23 Октомври, 2021 10:00 5 958 76

Путин - като Петър Първи и Сталин

  • русия-
  • кремъл-
  • сталин-
  • владимир путин

Отказът на Владимир Владимирович да обсъжда тръгването си и да назове своите възможни наследници изобщо не е признак за сила и увереност в бъдещето, а точно обратното

Путин - като Петър Първи и Сталин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин отказва да говори за политическото си бъдеще, не казва и как вижда евентуалния си наследник. Защо тези теми са табу за руския президент?

"Какво мислите за Вашия възможен наследник, наистина ли искате да бъдете президент, докато навършите 84?", бе попитан Путин от журналистката от CNBC Хеди Гембъл. На него не му се налага често да отговаря на неудобни въпроси, но в случая участваше в пленарното заседание на Руската енергийна седмица и затова трябваше да говори не само по приятни теми, но и за натиска спрямо опозицията и независимите медии в Русия, както и за политическото си бъдеще.

"Предпочитам да не отговарям"

"Предпочитам да не отговарям на такива въпроси", заяви Владимир Путин. И поясни: "До следващите избори има достатъчно много време. Разговорите по тази тема дестабилизират ситуацията. Тя трябва да бъде спокойна и стабилна, за да могат всички органи на властта и държавните структури да работят уверено и спокойно да гледат към бъдещето... До момента не са взети никакви решения".

Отговорът на руския президент е пълен с противоречия. Първо, времето до президентските избори не е толкова много, че да не се мисли за тях. Второ, някои решения все пак бяха взети, при това още миналата година - когато в конституцията бе вписана възможността Путин да може да бъде избиран за президент поне още два пъти.

Трето, Путин изобщо не обяснява защо внасянето на яснота по въпроса за политическото му бъдеще ще дестабилизира ситуацията в Русия. От какво точно се опасява? Че системата ще се разпадне от желанието му да си тръгне? Или точно обратното - казвайки предварително, че няма да си ходи, президентът може да провокира обществено недоволство?

При всички случаи нещо с политическата система на Русия авно не е наред, щом най-обичайната за една републиканска държава смяна на първия човек в нея или дори само обсъждането на този въпрос могат да доведат до толкова разрушителни последствия. Като за това говорят не критиците на режима, а неговият създател и лидер, т.е. човекът, който знае за ситуацията в страната много повече от всеки наблюдател.

Ненаучените уроци на историята

Защо авторитарните лидери отказват да назоват своите наследници? Защото се опасяват, че собственолично ще си създадат силен конкурент във властта и по този начин ще намалят стабилността на режима. Но забраните от страна на несменяемия лидер за обсъждане на въпроса кой ще го замени и какво ще стане след него, вече неведнъж са изправяли авторитарните режими в Русия на ръба на хаоса.

По времето на Петър Първи строго наказвали поданиците за обсъждането на въпроса кой ще наследи престола. Според указа на самия Петър, той трябвало лично да избере наследника си. Но здравословното му състояние се влошило толкова бързо, че просто не успял да формулира волята си. Оттам нататък в продължение на целия 18-и век въпросът за властта в Русия се решавал чрез държавни преврати и едва през 19-и век ситуацията относително се нормализирала.

Другият владетел, който не насърчавал обсъждането на последствията от излизането му от политиката, е бил Сталин. Макар да заемал изборни длъжности, нямало процедури, описващи как властта да премине към някого другиго в извънредна ситуация. Затова след внезапната смърт на Сталин страната изпаднала в същото положение, както при Петър Първи - въпросът за бъдещето се решавал над изстиващия труп на вожда от неговите приближени.

Крехката стабилност

Един политически режим може да бъде смятан за устойчив и стабилен само ако обсъждането на бъдещето не е забранена тема, напускането на поста от страна на някой чиновник не би имало фатални последици, а смяната във властта се извършва на свободни и конкурентни избори. При това победата или поражението на който и да било от участниците не води до системна криза, хаос и анархия - даже ако губи дългогодишният лидер на нацията, неговата партия или одобреният от него негов наследник.

Отказът на Путин да обсъжда тръгването си и да назове своите възможни наследници изобщо не е признак за сила и увереност в бъдещето, точно обратното - това е признание за крехкостта на политическия режим в Русия и страх от провокирането на политическа криза както със заявлението за възможно тръгване, така и с признанието, че никъде не смята да ходи нито през 2024-а, нито дори през 2036-а година.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер мен

    78 13 Отговор
    Егати безсмислената статия.

    Коментиран от #14, #21

  • 2 Софиянец

    15 60 Отговор
    Лилипутин ;)
  • 3 Пучо Капучо

    77 13 Отговор
    Дойче Зеле с дежурен пасквил. Който му се чете глупости, да чете.

    Коментиран от #10, #11

  • 4 Обесен Язовец

    28 5 Отговор
    Като тях. Жените им не могат ги позна и се кълнат, че са подменени! Потърсете, проверете. Путин най - лесно се проверява в интервютата ву по извивката на ушната раковина примерно!
  • 5 00014

    61 10 Отговор
    Тази медия мога да я сравня само с тоалетна чиния, а журналистите й като почиствания материал.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ало,Дойчето

    47 5 Отговор
    Стига сте дърдорили глупости ами си запускайте СП-2,щото до април следващата ще ви скрежасат трите гънки в черепахите..
  • 8 Шалом

    11 13 Отговор
    Най големия "приятел" на България -товарищ Шаломович.
  • 9 Валентин

    48 7 Отговор
    Ако беше отговорил щяхте да пишете, че диктаторът Путин вече е посочил своя населдник както се полага в недомократичен диктаторски режим. Нямате умора със соросляшката пропаганда.
  • 10 Валентин

    31 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пучо Капучо":

    Никакво четене на тези - само заглавиети и първото 1-2 изречения.
  • 11 Товарищ

    16 32 Отговор

    До коментар #3 от "Пучо Капучо":

    Заминавай за Москва....Там такива "пасквили" не публикуват !

    Коментиран от #44

  • 12 Деймос

    44 10 Отговор
    Напълно безсмислена статия! Жалко че немците не си четат философията . Там има специални трактати за ролята на личността ...
    Нищо няма да се случи без Путин . Вече има поне 5 готови приемника ...Те се обучават и тестват в държавно дело ежедневно ! Иначе е огромно удоволствие да наблюдаваш огромната ерудиция на президента...
  • 13 Хаджи Генчо

    30 5 Отговор
    Във всяка държава има властови кръгове. Силови кръгове които са в крехък баланс. Представителят на властта трябва да гарантира, че няма да прецака едни за сметка на други. Това предопределя кой да е начело на властта. Трябва взаимно съгласие на задкулисието. Никой, никога и никъде не е управлявал еднолично!
  • 14 Д Талев 1940

    14 27 Отговор

    До коментар #1 от "Супер мен":

    И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...

    Коментиран от #16, #23

  • 15 Джо

    39 7 Отговор
    Душичката им вади Путин,те си искат реплики на Горбачов и Елцин ,да довършат Русия.
  • 16 Абе Талефф

    24 5 Отговор

    До коментар #14 от "Д Талев 1940":

    Онуй от Банкя ли визираш,и що така упорито му криеш името на този "последен комунист"?!
  • 17 Хайван Костофф

    27 11 Отговор
    Чревцата им човърка Путин на сороснята, че не могат да се докопат до необятните земи и ресурси на Русия, а те горките мръзнат ли, мръзнат...😂😂

    Коментиран от #19

  • 18 Тоз е по-нагъл и от Бойко

    17 5 Отговор
    И от Гешев
  • 19 бъркал им червцата....

    13 24 Отговор

    До коментар #17 от "Хайван Костофф":

    той такова мамата на народа си, да се прави на гъзар, мислиш че им пука за него. Пука им за 140 милиона 135 милиона живеещи в мизерия докато едни 4 гравитиращи около върхушката са харби и още Милион милионери и милиардери, на гърба на мизерстващите 135 милиона руснаци, които би трябвало да живеят като катарците, заради природните си ресурси, а не да се въргалят в кал и да мрат от менте алкохол, а жените им да ходят да проституират за да закърпят семейния бюджет.
  • 20 Байдън

    17 6 Отговор
    Аз съм бая по-дърт от Путин… ама пита ли ме някой?!
  • 21 Рошко

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Супер мен":

    Как ки не вкараха и тука нещо за ковид и ваксиниране
  • 22 Сандо

    28 7 Отговор
    Който мисли за психическото си здраве,не трябва да чете измишльотините на ДВ.А те вместо да се занимават с бъдещето на Путин,което си е грижа на руснаците,по-добре да се замислят какво бъдеще чака Германия с тая очертаваща се коалиция,с тия недоразумения жени-политици,с тия джендъри и мигранти.

    Коментиран от #74

  • 23 спомени

    31 16 Отговор

    До коментар #14 от "Д Талев 1940":

    След 30г. демокрация , на мен думата комунист ми припомня времето , когато в България нямаше длъжници заради неплатени битови сметки , всеки работещ ходеше на море , лекуваше се и учеше без пари , храната не беше проблем , а и беше истинска , не химия и т. н. да не изброявам повече . Всичко това ни беше отнето за да се появят няколко милионри и милиардери , които да плащат на такива като тебе да убеждават бедните , че всъщност са богати и живеят щастливо . Айде бягай от тук .

    Коментиран от #26, #73

  • 24 един от многото

    12 15 Отговор
    Щом прилича на тях , сигурно нищо не би му коствало да си разходи отново войските из стария континент!

    Коментиран от #25

  • 25 pepy

    27 9 Отговор

    До коментар #24 от "един от многото":

    Мечтите са безплатни, а червеникавите се знаят отдавна...

  • 26 значи и ти си син на някои

    18 23 Отговор

    До коментар #23 от "спомени":

    от намазаните партийци. Баща ми шофьор, майка ми продавачка, никога не сме живели както казваш по онова време. Топлехме се с нафтова печка в едната стая. Живяхме две семейства в един апартамент. Ядяхме основни продукти. Месо, само от това което заколят бабите на село. Няма подаръци, няма рожденни дни. По една фланела и толкова. Никой от живеещите в нашия блок и роднини не е живял така както казваш. Затова няма да лъжеш глезено комунистическо синчетакова

    Коментиран от #38, #46, #52, #53

  • 27 ценител

    15 11 Отговор
    да, рядко безсмислено и тъпо пасквилче...
    афтарите да се бяха притеснили за техните си проблеми. или пък да ни пояснят като как стрина им меркелица беше повече от 15 години на власт, а това не ги притесни.
    д.рис.ня.
  • 28 100pera

    18 9 Отговор
    О, ама разбира се! Двата варианта на Дойче веле:
    1. Путин отказва да назове наследник - типично за авторитарните лидери.
    2. Путин публично обявява някого за наследник - типично за авторитарните лидери.

    Дойче веле, нека да добавя вместо вас: Меркел не обявява някого за свой наследник - типично за авторитарните лидери.
  • 29 Петър

    18 8 Отговор
    Тия в дойче веле със сигурност имат приз за - драснал най- голямата простотия
  • 30 Казването е мвого важно, че ...

    8 12 Отговор
    Приличал на този, на онзи, а той си е Путин. И в историята ще остане, не като този или онзи, а като ПУТИН, каквото и да се пише, каквото и да ссе говори.

    Коментиран от #34

  • 31 Дани

    12 17 Отговор
    Русия и Китай с хилядолетна история...! Винаги управлявани от силни личности. Това е цената на успешната държава...,което е валидно и днес.

    Коментиран от #33, #35

  • 32 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    19 4 Отговор
    Путин I си е Путин I. От къде на къде ще го засенчвате с някакъв Петър и някакъв Сталин?!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Путин ще остане

    15 8 Отговор

    До коментар #30 от "Казването е мвого важно, че ...":

    Като разрушител на Руската мощ А дали не я води към дъното нарочно??? Има го в зара. Нали знаете че е наполовина........Може пък техните интереси да са такива.
  • 35 pepy

    25 5 Отговор

    До коментар #31 от "Дани":

    Русия с хилядолетна история ? :)

    „О, свещена простота!“ /Sancta Simplicitas! - както е казал Ян Хус/...
  • 36 Пряяяя Соллль

    9 12 Отговор
    Дойчееее Зеееелеееее
    Кислаатаа, какая там зелево немецкая воня
  • 37 ДаЗдраПерМа

    6 5 Отговор
    руснаците ще направят Държавен съвет който пожизнено ще командва Путин и няма да има значение кой ще е Президент. Това ще е съюз между бизнеса и Държавата с цел по ефективно управление на тази огромна територия.
  • 38 Сандо

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "значи и ти си син на някои":

    Преди да се опплакваш публично се опитай за какво са отивали родителските заплати.Защото хората,които се грижеха за семействата си,имаха ясни планове за бъдещето и умееха да работят по съвсем друг начин протече животът им.Така че преди да плюеш в чуждата чиния,първо огледай собствената си копаня.

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Професор

    4 6 Отговор
    Подобна дилема стоеше пред Франко и той я разреши като възстанови монархията в Испания. Обяви на всеослушание своя наследник, крал Хуан Карлос, още през 1969 г., а умря през 1975 г. Според мен това е единственият изход за авторитарен, десен, но икономически успешен режим. който е проигран досега за бивша имперска страна. Има няколко подобни прехода в Латинска Америка, но са в малки държави, не мисля, че са приложими. Трябва да вземе някоя млада издънка от рода Романови и да го посочи за наследник.
  • 40 Комунист

    11 4 Отговор

    До коментар #38 от "Сандо":

    е твоя татко, долен комунист си и ти! Точка по темата. Некст!

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 dron

    5 10 Отговор
    Гледам някой коментари за РФ и не виждам надежда за
    руснаците.Докато олигархията им трупа милиарди не мисля,
    че ще го свалят с дворцов преврат. С "избори" е изключено.
    Но пък и той не е вечен ,а след него ще има страхотии,като
    не изключвам и гр. война.
  • 43 Сандо

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Комунист":

    Ясно,още живееш до копанята.И грухтиш отвреме-навреме.
  • 44 Защо

    13 7 Отговор

    До коментар #11 от "Товарищ":

    Да не е лошо в Москва. Толкова ти връзва акъла, ако го имаш. И Санкт Петербург и в още поне двадесетина руски градове, можеш да видиш не само повече лукс, но и история отколкото в Кравария. Обаче Сороснята трябва да припечелва. Колко жалки мижитурки сте.

    Коментиран от #50

  • 45 пуссин

    3 5 Отговор
    пидер першiй и сралин
  • 46 Верно ли

    12 7 Отговор

    До коментар #26 от "значи и ти си син на някои":

    Сега живееш по добре и се имаш за успял. Баща ти шофер, а ти с многото възможности си видял сигурно Виената, дикато стоиш до мивката и миеш чиний. Еееех, живот. Демокрацията ти помогна да си свободен и вече отдавна си забравил нафтовата печка, а мизерната ти заплатка в демократична и прозападна територия, ти стига да си платиш парното и данъците и да напълниш два пъти в месеца тридесет годишния таралясник, та да отидеш пак при роднините на село, да напълниш багажника. Иначе доста си изстрадал при комунизма. От такива страдалци като тебе, сега живееме всички във висшето общество.

    Коментиран от #54

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 поти позна

    7 8 Отговор
    не живея в България, но вземам доста пари. Живея много добре. За работата не позна. Обаче важното е друго, че аз купих на нашите апартамент, аз им давам пари за да живеят добре, защото са бачкали цял живот да строят благополучието на такива комунисти като вас, за да останат накрая с пръст в уста. Сега те живеят много по добре от мен тогава, благодарение на мен и на възможностите които ми предлага капитализма. Другата страна е лишения и липса на нормално детство и нормални условия на живот при ВАШИЯТ комунизъм. Сега имам жилище и тук и в България. Итук кола и там кола. На нашите жилище и кола. Плащам и сметките и им давам за да си позволяват почивките, които аз нямах, но ти-да. Млъкни и се засрами!
  • 49 ПЕНКО

    7 8 Отговор
    ТЕЗИ ОТ ДОЙЧЕ ЩВАБЕН ШВАЙНЕН ШВЕЛЕ ГУТЕН /ЦРУ/ --- КАЗВАТ ,ЧЕ "РУСИЯ НЕ Е НАУЧИЛА УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА " !!!?????!!!?????
  • 50 ти виж как живеят в малките градчета

    3 9 Отговор

    До коментар #44 от "Защо":

    и села в "кравария" и как в малките градчета и села във ВЕЛИКАТА ТИ РУСИЯ и тогава сравнявай стандарта на хората. Лично съм обикалял и двете страни и в Русия извън 15тина града е мизерия и застинал комунизъм. И дори в големите им градове, извън централните части е трагедия и септична яма. Изключение са двата им големи града. Но панелките в покрайнините пак развалят пейзажа.
    Другият аспект. За да живееш в москва или питер, не става както тук, хващаш си ... и отиваш в София, Хамбург, Париж или Барселона. Става с прописка. Както при нас в комунизма. Може да прескочиш, като турист. Другото Тези които папат от Кремълската ясла, живеят като бейове, обаче, обикновените работници с обикновени професии едва свързват двата края, въпреки, че вземат по 2000 долара. В москва толкова взема дори чистачката, но не и стигат до никъде. Знаеш ли колко струва квадрат панелка в последния кръг. А колко са наемите. Само лалате тука глупости гледайки руски сериалчета от пропагандната им телевизия. И кучетата биха избягали оттам ако можеха

    Коментиран от #64

  • 51 Желяз каменноff

    1 0 Отговор
    Ники противоречия не е казвал император Путин първи великий
  • 52 спомени

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "значи и ти си син на някои":

    Само ще ти кажа , че дядо ми е бил осъден като враг на народа , след това помилван и пратен в Белене . Баща ми и баба ми са били тормозени известно време заради това , но след това са ги оставили на мира . Сещай се колко съм привелигирован и дали съм бил член на БКП. Каквото и досие да са имали за нашето семейство , аз не съм дискриминиран по никакъв начин, даже ме пуснаха по онова ввреме в Македония на сватба на роднина , който се ожени там , а тогава пускаха само майка, баща, брат, сестра. Така че не ги разказвай тия страшни приказки за да не могат да спят децата.

    Коментиран от #63

  • 53 А сега

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "значи и ти си син на някои":

    А сега можеш ли да си позволиш да се топлиш на нафтена печка?

    Коментиран от #55

  • 54 Ей мамин лигльо

    3 9 Отговор

    До коментар #46 от "Верно ли":

    Реститутче папкащо от панелките и нивите дето се облажиха с тях родата ти. Ти ли даваш акъли бе мамин кольо. Нали сме на това дередже, заради комунистите които изнесоха маса пара при "перестройката". Нали същите крадци, обучавани и щавили държавата тогава, ни управляват и до днес, без значение на цвета и абревиатурата зад която си крият мазните муцуни. Няма грях който не за извършвали. Предатели на род и родина. Крадци и безродници. Точно те ни докараха дотук, и продължават да го правят. Кои не са бивши комунисти или техни синове, от партиите в момента. Кои? Няма. Всички са маскари. Те не знаят да работят. Не могат да създават. Да работя е срамна дейност за тях. Да мамя, да крада, да съм предател и интересчия. Това е тяхното и твоето верую. Хич не ми се прави на розичка за мирисане, щом въздишаш по оня "си" живот. Знаем кои си живуркаха тогава и сега.

    Коментиран от #56

  • 55 сега си плащам

    3 6 Отговор

    До коментар #53 от "А сега":

    по 350 лева ток и се разхождам по пистолет из апартамента (125 квасрата,-чисти). Бачкам и имам. Тогава бачкаха и нямаха. Анадънму. Колата ми гори 20 а сто бензин. И не се оплаквам. Аз съм си я избрал. Защото бачка и имам. А те бачкаха и нямаха. Ям хубава храна, ходим по почивки, защото бачкам и имам. А те бачкаха и нямаха, и гладувахме и мизерствахме. Ти тогава си живял добре, а сега зле значи. Какво стана? Продаде каквото ти оставиха вашите, червените. Изигра(изпи, изшмъра) парите. Остана с едно апартаментче и една гараониерка дето вземаш наем, и се наложи да работиш за 1000 лева и ти падна стандарта, така ли. Плачеш ли гадино. Плачи! Още много лошо те очаква. Трябва да платите греховете си. И на ваште също. Наследника наследява и активите, обаче и пасивите.

    Коментиран от #58, #62

  • 56 Абе недоклатняк

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "Ей мамин лигльо":

    И преди и сега си живея живота. Такива като теб нито сега, нито преди са имали акъл. Плюеш миналото, сега плюеш настоящето, може да станеш добре в някой друг живот. Акъл трябва, акъл, не само да се плюе. Смени си чипа, ако не е късно. Мизерния ти живот не ме радва, само ми показва колко тиня има. Винаги ще си обслужващ персонал и докато си жив ще мрънкаш. Даже и за портиер няма да те взема в някоя от фирмите ми, ноооо като отидеш да работиш някъде, със сигурност си по нисък от тревата. Дали така както псуваш всички успяло, е така, ако ти предложат няколко стотин хилки, смешна сума, па няма да размислиш,а. Знаеш ли колко продажници и нещастни хорица съм видял. Ти си най лесен за манипулиране. Като му даваш ти се умолява, после пред женята вкъщи или по форумите се прави на велик. Всеки сам е ковач на собственото си щастие

    Коментиран от #57, #59

  • 57 Ти луд ли си бе мушмул

    3 8 Отговор

    До коментар #56 от "Абе недоклатняк":

    Сега живея като бей. Бачкам малко, вземам много. Да ми смучкаш чончона. И сам съм си направил всичко. По капиталистически. Ако беше продължила оная простотия, щях да бачкам в някой цех, а ти щеше да си ми началник, въпреки, че не знаеш колко е корен квадратен от 121. Обаче си син на партиен член. Надут червен балон, пълен с въздух си ти. Ясно.

    Коментиран от #61

  • 58 Козел

    9 0 Отговор

    До коментар #55 от "сега си плащам":

    Парвенюта сте били по Тошово време,парвеню си ти сега. Образованите имащи никога не парадират с материално богатство. Парвенютата парадират защото са прости... Точно тях данъчните хващат за жертвени козли когато трябва да отчетат дейност.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 А да, забравих

    1 5 Отговор
    Те фирмите ти да не са от онея дето ги пълни ББР-то, заащото си син на ОНЯ. На моите пък им показваха един голям ..., обаче пак съм ок. Скоро ще ви свърши постата. Даже и проверчици ще почнат. Нали си пазиш документацията. Или ще набуташ някоя ма

    балък, да го направиш изведнъж крупен фирмаджия с милиони задължения. Заради това избягах. Защото не е равен старта. И тогава не беше. Дори в училище английски не можеше да учиш, ако вашите не са ЧЛЕНОВЕ.А тук фирмите не ги дискриминират. Старта е равен. Ако си добър-играеш, ако не-аут. Както казах. Бачкам-имам. Ти крадеш-имаш. Да сме живи и здрави, ще видим кой кум, кой сват, кой на булката брат.
  • 61 Дада блябля

    6 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ти луд ли си бе мушмул":

    По спокойно бе, успелия. Спирам защото с такъв успял човек в общество, управлявано от членове на комунистическата партия или техните деца както казваш, не ми се спори. Само един въпрос си задавам за теб успелия. Колко ли време от живота ти е минал в дупене и лизане на задници.Истерията ти само може да ти донесе болести. Успял човек за какъвто се представяш, може да мисли, да взима решения, не да хейти и да завижда. Въобще погледа върху живота на успелия човек е много по различен от твоя. Дано успееш наистина, защото сънищата са едно, а реалността е друго.
  • 62 Стига бе

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "сега си плащам":

    125 квадрата. Лелееее, Аби ти си направо богаташ. Еееее, не! Как можа чак сега да кажеш. Обичаш ли да ти викат ШЕФЕ.
    Разбра ли какъв палячо си. 350 лв., ток. Малеееее, мале. Успял човек си, евала. Ово е стандарт. За завиждане си. Така не съм се смял, от предишния ти пост.
  • 63 Не си разваляй

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "спомени":

    Уйкенда, заради някакъв неудачник във форума. На такъв дървен философ нищо не можеш да му вкараш в главата. На такъв се вкарва на едно друго място. За мозъка грим няма.

    Коментиран от #66

  • 64 Дааа

    6 3 Отговор

    До коментар #50 от "ти виж как живеят в малките градчета":

    Аз също съм поживял и в Щатите и в Русия. И това което пишеш не е баш така. Виж един Детройт и тогава ми говори за цъфтящия капитализъм. Колкото до гетата и престъпността в Щатите, това е много по грозна гледка. Мръсотия и мизерия. Плъхове и хора живеят като едно цяло и жалко за всеки, който му се случи да замръкне в някое такова гето. Америка вече не е на американците, а на тия, които са ги вкарвали за роби. Тях никакъв закон не ги лови. А когато полицая се опитва да го прилага, се случват бунтове и опожаряване на сититата в градовете. Ако наистина си живял и в двете страни, сравненията не са ти много верни. Живял съм в Иркутск и Новосибирск и мога да кажа, че това са градове които процъфтяват. Руснаците имат над пет милиона летни вили и апартаменти у нас, Гърция, Турция, Кипър, Испания. Не говорим за много богатите. Средна заплата в нефтодобива 3500 долара. С тоя цени сега, сигурно ще стане и повече. Работа има за целия китайски народ и те се женят за рускини, за да работят в нефтената и газовата им индустрия. Защото за обикновенния китаец това са много сериозни пари, които той не може да си ги представи, камо ли да ги изкара в Дълбоката провинция на Китай.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 спомени

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Не си разваляй":

    Много си прав , приятна почивка и на теб :)
  • 67 Путин ще бъде президент

    4 7 Отговор
    толкова години, колкото е необходимо, за да пази руснаците от западни икономически апетити, а Дойче Веле да се съсредоточи върху западните тоталитарни практики, като затваряне по къщята, ваксинационна дискриминация и европейските политически елити, за които човек се чуди на европейците ли служат или на Биг фарма и Биг тек.
  • 68 Анонимен

    4 5 Отговор
    При ссср всичко сделано, бе, качествено, а днес ес турк и китай в Бг всичко менте. Заводите ни бяха руски и стоките се изкупуваха от тях. Имаше премии. Имаше всичко екстра, а днес менте храни вмирисани. Болен народ. От хубаво е болен, бб да се скрие, че много злини сториха те и преди тях (2008) и бсп и дпс да замълчат пред бог.
  • 69 гост

    1 0 Отговор
    Предприятията изхранваха общо или фирмите костов, 1500 + 1500 + децата им, а днес бб ги даде на дпс и са турски хотели.предадоха род и родина ббцццвк
  • 70 Анонимен

    2 4 Отговор
    Не може да отричате всичко. Не всичко с sssr е било зле и не всичко с меркел е било ок.
  • 71 Анонимен

    1 1 Отговор
    И кво е хубаво. Оплаква се жената погубила 2 си деца и внук й на 37 г без 1 ден трудов стаж, с вижразование в града миел коли и останал без работа. Мерси бойко борисов. От гледане по простите с пари ни докара до задънена улица и сега си впрефнал всучки срвшу правутекстворо на РР разбираемо е, пи 17 хикяди заолати, а др безработа
  • 72 Анонимен

    1 5 Отговор
    Фирмите на ссср. Една стотинка не излезеле ли я търсеха цяла нощ и до стотинка даваха на служители и работници И костов отмъква а чували с пари.
  • 73 Змей Горянин

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "спомени":

    Добре му го рече, ама едва ли ще те разбере, завалията. И сигурно се чувства куражлия с подкрепата на оня с 26-и номер на публикацията.
  • 74 Стормбрингер

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "Сандо":

    Всипки ги опаква това което ги е очаквало винаги. Западна Европа мизерия, алкохолизъм и душевна нищета, а Съветския съюз равенство, братство, хубав алкохол, мощни лади и москвичи и безбрежно щастие.
  • 75 Pietro

    0 1 Отговор
    Като Сталин, да, но не Петър Велики. Петър Велики е бутал Русия към Европа, а Путин я отдалечава и тласка към Азия.
  • 76 бабаяга

    0 0 Отговор
    Без Хари Потър не е модерно!