Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 15:05 5 310 137

Мартин Димитров за ФАКТИ: Докато не излезем от омагьосания кръг на зависимости от Москва, цените на газа ще са високи

  • мартин димитров-
  • природен газ-
  • цени-
  • газпром

"Ако имаш алтернативи, имаш добри цени. Ако нямаш алтернативи, нямаш добри цени", категоричен бе икономистът

Мартин Димитров за ФАКТИ: Докато не излезем от омагьосания кръг на зависимости от Москва, цените на газа ще са високи - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цените на природния газ, а посредством него и тези на тока, в последните месеци са невиждано високи и това удари по джоба и бизнеса в България, и домакинствата в нашата страна. Разискването на темата е изключително важно, защото различни политици от левите партии си позволяват да говорят неверни неща по темата, търсейки причините за проблема там, където със сигурност не е. Например в КЕВР за цените на електроенергията. Абсолютна глупост.

Именно защото е важно да се чува истината по въпросите с цените на природния газ, електроенергията и българската енергетика като цяло, от ФАКТИ се свързахме и разговаряхме с икономиста Мартин Димитров, за когото установяването на истинска пазарна икономика в и диверсификация на енергоносителите в България е кауза.

"България е в омагьосан кръг на зависимости от Москва и докато не излезем от този омагьосан кръг цените на газа ще бъдат високи", каза ни в самото начало на разговора Мартин Димитров, който е кандидат за народен представител от "Демократична България" 24-ти МИР-София и може да бъде подкрепен с преференция 104.

"Вярно е и това, че има неблагоприятна международна конюнктура, която касае цяла Европа, но освен нея има едни тежки зависимости, които трябва да бъдат преодолeни. Давам следния пример. Около 30% от газа за Европейския съюз идва от Русия и ЕС разбира, че дори това е твърде голям процент. При България това съотношение е над 80, 90%. Изводът е, че е жизнено важно да изградим алтернативи. Просто е. Ако имаш алтернативи, имаш добри цени. Ако нямаш алтернативи, нямаш добри цени. За това и гръцката газова връзка е толкова важна, връзка, която 12 години ГЕРБ нарочно не построиха. Трябва да бъде изграден и терминалът за втечнен газ в Гърция, той трябва да е готов в края на следващата или началото по-следващата година.

Много важен въпрос е, че догодина ни изтича договорът с Москва за доставки на газ. Ние трябва да сключим гъвкав договор, без никакви тежки фиксирани дългосрочни ангажименти. Това е страшно важно!

Друго нещо, което ни трябва, призовавам отсега за него, е в преговорите с Москва за нов договор за газ да включим Европейската комисия, защото така изравняваме пазарната сила на участниците. Тъй като виждате, че когато България преговаря сама, резултатите са тежки. В годините назад изключение е само правителството на ОДС с премиер Иван Костов, тогава са единствените качествени преговори.

Много е важно и да не се бърза със сключването на новия договор с Москва. За да се започнат тези преговори, добре ще е да се изчака нормализиране на конюнктурата, което според мен ще се случи към началото на лятото".

Нямаше как от медията ни да не попитаме г-н Димитров и за азерския газ, който е алтернатива на руския, и по-конкретно за това, че включително служебното правителство на Румен Радев взима много малки количества от него, въпреки че има договорени много по-големи - нещо, което директно обслужва монопола на Москва.

"Азерският газ е задължителен. Това, че не бяха купени договорените количества е безобразие. Той може директно да намали цената на газа и тока, така че не само трябва да бъде купуван в пълните количества, но трябва и да продължим да договаряме азерски газ".

Мартин Димитров коментира и повишаването на цените на електроенергията у нас и в целия Европейски съюз:

"Причината е струпване на необичайни обстоятелства наведнъж. След пандемията се стигна до много бързо възстановяване на европейската икономика - висок икономически растеж и огромно нарастване на потреблението на газ, а оттам и на ток. Това доведе до невиждано високи цени на газа и тока. Аз смятам, а и други анализатори смятат, че това е временно явление, което би трябвало да се преодолее около пролетта, началото на лятото на 2022 година. Това не е нещо, което би трябвало да продължи дълго, а извънредни обстоятелства".

От лявото политическо пространство се чуха и поредните призиви за строеж на печално известния проект за атомна електроцентрала "Белене". Икономистът коментира темата така:

"Виждате, че дори служебният кабинет, който е назначен от Румен Радев и който има много добри контакти с Москва, дори той не призовава да се строи "Белене". Причината е много проста и тя е, че като се вкарат всички разходи по проекта "Белене", става ясно, че изграждането на тази АЕЦ е изключително скъпо и неефективно решение. В началото на мандата си Румен Радев говореше за "Белене", но сега дори той и хората около него вече не лансират тази идея. Единствено споменават изграждането на допълнителен блок на АЕЦ Козлодуй".

В края на диалога ни с Мартин Димитров го попитахме и за прословутата пътна карта за съвместните ни енергийни проекти с Русия, която засега е безследно изчезнала. Интересът към нея се повиши, след като с близо 3 млрд. народна пара правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" построи "Руско-турския поток", по-познат като "Балкански поток", за да обслужи кремълските интереси.

"Пътната карта касае всички проекти между България и Русия. Нейното изчезване е най-голямото доказателство за тайни договорки между предишното правителство и Москва. Не може такъв документ да го няма. Нашите подозрения са, че вътре в тази пътна карта има ангажименти, за които никой не знае, нашите подозрения са, че в пътната карта има текстове, които касаят отказа на България от 1 млрд. долара неустойки по предишния договор за газ, нашите подозрения са, че е възможно терминът "Балкански поток" въобще да не съществува в пътната карта и някой да си го е измислил специално за българските граждани, което би било особено скандално.

В 46-тия Парламент зададох няколко пъти въпроса за пътната карта към служебния енергиен министър Андрей Живков, като той отговори, че тази пътна карта не може да я намери. Поисках от него да я изиска от Москва, но той не го направи - "било му неудобно". След това на Комисия по енергетика по мое предложение задължихме "Булгартрансгаз" в двуседмичен срок да намери въпросната пътна карта, но и това не се случи. Заради публичността на питанията ми е сигурно, че Москва много добре са ги чули и ако са желали, веднага са можели да пратят копие от пътната карта, но очевидно и те нямат желание тези тайни договорки да стават явни и за това не изпратиха копие. И като видях, че в България няма воля да бъде изискана тази пътна карта, а от Русия няма реакция, предприех последната възможна стъпка. С Радан Кънев поискахме от Европейската комисия, конкретно от комисаря по енергетика, да бъде изискано копие на пътната карта. Съгласно европейското законодателство България е длъжна за подобни газови договори да информира Европейската комисия и позовавайки се на тази клауза, ние изискахме копие от пътната карта. В момента чакаме резултати.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dinero

    132 13 Отговор
    А омагьосания кръг на зависимости от США ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 смерш

    135 9 Отговор
    Тази персона глаголствуваше преди спирането на проекта Белене,че имаме излишък от енергийни мощности и няма да има къде да продаваме еле енергията произведена от втора аец!
    Е сега имаме недостиг......................................

    Коментиран от #11, #50

  • 4 choko

    103 13 Отговор
    Трябва да прекратим сделката за още 8 F-16 в следващия парламент!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Constantine

    16 46 Отговор
    Затова трябвда да продължим промяната.

    Коментиран от #12

  • 7 фен

    120 8 Отговор
    Ма купувай от САЩ бе, гений! Кой те спира!?
  • 8 да питам

    25 25 Отговор
    Е как бе ? Нали Малинов каза , че ще дрънне две три шайби в МАСКВА ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хахах

    74 6 Отговор
    И тоя като Ристо Мотористо на къде духне вятъра и той е там
  • 11 Кеца

    17 91 Отговор

    До коментар #3 от "смерш":

    Тази "персона" е честен и почтен български политик - нещо рядко срещано в днешно време. А недостиг на ток не е имало откакто комунистическият режим изнасяше еленергия за валута, а държеше собствения си народ на тъмно!

    Коментиран от #19, #83

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хммм

    89 6 Отговор
    Добре бре Мартинчо, кажи тогава от къде да купим газ? От Марс става ли?

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Светослав

    91 5 Отговор
    Германците изглежда са по-прости от нас и затова си направиха Северен поток!!! От Америка ли ще вкарваш газ или от другаде?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Данъчния

    82 4 Отговор
    На сороснята само Москва им е в устата, а не виждат, че от Брюксел ги клатушкат и потупват по рамото продажните бг слуги които направихацнарода мизерен!

    Коментиран от #121

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 смерш

    59 8 Отговор

    До коментар #11 от "Кеца":

    човек на Костов-честен и почтен?
    А недостига се появи в края на 80-те на миналия век когато чичо сам затегна икономическата примка около соц лагера за да ускори гибелта на ссср
  • 20 ми ,

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хммм":

    От газстанцията бе ...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ВЕЗНИ

    51 4 Отговор
    Интересно е обаче, че американските танкери за втечнен газ LNG, които също могат да задоволят нуждите на европейския пазар и да понижат цените, продължават да подминават изградените 29 терминала в Европа, предпочитайки по-изгодния пазар в Азия. На въпрос дали това би продължило и може ли да се регулират доставките на федерално ниво, Хохщайн поясни, че танкерите действат на пазарен принцип и не може да им бъде казано на кого да продават. Хохщайн не подмина и темата за дългата ръка на Русия в европейската енергийна криза, в смисъл Русия да не продава на Изток, а само на запад, постъпвайки непазарно.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хахаха

    71 7 Отговор
    Искате Русия да я няма на картата на света ли? А вместо нея една огромна дупка , пълна с газ и нефт, а вие гребете от нея без пари и без контрол? Стига глупости и безнадежни мечти. Съществува Русия, в Русия има газ и още много от всичко, което вие нямате и няма да имате. Точка. Или ще купувате или няма да купувате. За какво са тия безсмислени разговора. Все едно в Русия да страдат от това, че вечно ще са зависими от африканските страни, защото обречени от тях да купуват кафе, какао и банани. Блабла не ви ли омръзна? С тия приказки само показвате колко сте закостенели в мисленето, колко не сте способни да развивате отношенията с другите в името на добруване на своя народ и колко сте готови да жертвате интересите на народа заради собствен интерес да пеете в общия хор на елита в Европа. Вероятно по времето на соца джбри послушковци бяхте, такива сте и останали сега. Козирувате на новоте братята без грам критичност към това, което от вас се иска.

    Коментиран от #47

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ххахах

    27 8 Отговор
    Сега ще ми е много интересно, както не искаш Москва, дали няма да се прегърнеш с БСП-то за правителство! Не знам защо, никой журналист не им задава този въпрос!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Чудо

    27 3 Отговор
    Ако Бочко го съдят за кражбите по американските стандарти,трябва да има живот като костенурка.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 РАЗ ДВА

    34 5 Отговор
    Само се оправдавате колко сте неспособни да водите преговори!
    Лаладжии!
  • 32 30 години едно и също

    26 5 Отговор
    Некакво Набуко се тиражираше,кора му Янко,така ще си лаете като псета на месечина до 2051..
  • 33 анти рашъ

    7 53 Отговор
    Точно така, това е разковничето на проблема!!!!!
    Русия е най-големият враг на България!
    По-далеч от Русия, по-висок стандарт на живот!
    Там, където е стъпал руският ботуш трева не никне.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Павката

    6 37 Отговор
    Choko, сделката за изтребителите F-16, е стратегически важна, ако искаме да защитим въздушното пространство на България, от навлизане на неканени военни самолети!

    Коментиран от #42

  • 36 анти рашъ

    6 34 Отговор
    Бойко е слуга на Русия, не случайно е ортак с Пеевски и Доган!
    Така, че русофиляци, гласувайте спокойно за Бойко, няма по-голям русофил от него.
  • 37 Вече 77 год

    3 24 Отговор
    под руска окупация от 1944г.
  • 38 дедо

    40 4 Отговор
    Мартинчо, а да беше обяснил и от къде ще вземем по-евтина газ?! Лесно е само да се говори без да се дават решения на проблемите. Останалото е просто празни приказки и плюене.

    Коментиран от #113

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 яя101

    27 4 Отговор
    Да каже нещо като да каже! Политик!
    Първо втечнения газ никога няма да е по-евтин от този в тръбата. Пък нещо го няма. Второ, дори тръба с Гърция да имаме азерите няма да продават газа си по-евтино от Газпром. Договореният досега дето го няма е договорен преди време по други цени. Сега цените са други.
    Цената на всички производители е с малки разлики. Условията за по-евтин газ са дългосрочни договори и гарантирани количества за потребление, иначе плащаш и каквото не си потребил.
    И друго, за дърва се ходи в гората защото там ги има, не се ходи по полето.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 анти рашъ

    5 43 Отговор

    До коментар #35 от "Павката":

    Един Ф-16 от последното поколение може да се справи спокойно с 10 руски трошляка по границата, турците също инвестират милиарди впоследното поколение на Ф-16.

    Коментиран от #94

  • 43 Петр Толстой

    8 23 Отговор
    " Ние купихме половин България, скоро ще купим и другата" Депутат и зам. председател на руската Дума.
  • 44 анти рашъ

    4 31 Отговор

    До коментар #34 от "пфууу":

    Аз ще ти дам, само си отвори устата.
    Без Русия не можем ли??!
    Другите страни как могат, русофил нещастен.

    Коментиран от #54, #75

  • 45 дедо

    24 5 Отговор
    чудесен отговор човек, поздравления :) някои смятат, че САЩ ше им носи газ и петрол без пари, за да не сме зависими от Русия, Ми че то мама на тате не дава без пари, а какво да говорим за бизнес?!
  • 46 Бесен Язовец

    30 4 Отговор
    Те от Кремъл ви заповядаха да не си построите,, АЕЦ Белене "и да спрете 2 изрядни блока на АЕЦ Козлодуй. Смешник!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Малая Россия

    7 20 Отговор
    Табела в Поморие. Скоро будем делать референдум. Варна и Бургас это Россия.

    Коментиран от #56

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 пешо

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "смерш":

    това не е персона... това е не.до.разумение. с интереси в т.н. биогорива, от доста време.
    няма нелицеприятен епитет, който да не му подхожда.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 анти рашъ

    6 37 Отговор
    Промити комунистически мозъци, разберете, че Русия е виновна за целият хаос, беззаконие и мизерия в България!!!!!!!!!!!!!!
    Зад Агент Сава, Пеевски, стои Кремъл, Путин, ФСБ!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 дедо

    25 4 Отговор

    До коментар #44 от "анти рашъ":

    ам... би ли си припомнил преди няколко години посред зима, когато стана скандала между Русия и хохлитте за кражбата на газ. Когато Русия спря подаването на газ за западна Европа какво се случи там?! Защо после Германия, Франция и Русия сключиха договор за "Северен поток2"? Хайде малко да помислим преди да пишем глупости ;)

    Коментиран от #58

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 анти рашъ

    1 12 Отговор

    До коментар #48 от "Малая Россия":

    С най-голямо удоволствие ще ви предадат градовете, няма по-големи предатели от бълхарите.
    За Русия и за Путин, всичко дават!?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 анти рашъ

    6 12 Отговор

    До коментар #54 от "дедо":

    Идеята е да имаме равностойни взаимоотношения, не да се дупим на Путин, нали!?
    Какво стана с газта от Азербайджан?
    Заради газта ще продадем суверенитета си ли??????
  • 59 Иван

    29 2 Отговор
    Абе мартинчо Тея германци руска газ купуват много прости и тъпи са тези германци

    Коментиран от #62

  • 60 анти рашъ

    6 24 Отговор
    Да вървят по дяволите скапаните руснаци, ако трябва ще караме без тяхната газ, за мен свободата е най-важното нещо!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Германия

    1 18 Отговор

    До коментар #59 от "Иван":

    Купуват, защото са окупирана страна, малчо.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Дрън дрън

    3 15 Отговор

    До коментар #61 от "Хлъц":

    Русофилите скочиха. България 30 години купуваше 2 пъти по скъпа газ от богатата Германия.
  • 65 Ти да видиш.

    19 2 Отговор
    Този специалист да каже що цените в Европа станаха тройни за няколко дни и вместо да говори глупости да вземе да обясни на политиците каква идиотщина сътвориха със споровите цени, отмяната на дългосрочните договори, зелената сделка, която е зелена колкото той е индианец. ЕС политиците творят глупост след глупост и си търсят виновен. Нашия вож
  • 66 анти рашъ

    5 11 Отговор

    До коментар #61 от "Хлъц":

    Значи проблемът е Р.Овч, т.е. Параграф 22, тъй ли?????
    Пак същият индивид актуаизира цената на газта преди години, а можеше да караме още дълго на евтина газ, на база старият договор!
  • 67 меги

    9 3 Отговор

    До коментар #61 от "Хлъц":

    Благодаря за този коментар. Впрочем,повръща ми се от този перко.
  • 68 Русофил

    4 22 Отговор
    На всичкото отгоре, русофилите са и функционално неграмотни. Дори не разбират какво пише в статията или въобще не я четат даже. Човека ви пише за 5 пъти по евтината азерска газ, те само за американците си дърдорят.

    Коментиран от #76

  • 69 Кольо

    8 2 Отговор
    Има ли значение от кого ще сме зависими? Ефекта за нас ще е един и същи. Спасението е само управление и притежаване на собствените ресурси. Развитие на производствени предприятия българска собственост Добри социални производствени практики. Защита на малкият бизнес. С две думи развитие и образование. Докато сме територия и пазар за чуждестранни фирми нищо добро ще ни чака ли... Ще виждаме често подобно лобиране по сфери на влияние. Ако не за едните, то за другите... Тъжно...
  • 70 как така

    11 2 Отговор
    свърза Русия с Нидерландската борса? Кажи защо нямаме дългосрочен договор с Русия, като Унгария, Сърбия а от онзи ден - и Молдова?

    Коментиран от #100

  • 71 9898

    17 4 Отговор
    Пешо снайпера що не пита Малтин Димитлоф кво направи СДСто за България? Щито освен, че иставиха народа без работа след приватизицията за друго не се сещам, аа.. и, че затвориха незаконно противодържавна шпионски 2 енерго блока на Козлодуй!

    Коментиран от #82

  • 72 Тоя па

    1 15 Отговор

    До коментар #61 от "Хлъц":

    Какви 1200 км бе русофил? 100 км до терминала на гръцката граница, 12 години русофила Тиквонии Велики не иска да построи.

    Коментиран от #77, #80, #111

  • 73 ааа

    19 1 Отговор
    Къде са алтернативите? Къде е шистовия газ и идеята която се провали на Америка? Къде е втечнения газ без пари? Къде са Американските или Френските атомни централи в БГ? Истината е в България да няма евтини горива за да няма силна икономика а оттам и НЕЗАВИСИМОСТ. Вън Мартинчовците от България. Да купуваш от Русия, Европа или Америка - ЕВТИНО не значи зависимост, а просто добри умения за преговори. България над всичко.
  • 74 някой

    14 1 Отговор

    До коментар #61 от "Хлъц":

    Понякога се чудя кой е по-по ...най! .Мартинчо приказна едно и също, като развален грамофон.Делът на тока произведен от природен газ в България е точно 6% от общото количество произведен ток.Тия али-бали вече не минават.Иска му се на детето амерички газ,ама пусти хамериканци хукнаха да го доставят на Китай,зер ще им трябва за да праят айфони.И други неща.Азерски газ директно от Азербайджан, мисия невъзможна и неосъществима.
  • 75 Та Шак

    12 1 Отговор

    До коментар #44 от "анти рашъ":

    Да, прав си Кривчо, и Германия може без Русия, ама без Северен поток- 2 не може.
  • 76 Русофилите

    18 2 Отговор

    До коментар #68 от "Русофил":

    Е ми, а докарайте си тоя евтин газ бе соросоиден смърш обаче Набуко умреее...!
  • 77 bbb

    5 1 Отговор

    До коментар #72 от "Тоя па":

    Посочената личност не е Русофил. Той е просто ЕГОИСТ. Мисли само за джоба си.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ххх

    11 1 Отговор
    НИКОГА ПОВЕЧЕ СДС.
  • 80 Нъц

    13 1 Отговор

    До коментар #72 от "Тоя па":

    Тиквоний, човект затрил 3 –три/ възлови руски проекта в България, и русофил!!! Момче, вземи се прегледай на психиатър, със сигтурност дъното на твоето IQ ще те ужаси. Но ти не се отчайвай, това е природно явление.
  • 81 защото

    6 0 Отговор
    на терминала нас чакат, нали? Ние сме на редичките за ШАХ ДЕНИЗ 2, което още не се разработва, а и договор нямаме - питай Тиквуний
  • 82 Не си прав

    8 1 Отговор

    До коментар #71 от "9898":

    защото те са първите, които използваха властта да забогатеят приказно, продавайки стотиците български заводи и предприятия на безценица.
  • 83 Ей кец

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Кеца":

    няма нито един почтен български политик-нито един!Нямало е и няма и да има.Това е положението.
  • 84 Гост

    5 9 Отговор
    Русофилските родоотстъпници вият на умряло

    Коментиран от #90

  • 85 САНДОКАН

    11 1 Отговор
    То и Германия щеше да става енергийно независима,но чух че сега са го одарили на молитви към Путин

    Коментиран от #92

  • 86 Мартин Димитров?? Много години прекара

    13 2 Отговор
    В Парламента нищо не си научил!! Миналите избори гласувах за вашата партия, заради една Преференция, като бивш, стар Седесар!! Този път НЕ!! От Един месец лаеш срещу Паметника в Борисова та градина, Ат Атанасов, решава Крим Руски, лие или Не!! Днес ти си под хванал темата, за примката на Москва за газа, да копува ме втечнен през Гърция,??? Като се успокоят Цените, Руския Винаги ще бъде по Евтин от Втечнения!! Сега защо не копуваш Втечнен!! На Някой Угаждате, да ви Хареса!! Но избирателите не са на същото мнение!! Занимавате се с неща, които не са на дневен ред, и в момента хората не се интересуват от това което Говорите!! Искате, да се покажете, че сте по католици от Папата!!! Това никой него интересува! Колектори и ЧСИ дерат Кожата на Народа безнаказано, по техни си правила и закони неписани или Лобиски!!! Вие Мълчите, това не ви Засяга!! Банките вдигнаха таксите за услугите, един Инвалид, да си вземе Интеграцията от Банката(52,60лв)е въпросната интеграция, Таксата е 10лв на банката!!!??? Мълчите!! Паметника, Крим, Примката на Москва??? На 14 11 2021г Вечерта, ще разбереш, че сте се гръмна ли в Кракът!!
  • 87 X Перт

    10 1 Отговор
    Смятам, че на подобни плюнкохвърлящи плямпала изобщо трябва да не се дава думата. Винаги са много идейни, знаещи, а накрая освен да броят пари, за друго не стават!
  • 88 Кольо

    8 0 Отговор

    До коментар #47 от "анти рашъ":

    Пишете така сякаш сте под влиянието или на опияти или на зависимост! Всеки гражданин на РБ има право да живее тук! Включително и Вие! Дали сте достоен Българин сам трябва да решите? Заблудите са лошо нещо в един мултикултурен свят... Поздрави.
  • 89 Хаджи Генчо

    7 1 Отговор
    Човек е зависим от храна, вода, въздух...топлина. Оттърваваме се когато се преселим в отвъдното. Докато сме живи се напъваме да си ги осигурим и ако може по на сметка. Най-достъпната и евтина газ е от Русия. Трябва разумна политика и равноотдалеченост от всички, но и партньорство в защита на националния интерес с всички.
  • 90 Последни

    2 12 Отговор

    До коментар #84 от "Гост":

    Ами затова сме по всичко последни, защото територията е населена предимно с русофилистици.
  • 91 хасан

    10 1 Отговор
    абе умнико от кого да вземем газ тогава
  • 92 Русофил

    1 8 Отговор

    До коментар #85 от "САНДОКАН":

    Русофил неграмотен, по главата са те Одарили.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ватникът.

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "анти рашъ":

    Един су 35,ще се справи с една дузина Ф22,,..Как ти изглежда,пича!??..Даже и с две!!..
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Хахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "анти рашъ":

    Ето.....Арогантност, грубост, ругатни....искате от подобни разрушители да ви оправят живота ли?
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Ал Тъпоне

    8 1 Отговор
    Браво! Газ ще си набавяме сами с повечко консумация на добре узрял и уврял фасул всичко ще се оправи и ще станем енергийно независими. Само така!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "как така":

    Имате. Само за 30 процента, обаче.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 За пореден път

    11 4 Отговор
    А защо си мислите, че като влезете в омагьосания кръг на зависимости от Вашингтон, тук нещата ще тръгнат по мед и масло?
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Сивата чапла

    5 1 Отговор
    За бита на времето у нас токът беше евтин.
    Осигурете евтин ток за дома, а за останалото не берете грижа.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Тъй тъй

    6 2 Отговор
    "Ние трябва да сключим гъвкав договор, без никакви тежки фиксирани дългосрочни ангажименти. Това е страшно важно!"
    Ден за ден е най-добре, да не се прецакаме дългосрочно.
    Току-виж открили некъв газ покрай Шабла.
  • 108 Мартине

    10 4 Отговор
    разбрах те какъв си блокук като каза да не се търси причина в КЕВР. Може би не са изцяло виновни но през годините вдигаха с по 10-15% тока и газта като за добрутро.
    А и само като ви видя да виете за всяко нещи срещу Русия и ми ставате ясни.
    С други думи - вие сте мани, бегай.
  • 109 Северозапад

    7 3 Отговор
    ЧЕТИРИ ОЧИ ДВЕ СЪРЦА, И ПЕЛТЕЧЕНЕ, ДБ-ДЕСТАБИЛИЗАЙ БЪЛГАРИЯ
  • 110 Хама

    4 4 Отговор
    Е кога ще излезете като всички партии се отчитата в едно източно посолство.И кога като новите поколения ги изкараха още по- необразовани и наследствено тъпи от родителите,които трудно запаметяват и не мислят.И кога като контрола над медиите и икономиката е тотален.Такива държави от лупаци в 21 в. не оцеляват.
    Най- малкото зло са изглежда тези от ДБ но са големи инфантили.Пропускат вече две кампании за кмет и сега избири със смотана и мижава кампания.Заекват ,мъцат със сложни изречения та никой не може да схване за какво се борят и и как.А полето е благодатно и народа лесно се лъже стига да знаеш как.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 М.Д. преиначено, а звучи...

    3 1 Отговор
    ... като "онова": "Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем". Да, ама човеци мно о о го, а ГАЗ, тук-там. Освен от БЛОК еди кой си на Бойко Борисов. "Дървен" философ.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 кочо

    3 3 Отговор
    строежа на 7 блок е абсурт-при авария губим цялата централа.трябва да има белене.
  • 115 Ватникът.до Анти рашъ,,

    5 1 Отговор
    Добре,е че малко хора ВИ обръщат внимание.!!.Най вероятно близките!!.Ние ,рашките,имаме ,ГАЗ,,И предлагаме...Като не искаш ,,Не купувай..!!Панял ,Бляяд??
  • 116 ужас

    4 1 Отговор
    Този е до такава степен зомбиран, че го съжалявам. Абе аланкоолу, виж в момента какви са цените на газта по дългосрочните договори и цените без такива договори. 2 пъти са по ниски цените с договорите. И защо смяташ , че Азерите ще си продават евтино газта? Абсолютен демагог. Пълен боклук.
  • 117 Otoplitel

    4 1 Отговор
    Господине.Да сте чували нещо за пазар и пазарна икономика.Цената на газта и електроенергията се определя от търсенето и предлагането на европейските борсови пазари където по договори с ЕС участва и РБ.Престанете с тези тъпи антируски комплексарски изказвания и да манипулирате населението.
  • 118 аз съм

    3 0 Отговор
    Когато човеко е прост си е за цял живот !!!
  • 119 Коко

    2 2 Отговор
    Дайте да минаваме на дърва. Дядо ти и баба ти само на нефт и газ са се отоплявали! Откъде ги измислихте тези глупости?! Да ни дават топло чак от Русия, Азърбейджан и т.н. А стига, бе!
  • 120 Коко

    2 2 Отговор
    Тоя гей е много нагъл
  • 121 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Данъчния":

    Не мога да си кривя душата и да не призная, че РЕШЕТНИКОВ свърши добра работа в РАЗЦЕПЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...

    Коментиран от #122

  • 122 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #121 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Пак някой ви е виновен. Все едно говорите за някакви инфантили. А не сте такива. Проявявате абсолютно неуважение към народа си с твърдението се, че са лесно манипулируеми и управляеми. Значи всички го правят. Що пък Решетников?
  • 123 ей кретен

    3 0 Отговор
    На снимката не ти личи , че си толкова кух !!!
  • 124 един от всички

    4 0 Отговор
    Точно обратното е -например Беларус получава най-евтин газ в света.А на нас и на другите,кой ни пречи да си купуваме откъдето си искаме? Но защо никой в Европа не го прави? Ами много просто -от руския газ по-евтин няма открит.Затова всички се молеха на Путин да увеличи доставките,заради недостига на газ. А защо при това положение,някой друг не достави в Европа?
  • 125 НикогаПовечеСДС-Чума

    5 1 Отговор
    Много нагло парче,закърмено с идеите на комунизъма, впоследствие станал член на СДС-Шайката,която изкорми държавицата ни ,окраде народа, продаде националните интереси на Родината и прокуди милиони млади хора през Терминалите на летищата.
  • 126 Marinov

    5 0 Отговор
    Опази БОЖЕ България от ПИШМАН Швестери и Експерти!

    Господина говори пълни фасмагори.
    Азерският газ НЕ може да ПОКРИЕ и ЗАДОВОЛИ нуждите от газ на България а НЯМА и Други източници различни от Газпром с които да могат да направят това поради което и НЯМА прктическа НИКАКВА възможност от страна на България да ДИКТУВА и НАЛАГА цената на Русняците и най разумното е да не се дразнят а търси приятелско споразумение .

    Госпдина НЕ се Базира на Точни КОНКРЕТНИ данни за РЕАЛНИТЕ цени по които се получава газа а Има Публикации че цената на Азерският газ е по голяма от тази по която се получава Руския и без да има конкретните цифри да се правят такива Заключения си е ФАСМАГОРИЯ и СЪЗНАТЕЛНА МАНИПУЛАЦИЯ.

    Да Незабравяме и че заради такива Креслювци Русняците спряха газ на Украйна и Дай БОЖЕ тези персони да не доведат с тези си Манипулации и на България да го спрат!!!
  • 127 Мартине, Мартине?? Колко време

    4 0 Отговор
    Преседяхте с АТ Атанасов в Парламента!! Ти Нито стана Икономист кадърен нито политик!! Той Атанасов ще си остане Ченге до края!! Занимавате избирателите, с Паметника, с Руската Примка за Газта, Атанасов решава на Кой е Крим?? Тъпанари ще си останете, Идват Избори, а вие се Натягате на Някой, който ви Финансира!! Народа него интересува това, с което го занимавате вие двамата!! Вземи евтина втечнена газ от Гърция, вземи евтина Азерска газ!! Празни приказки!! Ще познаете по резултата на14 11 2021год Вечер!!!
  • 128 дедо ви

    3 0 Отговор
    какво предлагаш....да се изселим на марс.......русия е с най големи залежи и най близо до нас.......това го признават всички около нас....това са дадености които е време вашия гуро ваньо костов да признае че няма как да промени все още
  • 129 ПРЕДАТЕЛ

    1 1 Отговор
    ПРЕПЪЛНЕНА ПОДЛОГА ГЕРБАВА ДОЛНА ВИЖДАТЕ НА ФОТОТО !

    Коментиран от #131

  • 130 КУХИ ЛЕЙКИ

    3 0 Отговор
    ОООООООООООООО ДБ БОКЛУК КВО СТАНА НАЛИ БЕЛЕЕ НЕ НИ ТРЯБВАШЕ ПОМНИШ ЛИ КАК ГО ОБЯСНЯВАШЕ С ПЯНА НА УСТА АБЕ ЯМА ЛИ КОЙ ДА МУ НАПЪЛНИ УСТИЧКАТА НА ТОЯ /НЕВЕРОЯТЕН БОКЛУК
  • 131 ЧОБАН

    2 0 Отговор

    До коментар #129 от "ПРЕДАТЕЛ":

    НЕ Е ГЕРБАВА А Е ДБ ПОЧТЕНИ ДЕМОКРАТИ И КВОТО ИСКАШ ТАМ
  • 132 ДОМАКИНЯ

    2 0 Отговор
    МАРТИЧО МЛЪКВАЙ МНОГО СМЪРДИ А НЕ МОГА ДА ПРОВЕТРЯВАМ СТУДЕНО Е
  • 133 КУХИ ЛЕЙКИ

    1 0 Отговор
    ДБ /ДЕБЕЛИ БРАНТИИ
  • 134 някой си

    1 0 Отговор
    тоя предател на българските интереси трябва да се маха
  • 135 Be_google, жив и здрав съм :)))

    0 0 Отговор
    Здравей Мартин празнотик....ко, 20 години не научи как се купуват газ и петрол!!!
    МД е символ на дясната некомпетентност и подлога на герб
  • 136 Мартин Димитров?? От Къде газ бе Тъпунге

    1 0 Отговор
    АЗЕРСКАТА ИЛИ Американската!! Тъпунгел на Хранилка!! Посредниците правят цената още по висока,!! "Това него ли знаеш??
  • 137 Олга

    0 0 Отговор
    Мислител на века, твоето е: изгубих питомното да гоня дивото..
    Отказ от тръбния газ (руския) означава да закриеш бизнеси, да събориш производството с последващото рязко обедняване на населението и загуба на социалната стабилност.
    Но има и друг вариант - директно да докараш тръбата от Катар, а за нефта - от СА и арабите да ти ги дадат безплатно.