Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 19:00 4 066 28

"Оксфам": Свръхбогатите са екологични вандали

  • климат-
  • глобалното затопляне-
  • милиардери

Остри критики предизвика един 20-минутен чартърен полет на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от Виена до Братислава

"Оксфам": Свръхбогатите са екологични вандали - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свръхбогаташите в света нанасят огромни вреди на климата. Организацията "Оксфам" ги нарича "климатични вандали", от чийто луксозен начин на живот страда бедната част от човечеството, изложена на природни катаклизми.

Свръхбогатите в света се държат като екологични вандали. Те създават многократно повече вредни за климата парникови газове, отколкото останалата част от човечеството. Това се казва в студия на организацията „Оксфам“, представена на Световната конференция по климата в Глазгоу. Изследването се базира на проучвания на Института за европейска екологична политика (IEEP) и на Стокхолмския екологичен институт (SEI).

Малък елит – голяма вреда

За свръхбогати в изследването на „Оксфам“ се смятат онези, които изкарват най-малко 172 000 долара (149 000 евро) годишно. Най-богатият 1% от населението на света, а това са по-малко от населението на цяла Германия (83 милиона души), според студията на „Оксфам“, ще създава до 2030 година 16% от всички вредни за климата парникови емисии в света. По думите на климатичната експертка на „Оксфам“ Нафкоте Даби, „един малък елит си присвоява правото да разрушава нашия климат“.

На обратния полюс е по-бедната част от световното население. Създаваните от нея парникови газове на глава от населението ще останат до 2030-та далеч под нивото, което позволява да се спази обявената цел от максимум 1,5 градуса затопляне на земната атмосфера. Докато най-богатите 10% от хората в света ще надхвърлят тази стойност вероятно около 9 пъти, а най-богатият 1% от населението – дори 30 пъти.

Това ще доведе до катастрофални последици за милиони хора, които още отсега страдат от убийствени бури, глад и бедност. Със само едно пътешествие в Космоса един милиардер създава много повече вредни парникови газове, отколкото някой от най-бедните хора в света през целия си живот.

Студията показва и това, че вредните парникови емисии от въглероден двуокис вече не се създават само в индустриалните държави. Доколкото близо една трета (23%) от най-богатите хора в света в бъдеще ще са китайци, а една десета (11%) индийци.

Мерки срещу луксозното потребление

Тим Гор, автор на студията на IEEP, заяви в тази връзка, че правителствата трябва да насочат своите ограничителни мерки именно към най-богатите хора. За целта той предлага „мерки за ограничаване на потреблението на луксозни стоки – например големи яхти, частни самолети и частни полети в Космоса, както и ограничаване на инвестициите в акции на въглеродната индустрия“.

Остри критики предизвика вчера един 20-минутен чартърен полет на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от Виена до Братислава. Както от Европейския съюз на данъкоплатците, така и от германския Бундестаг прозвучаха осъдителни реакции. „Подобен полет е екологичен грях“, заяви председателят на Съюза на данъкоплатците Михаел Йегер пред „Билдцайтунг“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виж

    46 5 Отговор
    Физиономии те им. Джендъри. Това е безобразие. Един достоен няма.
  • 2 Майна

    85 0 Отговор
    Като странична информация, през 2020 г. 84% от световната енергия е базирана на въглеводороди, почти непроменена от 2000 г. (86%) – и това въпреки 26 COP – 26 -тото, което се провежда в момента в Глазгоу, губейки ужасяващи финансови и енергийни ресурси (производство на неизброими количества CO2), за да накарат света да повярва, че нашите „лидери“ ще спрат промяната на климата на Майката Земя. COP означава „Конференция на страните“.

    Каква арогантност. Наистина ли не знаят, че всички онези температурни и климатични промени, които Майката Земя е преживяла в продължение на милиони години, произхождат от слънчевите дейности? – Какво лицемерие! Лицемерие, което не може да покаже на света по-добре какво всъщност са западните лидери: президентът на САЩ Джо Байдън дойде на COP26 в Глазгоу с кортеж от 84 коли. Докарването на колите по въздух до Шотландия плюс шофирането им – и цялата околна сигурност, отделя в рамките на една седмица приблизително същото количество CO2 като малка страна за една година. – Това е COP26; конференцията на майсторите на климата. Нашият свят е просто перфектен – и с нарастващата тирания на Covid – става все по-съвършен с всеки изминал ден.
  • 3 Защо питам

    42 3 Отговор
    Защо европейците съсипват природата като летят чак до Малдивите, Танзания и Тайланд когато могат да си отпочинат у нас, които сме много по близко?

    Коментиран от #6, #17

  • 4 Добър ден

    14 0 Отговор
    Един вестник 24 часа, имате ли п....а, т.е. открили са топлата вода тия
  • 5 Вергина

    40 1 Отговор
    Най-сетне някой да каже истината. Ди Каприо и Брат Пит опитаха да станат еко, но единственото, което постигнаха беше да спрат да се къпят :) луксът, частните самолети си останаха.
  • 6 Коко Н

    4 18 Отговор

    До коментар #3 от "Защо питам":

    Защото сте един час напред и докато пристигнат човешкото познание се е удвоило,а вие не сте мръднали.Останали сте там откогато сте заченали.
  • 7 Фон Балон

    41 0 Отговор
    Тази противна дъртофелница хаби повече кислород от голям африкански град.
  • 8 Behemoth

    23 0 Отговор
    Е то такава е схемата ...ако няма алчност няма да има производство
    ....това е капитализма....

    Коментиран от #10

  • 9 Баба Пена

    55 0 Отговор
    А на мене ми казват, че моята печка на дърва била виновна за климата.
  • 10 Мотич

    6 16 Отговор

    До коментар #8 от "Behemoth":

    Бегай, преди капитализма боровинки ли са събирали? Разликата е, че размяната е била честна, парите истински и алчността не е била за хвалене. Еврейската религия християнство, разваля добрият ред.
  • 11 ДаЗдраПерМа

    34 1 Отговор
    за тия 100км има бързи влакчета, в краен случай автомобил, но това си е чиста подигравка, няма ли кой да настъпи тая хлебарка с чепик

    Коментиран от #19

  • 12 Не е сложно

    19 3 Отговор
    Прогресивен данък върху свръхпотреблението на природни ресурси- горива, вода и енергия, жилищна площ над определен минимум, земя за непроизводителни цели и т.н.
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 0 Отговор
    47 километра, толкова е разстоянието което е прелетяла Фон Лайен......
  • 14 Анонимен

    24 1 Отговор
    Когато един човек или общество има материални блага повече от достатъчно това го разлага и унищожава. Основното противоречие на капитализма е че за да съществува непрекъснато трябва да расте т.е. да произвежда и да продава все повече и повече.
  • 15 Гешев поръчва убийства

    9 1 Отговор
    Гешев използва ударна група от наркомани за тероризъм срещу неудобни, наркомани те са от град Перник!
  • 16 бай онзи

    10 10 Отговор
    Еко комунетата започнаха да си показват истинските лица. Не става изобщо въпрос за екология а за преразпределение. Само дето това с всички да сме равни, сме го пробвали вече, така че марш
  • 17 Име

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Защо питам":

    Ако беше казал Гърция, Турция, Испания, Италия, Франция, щях да Ви сложа плюс, но сега ще ви сложа минус. Черно море е хубаво само 3 седмици в годината, от 5-ти до 25-ти Юли.
  • 18 Макробиолог

    10 0 Отговор
    Ко?свръхбогатите израрват 149 000 юро на минута или час,не за 1 година
  • 19 Еврокомунист

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДаЗдраПерМа":

    Какви 100 километра бе, от Виена до Братислава са 45 километра!!!
  • 20 1234

    12 4 Отговор
    С такси Братислава Виена 100 евро около 40 километра такива безработни неудачници като Урсула са нарочно подбирани от комунистите (евроориентирани)
  • 21 sdfgklsjd

    3 0 Отговор
    Сметкакат за екологията ще я платят обикновенните хора. Ще взимат пари на заем за електрически автомобили, ще ги ограничават от към еко норми на съществуващите им возила...
  • 22 БОЛШЕВИК 🌟

    10 3 Отговор
    Богаташите не само вредят на климата, а за да има една малка част богаташи, трябва да има огромна маса от бедняци. Въпросът е, кога човечеството ще разбере, че богаташите са паразити които живеят супер добре за сметка на огромна маса гладуващи, безработни и мизерстващи хора? Кога ще дойде времето на разплата и възмездие?
  • 23 В.В.П.

    6 1 Отговор
    За да се спаси ,планетата,,от затопляне и боклука,най вече .Всички дружно трябва да откажем от охолния живот три пъти храна,кола, телефон, телевизия,!Като на първо време .!!..Трябва цялото човечество да садим дърво,,всяка неделя...Трябва да сме нещо между Хамиш, ,и севврнокореец,,,Тези общности ,живеят най ,,бедно и ,скромно,боклукът ,произведен от там е нищожен,, и не нарушават земния баланс..Напред,,хора..!!
  • 24 Комунизъм

    3 3 Отговор
    И като не се произвеждат тези луксозни стоки , яхти и т.н колко семейства ще останат без доходи. Колко работни места ще се изгубят. Лаладжий
  • 25 БПФ

    2 3 Отговор
    Аман от мрсни кoмyняги !!! След като се разправят с богаташите (всички кoмyняги копнеят за това), те ще подгонят и хората, които просто живеят нормално !!! Ако поддържаш в домът си топлина дотолкова, че да ходиш по пижама, вместо да спиш с вълнени чорапи и два пуловера, ако ядеш месо, ако имаш кола - ще те обявят за враг. Някогашните наши червени комунисти искаха да вдигнат жизнения стандарт на хората и до голяма степен успяха - те искаха да построят общество, което се развива.
    Сегашните кoмyняги, които приличат на лебеници - зелени отвън, червени отвътре - искат да сринат жизнения стандарт на цивилизования свят до нивото на пpимитивните нигъpcки народи !!! Вярно е, че такива нищожеcтва като урсулата и байдън, които харчат парите на данъкоплатците, трябва да бъдат смачкани, но не за сметка на нормалните хора и е абсурдно паPaзитните чиновници да бъдат приравнявани с хората, които сами са си изкарали парите - дори и милиардери да са те !!!
  • 26 БПФ

    5 0 Отговор
    Не може да сравнявате някакъв конгоанец, дето се катери по дърветата и цял живот ходи по една набедрена препаска, щото при него винаги е жега, с европейския или китайския човек - който отделя повече въглеродни емисии, защото трябва да се отоплява - и в чийто свят има реално производство, има индустрия - а не само лежачка под баобабът и правене на нигъpчета, които пак цивилизования свят трябва да изхранва.

    Разбира се - нито дума относно това, че пpимитивите в Индия или Африка реално замърсяват много повече заради природната си мpъсотия - хвърляйки планини от бokлуци в реките и океана... докато културният човек в белия свят и фасът си не смее да метне на улицата !!! Ако го няма СО2 - крой с добрите реколти - ще настане глад - от който кои ще пострадат най-много - нали се сещате? Не - няма да са цивилизованите хора !!!
  • 27 доктор Косев

    3 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: За свръхбогати в изследването на „Оксфам“ се смятат онези, които изкарват най-малко 172 000 долара (149 000 евро) годишно."

    Що за глупости. 150к евро годишно са нищо работа, всеки що го годе квалифициран човек в цивилизования свят ги изкарва без проблем. И в България има десетки хиляди хора, които имаме подобни доходи. Свръх богати са тия с поне 100 милиона и то ликвидни.
  • 28 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Това,което прави най-силно впечатление на сбирките /конгресите по въпросите на климата от страна на богатите /властимащите e вопиющото лицемерие и наглост.Ето на конгреса в Глазгоу голяма част от поканените са пристигнали с частни самолети,а президентът на САЩ дядо Байдън -с 85 коли/някъде казват 80/.Към това трябва да прибавим и обстоятелството ,че една държава произвежда15-16-17% от световния продукт,а консумира 40 % от ресурсите -по официални данни.Познайте до 3 пъти коя е тази държава!А за мен лично още по-голяма наглост е налагането на т.н."зелена енергетика".Как може тя да е чиста и ефективна,след като производството на елементите от нея е изключително мръсно,а освен това за единеца произведена от нея енергия е изразходвана за производството на компонетите два или три пъти повече енергия!?Не съм против да има такава енергетика,но съм против тя да се пробутва по такъв мошенически начин и да се спекулира с нея!?А темата за спекулирането с емисиите от СО2 е отделен въпрос!