Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 10:35 3 757 23

Полски таралеж в гащите на Европа

  • полша-
  • европейски съюз-
  • конфликт-
  • проблеми

Полската криза изтласка всички намерения за разширяване на общността

Полски таралеж в гащите на Европа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как стана така, че най-харесваната страна от Източна Европа, се превърна в заплаха за европейския съюз? Спорът по десетки и повече разлики не е от днес. Като се започне от проамериканската външна политика и се стигне до антируската истерия, поляците не се вслушаха никога в мнението на Брюксел. Вътрешната им политика по отношение на абортите, свободата на словото, енергетиката и върховенството на полската конституция над европейското законодателство, преляха чашата на търпението. Варшава никога не се съобрази с факта, че Полша е най-големият бенефициент на субсидии в ЕС.

В края на краищата не бе изненада за никой, че Европарламента гласува против даването на пари от плана за възстановяване на Варшава. За радост на поляците, Европарламента не разполага с изпълнителна власт и неговото мнение ще бъде обсъдено от другите европейски институции в близките дни до окончателно взимане на решение. По предварителни изчисления, Полша трябваше да получи 23 милиарда чисто субсидиране и 34 милиарда кредит с много ниска лихва. Европейската комисия вече предупреди Полша, че ако продължава да не се подчинява на законите в ЕС, парите ще спрат. Ярослав Качински отговори, че няма да отстъпи.

Министър председателят на Полша не знае, че "прекален светец и Богу не е драг!", но ще го научи. Спирането на субсидиите означава, че страната с 38 милионно население е с един крак вън от Съюза. Пред Европарламента се събра група от няколко десетки поляци, които викаха колкото им глас държи: "Срам! Предатели! Пъдите ни от Европа! Значи сме добре дошли в Беларус?!" Към строгата позиция на Германия, застана почти от немай къде и Франция. Във всички войни французи и поляци са били рамо до рамо. Съседна на Полша - Чехия изглежда много загрижена да не бъде включена в групата на "непокорните" източноевропейци. Еврокомисарката Вера Йоурова предупреди: Ако не се реагира срещу Полша, Евросъюза ще се разпадне!" Във Варшава и в други големи градове започнаха манифестации срещу позицията на правителството. Проучванията показват, че само 15% от поляците са за напускане на Евросъюза.

Полската криза изтласка всички намерения за разширяване на общността и постави на дневен ред "задълбочаването" вместо приемането на нови членове. Има ли време за отстъпление в настоящия конфликт и кой ще направи първата крачка? Каквото и решение да бъде взето, то ще остави трайни следи в отношенията между останалите членове на Евросъюза. Или както казват французите: "Свободата на едните, свършва там където започва свободата на другите".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    52 4 Отговор
    А дано тоя таралеж им изподупчи зад.ниците на еврог.ейците. Краварите много мътят главите на панетата, ръчкат ги яко изотзаде...бже, бже, бже...
  • 2 русенец

    55 2 Отговор
    Поляците ще се оправят, да гледаме в нашето си канче, че докато зяпахме в чуждото, няколко души в Бг опоскаха всичко, що беше в нашето канче и около него.
  • 3 Watchdog

    30 7 Отговор
    Поляците са доказали че не могат да се самоуправляват. Те винаги са били част от някоя голяма чужда империя. През 1919г. победителите във войната им създават държава след близо 200 годишно прекъсване. Подаряват им суверенитет.. Независимост и прави на самоопределение... И какво се случва от тогава на тази земя... Трагедии... Втора световна... Комунизъм...и отново обратно в колониалната кошара...ЕС (Германия).... Та ако искат да се освободят и да са станат най после независим народ да излизат... Няма да е лесно... Но ако всичко е само поза по добре да замълчат и да изпълняват каквото им нареждат господарите...арийци. Какво впрочем правят всички останали. Театрални постановки в политиката обикновено са фарсови...
  • 4 Някой

    42 3 Отговор
    Винаги ще се намери някой удобен да напише такава статия.Да ни поучава как трябва да приемем всичко дето е казал ЕС а ние да нямаме мнение.
  • 5 долу ЕС

    43 3 Отговор
    нееее, как стана така че преди 15 г всички искаха в утопията ЕС, а сега всички искат да излязат, но не ги пускат. ЕС си е капан за мишки нищо повече. От вън виждаш само сиренето пък вътре имало от мухлясалото. Ами направете референдум и ще стане ясно кой крив кой прав
  • 6 марк

    16 1 Отговор
    Това не го казват французите,а са думи на Волтер
  • 7 Забровски

    8 23 Отговор
    85% от поляците искат да набият шута на сегашното религиозно-фашоидно правителство. Туск ще ни освободи
  • 8 Волтеров

    9 2 Отговор
    Да,това не го казват французите,а го казват българите,защото Волтер е българин,роден в село Горно нанадолнище!
  • 9 аврупеец

    25 2 Отговор
    "Ако не се реагира срещу Полша, ЕвросъюзА ще се разпадне!"

    звучи много примамливо!
  • 10 оня с коня

    11 6 Отговор
    Не смятам че Полша трябва да се задържа в ЕС,дори напротив - да се побутва лекичко да излезе.Всеизвестно е както пише в Статията че тя е Най-големия Бенефициент на Еврофондове и ако се махне,за останалите държави от Източния Блок ще има почти двойно повече.Няма проблем ЕС и евентуално излязлата Полща да сключат Търговски договор за взаимно отпадане на Търговията /както Турция/,след което Поляците да се договарят както си искат с Америка.А идеята на Америка е ясна:Превръщане на Полша в техен НАТОВСКИ ЛЮБИМЕЦ и предвид Географската й близост с Русия - въоръжаването Й "до зъби" с най-модерна Военна техника/а що не и разполагане на Ядрено оръжие в новопостроените там Амер. Бази/.
  • 11 Полша

    10 25 Отговор
    Поляците винаги са били народ с достойнство, не като нашите продажни русофили.
  • 12 Русофил

    11 15 Отговор
    Варна е кръстена на поляка Варненчик, бил се за нас срещу турците. Да върнем старото име на Варна - Сталин.

    Коментиран от #18, #20

  • 13 mi6osp

    15 1 Отговор
    А има ли гащи Европа?

    Коментиран от #23

  • 14 mi6osp

    15 4 Отговор
    От години Полша опитва да измести Германия от ролята на икономически локомотив в ЕС. Заради тази цел, Полша всячески се подлага и подмазва на САЩ, като разчиташе в отговор да получи от тях нов план Маршал. Но тези очаквания на Полша не се оправдаха, САЩ само я ползваха за влошаване на функционирането на икономическия си съперник ЕС. Изглежда търпението на ЕС към тези действия на Полша се изчерпва.
  • 15 Йордан

    16 1 Отговор
    Полша бе инициатора за разпада на СИВ, и Варшавския договор с тяхната Солидарност. Нищо чудно и сега да водят политика като Троянски кон в ЕС. Винаги са искали само да ползват , някой друг да плаща масрафа. Така ,че нищо чудно да доведат до КРАХ-а на Европейския съюз.
  • 16 Анонимен

    16 0 Отговор
    Брюкселските фашисти не могат да търпят някой с различно мнение от тяхното. Или им вървиш по гайдата, или те пъдят от Евросъюза, като че ли е техен. Дано Полша да устиска, въпреки че чуждата агентура Туск вече е задействана и мъти главите на поляците.
  • 17 Професор

    10 0 Отговор
    Защо това, което ЕС ни натрапва е глобал-социализъм? Ами защо нацизмът, тоест, национал-социализмът, е социализъм? Причината е много проста -- и двете доктрини са поддържани от тлъсти корпоративни спонсори, които получават привилегии от режима, за да ликвидират гръбнака на националния капитализъм -- малкия и среден бизнес. Разликата между нацизма и глобал-социализма е само една -- при първия спонсорите са няколко национални корпорации, при втория те са няколко глобалистки, транснационални корпорации. НО -- и двата режима са СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ. Социализмът се измерва по много прост начин. Това е държавна система, която ЛИКВИДИРА малкия и среден бизнес. Точка. При държавния социализъм, където държавата е единствената корпорация, това го прави самата тя. Справка -- "реалният социализъм" у нас и в СССР. При нацизма и глобал-социализма, това се прави от няколко корпорации, с обилната подкрепа на държавата. Резултатът е важен, и той е СЪЩИЯТ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    КАК ТАКА --НА ЦИС ТИТЕ -ФОН ДЕР ЛАЙ НЕН -ПАК ЗАПОЧВАТ С ПОЛША -И ЩЕ ПРИКЛЮЧАТ С ПАКТ ЗА КАПИТУЛАЦИЯ /СЛЕД ФРАНЦИЯ / --- ОЩЕ КОЛКО ПЪТИ ---ЕУРОПЕУС ТАПАНАРИКУС ????????????????
  • 20 Стефан

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    А защо не Одесос.
  • 21 Грух

    3 1 Отговор
    "Проучванията показват, че само 15% от поляците са за напускане на Евросъюза."
    Авторът запознат ли е, че за разпространяването на фалшиви новини се носи отговорност по закон ?
  • 22 Болярин

    4 3 Отговор
    Европа си имала таралеж в гащите в лицето на Полша ?!!
    А какво да каже България, като си има цяла рота таралежи в лицето на служебното правителство, с водач, вдигнал юмруче ?!!
  • 23 незнам

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "mi6osp":

    не е много ясно дали имат само ми е ясно, че България е със събути гащи и е преклонена пред ЕС и зад НАТО