Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 20:25 6 654 81

Защо се стигна до край на дипломацията между НАТО и Русия - доц. Георги Цветков пред ФАКТИ

  • доц. георги цветков-
  • русия-
  • нато-
  • дипломатически отношения

Според доц. Цветков Руската федерация вижда, че вече има една много по-консолидирана позиция на НАТО като цяло

Защо се стигна до край на дипломацията между НАТО и Русия - доц. Георги Цветков пред ФАКТИ - 1
Доц. Георги Цветков, снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия закрива постоянното си представителство в НАТО, стана ясно в началото на тази седмица. Закрито ще бъде и представителството на алианса в Москва, като с това се слага край на дипломацията по оста НАТО-Русия.

За следящите случвалото се на международната сцена това е значимо събитие, но може би и не толкова неочаквано, предвид постоянно вербално, комуникационно напрежение между Запада и Руската федерация.

И за да разчетем и детайлите на този акт, от ФАКТИ потърсихме коментара на доц. Георги Цветков, политолог и експерт по национална сигурност и отбрана.

Интервюто ни с него четете в следващите редове:

- Има ли нещо специално в момента, в който дипломатическите отношения между Русия и НАТО прекъсват, и защо това нещо не се случи например след анексирането на Крим?

- Генерално може би трябва да се върнем една седмица назад и да обърнем внимание на това, че прекъсването на дипломатическите отношения става след решение да бъде намален съставът на руското представителство в НАТО. Според мен главната причина - в отговор на това Русия да прекрати дипломатическите отношения с алианса, е свързана с факта, че тя вижда, че вече има една много по-консолидирана позиция на НАТО като цяло. След 2014 г. може би все още нямаше толкова ясна и категорична обединена позиция на блока. Докато в момента се вижда, че алиансът започва да говори от името на всичките си членове. Друго, което трябва да имаме предвид, е, че някъде от година сме в процес на одобряването на следващата стратегическа концепция на НАТО - НАТО 2030 година. Там в заплахите на първо място е посочена Русия, а на второ място е посочен Китай. До момента не сме имали случай, от 90-те години насам, толкова директно отделни държави да бъдат посочвани като заплаха за сигурността и това е един много ясен сигнал за Руската федерация.

Мисля, че другата причина за тяхното действие сега, е те да се опитат oтново да прехвърлят разговора на междунационално равнище. Тоест да си общуват с отделни държави, а не с алианса като цяло, защото виждат, че на равнище НАТО има доста консолидирана позиция.

- От гледна точка на блока, това скъсване лошо ли е или по-скоро е положително?

- Не бих могъл да кажа, че е лошо. Според мен независимо от това, че Русия вече ще се опитва да води разговори с отделни държави, на двустранно равнище, при всеки такъв опит за отделни разговори ще идва напомняне от НАТО, че в крайна сметка съответната европейска държава е в крайна сметка член на съюза.

Мисля, че моментът, в който НАТО и Европейският съюз бяха най-разединени, е може би година-две назад. Струва ми се, че в момента имаме доста по-монолитна позиция в отношенията с Русия.

- Може ли това скъсване на отношенията между НАТО и Русия да се разглежда като някаква фаза на изостряне на Студената война, която, макар и да не е обявявана официално и съвремието ни да не се разглежда като ситуацията през XX в., като че ли продължаваме да сме в такъв тип война между Запада и Изтока?

- Да, но личното ми мнение е, че тази Студена война едва ли ще ескалира. В крайна сметка дисбалансът в силата - на НАТО от една една и Русия от друга страна, е твърде голям. Смятам, че Руската федерация може да се опита да прави демонстрации по границите, свързани с военни учения, евентуално могат да се опитат да ескалират напрежението в Източна Украйна, но не ми се вярва да посмеят да направят решителна крачка, свързана с влизане в някаква форма на по-открит конфликт. Не говоря въобще за ядрена война, разбира се, и не вярвам, че биха посмели да имат провокации директно към страни-членки на блока.

По отношения на бъдещето на отношенията между НАТО и Русия смятам, че ще отнеме известен период от време, може би дори още едно десетилетие преди от руската страна да се убедят, че реално погледнато те нямат интерес от тази конфронтация. Когато Русия казва, че НАТО има агресивна позиция, трябва да се каже ясно, че няма натовска държава, която да има някакви териториални претенции към Руската федерация или да има намерение да откъсва територии от нея. Това са абсурди. В един момент, когато назрее наистина времето, може би след мандата на Путин, смятам, че ще се достигне до едно нормализиране на отношенията между НАТО и Русия.

- Когато говорим за стратегическата концепция "НАТО 2030", обръща ли се достатъчно внимание на хибридните заплахи, идващи от Русия?

- Това не е нещо ново. Хибридните заплахи са изрично подчертани и вървят заедно с тези в киберпространството. Със сигурност се отчита това, че като е ясно, че във военно отношение страните от НАТО имат доста сериозно превъзходство, всъщност начинът да бъдат отслабени ще бъде търсене главно на подкопаване на вътрешната стабилност. Това е едно поведение от страна на Русия, което не е от вчера и не се отнася само за НАТО, а и за Европейския съюз.

Да, осъзнава се, че има такива въздействия. Въпросът е, когато става въпрос за страни като България, какви са инструментите, с които може да се въздейства върху отделните държави, защото в крайна сметка трябва да имаме предвид, че НАТО не може да ни наложи някакъв курс на поведение. За съжаление, ако се види, че ние не сме достатъчно сигурни, просто може да не ни бъде предоставяна достатъчно информация, да има ограничения относно технологиите, които ние бихме могли да придобиваме, да няма на територията на страната ни по пряко военно присъствие. Защото знаете, че когато стана анексирането на Крим, България зае една доста двояка позиция, разкрачена, и когато започнаха инициативите за засилване на съюзното военно присъствие в Източна Европа, в крайна сметка водещата роля беше поета от една страна от Румъния, а в последно време и от Гърция. Може да се каже, че Румъния и Гърция са двата основни хъба за съюзно и включително американско влияние тук на Балканите. България просто остава встрани като недостатъчно сигурна зона.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    18 177 Отговор
    Руснаците са много нагли спрямо Украйна,само американците и съюзниците могат да предпазят украинците

    Коментиран от #10, #16, #55

  • 2 честен ционист

    88 19 Отговор
    Може да се очаква скоро България да напусне НАТО и без това беше Троянски кон на Русия в този умиращ съюз.
  • 3 русенец

    165 7 Отговор
    Определено този е продукт на съвременната ни образователна система. Добре, че не е лекар.

    Коментиран от #71

  • 4 Бон

    12 151 Отговор
    НАТО ще сложи руския агресор на мястото му.

    Коментиран от #29, #73

  • 5 Путин

    145 9 Отговор
    След Втората световна САЩ Запада НАТО са единствените които водят войни по цял свят, Русия си взе своя Крим и сега световното правителство на ООН контролирано от глобалистите ционисти от Вашингтон искат да нападнат Русия и да ги направят втора Либия, разпердушинена държава с избито население и източени ресурси от Запада

    Коментиран от #19

  • 6 смерш

    130 6 Отговор
    Поредния "умен анализатор",няма такова нещо като "конвеционална ядрена война"!
  • 7 До Цент

    134 4 Отговор
    Ходил ли е "експертът" в казарма? Много ми е героичен, няма да е лошо да повоюва малко.

    Коментиран от #74

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДаЗдраПерМа

    66 9 Отговор
    ---няма натовска държава, която да има някакви териториални претенции към Руската федерация---давам пример с Естония---2019г Русия трябва да върне земите съгласно Тартуския договор от 1920 г.
  • 10 ДаЗдраПерМа

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    прав си по голямата наглост побеждава по малката
  • 11 Глупави руснаци

    16 41 Отговор
    Не разбират, че най-голямата заплаха за всички е Китай!

    Коментиран от #57

  • 12 Тихомир

    74 2 Отговор
    Доцента по-нещо си или лъже, или е незапознат с териториалните претенции на Естония към Русия, касаещи Ивангород с прилежащия район и по-голямата част от Печорския край.

    Коментиран от #80

  • 13 Винкело

    76 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: доц. Георги Цветков, политолог и експерт по национална сигурност и отбрана.

    Кой бе, тоя на снимката ли?
  • 14 другарят

    95 6 Отговор
    Фашисткият пакт НАТО днес играе същата роля, както Тристранният пакт на Хитлер преди 80 години! Днес Европа е по същият начин "обединена" от фашистка Америка против Русия, както беше обединена от Хитлер срещу СССР! Очаквайте нов 9ти септември и Народен съд за местните американски подлоги!
  • 15 от Киев

    78 3 Отговор
    Това е пряко потвърждение за кюравото раздавате на титли....доцент... който не познава историята на Европа- Хитлер, Наполеон и шведските крале. Пази боже от такива учители.....
  • 16 Само

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    това върви цял ден.Ами отивайте ,те и сега се бият какво чакате още?Тъкмо Зеленски ще ви награди, дано не е посмъртно! Както слушам хората на Рамазан работят там!
  • 17 ДаЗдраПерМа

    20 5 Отговор
    същата работа и с Литва, след Ялта СССРето получава Виленския край плюс Клайпеда тоест почти 30% от съвременната територия на Литва
  • 18 Софиянец

    8 71 Отговор
    Регионалната сила ватник не смее да пръдне ;) к
    Стигат им силите до Донбас и лежат на някаква китайска мантра ;) смех и Мурзилки.

    Коментиран от #22, #70

  • 19 Бкп

    41 10 Отговор

    До коментар #5 от "Путин":

    Кой ще напада рашка,бе галфон? От 100 години само това повтарят.
  • 20 В.В.П.

    49 4 Отговор
    Много ,анали,обаче ,като замирише на барут ,не ги намираш..!!.Обличай ,ватенката,и отивай на фронта ,говню,,!..Скачай в танка!!.НАТО,НАТО,, Мато,, бюрокрация,!!
  • 21 mi6osp

    63 4 Отговор
    Когато половината от газа за Европа идва по газопроводи от Русия, едно просто затваряне на крановете на тези газопроводи ликвидира НатО.
  • 22 Както

    33 2 Отговор

    До коментар #18 от "Софиянец":

    писах вчера, втори паметник на съветската армия в София ще ни дойде в повече,софиянецо!
  • 23 Тихомир

    34 2 Отговор
    Доцентеее, че ти чабравих името.
    Канада, Дания, Норвегия, Русия и Съединените щати се срещат в Илюсисат, Гренландия през май 2008 г. на Конференцията за Арктическия океан и обявяват Декларацията „Илюсисат“. Всичките упоменати държави имат претенции към Арктика.
  • 24 В.В.П.

    62 2 Отговор
    Янките да си махат базите от България!..Отивайте ,у се бийте мъжки,с руснаците..!.Фейс ту фейс...Тет а тет,,Кара а кара...Лице в лице.!!.
  • 25 ха ха

    52 1 Отговор
    Тоя кой беше? Аман от недоучили доценти. а и джурналисти на "факти".
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Перо

    67 2 Отговор
    Бръщолевения на неграмотен джендър! Просто руснаците видяха,че се саботират активно и организирано дипломатическите отношения на всякакво ниво и международни организации и се отказаха. Безсмислено е да поддържат отношения и правят излишни разходи за една куртоазия. Иначе политиката на двустранни отношения,без оглед на блоковото членство е американски и английски патент, пример визовия режим с БГ,Румъния,Кипър и другите страни от ЕС!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 тони

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бон":

    Пий ги редовно иначе виждаш ли какви глупости плещиш
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Защото

    5 65 Отговор
    Защото руските терористи не са хора с които да седиш на една маса..справка атентата срещу скрипал..тире убити британски граждани..справка атентата в Чехия убити чешки граждани и справка заслужават да ги изтрият от лицето на земята за да се гушкат с Ленин и Сталин на воля

    Коментиран от #58

  • 32 Смешници

    31 0 Отговор
    Що изтрихте коментар 28 без да има една обида и глупост а само истини които явно на продажния ви измекярски вестник не харесват.жалки продажници.
  • 33 Смешници

    50 1 Отговор
    Да живее Русия,не на НАТО и Българския народ иска референдум за НАТО и против НАТО .Вън от този съюз,България няма място там.

    Коментиран от #51

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Смешник

    52 2 Отговор
    Толкова е силен и задружен НАТО че го видяхме в Грузия като оставиха грузинците да се оправят сами,а и последния срам с талибаните в вече върха на силата на този съюз наречен НАТО.авторе авторееее

    Коментиран от #49

  • 36 Седесарят.

    27 2 Отговор
    Вече даже спряха ,и внимание да им ибръщат..,НАТО,,направи някоя пакост ,в Украин,или Грузия..И ,после наблюдавай..Внимателно ..
  • 37 Ото кариус

    9 9 Отговор
    Племенно образувание което практикува държавен тероризъм няма място на масата на преговорите..тяхното място е под веригите на танка
  • 38 В.В.П.

    26 4 Отговор
    Янкииии,,,да ви светна.!!Имате едно парче ,неохраняемо,,,през Сев, полюс,,,За,вас е оставено...От ,там нападайте СССР!!,.Победата е гарантирана!!.И,се разкарайте от България!!..
  • 39 Първо

    46 3 Отговор
    Русия не анексира Крим. Второ, НАТО през всичките години на съществуването си не е извършило нито една отбранителна операция. Само агресии- Югославия, Либия, Афганистан и т.н. Това обяснява отказа на Русия от контакти. Когато водиш гръмогласна реторика срещу дадена страна и същевременно бавно пълзиш към границите и идеята е ясна.
  • 40 Костова

    35 3 Отговор
    Когото Русия разговаря с някоя държава, членка на НАТО, ще бъде шпионирана, а на членката на НАТО ще и се размаха заканигелно пръст и ще и се припомни, че ,, В крайна сметка съответната европейска държава е в крайна сметка членка на НАТО. Някак от експерт по националната ни сигурност очаквах повече интелект. Но ако е възпитаник на филиал на сороските школи и няколко месеца стигат, да са придобие самочувствие и обвинява Русия, че организира военни учения на собствена територия .

    Коментиран от #45

  • 41 Кремълски бандит

    4 33 Отговор
    Почитателите на белите златки пак заработват копейки . :)))
  • 42 ДаЗдраПерМа

    20 1 Отговор
    няма смисъл от тази организация, следват Съвета на Европа и OSCE и ре не си вършат работата само клатят прането
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кире

    33 1 Отговор
    Какво обяснение само: Русия прекратява дипломатическите си отношения с НАТО, защото страните от алианса имат по-консолидирана позиция. Много е "дълбок".

    Коментиран от #61, #69

  • 45 стоян

    3 31 Отговор

    До коментар #40 от "Костова":

    До 40 ком -другарко Костова -вие сте специалист по защита на кгб мафията в Русия -сигурно работите за рубли
  • 46 Костова

    24 3 Отговор
    Мен лично ме радва фактът, че България не влиза в териториите, където НАТО напълно господствува и влияе. Те, натовциге и за това не взимат българи когато правят учения под носа на Русия.

    Коментиран от #56, #64

  • 47 Пучо Капучо

    26 1 Отговор
    Георги Цветков е много работи из един път - псевдодоцент, псевдополитолог...май само не е псевдокариерист, ами си е баш кариерист, от тия недоучените кариеристи, дето се пръкнаха по време на демокрацията..
  • 48 ИВАН

    26 1 Отговор
    Руснаците са велик народ, вярно е, че и ние сме им дали нещо, нещо духовно, но след 500 години робство, явно са оцелели тука само ганювци и селски продажни пръчки - за които собствения толуп е най важен, стига да е пълен
  • 49 Костова

    29 1 Отговор

    До коментар #35 от "Смешник":

    Саакашвили не би посмял да даде заповед за унищожението на руските миротворци, без да има одобрение от САЩ. Стана после каквото стана. В случай, че НАТО са забравили, руснаците ще им припомнят. Ако дръзнат да провокират Русия чрез Украйна например.
  • 50 хъх

    27 1 Отговор
    Този дали е ходил казарма? Май не, като му гледам плитките съчинения. Голямо експерт, голямо нещо. Дано поне знае как да държи автомата без да му капе на краката, да умее бързо да облича бялия чаршаф, че после има да върви бавно към гробищата.
  • 51 Руски еничарин

    4 29 Отговор

    До коментар #33 от "Смешници":

    "Българския народ " сте един файтон кресливи руски еничари . И двете бели златки, Волен и имитатора му Копейкин събираха подписи, но резултата беше трагичен .:)))

    Коментиран от #53, #54

  • 52 Вън нато и сащ

    25 1 Отговор
    Нещастен агент на цру!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Смешник

    27 1 Отговор

    До коментар #51 от "Руски еничарин":

    Един референдум за и против НАТО и едно запитване колко от българите ще се бият срещу Русия ще ти отговори на въпроса кои са единия файтон.Остано със здраве сопо@лан.
  • 55 Минусите

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    са истината,капиш?
  • 56 В.В.П.

    16 2 Отговор

    До коментар #46 от "Костова":

    Така е ,обаче ни фалирват ,бавно,но сигурно.!!.За ,битка ,не разчитат, на България..Затова скопиха армията на 15000,гащника..Снайпери и рейнджъри..Понякога ,ни нареждат да пратим някой млд за разходи ..Гнила работа.
  • 57 Глупав коментар

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "Глупави руснаци":

    Не разбираш, че най-голямата заплаха за всички си ти! Абе супер коментатор, не знаеш ли че Русия и Китай имат договор за сътрудничество и взаимопомощ това дразни ФАЩ. Подлите хамериканци вече не са първа икономическа сила и използват всакакви прийоми. Руските сили участват в редовни китайски военни учения за първи път на 10.08.2021г. Това разпалва предположенията на западни анализатори, че противниците на САЩ развиват съвместни оперативни способности.
    Съвместно учение 2021, учение в западния регион Нинся, включващо повече от 10 000 войници, се фокусира върху ранно предупреждение и разузнаване, електронна война и съвместни атаки, според изявления на китайското и руското министерство на отбраната, цитирани от FT.
  • 58 Вестникът

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Защото":

    Чакай , колега,Спокойно ..Ти ,сега за 5 ликвидирани миндила ,искаш цяла държава да ликвидираш .!!.Не може така.Гневиш се като мравка...Грях е .Хаха..

    Коментиран от #65

  • 59 Стефан Петров

    14 1 Отговор
    Този е с толкова промит мозък от САЩ,че не знам дали нещо му е останало в главата. Това изказване директно ни препраща към подготовка на война против Русия, но за това не се казва.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 георги цветков

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Кире":

    Да. Отзад.
  • 62 МалкоЛогика

    12 1 Отговор
    Руснаците са решили че с нагли идиоти е безсмислено да се разговаря. Само бой през пръстите когато се опитат да се пъхат където не им е работа.
  • 63 Бгг

    8 1 Отговор
    Доцентче , имаш още жълто около устата .
  • 64 Адмирал от пехотата кузнецов

    1 5 Отговор

    До коментар #46 от "Костова":

    Аве улолицо всяка година има по 20 учения само на наша територия..като сте прости чоплете семки пред блока и не размишлявайтв много
    те хората мислят и заради вас
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Милис

    1 8 Отговор
    Проблема на милиционерите от кгб е че ако запада не е враг руснаците за нула време ще си изнесат парите от Русия..такова доверие си имат
  • 67 Сигурност?

    9 0 Отговор
    Направили са го доцент по тъпотия.
  • 68 честен мошеник

    6 0 Отговор
    Просто Русия и Китай започнаха много сериозно да им пречат да се правят нови войни за петрол , и логично се стигна до това парцелиране на планетата. Но петрола няма да става повече , ще става все по малко , и първите предвестници на енергийният недоимък ги наблюдаваме в момента .
  • 69 продълбочено

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Кире":

    Направо е "дълбок" като котешки гъ з .
  • 70 лъжесофиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Софиянец":

    софиянец, ама емигрант от сливенско. Беатчед, айде ми обясни Русия заплаха 1, Китай заплаха 2, кой номер заплаха е военният съюз между Китай и Русия бе галфон? Те са в съюз отбранотелен, казва се Шанхайска Организация за Сигурност - ШОС. Можеме да си го прочетеме сами. Пропагандата тази организация не я споменава, защо? Само една грешна маневра и Русия граничи с Унгария и Полша а Тайван са командировани на Ленински Съботник в Тибет за 24 часа. Какво ще направи НАТО, а? Ще се самовзриви в ядрен апокалипсис ли, а?

    Коментиран от #78

  • 71 Дън Бай

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Господин "доцентът" или е на гъби или напушен.
  • 72 ДжафДжаф

    6 0 Отговор
    Като няма кво да кажеш поне си мълчи за да не се излагаш. По въпроса се изказаха един куп руски политици, в това число и Путин. Обясниха прекрасно защо не виждат никакъв смисъл от преки контакти с администрацията на НАТО. Общо взето калинки на високи заплати, от които нищо не зависи и които просто вдигат едни лозунги. Централата на НАТО е просто една бутафория, чиято основна функция е да замазва факта, че НАТО беше и си остава американска колониална система. Случаят с Афганистан го доказва перфектно. Така наречената от автора "консолидация", всъщност означава, че решенията се вземат основно и единствено на едно място и това не е Брюксел.
  • 73 до цент

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бон":

    си изтискан Гоше, Гошее. Седемдесет хиляди лева немаш, Източна Украйна си тръгнал да освобождаваш. Батка в тая ниша русофобската, пишман натовците сте много. Ни си най-умен, ни си най-запознат с обстановката. Ще си поплюваш безплатно следващите 10 ина години и след това ще те изхвърлат на бунището. Такива като теб много минаха, ммого малко от тях пари взеха, мани го мавъра от драгалевци. връзките на обувките му си недостоен да вържеш, камо ли ти пара да ти даде.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Олга

    3 0 Отговор
    Така наречен доцент Георги Цветков изпълнява ролята на адвоката на ДЯВОЛА. Първо - тя е срамна , второ - тя губеща, трето - той сам не вярва на това, което плеще.
    Ето това му е целия анализ.
  • 76 косача

    4 0 Отговор
    Този невзрачен човече е ясно, че пише глупости бликащи от промитият му мозък( ако го има и не е сменен с чип), защото стане ли война, същия този глупак няма да може да го понесе и или ще се самоубие, или ще се побърка.
  • 77 много просто

    0 0 Отговор
    Защото такава никога не е имало!
  • 78 ИСТИНАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "лъжесофиянец":

    Може би, най-точният коментар!!! Поздрави!!!
  • 79 От до-центове, акъл не взимаме

    1 0 Отговор
    .. като стигне до-долари нека опита пак!
  • 80 хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тихомир":

    а най-интересното е, че териториите на Естония всъщност са КУПЕНИ от Руската империя след Северната война със Швеция през 1720-21 година...
  • 81 Лили Марлен

    0 0 Отговор
    Бащата на Соломон Иисаак Паси,ортодоксален комунист.Леля му ,,червената Бета,,яхала и пребивала арестуваните и вкараните в дирекция на полицията видни граждани.Атлантическият клуб се финансира от Конгреса на САЩ.За янките емоции няма има само,единствено интереси.И Еленка е на тяхната софра,а беше БКП.