Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 19:00 5 663 72

Докъде ще стигнат Петков и Василев?

  • кирил петков-
  • асен василев-
  • герб

Трудно е да се прогнозира изходът от надпреварата, но е възможно Хазарта и Белобрадова да изкарат от равновесие Борисов - ако не в политически, то поне в психологически план

Докъде ще стигнат Петков и Василев? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Включването на Ицо Хазарта в листите на ПП увеличи шансовете на новата формация за силно представяне на предстоящите избори. Но въпросът с гражданството на Кирил Петков тиктака като бомба със закъснител.

Решението на "Продължаваме промяната" (ПП) да включи в листите си популярни фигури като рапъра Ицо Хазарта (Христо Петров) увеличава и без това добрите шансове на дебютиращата формация за силно представяне на изборите на 14 ноември. Оспорвана ще е битката в столичния 25 МИР, където музикантът ще се изправи срещу лидера на ГЕРБ Борисов, председателката на БСП Корнелия Нинова, инфлуенсърката Елисавета Белобрадова (ДБ), Николай Хаджигенов (ИБГНИ), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Костадин Костадинов ("Възраждане").

Трудно е да се прогнозира изходът от надпреварата, но е възможно Хазарта и Белобрадова да изкарат от равновесие Борисов - ако не в политически, то поне в психологически план. Какво обаче ще стане, ако рапърът и "Летящата Козила Ерато" (както Белобрадова е известна в социалните мрежи) кръстосат шпаги?

Рапър, бизнесмени, юристи - на кого залагат Петков и Василев?

Лидерът на ПП Кирил Петков посочи, че отдавна е фен на "Ъпсурт", но поканил Хазарта не заради рапърския му талант, а защото и двамата "като бащи" били загрижени за проблемите на образованието. Макар да ми допада безкомпромисната прямота на господин Петров, трябва да призная, че трудно асоциирам текстовете и лайфстайла му с каузата на класически просветител. Разбира се, и третокласниците знаят, че да се отъждествява авторът с неговите лирически герои е груба грешка, а световната политическа сцена изобилства от хора на шоубизнеса. Освен, разбира се, ако този път грешката не се окаже вярна.

Петков и Василев могат да разчитат на банката от кадри, събрана чрез техните харвардски курсове, на хора от бизнеса като собственика на "Еконт" Николай Събев, бизнес дамата Инна Иванова (водач в Монтана), предприемачите Даниел Лорер (Варна), Росен Костурков (Пловдив-област), Константин Бачийски (Бургас) и Иван Христанов (Плевен), юристи като Никола Минчев (Перник) и др. Не прави добро впечатление фактът, че партиите ракетоносители на нерегистираната "Продължаваме промяната" - "Волт и "Средна Европейска класа" - все пак ще бъдат представени в лисите, макар лидерите им да заявиха, че няма да търсят включване в тях. Явно сделка все пак има.

Асен Василев вече се презастрахова и не изключи вероятността ПП, като "стартъп на две седмици", да пострада от лош кадрови подбор. Негативният политически ефект от подобни грешки обаче не трябва да бъде подценяван. Те ще бъдат използвани безмилостно от политическите опоненти, особено тези като ДБ, която е сред най-ощетените от възхода на проекта на Петков и Василев.

Гражданството на Петков е бомба със закъснител

Ала най-голямата опасност за ПП, поне за момента, не е изскачането на неподготвени или компрометирани личности от листите, а политическата неопитност на самия Петков. Президентът Радев с право се опасяваше от мините, които вероломно са заложили ГЕРБ в държавния апарат, но с назначението на Петков за министър той сам постави в джоба си "адска машина" по "канадски патент". Нейният часовник тиктака и вероятно ще избухне точно преди изборите през ноември. Разбира се, става дума за казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър, както и за очакваното решение на КС.

Това, че конституцията не е спазена, за повечето юристи е факт, но той би бил по-скоро тривиален, ако не бяха многократните и все по-настойчиви опити на Петков да замаже случая. Всеки следващ път обясненията му стават все по-несвързани, а претенциите - все по-дръзки и смайващи. Визирам настояването му КС да го изслуша - каквато практика няма и очаквано магистратите отхвърлиха молбата. Както и наивният му опит да тълкува произволно и неправомерно Конституцията на Република България, в която ясно се казва, че депутатите и министрите не трябва да имат "друго гражданство" освен българско (чл. 65 и чл. 110).

И все пак на Петков може да му се размине

Витиеватият стил на Петков също не вдъхва особено доверие. Вместо недвусмислени отговори, той често предпочита недомлъвките и недоизказаното. Например, на напълно конкретния въпрос на Генка Шикерова подкрепя ли членството на Северна Македония в ЕС, Петков предложи пространен, протяжен отговор. След няколко минути обяснения аз, водещата, а предполагам и аудиторията като цяло, не разбра нищо. Беше нужно журналистката да повтори питането си още по-настойчиво. Едва тогава бившият министър стана малко по-конкретен и каза, че РСМ трябва да стане член на ЕС, но без това да влиза в конфликт с нашите национални интереси.

Скандалът с гражданството все пак може да няма особени политически последици за Петков, а и за Радев, който изглежда му се е предоверил. Политиката често е триумф на формата над съдържанието. Един харизматичен майстор демагог, който се крие зад думите, няма от какво да се притеснява и може дълго да се къпе в народната любов, стоейки на гребена на вълната. Последният сладкодумен сърфист се задържа там повече от 12 години.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Стаю Касапина

    27 43 Отговор
    До първо място.

    Коментиран от #51, #65

  • 2 asd

    64 35 Отговор
    Според мен загубиха част от симпатизантите си.

    Коментиран от #27, #68

  • 3 КОТарАК

    58 11 Отговор
    ми ако вземат властта-до нови милиардни заеми-дотам ще стигнат / ние сме взели-дали в тоя живот, жалко за децата

    Коментиран от #58

  • 4 Васил

    68 22 Отговор
    Ще стигнат до кривата круша!
  • 5 Деян Икебаната

    51 16 Отговор
    до мангизите.
  • 6 Последния Софиянец

    24 63 Отговор
    С Кирчо ще вземем 150 депутати.

    Коментиран от #31, #36

  • 7 Да попитам

    48 14 Отговор
    Това Дойче Веле, що не го прекръстите на Прокопиев Веле? То е повече от очевадно.
  • 8 А бе не знам...?!

    45 57 Отговор
    НО!Колкото и да плюете...!Не виждам на политическият хоризонт по-свестни хора от тия двамата-Кирил Петков и Асен Василев...!Всичките други са- ,,стари чанти-мачкан лак"...,!

    Коментиран от #19, #22, #25

  • 9 Петков и Василев

    50 15 Отговор
    Докъде да стигнат- с визията си за задължителна ваксинация, зелени сертификати, без аец, вечна дружба със САЩ , истанбулска конвенция -българите да мислят
  • 10 ГОРСКИ

    41 60 Отговор
    За тези момчета ще гласуват всички разумни хора пожелавам им победа срещу лъжливите и крадливите гербаджии !!!!!!!

    Коментиран от #13, #26, #44

  • 11 Хазарта лол

    38 11 Отговор
    ПропаднАла история .Трагедия България!
  • 12 Факт

    30 16 Отговор
    Невестулката и психопата нямат шанс въпреки интелектуалното ниво на Суверена (матряла).

    Коментиран от #16

  • 13 алфа херинга

    34 50 Отговор

    До коментар #10 от "ГОРСКИ":

    Точно така. Всички са се активизирали срещу тях и срещу Радев. Точно затова ще гласувам за тях.
  • 14 Извините

    47 18 Отговор
    Тоя мърсол Хазарта с каква квалификация е,че се гласи за дупетат?Или вече е важно да си неглиже и е достатъчно?
  • 15 Рап чалгаря

    25 8 Отговор
    Дупетат! Айййй....
  • 16 Уважавам мнението ти ...!

    31 44 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    НО!Просто не си прав...!Със сигурност тандема - Петков-Василев-ще спечели сърцата на голяма част от Българите и ще победят на изборите ..!!!
  • 17 Адам

    30 9 Отговор
    До под кривата круша,ако се сещате за какво говорят
  • 18 Sion

    46 20 Отговор
    Човек, който безцеремонно гази основният закон на държавата за да се докопа до министерски пост не може да има претенции за нищо, камо ли за почтеност.

    Коментиран от #24

  • 19 Sion

    36 12 Отговор

    До коментар #8 от "А бе не знам...?!":

    Купи си очила.Щом доказан лъжец и измамник ти е представата за почтен човек, нямам думи!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ники

    29 13 Отговор
    Киро СДС София и Асен Ндесеяето.Това ли е промяна?
  • 22 име

    32 7 Отговор

    До коментар #8 от "А бе не знам...?!":

    Аз лично съм им фен, ама не ми направи добро впечатление казаното от Кирчо " Няма да се извиня" Ако и тях ги оставим да си развяват коня, ще натворят простотии. Които и да са следващите управляващи, ние избирателите, народа, трябва много ясно да им покажем че няма да търпим номера и фриволности. Или мислят 3 пъти преди да предприемат нещо, или шута.
  • 23 Анонимен

    38 13 Отговор
    С това пренебрежение към закона, Петков се е запътил към затвора. Василев като по хитър към някоя офшорна зона.
  • 24 т-п трол гербав

    19 24 Отговор

    До коментар #18 от "Sion":

    По принцип си прав, но не преигравай. Все пак заслужава да го позлатим в сравнение с разбойко, ако само това му е гряха. И точно гербаши бузуците да ривете за непочтенност е нагло.
  • 25 Legal

    33 9 Отговор

    До коментар #8 от "А бе не знам...?!":

    Няма нужда от плюене - лъжецът винаги остава лъжец

    Коментиран от #62

  • 26 Legal

    24 6 Отговор

    До коментар #10 от "ГОРСКИ":

    Лъжци срещу лъжци - голям избор
  • 27 LOSHIA

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "asd":

    ха ха ха ха ха .....И се надяваш тези симпатизанти да дойдат при вас..........Бухаха ха ха ха ха

    Коментиран от #69

  • 28 БСП на Бунището

    30 11 Отговор
    На единия Конституцията,която трябва да спазва му е Излишно Бреме,а на другия делата за Кражба на Интелектуална собственост са му в повече.....Далавераджии.....Ще стигнат до " Кривата круша".....Народа има чудесни Идиоми !!!
  • 29 1122

    18 31 Отговор
    За Румен Радев ще гласувам.За двамата папурковци -не.А Герб ,мисля ,че никой нормален ,мислещ българин,/след предателството и престъпленията от страна на агент Буда,Бойко Борисов,приятел на нашия враг Турция ,поклоник на мошеника Тръмп/няма да гласува.То не бяха кюлчета злато, пачки пари, метреса в Барселона незаконно дете, кражба в Чехия,терор върху свободната воля и мисли на българите,отсъствия на 3 Март-2020г. и 2021 г-къде при Ердоган, фалшива вяра в Бога и още и още...Нов Парламент, Нови лица, по възможност богати/за да не крадат ,както досега Герб,ДПС/тя трябва да изчезне/ и хора с някакъв приличен морал,а не безпътни индивиди,на които ,се нагледахме 31 години.

    Коментиран от #35

  • 30 жжжжжж

    23 5 Отговор
    ще стигнат до полата на херо .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 име

    12 24 Отговор
    Целта на плювните по адрес на БСП, Радев, ПП, ДБ, ИБГНИ, Възраждане, е да се свали избирателната активност и ОПГ ГЕРБ-ДПС да имат по-голям процент. Не че доста от политиците нямат за какво да бъдат критикувани, но критика е едно, а ппеизборни плювни друго. Залога са 20 и кусур милиарда европо плана за възстановяване! Плюс запазване на статуквото в правосъдието и прокуратурата, щото иначе ще влизат в затвора.
  • 33 Ренета

    21 5 Отговор
    и колко други хора искаха това служебно правителство на Радев с Петков да остане за постоянно, пък сега всичките се изпокриха...!!!
  • 34 Цялата

    30 10 Отговор
    Им група са далавераджии. И Киро измамата, и Спецофф с фирми за клошари . Но Радев ме разочарова, като човек с чест трябваше да изгони ония продавач на фирми с милиони задължения, и сам да предаде Киро измамата на съд. А вместо това иска съдът да не разглежда казуса ,защото мошеника вече не е министър.
  • 35 аз пък за БСП

    10 20 Отговор

    До коментар #29 от "1122":

    Аз ще гласувам за Нинова. Тя се държа най-адекватно и отговорно от всички. Отделно че ръководството на БСП имат нужда от подкрепа, защото са атакувани от години от ОПГ ГЕРБ-ДПС с цел да превземат партията и да я ползват за патерица. А в София и Пловдив са кажи-речи превзети вече.

    Коментиран от #39

  • 36 БСП на Бунището

    18 5 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Абе,Софиянец,Манолова пита за тебе,Хаджигенов и Бабикян и те питат за тебе...И едни други хора питат за тебе за нещо от Орлов град и Протестите....Кирчо няма да те спаси.....Ще те намерят,пич....
  • 37 Ахахаа

    22 8 Отговор
    Кои са тези всички срещу тях бре? Цитирайте някой, който е срещу тях безпричинно моля. Стига с това - всички ги атакуват, значи са свестни. Няма да гласувам за тях, защото влязоха в политиката с измама, спуснати с парашут и ползващи протекции ТОЧКААААА
  • 38 Сатана

    23 9 Отговор
    Ако в България има работещо правораздаване и давете деца на лейтенант Шмит КирЕ Сладкия и Асен Ококорения ги чака среща с бай Ставри.
  • 39 За Нинова

    17 3 Отговор

    До коментар #35 от "аз пък за БСП":

    Съм съгласен. Изгони олигарсите милиардери от БСП. Но със ДПС бяха като сиамски близнаци до преди 4-5 години.
  • 40 Оптимист

    7 15 Отговор
    Конституционният съд е безсилен пред Козяк, донт уори, хепи енд!
  • 41 Светослав

    19 5 Отговор
    Слави не ни попя в парламента, надявам се хазарта да попее😜🤣

    Коментиран от #46

  • 42 Крис51

    14 16 Отговор
    "Сладкодумен сърфист"? Борисов? Абсурд. Точно заради него почнах отново да гласувам, за да мога да гласувам против него. Агресивната простащина винаги ме е отвращавала.
  • 43 Пламен

    13 9 Отговор
    Мисля,че ще стигнат далече.Българите са уникални балъци и калват на всичко.
  • 44 справедливост

    24 6 Отговор

    До коментар #10 от "ГОРСКИ":

    Аз пък питам, защо само ГЕРБ обявявате за крадци?
    До преди тях, нямаше?
    Или ги забравихте или вие сте били от тях?
    Или и двете!

    Коментиран от #57

  • 45 Хихихихии.. хихихихии

    23 6 Отговор
    НАЧИ,...ОТ.."ШЕ ТИ СКЪСАМ ГЗА" НА СЛАВУЦА,....СЕГА СМЕ НА..." ША ТИ СЕРА НА УСТЕНЦАТА"...ОТ.. НЕЖНИЯ "ХАЗАРТ!!!
    ХИХИХИ........ ХИХИХИХИИ..... НАЧЕЛО С...КИКИ ЛЪЖЕЦА,..АСАНЧО КРАДЕЦА И...СПЕЦОФФ ..МОШЕНИКА..

    ....ЕВАЛАТА НА...ЛЪЖЕЦА ШАПКАР.... ХИХИХИХИИ......

    Коментиран от #49

  • 46 Верно

    11 4 Отговор

    До коментар #41 от "Светослав":

    Пък ако нещо се обърка винаги може да си попее на събранията на ГЕРБ.
  • 47 мнение

    18 5 Отговор
    Щом един естраден изпълнител може да променя политическите настроения на суверена- хак да му е!
    На суверена де!
  • 48 Кинжал

    13 22 Отговор
    Каквото и да дрънкат всички против Петков и Василев е ясно, че те станаха много неудобни на мафията и всички хрантутници свързани с нея. Затова правят всичко възможно да спрат победния им ход към първото място на изборите. Учиндолеца изпълни своята политическа поръчка и наклевети Петков за двойното гражданство при положение, че той надлежно се е отказал от него пред нотариус и е върнал паспорта си, и никой насила не може да го задържа като чужд гражданин. Всичко каквото опитват в момента потърпевшите мафиоти , за да очернят двамата нови политици само ще им помогне да съберат повече симпатии и избиратели, и това се усеща сред хората. По същия начин президентът Радев повиши рейтинга си благодарение на нечистоплътните действия на тези, срещу които той се изправи смело!

    Коментиран от #50

  • 49 Стойко 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    10 5 Отговор

    До коментар #45 от "Хихихихии.. хихихихии":

    Факт. А се кълнех във Радев.
  • 50 Малееее ШО си проЗДТ

    16 9 Отговор

    До коментар #48 от "Кинжал":

    Американски СЕНАТОР,..ЧАКА 6 месеца за РЕШЕНИЕТО за отказ от гражданство!
    Защото съответната страна извършва проверка дали Лицето има неплатени Данъци, дали няма
    .извършено Престъпление,.семейството му и децата ..също.и още куп формалности преди Правосъдният министър не подпише РЕШЕНИЕТО ЗА ОТКАЗ ОТ ГРАЖДАНСТВО,!!!
    Или според теб,.. Кики Педерасчето е с...Предимство?!?!?😂😂😂😂
  • 51 ПЕНЦИОНЕР

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "бай Стаю Касапина":

    .... ЕСТЕСТ ДО КРИВАТА КРУША... НАРОДА НИ Е МЪДАР... ТЕЗИ ВЕЧЕ СА БИТА КАРТА... МУТРИ МАРШ ВЪН..!!!!!
  • 52 Го4о

    15 7 Отговор
    Тези двамКата ще стигнат докъдето стигна Славуцата. И без това те му отнеха половината чалга-електорат?
  • 53 Ало редакцията

    11 5 Отговор
    защо не сте отбелязали от кого е статията, та се налага да го търсим, за да му теглим една ...?

    Чолаков, парите не миришат, нали? Или на теб и завистта ти стига...
  • 54 КИРЧО ЩЕ СТИГНЕ ДО СЪДА

    18 7 Отговор
    Кирчо трябва да бъде подведен под отговорност за това, че излъга за двойното си гражданство!
  • 55 Сатъра на Хана

    4 7 Отговор
    В МОМЕНТА АНКЕТИТЕ ПОКАЗВАТ ЧЕ ПАРТИЯТА .. МАДЖО Е ИЗВЪН ПРАВИТЕЛСТВОТО СЪСТАВЕНО ОТ БСП, ПП, ИТН И ОТРОВНИТЕ ...
    ..... А АКО ИЗЧЕГЪРКАТ ОЩЕ МАЛКО ГЛАСОВЕ, МОГАТ ДА СТИГНАТ И ДО КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВЪ
  • 56 jorj

    7 1 Отговор
    С аморфния"диамант" ИХ ще стигнете до септичната яма.
  • 57 име

    8 9 Отговор

    До коментар #44 от "справедливост":

    Извинявай, но тиквоча дойде на влас със заканите, че ще разследва и преследва предишните крадци и ще спре кражбите. Каквото направил, направил, сега той е на пангара! Ако има справедливост, ще се стигне и до тях. Но първо шайката ГЕРБ-ДПС, които крадоха 12г.
  • 58 Само питам

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    да калка милиарда ни докараха от ГЕРБ, че нещо изгубих цифрата? А това, което казваш, би чмогло да се каже за всяка партия - нищо, че за повечето, вкл. и за тези, за които говориш, няма да се сбъдне. Ама като няма други доводи срещу, ще си ги измислим...
  • 59 Седя

    5 1 Отговор
    И се чудя.
    Кока Кола-България,дали е Кока Кола?
    Или Кауфланд- България,дали е Кауфланд? Примерно.
    Та и Дойче Зеле-България,дали е Дойче Веле?
    Съмнявам се.
  • 60 така така

    2 5 Отговор
    До кривата круша...
  • 61 БАЙ КУРТИ

    3 2 Отговор
    НАБУТАЙТЕ ГО НА ШАЙКАТА НА СУДЖУЦИТЕ ДА СПИМ СПОКОЙНО ЕДНА НОЩ
  • 62 ХПХ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Legal":

    А крадеца.
  • 63 Точно обратното

    3 1 Отговор
    ще се получи, Христо Витков ще прогони хора от желание да гласуват. Пиша Витков, защото и двамата са в един калъп правени, едвакво лигави и самонадеяни са, а такива са противни, Витков го разбра и усети вече, сега и Хазарта ще го усети.
  • 64 hahaha

    1 3 Отговор
    може вече да е определил Ицо хазарта за министър на образованието или на културата...
  • 65 куку руку ку

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "бай Стаю Касапина":

    Не, до затвора... поне единият от тях.
  • 66 посоки

    7 2 Отговор
    Ами единия да се връща в Канада,а другият при офшорките си.Инак при бай Ставри.
  • 67 КИРИЛ

    4 3 Отговор
    ПЕТКОВ е за задължителната ваксинация против COVID !! Няма да се учудя и ако е пионка на американците, които и без това реално ни управляват. Т. е. да внимаваме за кой ще гласуваме !!!
  • 68 Жоро

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "asd":

    Мен пък ви е се тая. В парламента има представители на Турция damn it, а трябваше да са само български граждани.

    Коментиран от #70

  • 69 asd

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "LOSHIA":

    И кои сме "НИЕ"? Едно е сигурно, няма да дойдат при вас, защото сте головодници! Всички го видяха!
  • 70 btw

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "Жоро":

    Преди теб казах, че нямат място в парламента!
  • 71 9999999

    4 0 Отговор
    ДО ПОД КРИВАТА КРУША! СИРЕЧ ДО ПОД ПОЛАТА НА МУСТАФАТА!
  • 72 Предпоследния Софиянец

    0 0 Отговор
    Докъде ще стигнат Петков и Василев?!! За Кирчо е ясно,съд и затвор,но по вероятно бягство в държава без екстрадиция !!! А Асенчо със Спецов на почивка!!!Да помислят как се крадът 8милд. на година,а те не са могли да покажат и половината че са върнати в бюджета,за тяхното управление,но иначе твърдо убедени че са откраднати!!