Last news in Fakti

15 Септември, 2021 10:00 4 550 13

Пост-Ковид синдром: вероятната причина са антитела, които развиваме след зараза

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Засега обаче изследването не дава отговор на въпроса какво кара антителата, които атакуват ACE2, да започнат изведнъж да се образуват

Пост-Ковид синдром: вероятната причина са антитела, които развиваме след зараза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Учените отдавна търсят причините за тежките хронични последици от Ковид-19. Сега американски изследователи идентифицираха молекули, които вероятно играят централна роля при заболяването, известно като пост-Ковид синдром.

Много хора, преболедували Ковид-19, продължават и месеци след това да страдат от дългосрочните последици от заболяването. Пост-Ковид синдром: така медиците наричат хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Често обаче лекарите не го разпознават и не се отнасят сериозно към оплакванията на пациентите - например когато те говорят за хронични състояния на изтощение.

Атака срещу ензима ACE2

Преди няколко месеца учени от Ерланген, Германия, установиха, че при пациенти с пост-Ковид синдром настъпва изменение на кръвните телца. Сега изследователи от Медицинския университет на Арканзас (UAMS) успяха да идентифицират група молекули, които най-вероятно играят централна роля при това заболяване. Учените дори изразяват надежда, че е възможно някои от съществуващите медикаменти да бъдат използвани за лечение на хроничните оплаквания. Преди това обаче те искат да проведат още изследвания, за да са сигурни, че хипотезата им е вярна. Изводите си американските учени публикуваха тези дни в специализираното издание "PLOS ONE".

Джон Артър, завеждащ клиниката по нефрология към Медицинския университет и ръководител на изследването, описва откритите молекули като антитела, които се появяват седмици след инфекцията с коронавирус и започват да атакуват един от основните ензими на имунната система - рецептора ACE2. В човешкия организъм той предотвратява стесняването на съдовете. Въпросният ензим постига това, като разгражда определени пептиди и същевременно образува други.

В същото време ACE2 е входната врата, през която коронавирусът навлиза в нашите клетки. С помощта на съдържащия се в обвивката на вируса спайк протеин той се "закрепва" върху ензима ACE2.

Еднозначен резултат

Учените от Арканзас са изследвали за подозрителни ACE2-антитела кръвен серум от 67 пациенти, прекарали Ковид-19. Отделно са анализирали и кръвен серум от 13 души, които не са се заразявали с коронавируса. Изследователите са открили въпросните антитела при 81% от пробите на инфектираните пациенти, докато сред здравите участници не е имало нито един такъв случай. Засега обаче изследването не дава отговор на въпроса какво кара антителата, които атакуват ACE2, да започнат изведнъж да се образуват.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 леш

    18 11 Отговор
    ко прайм с ваксаните и техните антитела, мм?

    Коментиран от #6

  • 2 леш

    34 9 Отговор
    Ниски нива на вит Д водят до проблемна имунна система, която може да развие и автоимунни заболявания, т.е. имунната система се обърква и напада свои тъкани и органи. Масово тежките случаи на ковид са с ниски нива на вит Д, ама никой не тръби масова кампания колко е важно да го вземаме, само за калпавите ваксини се плямпа

    Коментиран от #7

  • 3 Офф

    21 15 Отговор
    Няма никакъв пост Ковид синдром. Има пост имунизационен синдром.пак намериха сатанистите формула хем да накарат хората да се ваксинират, хем да прикрият последствията от ваксината, обинявайки за това самия Ковид.параграф 22, драги ми гои!
  • 4 др Гей Билтс

    15 6 Отговор
    Ето вече 9 месеца след поразяването ми с Новичока/Ковид и антителата ми постоянно нарастват. Правя си скрининг всеки месец, а обонянието ми все така си стои на 50%. Загубата на толкова за дълго обоняние, говори за отравяне с пестицид, тип агент Ориндж.
  • 5 Фалм

    19 6 Отговор
    Не те А ние цялото човечество е виновно че допуснахме шепа самозанравили индивиди да се подиграват с нас
  • 6 Ал Тъпоне

    16 15 Отговор

    До коментар #1 от "леш":

    РНК ваксините обучават организма да атакува спайк протеина на вируса, а не АСЕ2 ензима, а организма създава антитела след боледуване, когато вече спайк протеина се е свързал с АСЕ2 ензима и е минал през него, а е възможно организма да атакува вече създадената връзка между спайк протеина и АСЕ2 ензима т.е, по-широкоспектърни антитела и това да е проблем. Биваше да се ваксинирате. Ваксините все пак са сътворени от учени, а не от тъпоглави коментатори!

    Коментиран от #8

  • 7 Ами стой

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "леш":

    на слънце, като искаш витамин D. На таблетки така или иначе не можеш да го пиеш повече от определена доза - предозиране с витамин D (на таблетки, капсули, капки) е с неприятни последствия. Добре е да споменаваш такива неща, за да не реши някой да се натъпче с витамин D, след като е прочел коментара ти.
  • 8 учен

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ал Тъпоне":

    добре си се оприличил- тъпоглав коментатор!
  • 9 Ваксината убива

    10 3 Отговор
    РАЗБИРАТ ЛИ ВАКСИНАТОРИТЕ, ЧЕ СА УБИЙЦИ?
    В Израел към 1 юли миналата 2020 г. са регистрирали 26 021 случая, 321 са починали, към 11 август са регистрирали 86 147 случая, а смъртните случаи – 622. Общо за периода от 1 юли до 11 август на 2020 г. в Израел се разболяха 60 126 души, починаха – 301 израелци.
    И сега, на 11 август 2021 г., има 910 569 случая, смъртните случаи – 6571, въпреки факта, че на 1 юли е имало 841 899 случая, а смъртните случаи – 6 430, общо за периода от 1 юли до 11 август, 2021 г. 68 670 се разболяха, починаха – 141 души. Ясно е, че умните евреи са престанали да приписват всички смъртни случаи на коронавируса, така че броят на техните смъртни случаи намалява, но остава въпросът – защо са направили ваксинация, ако след ваксинацията честотата на настинки с положителен PCR тест за коронавирус стана дори по -голяма, отколкото без ваксинация?
    Това въпрос ли е?
  • 10 Стига

    4 3 Отговор
    Вече че ни писна.Сложете край на тези неща.всичко е пълин парадокс
  • 11 Грульо

    6 3 Отговор
    Тез сериозно ли се чудят защо стари и с тежки предишни заболявания се влошават след прекарване на грипа ковит? Да не искат да се подмладят и да живеят вечено в перфектно здраве? :D
  • 12 Точко Точков

    3 1 Отговор
    Пост ковид синдром след ваксиниране има ли? Много учени от много страни много мислят. Попитаха ли работчиците на вируса и тези на ваксините? Какво се случва с българската ваксина? Чорбанов от начални изяви по TV премина в кастата на политиците. Не ми е известно в коя от другите български касти е бил, на богатите, бедните или имигриралите от РБ?
  • 13 Делта ВАХХХ

    1 0 Отговор
    Е хубава работа да разваляте приказката на антиваксърите че ковито било по здравословно от ваксината. Оставете ги на Делта ковито, да ги мине с фандрома на синдрома :)