27 Октомври, 2021 17:55 4 985 15

Бойко Атанасов за ФАКТИ: Европейската прокуратура се прави по начин, който е добър за статуквото в България

  • бойко атанасов-
  • лаура кьовеши-
  • европейски делегирани прокурори-
  • европейска прокуратура-
  • корупция

"Няма да закъснее моментът, в който Кьовеши ще трябва да даде строга отчетност за работата на Европейската прокуратура, за качеството на работата ѝ и за хората, които работят там", посочи следовател Атанасов

Бойко Атанасов за ФАКТИ: Европейската прокуратура се прави по начин, който е добър за статуквото в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера стана ясно, че Европейската прокуратура, която започна работата си на 1 юни тази година с цел да разследва злоупотреби със средства и фондове на Европейския съюз и корупция, е назначила още четирима делегирани прокурори от България. Към момента няма официални данни кои четирима от шестимата кандидати, които България изпрати през септември 2021 година, са одобрени. Ясно е единствено, че явно двама са били отхвърлени.

Отхвърляне на кандидати за делегирани прокурори от България се случи също и преди започването на работата на ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура. Тогава Кьовеши одобри четирима кандидати и отхвърли други шестима. Това наложи повторен избор на делегирани прокурори от прокурорската колегия на ВСС, като през септември бяха изпратени новите шест предложения.

България следва да има 10 делегирани прокурори. На този етап са назначени осем. Не става ясно какво ще се случи с останалите две места.

Кандидат по време и на първия, и на втория избор на делегирани прокурори беше следовател Бойко Атанасов от Следствения отдел в Софийска градска прокуратура. Още при самите изслушвания на кандидатите, той разкритикува начина на подбор на кандидати публично, както и самото ръководството на прокуратурата и прокурорската колегия във ВСС.

За да говорим за избора на делегирани прокурори от България, от ФАКТИ разговаряхме със следовател Бойко Атанасов.

“Проблемите в процедурата по избор на делегирани прокурори сe състояха в правилата за избор, които са приети от Колегията на Висшия съдебен съвет. Там имаше едно изискване, което според мен е доста необичайно за такъв вид длъжност. Изискването беше кандидатите да имат много добра последна атестация. Няма допълване обаче тя да е валидна във времето. Това ме смущава, защото имаше кандидати, назначени с атестации отпреди повече от пет години. Единственият човек, който е публикувал публично атестацията си, предоставена на комисията, съм аз. Очаквах, че останалите кандидати ще предоставят за процедурата атестациите си от работното си място - все пак не е без значение какви хора ще работят по делата в Европейската прокуратура.

Висшият съдебен съвет игнорира предпоставките да се изпратят най-добрите кандидати, за да разследват тези изключително тежки дела и допусна в процедурата кандидатите без никакъв критерий. Критерият общо взето беше да заемат магистратска длъжност и да имат много добра атестация някога във времето назад”, обясни Бойко Атанасов.

“В изслушванията на кандидати - и първото, и второто, в които съм участвал, ми направи впечатление, че преценката за това какви хора да станат делегирани прокурори в Европейската прокуратура се взимаше в рамките на едни 10 минути, в които колегите представяха себе си, автобиографиите си и отговаряха на въпроси от регламента, за да се види дали са го чели.

Един от членовете на прокурорската колегия - Георги Кузманов, дори заяви, че няма да гласува за кандидати, които говорят за работата си, за делата си. Очевидно критерият е не какви професионалисти се изпращат, а изпратените да бъдат красиви, приятни на външен вид, с приятно поведение към ВСС, което ми подсказва, че нещата стоят отново на квотен принцип, както са избрани и самите членове на ВСС. Статуквото е такова, каквото е”, каза още той.

По повод факта, че делегираните прокурори се избираха от прокурорската колегия на ВСС, Атанасов посочи, че регламентът не е изчерпателен относно това кой трябва да извърши избора на кандидати за делегирани прокурори, но това е било решение на българския законодател. “Все пак трябва някой да ги изпрати. Нормално е това да е прокурорската колегия”, каза още той.

“В момента обаче прокурорската колегия, а и ръководството на прокуратурата е под зависимост на двама човека - Бойко Борисов и Делян Пеевски. Свидетели сме, че Борисов и Пеевски са помилвани от прокуратурата - и от Цацаров, и от Гешев, и преди това от “братиньо” Борис Велчев, който също е с много големи зависимости. Затова се стигна и до това положение, в което хората излязоха по площадите да скандират с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев”, допълни следовател Бойко Атанасов.

На въпроса дали прокурорите, които Лаура Кьовеши все пак одобри, биха разследвали Цацаров, Гешев и Борисов, той отговори: “Начинът, по който те са избрани, за мен е смущаващ. Не съм запознат с работата им, както никой не е запознат с работата им. С проведената процедура се очакваше да се каже какво точно са работили, какви дела са приключили, какво е качеството на актовете им. Видяхме обаче, че критерият е “мой човек”. Това за мен е смущаващо.

Интересното е, че Лаура Кьовеши този път не се съпротивлява. Тя очевидно вече е решила на всяка цена Европейската прокуратура да започне работа с каквито и да е хора, които и се подадат. Така се случи и с европейския прокурор Теодора Георгиева, която беше изпратена от правителството на Бойко Борисов. Ние имаме прокурор, който отговаря за тези разследвания вече две години в Европейската прокуратура. Тя е там, изпратена е от Борисов, назначена е”.

“Въпросът е дали нашият парламент, Европейската комисия, Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент ще спазят регламента и ще поискат строга отчетност от Лаура Кьовеши за назначаването на европейските делегирани прокурори, за това дали това е начинът, по който трябва да функционира Европейската прокуратура, дали това са хората, които ще ѝ свършат работа. Няма да закъснее моментът, в който тя трябва да даде строга отчетност пред всички тези институции, включително пред нашия национален парламент, за работата на Европейската прокуратура, за качеството на работата ѝ и за хората, които работят там. Всичко това е свързано. Не може да има хора, които не отговарят на изискванията в регламента, изпратени от националните органи - у нас от прокурорската колегия към ВСС, от всяка една страна, а след това да се очакват добри резултати”, допълни Атанасов.

На въпроса дали според него първоначалните надежди сред българското гражданско общество към Лаура Кьовеши остават високи, както преди, той отговори: “Във Фейсбук дори има група в подкрепа на Кьовеши, която наброява десетки хиляди нейни фенове. В последно време обществото е замлъкнало. Може би самата група за подкрепа на Лаура Кьовеши трябва да се преобразува по някакъв начин, защото виждам, че не се вълнува от това какви делегирани европейски прокурори се изпращат. Гражданското общество като че ли малко позаспа по темата с борбата с кражбата на евросредства и корупцията. Ще се наложи обаче да се събуди, защото нещата са много сериозни. В момента няма никакво противодействие на тежката икономическа корупция нито от националната прокуратура, нито от Европейската прокуратура и делегираните прокурори. Европейската прокуратура не е започнала да работи активно. Резултати за момента няма, все още се назначават и делегираните прокурори. Няма да закъснее обаче моментът - максимум след 100 дни, в който Кьовеши ще бъде попитана какво прави”.

В края на разговора следовател Бойко Атанасов отговори на въпрос за собственото си участие като кандидат за делегиран прокурор. “Участвал съм в тези избори за европейски делегиран прокурор най-вече със стремежа тази процедура да се осветли. Надявах се на обективни критерии - все пак по закон членовете на ВСС би трябвало да са изключително морални личности и професионалисти. Резултатите от тяхната работа, не само по отношение на кадруването в Европейската прокуратура, а и в националната, ще седи като един воденичен камък занапред”, каза той.

“Те контролират кадровия растеж и назначаването на магистрати в прокуратурата. Тези подводни камъни, които са заложени в прокуратурата и с избора на Иван Гешев за главен прокурор, и с двамата му заместници, които са били назначавани от Бойко Борисов за заместник-министри на правосъдието, и хората надолу по веригата, са изключително смущаващи. На един по-късен етап може би работата им по отношение на Европейската прокуратура ще доведе до краен резултат с нея да се случи същото, което в момента се случва със Специализираната прокуратура у нас - да се установи един модел, който е изначално тръгнал в погрешна посока.

Важни са хората. Важно е какви хора ще бъдат изпратени там така, както е било при създаването на DNA - дирекцията, която е оглавявала Лаура Кьовеши в Румъния. В момента виждаме, че Европейската прокуратура не се прави по този начин, а по начин, който е добър за статуквото в България. За мен има много тежки съмнения, че за делегирани прокурори се изпращат хора, които няма да разследват изцяло онова, което им се поднесе за разследване”, завърши следовател Бойко Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво Рашков

    33 5 Отговор
    МВР отнема лиценза на личната охранителна фирма на Пеевски и Борисов -Делта Гард. Служители на същата фирма преоблечени като полицаи пребиваха протестиращи. След отнемането остават безработни-
    От МВР ще отнемат лиценза на охранителната фима "Делта гард", стана ясно от съобщение на сайта на вътрешното министерство.

    Преди няколко часа министерството е започнало процедура за отнемане на лицензите на "Делта гард" за извършване на частна охранителна дейност.

    Охранителна фирма се свързва с Димитър Спасов, по-известен като Митко Каратиста. По време на разследването на "Антикорупционния фонд", името на Спасов бе посочено от Илия Златанов.
  • 2 сигурно

    30 4 Отговор
    И един 4итав няма ,защото ако не е корумпиран , няма да му дадат това място !!!

    Коментиран от #4

  • 3 ЕС =ЗЛО

    31 6 Отговор
    ЕС САМО ИЗПОЛЗВА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА И ТОЗИ СЪЮЗ ДОНЕСЕ НАЙ ГОЛЯМАТА
    КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ!
  • 4 Емил

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Всичко ще се оправи, когато намериш буква "Ч" на клвиатурата - т.е. когато умре невежеството!
  • 5 Емил

    7 25 Отговор
    Явно русофилията не е подминала Бойко Атанасов! Ще видим до кое ниво да увреждане ще го доведе. Аз залагам на идиотия - нивото на Г. Димитров (за 10 години - от Героя от Лайпциг, до Гошо Тарабата).
  • 6 Сатана

    1 17 Отговор
    Такива Остапбендеровци като Кики Сладкия от Канада с лопата да ги ринеш в Еврооблра.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    мафията мутрите у нас си имат ДЪРЖАВА
  • 8 Здравко

    11 0 Отговор
    Факти. Защо скритите всички коментари за решението на Конституционния съд
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    БОРИСОВ ГЕШЕВ и мутритте в затвора
  • 10 СТОЙКО

    10 2 Отговор
    СТЪКИ МИТКО И КУРТИ И ДРУГИ МУТРИ В ПАНДИЗА ДО ГРОБ
  • 11 Ана

    8 2 Отговор
    Престъпници!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 поглед

    4 2 Отговор
    на тия все някой им пречи. сега и международното положение. ахмаци.
  • 14 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    4 1 Отговор
    първите разследвания са абсолютно кокошкарски
  • 15 някой си

    3 7 Отговор
    Тоя цървул, какво е направил и в качеството на какъв взема отношеие