20 Септември, 2021 19:00 3 111 27

"Унизително": когато пациенти бият медицинския персонал

  • германия-
  • болница-
  • лекари-
  • коронавирус

От синдикатите обаче подчертават, че всеки трудещ се в Германия има право на сигурно работно място

"Унизително": когато пациенти бият медицинския персонал - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ритници, шамари, нападения с различни предмети: около 80% от болничния персонал в Германия става жертва на насилие от страна на пациенти или техни близки. И не, това не се случва най-често в психиатриите.

В Германия болничният персонал често става жертва на насилие от страна на пациенти или техни близки - до този извод стига едно онлайн допитване, проведено сред над 1000 работещи в бранша. Конкретно резултатът изглежда така: 81 на сто от участниците са потвърдили, че вече са били жертва на физически посегателства по време на работа. Повечето от анкетираните са били нападани с ритници, но нерядко се е стигало и до юмручни удари, шамари или до нападения с различни предмети.

Журналисти от публицистичното предаване "Report Mainz" und сайтът "Zeit Online", които разполагат с резултатите от допитването, са разговаряли по темата с много санитари и болногледачи. Една от тях е 28-годишната Шантал от Хамбург. Тя работи в интензивно отделение на болница и е свидетелствала за множество нападения от пациенти. "При някои агресията е само вербална, но други плюят, бият или драскат с нокти", казва тя.

Това е "унизително"

Много от тези пациенти са били под влиянието на алкохол и наркотици или пък са участвали в сбивания, тоест били са в особено психическо състояние. За болничния персонал тези посегателства са особено натоварващи, уверява Шантал: "При всички положения е много унизително за нас. А ние всъщност сме там, за да им помогнем. И когато за благодарност ти се изплюят в лицето, не е много приятно."

"По този начин се чувстват и много други заети в тази професия", уверява Катрин Хюстер. Цели 20 години тя е работила като санитарка, а сега се е заела да защитава правата на своите колеги от бранша. Провеждането на въпросното проучване е било именно нейна идея: заедно с полицайката Рамона Тим тя е изготвила подробния въпросник. Идеята им дошла след като в социалните мрежи се натъкнали на редица свидетелства за физически посегателства срещу медицински сестри и санитари. Там имало включително снимки от потърпевши с нараняванията им - като кръвоизливи и следи от одрасквания.

За Катрин Хюстер резултатите от допитването показват категорично, че насилието над медицинския персонал в никакъв случай не е някакъв страничен феномен. "Проблемът засяга огромната част от работещите в сектора. И всичко това се случва не както вероятно някой си мисли в психиатрията, а на първо място в най-обикновените отделения на болниците, следват интензивните отделения и чак накрая идват психиатричните клиники", казва Хюстер.

Допитването на Катрин Хюстер и Рамона Тим не е представително. Но резултатите потвърждават заключенията от правени преди това научни изследвания. Така например 80 на сто от участниците в допитване, проведено в 81 клиники от Дружеството за здравна помощ и социални услуги (BGW), също са казали, че през последните 12 месеца са били обект на посегателства от пациенти, като в 70 на сто от случаите става въпрос за физическо насилие.

На много места темата е табу

Един от основните проблеми в случая е това, че не се говори открито за този вид насилие. По този повод Торстен, санитар от Северна Германия, казва: "Не се говори с желание по този въпрос. Някак всичко се замита под предлог, че едва ли не това е част от нашата професия."

От синдикатите обаче подчертават, че всеки трудещ се в Германия има право на сигурно работно място. И министерството на здравеопазването признава, че има такъв проблем, но припомня, че грижата за защитата на работниците и служителите е отговорност на клиниките, а не на политиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    67 11 Отговор
    ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА РАЗБРАХ ЗАЩО ГИ БИЯТ.....

    Коментиран от #12

  • 2 Ехааа

    45 3 Отговор
    Ни мужи да биди, аз си мислех, че само в България ги шамаросваме
  • 3 Хаха

    33 1 Отговор
    А, ако шеф на болницата е проф. д-р Менгеле, щеше ли да има бити дофтори?
  • 4 666

    35 3 Отговор
    Паметник на оня с мустачките!!!
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 6 Отговор
    Нещо жестоко се замисля... тази статия не е случайна...
  • 6 Балтов

    11 1 Отговор
    Ще се оплача в ДС -ДАНС.
  • 7 ????

    37 1 Отговор
    Ами така се обслужват клиентите пардон болните, хем им се съдират девет кожи от гърба, хем ги ругаят и неглижират лечението им. Интересно по времето на ТЖ нямаше посегателство над мед персонал и за да не ме обвините в носталгия имаше доста лекари и мед сестри в родата ми.

    Коментиран от #18

  • 8 Сега разбирам

    27 0 Отговор
    Защо интегрираните масово налагат бялата магия!
  • 9 Шопо

    27 1 Отговор
    У нас ромалетета бият шамарите
  • 10 Иван

    21 0 Отговор
    Mъ кък тъй нали е демокрация ай ся
  • 11 Механик

    37 3 Отговор
    Докато съществува МЕДИКЦИ ООД, ще бъдат бити тия, които са забравили за Хипократовта Клетва. Не само ще бъдат бити. Скоро ще има и по-сериозни действия за "върщане към заводксите настройки" на търговците с бели престилки.
    А колкото до тия битите в Германия, то те са бити, щото арабските нанофизици и атомни учени, които сами си поканиха от Изток, си имат свои "културни особености" и както казват от велкият евросъюз, тия техни традиции трябва да се уважават.
    Ко да прайш?! Такава е конюнктурата на демокрацията.
  • 12 Fidd

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    И аз. Малко им е.
  • 13 Хирург

    16 15 Отговор
    Работя 15 години. Почнал съм бърза помощ. Досега никой не ми е посегнал. Посегне ли няма милост към нападателя.
    Тези мъже бият само жени и такива доктори от по 70 кг и над 70 години.
    Ако някой от коментиращите се прави мъж ще ви пиша за местоработата си.

    Коментиран от #20, #24

  • 14 Санитар

    19 1 Отговор
    Превърнаха здравеопазването в бизнес и сляха частното с държавното и ще става все по зле,защото няма желание за промяна независимо от желанията на хората
  • 15 kapone

    11 2 Отговор
    много са за трепане и чистене ,,,
  • 16 патил си

    12 3 Отговор
    при такива лекари знахарите са за предпочитане!
  • 17 Hoho Boho

    10 3 Отговор
    Значи това не е само някакъв нашенски, ромски проблем.
    Явно има причина за такова поведение.
    Дим без огън няма...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Павел пенев

    12 3 Отговор
    Просто прекрасно е да разбереш,че някой е набил тези гнусни алчни същества.
  • 20 МАЧКАМ ГИ

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хирург":

    ЕЙ КО ЩЕ КАЖЕШ ДЕТО УМОРИХА СИНА НА АДВОКАТ В ПЛОВДИВ. ТВОИТЕ НЕКАДЪРНИ КОЛЕГИ, ЯВНО И ТИ СИ ОТ НЕКАДЪРНИТЕ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 г иш ги

    4 1 Отговор
    сигурно са нагли като нашите и затва
  • 24 само ва ива

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хирург":

    За бой за всички които гледат на това като работа,това е призвание и който не го осеща така ще яде дървото.Пълно е с убийци в бели пристилки.
  • 25 От немско

    2 0 Отговор
    И в Германия са нагли и безкрупулни. 3 часа да те захвърлят в коридора на бърза помощ за какво е според вас? Ако не бях с бъбречна криза сигурно и аз щях да набия някой. После дойде някаква докторка и взе да ми се кара защо не съм отишъл при личния си лекар първо, а съм отишал в бърза помощ. Питам я кой личен лекар работи нощем. Трябвало според нея да изчакам до сутринта. Почна да ми взема кръв и да ми слага абокат. Спука ми вените на двете ръце. Сигурен съм, че умишлено го направи. Сложи ми абоката на китката в крайна сметка. Едва издържах да не я хвана за гушата. Нагли и безкрупулни са. Знаят, че има липса на медици и заради това си правят каквото искат, защото никой няма да ги изгони, а и дори да го направи ще отидат в друга болница.
  • 26 Бяла Слатина

    0 1 Отговор
    снимката на статията е грешна не трябва да е бял а тъмнокож
  • 27 Един

    1 0 Отговор
    Унизително е когато лекаря търгува със здравето на болния само заради парите му! нали помните ,че болниците са търговски дружества!