставката на тролейбуси е подписан на 5 август 2020 година.

Сключеният договор е на стойност 9 087 300,00 лева без ДДС.

И тук започват съмненията. Изискваните по договор 9 броя тролейбуси би следвало да са на полската марка Energis, модел "Metropolis MP". В своето предложение за изпълнение на поръчката определената за изпълнител компания "Авто Инженеринг Холдинг Груп" ЕООД декларира, че ще достави именно такива тролейбуси (подписът на кадъра е умишлено скрит на наша страна, за да се избегне евентуалното му неправомерно използване от някого).

Наш читател обаче ни сигнализира, че доставените 9 броя тролейбуси са с марка ВКМ, модел БКМ32100D, "Ольгерд"- производство на беларуското дружество ОАО "Белкоммунмаш". От ФАКТИ се заехме да проверим дали това е така.

Доказателството на разликата между изискваните и доставените тролейбуси идва от техния уникален идентификационен номер или т.нар. VIN (Vehicle Identification Number). VIN служи като уникален идентификатор на превозното средство, състои се от 17 знака (цифри и главни букви), които показват уникалните характеристики, спецификации и производител на превозното средство.

VIN кодовете на всички девет тролейбуса са започват с "Y3". VIN кодовете на произведените в Полша тролейбуси започват със "SU-SZ". Производството на Беларус обаче започва именно с код "Y3-Y5".

Самата информация за VIN кодовете на тролейбусите получаваме чрез справка в транспортната база данни http://phototrans.eu/. В профила на "Тролейбусен транспорт–Враца" ЕООД в базата данни през 2021 година са получени 9 тролейбуса. Всички са произведени от "Белкоммунмаш".

В информация на отделните тролейбуси откриваме техните VIN кодове. Видно от кадъра по-долу, неговият VIN кодовете е на тролейбус, произведен в Беларус. Припомняме, че Беларус е държава с наложени санкции от Европейския съюз заради сериозните нарушения на правата на човека в държавата и жестоките репресии срещу гражданското общество, демократичната опозиция и срещу журналисти.

Въпросът е - има ли злоупотреба с евросредства? А още и защо е сключен договор за конкретна марка тролейбуси, а са доставени различни? Отговарят ли доставените тролейбуси на изискванията за щадене на околната среда? Каква е стойността на доставените тролейбуси, различни от реално поръчаните? И защо с европейски средства държава-членка на Европейския съюз купува тролейбуси от Беларус, известна като "последната диктатура в Европа", която е с наложени санкции от Съвета на Европейския съюз?

По информация на ФАКТИ към настоящия момент в Европейската прокуратура има подаден сигнал по този случай. Затова добавяме и предходните въпроси и питането - дали именно от Враца не бива да започне разследването на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за злоупотреби с евросредства у нас? Питането е риторично.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    100 1 Отговор
    Кьовеши ако дойде у Враца нема излизание. Ще има матрял за разследване докато се пенсионира

    Коментиран от #15, #16

  • 2 КОТарАК

    44 10 Отговор
    то кое по-напред / една тиква с едно чекмедже трябва , но по всичко личи , че ще му се размине . финта беше да го махнат и новите да папат на чисто , без да им се пречка някой .старите крадци- в заслужена пенсия
  • 3 Българка

    73 2 Отговор
    Предлагам Кьовеши да се настани трайно в България и тук да направи главния офис на Европрокуратурата. Ще имат работа до пенсия
  • 4 Пандев

    6 80 Отговор
    Лара Кьовеши да разследва България за пречките по пътя на Северна Македония към ЕС!
    Всички македонци подпомогнати от всички приятелски народи сега трябва да накажем българите за стореното зло!

    Коментиран от #8

  • 5 mi6osp

    43 2 Отговор
    Няма значение откъде ще започне разследването Кьовеши, навсякъде резултат ще е еднакъв: установяване на огромни кражби при напълно скопени контролни органи, разследване и прокуратура.

    Коментиран от #14

  • 6 Отдавна съм я отписал тая...

    29 3 Отговор
    ...Лаура Кьовеши...!При тия фрапиращи и очевадни 12 годишни кражби и далавери при управлението на ГЕРБ и да ми се прави на ударена с мокър парцал по главата...?!Явно и тя е в схемата...!

    Коментиран от #23

  • 7 Матей

    10 16 Отговор
    Ако беше за паричната злоупотреба,щяха да си премълчат.Ама нали трЯБва да се разтръбява колко лоша е Белорусия,икарусите им били пушливи.Ами докарайте от щатите ,че да са напълно демократични.Ти къде си видял икарус да не бълва кълба пушек,няма рози без бодли.

    Коментиран от #33

  • 8 haha

    43 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пандев":

    Какви македноци, бре? Вие сте си българи. Крайно време е да разберете, че не сте центъра на Вселената.

    Коментиран от #9

  • 9 Пандев

    5 40 Отговор

    До коментар #8 от "haha":

    Македония ясно Ви каза, че няма да преговаря за език и идентичност.
    Македонският език и идентичност са факт. Точка. не преговаряме.
    Това Ви казват и ЕС, САЩ, Русия, Сърбия, дори и българските партии в лицето на ГЕРБ, ДПС, ДБ.
    Какво още трябва да се случи?

    Коментиран от #18, #20, #21, #25, #27

  • 10 отвратен

    12 3 Отговор
    От къде и да зафане , нема да сбърка , ама те на пусне не зафаща , а Буци прифаща ли прифаща де кво свари . Към моментот балъци прифаща.
  • 11 МА МОЛА ВИ СА

    21 2 Отговор
    Прокуратурата и съда във Враца имат за цел да обвинят всички откраднали по ЕДНА КОКОШКА, както и да увеличават материалното благосъстояние на своите фамилии с по няколко апартамента в София...и дотук. И да спретнат някоя и друга постановка на инакомислещите. Девиза е ако не сте извършили нещо незаконно "ние ша ви го измислиме"! Последното е цитат на действащ полицай

    Коментиран от #31

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор
    да разследват ГЕЕВ БОРИСОВ
  • 13 Така е по-правилно!

    17 2 Отговор
    Затова добавяме и предходните въпроси и питането - дали именно от БАНКЯ не бива да започне разследването на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за злоупотреби с евросредства у нас? Питането е риторично.
  • 14 Да,ама...

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "mi6osp":

    ...Кьовеши не започва никакво разследване...!Тук е заровено кучето...!!!

    Коментиран от #17

  • 15 ,,Ако" дойде....?!

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Ама ,,ако"-то мирише и то много мирише...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаха хаха ха

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "Да,ама...":

    Кучето е заровено в БГ прокуратурата от Гешев, Борисов и Пеевски!
    Служебните министри подали десетки сигнали с материали
    за кражби на Борисов и шайката му,
    но Гешев потулва случаите, както
    с пачките и кюлчетата!
  • 18 Варнафера

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    Да дойдеме на екскурзия до охрид и да си останеме!

    Коментиран от #22

  • 19 Враца кмета е гъстак с Борисов!!! Много

    13 4 Отговор
    Пъти го видяхме по Севда тв!! Колко е диктатура в Беларус е спорен въпроса!! Беларус имат една психарка Тихановска, която е отглеждат Поляците и други Демократични служби!! Беларус не даде да се случи, това, което стана в Украйна!!!! МАЙДАН И ЦВЕТНА ПРОЛЕТ!!! ЗАЩО ТО НЕ СЕ ПОЛУЧИ, САНКЦИИ, И ТАКИВА КАТО НАС, ПРИБАЛТИЙСКИТЕ, ПОЛША, ПОСТОЯННО ПЛЮЕМЕ ПО Беларус!!! Че си запазиха държавата, затова са Виновни!! Чеси изловиха шпионите вербувани от съседи и Демократични държави!! Държавата сие тяхна, и не са по лоши Техници от Полша!!
  • 20 Този факт

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    го има само в болните ви, промити и недразвити мозъчета. На времето трябваше танковете дето ви подарихме да ги пратим на самоход и отдавна щяхте да сте и в нато и в ес.
  • 21 Дедо Грую

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    Панде, тебе от де те отърваха? Ем п.о..с.р..а...ни, ем голями. Никой не може да ни казва какво да правим. Това си е наша работа и на никой друг. Кога ви уврат дървените кратуни, тогава можем да разговаряме. Ако трябва ще седите и до второ пришествие. Като гърците, че ако трябва и повече. Щом облъчените ви мозъци не възприемат истината, това може би да го сторят внуците ви. Удбашите още ви мътят главите, но това си е за ваша сметка.
  • 22 Дедо Грую

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Варнафера":

    Не ни трябва. Там арнаутите са вече повече от маклайците. Само шиптари са ни притрябвали. Такъв домазлък не сме си отчували още.
  • 23 Дедо Грую

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Отдавна съм я отписал тая...":

    И аз съм на това мнение. Трябва сами да изчистим авгиевите си обори. Точно като в приказката за неволята.
  • 24 Зайко Байко многознайко

    11 1 Отговор
    3ащо обвинявате врачани , полските джуфки са не по-малко хитри! Може поляците да са ги поръчали при Батько Лукашенко, че е по-евтино , и след това чреэ полска фирма да са ни ги продали! Ако врачани са ги эакупили от полска фирма, търсете вината у поляците эа неправомерното полэване на европейски субсидии! Дядо ми Мъдрият 3аек каэваше : " Има крушка, има си и опашка"!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Цондьо

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пандев":

    Каква идентичност, какъв език,... цървул! Историята на кинефа на ранчото ми е доста по-дълга о тази на измислената ви държава.
  • 28 Бивш гербаджия

    9 1 Отговор
    Гарантирам: няма обществена поръчка, която да не е направена с далавера през последните 10 години, а и преди това, но особено през последните години е КРАДЕНЕ като за последно!!!.
  • 29 добрич

    1 1 Отговор
    да се откажат като нас от тролейбус! да нарежат всичко и да одат пеш!!!

    Коментиран от #32

  • 30 Гого

    4 1 Отговор
    Нищо няма да излезе, защото ако Кьовеши се зарови в далаверите на мафията наречена ГЕРБ, няма да и стигне мандата за да разследва техните далавери. Че и лицемерие. Да си спомним как Бойко и ГЕРБ заклеймиха Лукашенко за нарушенията на свободите, ареста на оня журналист и т.н. и в същото време герберски фирми си търгуват с Беларус. Защото парите не миришат.
  • 31 Да дааа

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "МА МОЛА ВИ СА":

    Цитата е девиз на цялата общинската и държавна администрация.
  • 32 Урко

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "добрич":

    Добре че беше Тошко с плановата си икономика за да видите Тролей Добрич си беше и е едно голямо село.Сега всички бягате през глава към Варна.
  • 33 Враца Баце

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Матей":

    "Икарус" е унгарска фирма! И държава Беларусия няма, има Беларус!
  • 34 Посл българин

    2 1 Отговор
    Там, там я набутайте, че ако надникне в БЖД, нещата здраво ще отекат, а как само миришат - “майка плаче“
  • 35 Жони

    1 1 Отговор
    Никва Лаура нема да ни оправи недпсдяеми сме
  • 36 Община Враца, се Управлява от Верни на

    0 0 Отговор
    Борисов Кадри, там всичко е възможно да се случи!! Сигнал до Кьовеши, както по надолу, община Бойчиновци кметовете са крали Яко! Пак Кадри на ГЕРБ! Последния мандат на кмета сее пребоядисал, но Краденето е по Гербавото време!!
  • 37 Кьовеши не се прави на Ударена !2години

    0 0 Отговор
    Може да са и 3!Нашата,прокуратура и прави Всевъзможни номера да не заработи Офиса в София!! Пробутват и "куци коне" от нашата прокуратура, верни на ГЕШЕВ и Борисов, Съботираха работата на КЬовеши,!! Нашите Политици и Прокуратура са виновни да не заработи на обороти Офиса на Кьовеши в България!! Милиционерско-Мутренски номера, така е Спъваха, за да няма Реални разследвания и Осъдени!!