4 Ноември, 2021 13:00 5 679 53

Защо живеем под диктата на простотията?

  • простотия-
  • медии-
  • телевизия

При такава публичност - такава простотия

Защо живеем под диктата на простотията? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отговорите са тривиални от слабото образование до качеството на елита ни. И все пак по-задълбоченият анализ би показал и други интересни детайли.

Това коментира във "Фейсбук" Евгени Кънев.

На първо място, трябва да сме наясно, че

простотията се филмира, озвучава и продуцира чрез няколко национални електронни медии,

които основно формират общественото мнение. Техният бизнес модел цели максимална аудитория, за да привлича с нея рекламодатели. Освен микса от предавания за всякакви възрастови групи, ключово значение имат новините и публицистичните предавания, където се дава трибуна на всякакви хора.

Драмата, разбира се, не идва от този факт - това е демокрацията - а от умишленото лансиране на всякакви гледни точки и техни говорители по фундаментални теми за обществото - където среща си дават тясно експертните мнения и “балансиращите ги” популярни мнения от недрата на народа. Проверката на фактите, позоваването на науката, подготовката на журналистите за интервютата са последна грижа на тези медии.

Това естествено води до объркване на хората и засилва тяхното търсене

на говорители с подобен светоглед. Така се заформят балоните, които са идеална среда за манипулации и дават отговор за нерационалното поведение дори по време на пандемия.

На второ място, ролята на медиите за отглеждане на полуграмотен електорат, лесен за манипулация е рецептата за виталност на партиите на статуквото. Затова то използва властта си да превземе тези медии чрез контрол върху тяхната редакционна политика. Дали чрез назначаване на свои хора на тези позиции; дали чрез договорки със собствениците им преди сделките; дали чрез други зависимости - няма значение. Но подреждането, честотата и времето, които получават подставени лица е с цел защита интересите на статуквото. Това е рецептата за дълголетието на откровено бандитски формации в нашата политика.

На трето място,

тръгвайки от медиите се изграждат нови политици и политически формации,

защото преди това е отгледан и електорат за тях. Често това става под формата на някакво публистично предаване, шоу или популярна рубрика, чиито водещи си отглеждат последователи за бъдеща политическа кариера: Сидеров, Бареков, Слави и др. представящи се за алтернатива в политиката, след като са лансирали уж алтернативни идеи в предаванията си. Тези идеи обаче блестят с тяхната абсурдност, невъзможност или безсмисленост, но са достатъчни да подлъжат заблудените зрители да станат електорат на следващия политически “балансьор”.

Четвърто, веригата медии - нови политически лица - електорат се затваря с овладяването на прокуратурата, която става арбитър кое деяние трябва да се накаже и кое не - разпъвайки чадър над простотията в публичното пространство. Така топ експерт, предупреждаващ за възможен недостиг на лекарства става подсъдим, а наедрял политически лидер, твърдящ, че се слагат ваксини с изтекъл срок - не.

Всъщност “благодарение” на работата на съдебната власт, публичното пространство е все още активно населено от лица с популярни прякори, легендарни корупционери и дребни мошеници, сложили си представка “политик” без да са предложили една смислена политика в живота си. Но мътещи главите на хората с всякакви небивалици.

При такава публичност - такава простотия.

И така, статуквото е завладяло входа - медиите и изхода - съдебната власт, за да измисли публичност, която да го храни. При пълен контрол върху неизбираемите трета и четвърта власт, избираемите първа (законодателна) и втора (изпълнителна) са също под негов контрол.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9457

    8 12 Отговор
    Ми, сигурно защото сте глупави.

    Коментиран от #4

  • 2 Бойко Разбойко

    5 15 Отговор
    Нали ме свалихте?Къв диктат?
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    35 2 Отговор
    От малки ни учат: "По-умният винаги отстъпва!" ‼️
  • 4 Бойко Разбойко

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "9457":

    Аз съм прост и вие сте прости и се разбираме!

    Коментиран от #15

  • 5 Псевдоним

    31 0 Отговор
    В настоящата ситуация е по-добре да няма медии. Ще се извлекат само позитиви.
  • 6 Суджук

    53 7 Отговор
    Най-умен е Бойко Борисов, защото само лъже! С лъжите си е създал Meta-паралелен свят от вярващи неграмотни и корумпирани български избиратели…

    Коментиран от #18, #19, #27

  • 7 Мислещ

    22 12 Отговор
    Ваксините СА с изтекъл срок. Самите служби алармираха през август, че изтича. Това, че някой с думи го е "променил" променя този факт точно толкова, колкото и когато някой "мъ" реши, че е жена.
  • 8 Гестапо ТВ медия груп

    38 0 Отговор
    Разговор между двама-Ти знаеш ли, че всички медии са купени и продажни??? Другят отговаря - Ааа глупости по новините нищо подобно не са казвали.
  • 9 селтак

    29 6 Отговор
    Петьо -Еврото , защо не му казват Петьо - Корадо Катани . Хората знаят как да нари4ат мафиотите в съдебната система , ама всеки от министри и президенти се правят на глъмави , защото те ги пазят . Когато боко влезе в затвора ,тогава мога да си помисля , 4е ще станем бяла държава !
  • 10 бай онзи

    7 8 Отговор
    Ами кво да правят да наложим цензура и да се проповядва само за вируса и бойко.тия факти пик блиц само мисири и мисирки
  • 11 Абсурдна държава

    33 0 Отговор
    Всеки народ си заслужава лидерите! Тези лидери не са паднали от луната, а са едни от нас. Видяхме невероятни сцени при мимолетното съществуване на два парламента. Те по-скоро приличаха на бунища за токсични отпадъци. Всички се оказаха слуги на задкулистни господари и следваха техните заповеди, но не и волята на изирателите. Очаква се второ повторение!
  • 12 диктат

    14 28 Отговор
    Ми съдейки по това ,какъв президент си избраха българите (дано сега се поправят) и ,че в момента той е едноличен диктатор - щат,не щат - ще живеят под диктата на простотията (барем до 14 т.м.).
  • 13 bgred

    17 4 Отговор
    Браво, много точен анализ.
  • 14 студента

    5 3 Отговор
    Сега раззбрах колко съм тъп
  • 15 ГЕРБ

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бойко Разбойко":

    Това че си просД е видно
  • 16 ГЕРБ

    12 25 Отговор
    При Радев тъпотията е водещ фактор
  • 17 00014

    25 0 Отговор
    Затова и нямам телевизия. Телевизорът ми е само монитор на компютъра. Вече 20 години съм без новинарски лъжи, реклами и манипулации.

    Коментиран от #22

  • 18 Колко да си грамотен па

    21 5 Отговор

    До коментар #6 от "Суджук":

    Ти бе. Нали селяндурите гледате Биг Брадъри , Ферми , Сървайвъри , Чалгари , и подобни любими на низката прослойка простотии.

    Коментиран от #33

  • 19 сила

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Суджук":

    НЕ САМО ЛЪЖЕ А И СИ ВЯРВА....КЛАСИЧЕСКИ ПСИХОПАТ СОЦИОПАТ
  • 20 ⚜️Просветен⚜️

    12 5 Отговор
    Факти , вие сте извор , а също и проводник на простотията ! Мога да Ви давам примери до безкрай за непроверени , плагиатствани , нелогични , лъжливи и манипулативни статии! Вие да говорите и да се чудите , защо тънем в простотия , то е същото все едно пандизчиите да се съберат и да нищят , защо има престъпност! А след тази статия , вече сте и лицемери! Вижте си нивото на журналистиката и журналята! Прочетете статиите на Вени !

    Коментиран от #25

  • 21 📌🇧🇬

    3 11 Отговор
    📌Сега да погледнем данните за периода: 03.08.2021 общ брой заразени - 9 109 до 11.10.2021 общ брой заразени - 53 720 катастрофален, 489,74% Експоненциален растеж и 📌🎃🏴‍☠️:) плъхът, бюрократът/чантаджия Министърът на Здравеопазването Стойчо Кацаров какво прави?📌🏴‍☠️:) Ами нищо друго освен все така да си брои сребърниците/платени за предателството на Президента Румен Радев.📌🇧🇬 Затова казвам, “Българинът е професионален предател.🇧🇬 Българинът няма сърце.🇧🇬📌В случай че Ви се наложи да умирате до Коледата на 2021 г. моля направете го спокойно и без много шум, не безпокойте Министъра на Здравеопазването Стойчо Кацаров. 🏴‍☠️:) “Мерките срещу COVID-19 работят, няма причина да ги променяме.” според неговите думи (:🏴‍☠️ 📌 Това което е впечатляващо: 📌🏴‍☠️ За периода от 10.09.2021 общ брой заразени - 38 131 до 11.10.2021 общ брой заразени - 53 720 📌 Тук има Експоненциален растеж на Заразени, с други думи, 40,88% Експоненциален растеж. 📌🇧🇬🏴‍☠️:) Това би трябвало да бъде “Червен Флаг” за Министъра на Здравеопазването че ситуацията със вирусът (SARS‑CoV‑2) Ковид - 19 е излязла извън контрол! 📌🇧🇬 Още на 11.10.2021 е било ясно че нещата излизат извън контрол.📌:)🇧🇬🏴‍☠️:) И какво прави Стойчо Кацаров, явно нищо друго освен да си брои сребърниците за Предателството на Президента Румен Радев.
  • 22 asd

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "00014":

    Напълно нормален феномен. Простите са онези с телевизорите.
  • 23 ВНИМАНИЕ

    15 1 Отговор
    ДУМАТА ,,ЕЛИТ " В БЪЛГАРИЯ СЕ ПИШЕ В КАВИЧКИ - ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗАЩО !
  • 24 📌🇧🇬

    1 6 Отговор
    📌 В случай че мойте “постингс”/“постове” Ви “стресират”, моля Много уважаемите читатели, не се “стресирайте”, понякога малко черен хумор е в полза “народу”
  • 25 АААз

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "⚜️Просветен⚜️":

    То да е само простотията. Мерзка пропаганда и ЦЕНЗУРА - трият коментари по-зле от социалистическото дс!!!

    Коментиран от #26

  • 26 ⚜️Просветен⚜️

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "АААз":

    Това ги прави проводници на тирания и ограничени свободи , не на простотия ! За това не го споменах ! Иначе си прав !
  • 27 мой

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Суджук":

    Точно така. Всички изказвания на тиквата от телевизора са за неговия електорат. Него не го интересува какво ще си помислят нормалните хора,а какво ще чуе неговият избирател.

    Тя (тиквата) никога не влиза в дебат и не отговаря на въпроси. Излиза нещо да каже и това е. Има да избълва предварително изготвени лъжи и отива да си брои парите в шкафа.
  • 28 ПКП

    13 1 Отговор
    СЕГА ПО КОЛЕДА ЩЕ ИМА СБИРКИ НА ЕЛИТА ПО РАЗНИ ПОВОДИ - ТАМ ЩЕ НАМЕРИТЕ НАШИЯ ,,ЕЛИТ" 99 % ОТ КОЙТО Е ЗА ЗАТВОРА , ЛАГЕРИТЕ И КЛОНИТЕ НА ПЛАТАНИТЕ , НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ БОКЛУЦИ НЕ ЗНАЯТ ДА ПИШАТ !
  • 29 Стефчо

    18 0 Отговор
    Прав е ,всички медии ни тикат мутри ,бандити и идоли като Слави. Простащината ,наглостта и дебелочието се експонират като ценности. Какъв да е народа и децата после??
  • 30 За протокола

    1 3 Отговор
    Автора се умозабълбука и накрая се оплете в противоречия.
  • 31 XYZ

    15 1 Отговор
    Да, простотията е смазваща! Каква е ролята на СЕМ, та се показват на екран разни разюздани предавания, налагащи пошлост, омраза и неграмотност!
    Какво се чудя - най-големият простак се издигна на върха на една объркана държава - нашата за съжаление!
  • 32 мародер

    6 0 Отговор
    "При тaкaвa публичнocт - тaкaвa прocтoтия.
    И тaкa, cтaтуквoтo e зaвлaдялo вхoдa - мeдиитe и изхoдa - cъдeбнaтa влacт, зa дa измиcли публичнocт, кoятo дa гo хрaни. При пълeн кoнтрoл върху нeизбирaeмитe трeтa и чeтвъртa влacт, избирaeмитe първa (зaкoнoдaтeлнa) и втoрa (изпълнитeлнa) ca cъщo пoд нeгoв кoнтрoл."
    В тези три изречения се крие цялата истина за съвременното ни общество! Не свобода на словото а свободия лишена от всякакъв морал и задръжки.
  • 33 koлибap

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Колко да си грамотен па":

    Ноу си правъ комшу!
  • 34 КРАДЦИ ЗАТВОР

    11 1 Отговор
    БОЙКО НЯМА БАНКА , НЯМА И КМЕТОВЕ КРАДЦИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ , НЕ КУПУВА ГЛАСОВЕ , НЕ КРАДЕ , НЕ Е ВЛИЗАЛ В МАГАЗИН ОТ НАД 20 ГОДИНИ И СЪОТВЕТНО НЕ ЯДЕ , НЕ СЕ ОБЛИЧА НЕ СЕ ТОПЛИ , ДОРИ ВОДА НЕ ПИЕ ! ДНЕС КАРА БОЙКО РАШКОВ ДА КАЖЕ КОЯ Е БАНКАТА МУ - ЯВНО Е ЗАБРАВИЛ ЧЕ АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАННИК МУ ПОДАРИ БАНКАТА НА КОСТОВ ...................НО НИЕ ПОМНИМ КОЯ Е БАНКАТА - НЕКА НЕ НИ ПРАВИ НА ТЪПИ , А ДА ВЛИЗА В ЗАТВОРА !
  • 35 TURKIYE 🇹🇷

    4 1 Отговор
    Отговорям светкавично бързо защото екрана на телевизора горе на снимката е синя нещо като знамето на Краваристан Рашастан и Европистан от там идват всички простотий мизерий и жендърастий 😉😆😆😆
  • 36 1944

    10 5 Отговор
    Тогава беше изтребен елита на България за да дойдат на власт селяните.
  • 37 Защо живеем под...???😕

    4 3 Отговор
    Защо ли??..ами защото ние българите така сме си пожелали, явно така ние готино и така си живеем, и което се вижда и с просто око, пак се готвим да си изберем така да живеем и занапред. Глас народен...глас божи..както се казва, е, от време на време някой и някои надигнат глас, но този глас остава..глас в пустиня..както се казва. И всичко е точно, всичко върви по план и без засечки..ако не вярвате питайте..Радев, Бойко, Доган, Пеювски и Прокопи, че и Гешев, това го знае дори и Луна. Как няма всичко да е по план, плана е изготвен много отдавна..къдъ ли???..тайна е..от Москва не позволяват да се разгласява такава секретна информация...аз съм прост и тъп, то и вие не сте много умни...но се разбираме с управляващите..нали..това е важно.
  • 38 Читател на Факти

    5 1 Отговор
    Хляб и зрелища това е полужението за съжаление.Прекрасна страна но...
  • 39 Хх77

    3 1 Отговор
    Тоя цензура иска да налага ей мишко !!!
  • 40 31г преход

    10 0 Отговор
    "Там,където глупоста е образец, разумът е безумие"! /Гьоте/
  • 41 Хихата

    7 0 Отговор
    Ще перифразирам Ярослав Хашек: "Културният човек може да слуша/гледа всичко!". Именно защото има изградена ценностна система и може да прецени кое е добро и кое - лошо. И да - лошият пример също е пример, затова не трябва да се крие. Всъщност няма абсолютно зло, както и абсолютно добро (или абсолютна истина и абсолютна лъжа) така, че ТРЯБВА да се показват и излагат всякакви позиции, а хората трябва да бъдат научени да мислят и да отсяват истината и доброто в съответствие с изградената си ценностна система (тези неще се изграждат и научават в семейството, училището, обществото и т.н.)
  • 42 Чичо Тони

    2 0 Отговор
    Точно в десетката!
  • 43 Хахаха

    3 0 Отговор
    Това е най- малкото. Такава ви е съдбата.
  • 44 Вергина

    5 0 Отговор
    Живот и здраве, да мине пандемията, ще я запомня с това, че окончателно ме отказа от телевизията.
  • 45 Менгеле

    5 3 Отговор
    Защото ни управлява Радев от шесте месеца и докара държавата до Коляпс.
  • 46 бай Даньо

    2 0 Отговор
    С всички констатации от статията съм съгласен но не съм съгласен с причините до това жалко положение на българското общество. Още преди 20 години съм писал че българската "журналистика" ще я провали тая държава а именно даването гласност на всякакви страхотии от водопади от лоши новини и нищо добро дори ей така за цвят го видиоти българина направи го циник , неверник , нихилист, носталгик , и напоследък и конспиратор ... тия нагласи емоционално са толкова силни че затрудняват рационалното мислене. Механизма е както е описана в статията да чуем и двете гледни точки , само че едната е на професора другата на профана и това посято на почвата на егалитарното мислене на българина ... И днес се вижда как на всяка крачка тоя "народ" прави грешка след грешка. За да си представим някой карал ли е кола ядосан ? Другото с което не съм съгласен е всеки анализатор в България винаги опира до обяснението че случващото се у нас е плод на някаква завера на конспирация против държавата на недобронамереност на някой . Моето скромно мнение е че случващото се у нас е резултат от хаоса в душата на Ганчо който куцука бавно по европейския път напред но толкова бавно че изглежда реално без посока . Много провали в сферата на здравеопазване, криминалистика, икономика се обясняват с непрофесионализъм , но за медиите е далеч по атрактивно да се представят като корупция и престъпност и конспирация и така го видиотиха Ганчо... А за журналистиката и анализаторите Ганчо за нищо не
  • 47 бай Даньо

    2 0 Отговор
    A зa журнaлиcтикaтa и aнaлизaтoритe Гaнчo зa нищo нe e винoвeн цeлия в бялo... нe cвършвa дoбрe тaя.
  • 48 шопендар

    1 0 Отговор
    елита ни е от кофти материал,проверено и доказано във времето.добрият материал се познава по това каква част от егото си е готов да пожертва за благото на страната си

    Коментиран от #49

  • 49 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "шопендар":

    Какво значи " елит" ? Това би трябвало най- качествените хора на една нация. Така е на теория. Качествените хора си имат КАЧЕСТВА, които трябва да им позволят да мислят за своя народ, за държавата си. Както и ценностите на една нация, които са ,,продукт на културно - историческото развитие на същата нацията". Така и елитът е продукт на цивилизационно развитие на страната. Той се формира не десетки, а стотици години. Защото елитът се възпитава от елит. Откъде да се появят елитни политици? Може да има сред интелектуалци, експерти ... Но те сами създадоха себе си с труда си , с отличното си образование и т.н.. А за един политик най важното е моралът. Част от тях нямат никакъв трудов стаж в друга сфера. Защото по - лесно е да си калинка. Естественно, има и читави хора сред тях. Жалко, че са малко..
    Така мисля.
  • 50 Един

    1 1 Отговор
    елементарен факт : Умният като има познанията, след размисъл му става ясно с какво ще си има работа и си прави заключение дали ще се справи със задачата , знанията и средствата! Ако прецени , че не е сигурен - се отдръпва! И тогава на негово място се изправя/избутват една нахъсана лакома ТИКВА и тя заявява , че "няа проблем! тва ще го напрайме, ... ще намериме начини и пари... не кат ай тоя!" И ТАКА С 10 ГОДИНИ ЛАПАНЕ ТИКВИТЕ СЕ НАМНОЖАВАТ! (Питането е : докъде стигнаха тиквите? - а не желания отговор : до въховете на света!) ЧЕСТИТО!
  • 51 ПИТАМ

    1 0 Отговор
    АБЕ ЩО НЕ ИТЕВЮИРАТ НЕКОЙ ЗИДАР МАШИЕН ТЕХНИК ИЖЕНЕР ТИРАДЖИЯ НЯКОЙ КОЙТО РАБОТИ И ПРОИЗВЕЖДА ЩО САМО МАЗНИ АДВОКАТИ , ДЖУКЕСТИ ПИАРКИ АРТИСТИ ОТ НОВОСЕЛСКИЯТ ТЕАТЪР , ПОДМАЗВЩИ СЕ ЖУРНАЛИСТИ И ПОЛИТОЛОЗИ НОБЕЛИСТИ ЩО БЕ
  • 52 някой

    1 0 Отговор
    не са медиите виновни, че всички гледаме, от малки, да унижим и заплюем другите. в училище ни учат, че другите били виновни за българските неволи и това налага простотията като стандарт.
  • 53 АЛО ПРОСТАЦИ

    1 0 Отговор
    ЗАЩОТО СМЕ ПРОСТИ / МИЛИОИ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ОТ РОБИ МОГАТ ДА СТАНАТ СВОБОДИ КОГАТО СЕ СЪЮЗЯТ И ОБЕСЯТ РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ /ФРЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ РУСКА РЕВОЛЮЦИЯ АМИ ПАК СА СИ ОСТАНАЛИ РОБИ НО ПРИ ПО СВОБОДЕН РЕЖИМ КОЕТО Е ПРОГРЕС ЗА СИТУАЦИЯТА В БГ ОСВОБОДИТЕЛИТЕ СА МОШЕНИЦИ ЧАКАТ ПАРИТЕ ОТ ЕС И СИ МИСЛЯТ ЧЕ С ТЯХ НЯМА ДА ИМАТ ГРИЖА АМА ВЕЧЕ ИЗХАРЧИХА 10% ЗА НИЩО ПРЕДИ ДА ГИ ПОЛУЧАТ А РОБИТЕ ДОРИ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ Е ТЕ ЗА ТОВА ЖИВЕЕМ ПОД ДИКТАТА НА ПРОСТОТИЯТА ЗАЩОТО НИ МЪРЗИ ДА СМЕ УМНИ ЗАЩОТО СМЕ ПРОСТАЦИ ПРОУМЕЙТЕ ГО НИЕ СМЕ ЛЕСНО МАНИПУЛИРУЕМИ ЗАВИСТЛИВИ И МЪРЗЕЛИВИ ПРОСТАЦИ