14 Октомври, 2021 13:00 1 808 7

Интригата на 14 ноември: партийни листи, кандидати и допитвания

  • герб-
  • бойко борисов-
  • анастас герджиков-
  • румен радев

Според последното социологическо проучване на “Алфа Рисърч”, което бе публикувано днес, коалицията ГЕРБ-СДС получава най-голяма подкрепа сред твърдо решилите за кого ще гласуват с 23,1%

Интригата на 14 ноември: партийни листи, кандидати и допитвания - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Известни имена, партийни лидери и общественици бяха номинирани за изборите на 14 ноември. Какво показват предпочитанията на отделните партии и каква е интригата в президентските избори? Данните обобщава Александър Детев.

Партийни лидери срещу популярни граждански кандидати: така ще изглежда битката на предстоящите парламентарни избори в 25-и МИР - най-големия столичен избирателен район. От ГЕРБ по традиция листата там ще води бившият премиер Бойко Борисов, а кандидатите на БСП повежда Корнелия Нинова.

Първи в листата на “Продължаваме промяната” на бившите служебни министри Петков и Василев в 25-и МИР е рап изпълнителят Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. От “Демократична България” пък се спират на социалния предприемач Елисавета Белобрадова, която на изборите на 11 юли получи рекордните 7805 преференции в друг столичен избирателен район - 23-и МИР.

Днес, в 17:00 часа българско време, изтече срока за регистрация на партии и коалиции за изборите на 14 ноември.

Делян Пеевски се връща в политиката

В листите на коалицията ГЕРБ-СДС особени изненади няма. Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и лидерът на СДС Румен Христов ще водят съответно в 23-и и 24-и МИР в София.

Интересно е включването на бившия директор на “Пирогов” проф. Асен Балтов на второ място в листата в 23-и МИР. Бойко Борисов ще води листата както в 25-и МИР в София, така и в Пловдив, където е следван от бившия кмет на града Иван Тотев. Бившият здравен министър Костадин Ангелов пък ще е начело на кандидат-депутатите на коалицията във Варна и Велико Търново. От листите на ГЕРБ отпада бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Сред водачите на листи не е и бившият спортен министър Красен Кралев.

Лидерите на “Продължаваме промяната” - бившите служебни министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев - ще водят по две листи на предстоящите парламентарни избори. Петков е начело в 24-и МИР в София и в Пловдив, а Василев – в софийския 23-и МИР и в Хасково. Създателят на логистичната компания “Еконт” Николай Събев ще оглави листата в Русе, а предприемачът Даниел Лорер - във Варна.

В София, освен лидерката Корнелия Нинова, листи на БСП ще водят Георги Свиленски и Христо Проданов, в Пловдив - бившият външен министър Кристиан Вигенин, който ще води и листата в Ямбол. Във Варна първа отново е Нинова. Сред кандидатите този път не попада Георги Кадиев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който се кандидатира и за президент, ще води две листи - в Кърджали и Шумен. Начело на две листи ще е Делян Пеевски - в Благоевград и Велико Търново. Номинацията му в старопрестолния град провокира съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов също да поведе листа там. Освен във Велико Търново, Христо Иванов ще води листата на коалицията и в Пловдив. Другият съпредседател - Атанас Атанасов от ДСБ - отново е начело в 23-и МИР София, а Владислав Панев от “Зелено движение” - в другия столичен район - 24-и МИР. Музикантът и бивш вокалист на група “Киора” Стоян Михалев води листата на ДБ във Варна. Бившият посланик на България във Франция, Великобритания, Италия и ООН Стефан Тафров повежда кандидатите в Русе.

От „Има такъв народ“ обявиха водачите на листите си още през уикенда. По две от тях ще водят председателката на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева (в Разград и 24-и МИР в София), заместник-председателите на партията Тошко Йорданов (в Пловдив и Пловдив - област) и Филип Станев (във Варна и Добрич), репортерът на телевизия 7/8 Станислав Балабанов (в Пазарджик и Перник), сценаристът Ивайло Вълчев (в Бургас и Сливен) и заместник-председателката на 45-ото и 46-ото НС Виктория Василева (в Благоевград и Кюстендил). Водач в 25-и МИР в София е юристът Андрей Михайлов. Лидерът на партията Слави Трифонов и този път няма да се кандидатира за народен представител.

Най-разпознаваемите лица на “Изправи се БГ! Ние идваме” повеждат листите в големите градове - Мая Манолова в софийския 23-и МИР и в Пазарджик, Николай Хаджигенов - в 25-и МИР София, Арман Бабикян - в 24-и МИР София и в Русе, Мария Капон - в Пловдив и Татяна Дончева - във Варна и Хасково.

"Алфа Рисърч": ГЕРБ ще спечелят изборите

Според последното социологическо проучване на “Алфа Рисърч”, което бе публикувано днес, коалицията ГЕРБ-СДС получава най-голяма подкрепа сред твърдо решилите за кого ще гласуват с 23,1%. Борбата за второто място е между БСП (16,8%) и “Продължаваме промяната” (15,9%). Те са следвани от “Демократична България” (10,9%) и “Има такъв народ” (10,4%). Подкрепата към ИТН, която спечели изборите на 11 юли, бележи сериозен срив. ДПС (9,3%) също ще намери място в 47-ия парламент, прогнозират от “Алфа Рисърч”. Под чертата засега остават “Изправи се БГ! Ние идваме” (3,2%) и “Възраждане” (2,9%).

Радев и Герджиков на балотаж?

Същото проучване сочи, че на президентските изброи, които също ще се проведат на 14 ноември, първи ще е държавният глава Румен Радев (42,6%), зад чиято номинация застават БСП, ИТН, ИСБГНИ, следван от подкрепения от ГЕРБ професор Анастас Герджиков (28,1%). Ако резултатът се запази такъв, това означава, че двамата ще се явят на балотаж седмица по-късно. На трето място остава двойката Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе (8,1%), която е подкрепена от “Демократична България”.

Днес беше и официалният срок за регистрация за президентските избори. Общо 24 кандидат-президентски двойки са подали документи за участие в президентските избори.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    12 3 Отговор
    дори и крадците краварски вдигнха ръце от ШИШИ , а ние го правим кандидат-депутат / на километри под дъното сме вече , омерзен и отвратен съм
  • 2 Сатъра на Хана

    8 3 Отговор
    ГРОБ - СДС - ДПС-ДБ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЗАЕДНО
    ..... 42%......
    А БСП - ПП- ИТН-ОТРОВНИТЕ , ЩЕ ПОЛУЧАТ ЗАЕДНО 48%...
    ..... ... И АХМЕД БОРИСОВЧЕТАТА И МАДЖО СТАВАТ КЛИЕНТИ НА БАЙ СТАВРИ

    Коментиран от #5

  • 3 Сандо

    5 2 Отговор
    Интригата е за пред публиката - наивна и лесно манипулируемая.Ако се махне мъглата ще се види асна картината:Правителство,поставено и под прекия контрол на Козяк.Можем само да гадаем какви задачи то ще трябва да изпълни и да се надяваме,че и този път ще ни се размине тоталната катастрофа.А сега само можем да се радваме на рекламната кампания,т.е. на продажбата на илюзии на стадото.
  • 4 Българка

    9 3 Отговор
    ЦИК да заличи ДПС като участник в изборите, а от БНБ да блокират сметката на ДПС за свързаност със санкционирания по закона Магнитски Делян Пеевски!
    Иначе си караме по старому - с двойния аршин. ДПС- ГЕРБ са недосегаеми, а другите ги тричаме!
  • 5 Сатана

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сатъра на Хана":

    ПП+ДБ= Руменпрокопчета.
  • 6 Нане

    0 0 Отговор
    ще излезе Бойчо и ше рече пак ви бих ма не мога да ви коландря не ми дават
  • 7 кочоОГЛУ

    0 0 Отговор
    МУФТАСА КЪРЪАГЛЪ ПРЕЗИДЕНТ И ГЛАВНО ГОТВАЧ НА БЪЛГААРСКАТА АРМЕЯ.