14 Септември, 2021 10:00 2 971 27

90% от афганистанците нямат достатъчно храна: новият живот при талибаните

  • талибани-
  • афганистан-
  • война-
  • жени-
  • храна-
  • пари-
  • мизерия-
  • университети

Животът в Афганистан се променя с всеки изминал ден

90% от афганистанците нямат достатъчно храна: новият живот при талибаните - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Животът в афганистанската столица Кабул привидно се връща към нормалността. По улиците и пазарите на града има оживление. Очевидци обаче говорят за напрегната обстановка. Навсякъде в Кабул могат да се видят тежко въоръжени талибани.

Тази гледка на брадати бойци с калашници в ръце плаши мнозина афганистанци, казва Раматула Кан, жител на Кабул. Това важи особено за по-възрастните хора, които помнят управлението на талибаните от края на 1990-те години, уточнява той. „Хората са уплашени, защото те изглеждат просто страшно. Най-вече жените и децата се плашат от тях. Ако носят обикновено облекло и се държат нормално, нямаше да всяват толкова много страх", допълва Кан. Талибаните са изградили контролни пунктове на почти всяко кръстовище в града, а хората се стремят по възможност да не се набиват на очи. Никъде вече няма да видите мъже и жени, облечени с дънки или тениски. Жените носят дълги дрехи, забрадки или направо бурки, а мъжете се обличат с традиционната дълга до коленете риза, падаща над широки панталони.

"Как ще живеем така?"

Абдул Хадем, който държи малък магазин за дрехи, уверява, че много неща са се променили: „Хората вече не купуват дънки, носят традиционно облекло. Те нямат пари, но въпреки това идват, защото трябва да си сменят гардероба." Положението със снабдяването е драматично, а икономиката на страната е почти напълно срината. Много афганистанци изгубиха работата си, откакто талибаните завзеха властта. Един продавач на зеленчуци казва следното: „Търговията замря напълно. От стоката, която предлагам, се продава сама една малка част. Останалото се разваля. Как ще живеем така? Брашното поскъпна, олиото също. Никой не го е грижа за нас, бедните хора", оплаква се той. Друг търговец на име Сулейман пък казва, че вече продава стоката на половин цена. Сигурността се е подобрила при талибаните, уверява той: „Крадците и престъпниците изчезнаха, но пък вече няма какво да ядем", казва той.

Хуманитарната обстановка е катастрофална, предупреждава регионалната отговорничка за Афганистан на Програмата на ООН по прехраната Антеа Уеб. По думите ѝ, 90% от афганистанците нямат достатъчно храна. „Недостигът на храна е най-големият проблем за хората. А с настъпването на зимата положението ще става още по-тежко. До началото на ноември трябва да осигуряваме изхранването на 9 милиона афганистанци месечно. Отправяме молба за помощ по целия свят, защото запасите ще ни стигнат най-много до октомври", посочва тя.

Който може, напуска Афганистан. Европейските страни продължават да евакуират свои граждани. Но и по-заможни афганистанци, притежаващи чуждо гражданство, се опитват да напуснат страната. „Дъщерята и внучката имат британски задгранични паспорти, а животът за тях тук стана много труден. Затова ги изпращаме в Лондон, където да продължат да ходят на училище", казва един афганистански баща.

В университетите: мъжете и жените отделно

А за хората, които остават, условията за живот се променят всеки ден. Демонстрациите срещу режима на талибаните или срещу новите правила са забранени. Има и немалко бити и изтезавани журналисти. А тези дни стана ясно, че в афганистанските университети вече официално важи разделение на полова основа. Занапред студентките няма да имат право да се обучават заедно с мъже. Ще има отделни курсове за жени, и други за мъже. На студентките ще преподават най-вече жени, но и мъже - стига ада се спазват правилата на шариата. При предишното управление на талибаните от 1996 до 2001 момичетата и жените бяха практически изключени от висшата учебна форма.

Автор: Бернд Муш-Боровска


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За какво им е храна

    26 0 Отговор
    Важното е, че имат ислям.
  • 2 Историчка

    21 4 Отговор
    Талибаните бяха създадени от САЩ и бяха добри докато се биеха срещу Съветската армия. Защо сега станаха лоши?

    Коментиран от #6, #26

  • 3 Антимилиционер

    18 4 Отговор
    90% от бъл харите ходят с дрехи 2ра употреба. Повечето недояли, но горди герпери.
  • 4 Онзи

    11 4 Отговор
    След 5 години и тези ще са преди нас икономически !!!
  • 5 Верно ли

    14 1 Отговор
    Сега баба Меркел като се пенсионира, да си ги прибира у дома да си ги храни. Както вече ни информираха, пенсията ѝ ще е достатъчна да си захранва едно средно голямо селище. Може и по едно плюшено мече бонус!
  • 6 Tлибаните

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Историчка":

    ... са клон на муджахидините.
  • 7 Така де

    2 8 Отговор
    Като при соца

    Коментиран от #21

  • 8 ТАЛИБАНИТЕ НАПРАВИХА ПРАВИТЕЛСТВО

    6 4 Отговор
    Ние още се мотаме......
  • 9 Да им пратим фигуранта

    1 7 Отговор
    Той ще ги оправи,тогава вече 100 процента ще са гладни.
  • 10 Сандо

    4 2 Отговор
    А защо САЩ блокира парите на Афганистан?ДВ няма ли да обвини Хегемона?
  • 11 Анонимус

    16 0 Отговор
    Тези подчовеци,живеят още в Средновковието.Нямали достатъчно храна,обаче имат достатъчно опиум да снабдяват целия свят.И от там-значи имат и пара,ама нямат храна.Какъв парадокс!Тези джагали дето ни ги пращат под формата на мигранти,от де имат по 10-15 хил евра да плащат на каналджии?М?
  • 12 Demonaz

    7 1 Отговор
    Много се радвам, за което :) Пускайте смс като за монкейчетата в африка,че нямали вода :П
  • 13 fgad

    10 0 Отговор
    Ама как така, нали америка похарчи милиарди в последните 2 десетилетия в грижи за народа на Афганистан, след такива инвестиции това трябва да е една от най-проспериращите държави в региона. Няма как причината за мизерията в една държава да е в управляващите я от 2 седмици.

    Коментиран от #16

  • 14 Коко

    2 4 Отговор
    А,при америте 100% нямаха храна
  • 15 Перо

    15 0 Отговор
    Афганистанците приеха и посрещнаха талибаните като събратя и им предадоха цялото въоръжение,захвърлиха униформите и се присъединиха към новата власт. Така приеха новия ред с всички последствия и нямат право да протестират или да бъдат приемани като политически бежанци!
  • 16 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "fgad":

    “Просперираща” държава е като БГ! Еднаква корупция и “”проспериращи”,няколко човека! При едните милиардите се инвестират от САЩ,при другите от ЕС. Не може да има просперираща държава с феодален модел на управление и законодателство!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КПСС БКП

    3 3 Отговор
    Талибаните са смели и героични войни, щом успяха с една шепа хора да превземат и унищожат добре въоръжена 200 000 армия ! Пожелавам им успех в управлението !!!
  • 20 100perа

    7 1 Отговор
    Тъй като все още е рано да обявим официално талибаните за наши братя, които героично трябва да воюват срещу Китай и Русия и на които трябва да оказваме помощи... ние просто почваме да ревем колко зле е афганистанския народ (не че има такъв, там е сбирщина от етноси, племена и кланове) и как трябва да предотвратим тази хуманитарна криза. Как? Ами като окажем помощи. С храни, пари, оборудване и т.н. И на кого да ги дадем? Ами на талибаните естествено... Нали те са на власт! И как да убедим балъците в Европа да дадт пари ... плюс страничния ефект (приемете нови мигранти, щото там са много зле). Ами ето с такива писания, като тази статия.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Механик

    3 2 Отговор
    О те па при американците като се бяха ояли!! мани мани
  • 23 стоян георгиев

    8 0 Отговор
    афганистанците да не риват.можеха да се справят с талибаните сами.лощото е че болшинството са си талибани по душа и сега играят поредния цирк.да се оправят както решат ето вече няма нато няама сащ ,нали тва беше зора?и що трябва да се хранят 9 милиона афанистанци така и не разбрах?здрави са прави са болшинството са млади.да бачкат за хляба както го правим всички други!
  • 24 ИНЖ

    4 0 Отговор
    "Лошите" американци вече ги няма. Пей сърце!!! ;-)
  • 25 Gen Gurko

    10 0 Отговор
    След като 300000-дна въоръжена до зъби армия се предаде за един ден, значи получават това , което са искали. Никакви помощи, никакво приемане на млади дезертъори търсещи социални бозки и желаещи ислям в Европа. НИКАКВО допускане на нелегални, криминални нарушители в България! Шутове и обратно.
  • 26 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Историчка":

    Талибаните са създадени в следствие от инвазията на руските терористи които в последствие бяха наритани и изритани от Афганистан
  • 27 Винетю

    1 0 Отговор
    Дреме му на Байдън на мекия за тях! Важното е да си играе на Господ!