Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 19:00 3 885 45

“Разводът“ с НАТО: какво стои зад този ход на Кремъл

  • русия-
  • нато-
  • северен поток 2-
  • владимир путин

Режимът в Москва трудно би могъл да си пожелае по-добро време за рекламирането на „Северен поток 2“

“Разводът“ с НАТО: какво стои зад този ход на Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението на Москва да закрие представителството си в НАТО ще засили напрежението между Русия и страните от Алианса. С този ход Путин цели да разедини още повече Запада, смята Константин Егерт.

Когато една страна скъса дипломатическите си отношения с друга, например заради военен конфликт, тя често възлага на посолството на друга държава да представлява нейните интереси. Така след руско-грузинския конфликт през 2008-а година интересите на Грузия в Русия и на Русия в Грузия се представляват от Швейцария. На практика това означава, че грузинските и руските дипломати продължават да седят в посолствата си – но зад табелки „Секция за интересите на Грузия (респективно Русия) към посолството на Швейцарската конфедерация“. А над сградите се развява швейцарското знаме.

Вече официално отношенията са замразени

Това, което се случва с представителството на Русия в НАТО, е по-лошо. Неговата дейност е „замразена“, служителите се връщат в Русия. По този начин Кремъл отговори на отнемането на акредитациите на служителите в руското представителство в НАТО. Външният министър Сергей Лавров предложи на Алианса при възникването на „екстрени въпроси“ да се обръща към посолството на Русия в Белгия. Ако отношенията между Алианса и Русия бяха нормални, този вид „екстрени въпроси“ никак не биха били малко: Афганистан, напрежението в Индийско-Тихоокеанския регион, предизвикателството на глобалната миграция.

Контакти между Москва и НАТО обаче не се предвиждат, освен ако не се стигне до ръба на Трета световна война. Подписаният през 1997-а година Основополагащ акт между НАТО и Русия формално продължава да действа. Но от началото на руско-украинския конфликт през 2014-а година отношенията са дълбоко замразени. Сега вече и официално.

Нов етап на Студената война

За Путин разривът на отношенията с НАТО е логична стъпка. При това не защото той, както винаги, се страхува да не се покаже слаб. След като се погрижи да си осигури пожизнена власт, ако бъде избран, Путин премина към нов етап на Студената война със Запада. Той гледа на разрушаването на единството на Алианса и като на свой бъдещ исторически принос, и като на гаранция за политическото дълголетие на създадения от него режим.

Затварянето на мисията в Брюксел дава на Кремъл повод, макар и формален, да увеличава напрежението със съседите – на първо място с Украйна, но също така с Полша и с прибалтийските страни. За Путин това е най-важният инструмент за разкола на Запада, особено на европейските съюзници в НАТО. В Кремъл са сигурни, че създаването на мини-кризи с Киев и на източния фланг на Алианса е най-добрият начин за стимулиране на разногласия в Организацията на Северноатлантическия договор.

Това могат да бъдат и нови военни санкции, и експерименти с нелегалната миграция през литовската и полската граница с Беларус, и нови маневри от типа „Запад-2021“. Или нещо още по-рисковано и по-радикално. А след това Кремъл ще каже: „Вие прогонихте ли нашите хора? Прогонихте ги. Така ни накарахте да скъсаме отношенията – нали ние се уважаваме. И сега обвинявайте себе си за нашата непредсказуемост“.

Газовото оръжие на Путин

В Кремъл са убедени, че тази политика ще помогне и в бъдеще за противопоставянето на „добрите“ французи, германци, италианци и белгийци на „лошите“ поляци, чехи, литовци, латвийци и румънци. Между другото, посолството на Русия в Белгия (което Лавров препоръча да бъде търсено в „екстрени въпроси“) успешно се занимава с тази дейност.

Преди няколко седмици посланикът Александър Токовинин похвали пред медиите Белгия, че „не провокира проблеми“ в отношенията с Русия. „Разумна страна“, обобщи Токовинин и тутакси се впусна да обяснява колко полезно и изгодно е да бъдеш клиент на „Газпром“.

Това е много симптоматично. Към успехите на Путин в последно време се прибави газовата криза, от която Кремъл ловко се възползва. Режимът трудно би могъл да си пожелае по-добре време за рекламирането на „Северен поток 2“. И ето, че първата част от тръбопровода вече е пълна с газ. Основното оръжие на Москва – въглеводородите – не само не ръждясва, но става все по-ефективно. Скъсвайки с НАТО Кремъл ще започне да го използва още по-активно. И не само него.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    86 3 Отговор
    Хаха, щеше да е странно да няма "развод", след като от НАТО така сладострастно му скачат по границите.
  • 2 Някой

    96 2 Отговор
    Какво стои зад този ход? Самоуважение и достойнство.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гадно

    95 3 Отговор
    Пак причината я прехвърлят от болната на здравата глава. Доколкото си спомням НАТО предприе действия които доведоха до развода, а не Русия.

    Коментиран от #14

  • 5 Какъв

    70 2 Отговор
    режим в Москва бе, драскачи, в кое време живеете, или ви плащат?

    Коментиран от #44

  • 6 Ристо багеристо

    75 2 Отговор
    Мечката налузва ботуша и почва да рита псевдопиндосите по кокалчетата за да им покаже кой в господаря на гората в която страхливите псета нагазват
  • 7 Гост

    43 2 Отговор
    Стои последния пирон в ковчега на Нафто и заравянето, или по-точно потапянето в окяна, терористичната държава Сащ.
    Всичко е готово, подводните ядрени автономни 50 мегатонни бомби са на място и се чакасамо, кога терористи ще прекрачат червената линия, за да се отърве светът от тази сатанинска сган, като същевременно ще бъде отворен доста голям проток между Канада и Мексико, за да може хипер танкерите да минават напряко безпрепятствено.

    Коментиран от #25

  • 8 И както

    67 2 Отговор
    през последните 2 световни войни, Ганьо е на губещата страна и ще се топли с цървулите си тази зима...
  • 9 СССРБарета

    57 1 Отговор
    Дойче Веле като чуеш и почва да ти се повръща! Тази абревиатура изглежда отвратително и смърди ужасно!
  • 10 Обесен Язовец

    40 2 Отговор
    Лавров го спомена наскоро. Нато е въоражено с полицеиско оръжие, за справяне с вътрешни конфликти, а не с армейско за противостоене на външни заплахи!
  • 11 Как какво

    1 51 Отговор
    Стои пълната изолация на режима в Кремъл от цивилизованият свят. Това са отчаяни ходове тип ощипана мома

    Коментиран от #17

  • 12 Бамзе

    40 1 Отговор
    Недостиг на газ в САЩ и спиране на влаковете във Великобритания: Англосаксонският свят потъва в хаос .
    Американската асоциация на потребителите на промишлена енергия (IECA) настоява за намаляване на износа на горива, за да се стабилизират вътрешните цени и да се запълнят съоръженията за съхранение на газ в САЩ преди зимния сезон.

    Междувременно хиляда кубически метра газ в Европа и Азия вече се продават стабилно на цени над 1000 долара.

    Енергийната криза засегна и Обединеното кралство. Най-големият железопътен превозвач в страната, американската компания Freightliner, е принуден да спре използването на електрически влакове и да премине към дизелови локомотиви. Превозвачът посочва в изявление, че през последните два месеца разходите за обслужване на електрическите влакове са се увеличили с 210 процента
  • 13 Жозефина

    64 1 Отговор
    Крайно време беше Руси да ги трасне по кратуните. Хайде, стига с тази наивност. Руснаците по времето на Горбачов наивно си унищожиха оръжието, а натовци се въоръжиха още повече и свиха обръча около Русия. Стига наивност.
  • 14 Да бе какъв гаден запад

    3 35 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Излови руските шпиони....бива ли така

    Коментиран от #18

  • 15 ханс

    39 1 Отговор
    Немско зеле май си дава сметка ,че скоро пак ще учи руски
  • 16 Шваби искат реванш

    28 0 Отговор
    Искаме втора битка при Курск 😢
  • 17 тошо

    27 1 Отговор

    До коментар #11 от "Как какво":

    и ти ли се имаш за циливилизован бе цървул?

    Коментиран от #23

  • 18 гадно

    34 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да бе какъв гаден запад":

    Абе смешник, представителите на НАТО в Русия с какво се занимават с благотворителност ли и те слухтят да докопат нещо това им е работата.

    Коментиран от #21

  • 19 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    26 1 Отговор
    а какво стана с шистовия газ!?

    Коментиран от #26

  • 20 Зад "развода" стои нежеланието на русия

    3 25 Отговор
    Да е в "брак" с 30 партньора едновременно. Предпочита да е в отворена връзка с всеки от тях по отделно. Наведнъж и идвали много 30те и след изпълнението на брачните задължения се чувствала протрита и охлузена. Затова-"развод".
  • 21 Слухтят слухтят

    1 21 Отговор

    До коментар #18 от "гадно":

    Ама не могат да ги изловят. Пък руските кой ли не ги излови.
  • 22 карамфила

    39 1 Отговор
    То Макрон им го каза в очите,"нато е в мозъчна смърт" и с помоща на Турция след 2-3 години нато няма да съществува.Пак хванахме последния влак за америка.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мурзилите юруш

    3 18 Отговор
    Да обяснявате колко е права матушкатс хохохо
  • 25 123

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Доколкото знам, ще се казва "Проток Сталина"
  • 26 Верно ли

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    Този балон отдавна се пукна, както скоро ще се пукне и Ковид балона. Ама този път трясъкът ще е оглушителен.
  • 27 Хехе

    8 16 Отговор
    Вятър работа е развода с НАТО. Защото въобще не го е имало.Проблемът на Русия всъщност е развода с Украйна,който е окончателен. Всички други руски актове са отчаян опит за ограничаване на щетите, след загубата на най-големия доскорошен брат и съсед!

    Коментиран от #31

  • 28 DW=пропаганда

    24 1 Отговор
    Точно от DW ли ще научим за ходовете на Кремъл? Пълен смях!
  • 29 Дън Бай

    25 1 Отговор
    Дреме им на руснаците за НАТО. Постоянно се подхилкват на онзи смешник Столтенберг.
  • 30 Iviviv

    22 2 Отговор
    Народ който се напива с бира не може да дава акъл на народ който изтрезнява с бира.Да ви а.. ка... м на демокрацията.

    Коментиран от #32

  • 31 ДаЗдраПерМа

    15 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хехе":

    стокообмена с Русия е най голямото перо в бюджета на украинците
  • 32 А за боярищника

    2 8 Отговор

    До коментар #30 от "Iviviv":

    Да имаш сентенция?
  • 33 Кински

    14 2 Отговор
    Чакайте кво стана ,нали Путин беше заедно с Сорос Байдън Меркел и т.н за корона вируса и как путин се бил продал .а сега вече друга песен се пее.или както ни отърва като фурнаджийски лопати.
  • 34 ДаЗдраПерМа

    2 10 Отговор
    даже след войната с Грузия 08.08.2008 руснаците си имаха представителство в главния офис на НАТО но след скрипалите 2018 нов ръководител не са командировали там и постепенно на сътрудниците им изтичаха сроковете а нови не им даваха докато останаха няколко бройки които и тях последно натириха обратно в Москва. така че Украйна не е главния повод...
  • 35 mi6osp

    18 3 Отговор
    НатО може само да вдига шум около Русия, реално нищо сериозно не смее да направи. Защото Русия има в Европа насочени срещу НатО над 6 000 тактически ядрени оръжия, които не са засегнати от договора за ограничение на стратегическите ядрени оръжия, и колкото трябва стратегически за по-специални цели. Срещу тях НатО има около 160 американски и стотина европейски тактически ЯО. Така, че всеки член на пакта може да получи над 200 ядрени взрива на територията си. Мисълта за това на практика парализира НатО. Сега, след скъсването на отношенията, ще бъдем свидетели как при всяко руско учение около западната граница, войските в Европа на цялото НатО ще са вдигнати в тревога. А Украйна ще остане буферна зона докато се разпадне.

    Коментиран от #37

  • 36 да му мислят

    13 3 Отговор
    Руската хиперзвукова крилата ракета „Циркон“и трябват само 5 минути да удари Пентагона.
    Руснаците я пробваха от подводница на 40 метра под водата.
    „Циркон“ е първата в света хиперзвукова крилата ракета, която е способна да изпълнява продължителен полет с маневриране в плътните слоеве на атмосферата, като използва за това собствен двигател. Максималната скорост, която развива на височина 20 км е над 10000 км/час.

    Коментиран от #38, #41

  • 37 mi6osp

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "mi6osp":

    На тези, които смятат, че споменатите над 6 000 ТЯО са нереално много, ще препоръчам да се върнат към 2017г.когато се появи съобщение на Пентагона, че в Русия са разпечатали склад , в който се съхраняват над 15 500 малогабаритни ядрени заряда останали от СССР.
  • 38 mi6osp

    10 5 Отговор

    До коментар #36 от "да му мислят":

    От Калининград, Крим и Хмеимим Сирия , всяка точка в Европа е на 5 минути с Циркон. А на 26.12.2018г.военните в САЩ наблюдаваха първи опит и демонстрации на Авангард, който бе изстрелян с ракета от Северен Урал, постигна 29Маха над Сибир, планира зигзагообразно с тази скорост 7 000км.и удари цел на Камчатка. Авангард носи бойна глава 2 мегатона и е подходящ за унищожаване на мегаполисите.

    Коментиран от #43

  • 39 no name no face no number

    4 5 Отговор
    НАТО и ЕС сами са си виновни. Те са алчни и агресивни манипулатори Но честно казано след Ковид безобразията вярвам, че си пиете кафето всички заедно та било то и онлакн. И Русия и ЕС и Китай и сащ са си дружки и заедно си разпределят делаверите,но иначе много се мразели и едните били демократи( алчни продажби капиталисти) другите диктатори ( за тях всичко , за другите каквото остане :))), Вече световната ситуация е ясна. Бъдещата война е Народ срещу правителства и армии
  • 40 JVS

    1 2 Отговор
    Поздрави за Русия и зпутин,НЕ ма НАТО и на тая глупендарщина зовяща се Европа дура-бъра!
  • 41 Копейкин

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "да му мислят":

    А един мармот завиваше шоколад в станиол
  • 42 Антикомунист

    1 3 Отговор
    Не искам да съм на мястото нито на путин нито на руснаците, да те мразят съседите и целия цивилизован свят. Единствена любов от нашите неуморни русофилици.

    Коментиран от #45

  • 43 Антикомунист

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "mi6osp":

    Това ли е най важното нещастни човече да беше казал колко нобелови лауреати имат за мир, за наука, за култура а то дивашки оръжия. Тъпо русофилско племе
  • 44 8888

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Какъв":

    Режима в Москва не е удобен на режима в ЕС и режима в НАТО. Иска им се да наложат демокрация, но още не им стиска и само пискат.
  • 45 Май

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Антикомунист":

    нещо си се пообъркал. Редовите хора не харесват американците. Не защото са американци, а защото си пъхат носа навсякъде / да властват и да крадат. Мантрите за демокрация са за такива на акъла ти.
    И за да си пъхат носа колкото се може по навсякъде са направили около 750 бази по Земята. Таквоз чудо човечеството не познава.
    Да се възхищават на тартори сеещи смърт по Земята и пръскащи за армията си толкова , колкото следващите десет в класациата, могат само нисши същества - тебеподобни, имащи някой друг за по-висш