Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 14:40 1 359 10

Сблъсъкът между ЕС и Полша се пренася в Брюксел

  • европейски съюз-
  • полша-
  • матеуш моравецки

Темата е била добавена, след като няколко от ръководителите на страните от ЕС са заявили, че смятат да я повдигнат на вечерята днес

Сблъсъкът между ЕС и Полша се пренася в Брюксел - 1
Снимка: shutterstock

Сблъсъкът между ЕС и Полша се пренася в Брюксел, където днес започва двудневната среща на върха на Съюза. Това се разбира от писмото покана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до лидерите на страните членки.

Темата е била добавена, след като няколко от ръководителите на страните от ЕС са заявили, че смятат да я повдигнат на вечерята днес.

Във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и полският премиер Матеуш Моравецки размениха остри реплики в пленарната зала в Европейския парламент в Страсбург. Фон дер Лайен заплаши Варшава с наказание.

Моравецки пък отговори, че страната му няма да позволи да бъде шантажирана. Същевременно председателят на ЕП Давид Сасоли поиска от правния си отдел да подготви съдебен иск срещу Европейската комисия заради това, че не наказва страните, нарушаващи върховенството на закона.

Това трябва да се случи, ако ЕК не задейства до 2 ноември механизма, обвързващ отпускането на пари от еврофондове само срещу зачитане на върховенството на закона.

Скокът на цените на енергията и ситуацията с пандемията от Covid-19 са другите теми, които лидерите ще обсъждат днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    27 0 Отговор
    Браво на Поляците.

    Коментиран от #10

  • 2 Излекуван

    14 0 Отговор
    Трябва да има световна политическа оправия, както в политиката, така и в народите
  • 3 MAN

    24 0 Отговор
    ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА ПОЛША,ЗАЩОТО ТЪПАЦИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ ВСЕ ОЩЕ СА В КОМА ДОРИ СЛЕД БРЕКЗИТ И НЕ СИ ВЗИМАТ НИКАКВИ ПОУКИ ,ЧЕ ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ.
  • 4 Деймос

    6 8 Отговор
    Полския ВЪПРОС ,винаги се решава по един и същи начин от 200 години насам ! Германия и Русия се разбират ...и си поделят тази измислена държава :)) Така че ЕС да звънне на Путин ..., и да миряса Европейския съюз..:)
  • 5 Правете секс на диванаИслед НИРВАНА

    6 4 Отговор
    жените забременяват и след 9 месеца МАМА а С обратни кучета и котки само урина и лайКучка
  • 6 Вързан поп

    6 0 Отговор
    Мирно сЕЛО
  • 7 Чичо

    16 0 Отговор
    Когато Полша се разбунтува СИВ се разпадна, Бай бай юрогейци
  • 8 Помним

    14 0 Отговор
    Какво стана когато Солидарност излезе, живота има чуство за ирония, бай бай ес
  • 9 бг гражданин

    17 0 Отговор
    Браво така трябва да се отстояват правата, не като нашите политически подлоги!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: