Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 16:32 3 504 52

Мартин Димитров за ФАКТИ: На думи ГЕРБ са проевропейци и пронатовци, на дела изпълниха основните искания на Москва

  • мартин димитров-
  • герб-
  • демократична българия-
  • газпром-
  • пътна карта-
  • русия-
  • руски интереси-
  • турски поток

Да поканим Европейската комисия в преговорите между България и “Газпром” за доставки на природен газ от Русия, предлага народният представител

Мартин Димитров за ФАКТИ: На думи ГЕРБ са проевропейци и пронатовци, на дела изпълниха основните искания на Москва - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Основните искания на Москва бяха изпълнени от ГЕРБ”.

Това каза в интервю за ФАКТИ народният представител от “Демократична България” и председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации Мартин Димитров.

“ГЕРБ говорят едно, но правят друго. На думи се държат като проевропейска и пронатовска партия, но на дела изпълниха основните искания на Москва. Има голямо разминаване между думи и дела”, коментира той.

“Москва искаше няколко неща. Първото очевидно е “Турски поток”, който е прекалено скъп, който води отново до това да бъдем зависими от един източник на природен газ - нещо, което ГЕРБ, без много да разсъждава, изпълни. Това струваше на българските данъкоплатци 3 милиарда лева, които изцяло платихме от джоба си”, посочи народният представител.

“Това обаче е само един от примерите. По време на последното правителство на ГЕРБ беше рестартиран още проектът “Белене”, което е другото искане на Москва. Не се случи и диверсификация, нито пък беше изградена газовата връзка с Гърция. За 12 години ГЕРБ не можаха да изградят тази връзка, което според мен също показва какви са били приоритетите. Да не забравяме също, че правителството на ГЕРБ не поиска 1 милиард долара неустойки от руската страна по предишния договор за доставки на природен газ. По време на правителството на ГЕРБ дълго време представител на държавата в “Лукойл” беше Румен Овчаров, изпратен там от ГЕРБ - това също е показателно. Много показателно е и кои са им експертите. Това са все ключови въпроси, които не трябва да забравяме”, каза още Димитров.

На въпроса дали тези въпроси обаче изглеждат забравени на този етап, той отговори: “За мен да. Виждам серия от позиции как същите тези хора - ГЕРБ, били най-проевропейската и пронатовската партия. Тази група въпроси не трябва да бъде забравяна”.

В разговора, Мартин Димитров засегна и въпроса с липсващата пътна карта, подписана между България и “Газпром” - документ, който първо не беше открит в Министерството на енергетиката. След това стана ясно, че след като сме изискали копие от пътната карта от руска страна, такова не е предоставено. “Мистерията с пътната карта става изключително голяма. В енергийната комисия на 46-тото Народно събрание поискахме от “Булгартрансгаз” да осигури копие от пътната карта, но това не се случи. След това стана ясно, че министърът на енергетиката е сезирал и ДАНС, и МВР по въпроса. Впоследствие “Булгартрансгаз” е изискала копие от документа по официален път от руските власти. Тази пътна карта не излиза отникъде. Това показва, че вероятно има договорености, за които никой не знае”, посочи Димитров.

“Убеден съм, че ако този документ съдържаше само формална информация, веднага щеше да стане публично достояние. Фактът, че толкова дълго време не може да бъде намерен, показва, че е много важно да бъде намерен”, категоричен бе народният представител.

Преди дни Димитров и неговият колега народен представител от “Демократична България” Георги Ганев зададоха до министър-председателя Петков въпрос относно връщане на заграбените от Червената армия архиви на Царство България.

“Непосредствено след 9 септември 1944 г. от пристанище Лом в Москва са изнесени 130 чувала с “трофейни” български документи. Знае се, че това са архиви на МВР, Министерството на войната, Министерството на външните работи, Царската канцелария, лични архиви на български политици (...). От 2004 година насам българската държава прави опити да си върне архивите или поне да се сдобие с техни копия , но досега Русия игнорира тези искания”, припомнят депутатите в питането си и искат да разберат дали правителството смята за нормално част от историята ни да е в чужда държава, да нямаме достъп до нея и какво смята да направи, за да бъдат върнати архивите у нас.

Попитан какво очаква да последва, Димитров отговори: “Интересното е, че първо зададохме този въпрос към премиера, а след това ни беше върнат. Наложи се да го пренасочим към министъра на външните работи Теодора Генчовска и вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова. Очакваме от българското правителство тези архиви да бъдат поискани отново. Те са искани в миналото, но е важно за сегашното правителство да покаже, че документи, които са част от българската история и които не е редно да бъдат съхранявани от чужда държава, която и да е тя, трябва да бъдат поискани. Да ги поискаш е първата стъпка”.

Предстоят преговори между България и “Газпром” относно новия договор за доставки на природен газ от Русия. След въпроса за какво трябва да настояваме по време на тези преговори, Димитров посочи: “Аз съм единственият, който предлага в тези преговори да поканим Европейската комисия. По подобен начин Полша постигна голям пробив - Полша поиска участие на Европейската комисия и така договори по съществуващата руска тръба да може да се купува алтернативен газ, т. нар. виртуални суапове. Това беше постигнато, благодарение на участието на Европейската комисия в преговорите. Предвид голямата база данни, която Европейската комисия изгради по въпросите на газа, е логично да участва. Освен това пазарната сила на Русия е много по-голяма от пазарната сила на България и участието на Европейската комисия изравнява това положение”.

“За мен е важно още новият договор за газа, който ще бъде сключен с Москва, да бъде гъвкав и краткосрочен, за да може да избираме най-изгодния вариант, да имаме алтернативи. Знаем, че до края на 2023 година предстои да бъде готов терминалът за втечнен газ. Ако можем да избираме поне между азерски газ, руски и втечнен газ - три вида, като начало, това е добро начало”, посочи още Мартин Димитров.

“Русия поиска изтеглянето на силите на НАТО специално от България и от Румъния. Не от Полша, не от Балтийските страни, не от други държави от Източна Европа. Това показва фокус на техния интерес върху България и Румъния. Това е достатъчно обезпокоително и показва, че за да се преодолее тази ситуация, трябва да има достатъчно ясни и категорични позиции на България. България трябва да бъде категоричен и последователен член на Европейския съюз и на НАТО, това да бъде отстоявано във всякакви позиции и от правителството, и от парламента. В тези позиции не трябва да има колебание”, завърши народният представител.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 9 Отговор
    Не слушай какво говорят,а гледай какво правят.

    Коментиран от #27

  • 2 GGG

    28 5 Отговор
    АЕЦ, Газ и водородни централи това е бъдещето !
  • 3 Делю Хайдутин

    25 7 Отговор
    Нормално!По закона на шпионите те трябва да са най големите подлоги за да не ги заподозрат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 XYZ

    36 25 Отговор
    Бойко Борисов и придружаващи го лица трябва да бъдат съдени за национално предателство - достатъчни са фактите за умишлено водената от тях енергийна политика!

    Коментиран от #14

  • 6 А дубрутру

    27 32 Отговор
    Това българите го знаем отдавна. Добре, че го сменихме Борисов, че както вървяхме, щяха да ни изритат заради поразиите му и да станем още една от републиките в РФ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 другарят

    28 19 Отговор
    Този натовски олигофрен от къде се появи!?
  • 11 Мародер

    27 15 Отговор
    Леле какъв врат е отпрала проеврогейската гейша!?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРОБ

    30 9 Отговор
    ГЕРБ не са про-никакви, те ходят там, където е далаверата.
  • 14 user

    16 22 Отговор

    До коментар #5 от "XYZ":

    Е какво и е на еднергийната политика - происвеждаш ток два и половина пъти повече от колкото потребяваш. Газ имаш, че дори и продаваш излишни количества на Румъния. И всичко това заради Борисов. Не се ли се замислял, че ако не беше Борисов сега може и хляб да не може да си купиш тук!
  • 15 избирател на ДБ

    16 24 Отговор
    Мачкай Марто!

    Коментиран от #26

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 12 Отговор
    ВИЕ ППгерб за 12 ГОДИНИ съсипахте БЪЛГАРИЯ
  • 17 Пламен

    18 18 Отговор
    Толупа е корумпирана путинска марионетка
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 10 Отговор
    вие сте ИСТОРИЯ а тя не ПРОЩАВА
  • 19 Абе

    28 13 Отговор
    Мартине, на думи и вие сте соросоидни джендъри а се оказахте обикновени пелераси
  • 20 Минувач

    16 16 Отговор
    Както беше казал някой, за Бойко Борисов ще съжаляват само идиотите, мафиотите и Кремъл.
  • 21 зрител

    22 12 Отговор
    Всекакви нищожества се изказват
  • 22 ууу

    22 10 Отговор
    Мавтине , мавтине ... , мнооо си ПВОС... !!! Бърши си отвреме навреме пяната по устата ... !
  • 23 Българин

    22 11 Отговор
    Заради турско-американска слугини като този Мартин от ДъБъ, турците и американците ни заграбиха Южен поток и замразиха АЕЦ Белене за да не конкурира турските атомни централи .
  • 24 Жоро

    20 12 Отговор
    На тоя пак Путин Русия комунистите са му в тъп...та глава
  • 25 Баба Станка

    23 9 Отговор
    Махай се бе Лешояд --за 30 години демокрация , окрадахте и довършихте България

    Коментиран от #28

  • 26 Кво

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "избирател на ДБ":

    ...да мачкам? Таралежи с гол г..з ли ?
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ТАКА е БАБА СТАНКЕ
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 2 Отговор

    До коментар #25 от "Баба Станка":

    БАБО СТАНКЕ права сте напълно за32 ГОДИНИ сдс ИВАН КОСТОВ ЛУКАНОВ ВИДЕНОВ НДСВ ГЕРБ а и да не забравиме КУНЕВА която по заповед на ЕС затвориха 1 БЛОК 2 БЛОК 3 БЛОК 4 БЛОК на АЕЦ КОЗЛОДУЙ а имаме и ЯДРЕНА КЕВР мафия която уби ИНЖИНЕР ГЕОРГИ ДИЧЕВ беше ШЕФ на АЕЦ КОЗЛОДУЙ

    Коментиран от #45

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ахаххах

    14 7 Отговор
    Мартинчо, вие сте вдинствената булгарска партия от ЕНП влизала в управление с БСП. Моля те да спреш да се излагаш. Достатъчно сте се омазали с това правителство. На следващите избори през април няма да вземете и процент. Аз лично съм безкрайно разочарован от вас. Ще ми вкарват комунистически простотии. Айдеее в канала!
  • 31 Писна ми от тоя мулец

    18 6 Отговор
    Този изобщо не го слушам защото преди 10 години разправяше че няма нужда от нов АЕЦ зелената енергия ще ме топли и какво ли още не но животът показа , че е едно нищо не разбиращо дрънкало.
  • 32 Тома

    10 7 Отговор
    Боко тиквата го преизбраха като шеф на герб защото остана като най дъртия с партиина книжка от БКП
  • 33 Олга

    7 9 Отговор
    Интересно след още малко време срещу кого ще говорят. ГЕРБ е в опозиция от доста време. А тоя е недорасъл.
  • 34 МИСИР

    9 5 Отговор
    КИРЕТО ПОНЕ ИМА ЦЕЛ ДА НАПРАВИ КИНТИ А ТОА МУШМУЛ ПРЕВДАВА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ / ТЕ ЗА ТОВА ГАЗТА Е 5 ПЪТИ ПО СКЪПА ЩОТО ТАРИКАТИТЕ НЕ ИСКАХА ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ ОСОБЕННО ПОЛЯЧЕТАТА ГАЗПРОМ ИМ ВЪРНА ЕДИН МИЛИЯРД А ТАЯ ГОДИНА ИМ СМЪКНА 5 ОТ ХИТРИТЕ ДУПЕНЦА / ЩО НЯМА ЕВТИН АМЕРИКАНСКИ ГАЗ БЕ МАРТИНЧО АМИ ЩОТО НЕ МОЖЕ ДА Е ЕВТИН БЕ МАМУЛ ИМА ТРАНСПОРТ/ А ЩО СИ МИСЛИШ ЧЕ АЗЕРИТЕ СА БАЛЪЦИ И ЩЕ ТИ ПРОДАДАТ ЕВТИНО Я КАЖИ / ЕВТИНО Е САМО С ДЪЛГОСРОЧЕН ДОГОВОР ЗА ДА МОЖЕ ПРОДАВАЧА ДА СИ НАПРАВИ СМЕТКАТА И ДА ОРГАНИЗИРА ДОСТАВКАТА АКО НЕ БЕШЕ БАЛКАНСКИ ПОТОК СЕГА ЩЯХМЕ ДА КУПУВАМЕ РУСКИ ГАЗ ОТ ГЕРМАНИЯ КАКТО ПОЛША А АКО БЕЛЕНЕ БЕШЕ ГОТОВА ЩЕШЕ ДА ПЕЕЛИ КОЛКОТО КОЗЛОДУЙ / МНОГООООО МАРТИНЧО МНОГОООООО
  • 35 ЧОБАНИН

    9 6 Отговор
    ТОЯ ВЯРВА ЛИ НА ГЛУПОСТИТЕ КОЙТО ПЛЕЩИ ОТ ГОДИНИ / МИСЛЯ ЧЕ НЕ ЩОТО НЕ ИЗГЛЕЖДА УМЕН НО НЕ ПРИЛИЧА И НА ЛУД
  • 36 Кочо

    13 5 Отговор
    Ти човече и всички политици от последните 32 години сте продажни слуги на колониалния господар САЩ! Крадохте всички като за последно, сини, червени, зелени, розови! Каква Русия те е гонила?! Разсипахте България, пред унищожение и гибел е, и ти дървото си от виновните!
  • 37 Молодцы ! Так держать !

    6 10 Отговор
    Браво на съветските форумни списвачи, отново защитиха интересите на най големия ни душманин и грабител . Национални предатели!
  • 38 ддд

    10 3 Отговор
    Мартине ПАЛЯЧО,България построи Газопровода с одобрението на ЕС,инче и на тебе трябва да ти е ясно,че няма как да се случи!
  • 39 3.14К

    7 2 Отговор
    Все повече се убеждавам, че въпросния Мартин има сериозен умствен дефицит. Без да замеси руснаците и Белене, то не може да състави друго първо изречение при всяко изказване.
  • 40 АЛООООО

    6 0 Отговор
    Е СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КОИ СА БИЛИ СОЛТА...ИТЕ НА КОСТОВ И КОИ СА ОТГОВОРНИ ЗА СКАПВАНЕТО НА СДС И ПОСЛЕДВАЛИТЕ КРАЖБИ НА КОМУНДЕТАТА СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КАК СЕ КАЗВАТ ГЛИСТИТЕ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ПЛУЖЕЦИТЕ ПРОДАВАЩИ И МАЙКА СИ ЗА СТОТИНКИ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 СОДОМИТ

    5 0 Отговор
    МАЛКИ ГНУ.... СНИ КОСТОВИСТЧЕТА БЕТЕР КОМУНИСТИ СА НИКАКВИ РАЗГОВОРИ С ПОДОБНИ САМО С...КС ГРУБ И ЗЛОБЕН
  • 43 Джи

    1 0 Отговор
    А пък на тия от ДБ дай им да хранят ГЕРБ и за квото трябва, и за квото не трябва. ГЕРБ са криви и за кризата в Украйна, и за глада в Сомалия, и за ковида, и за кво ли не. А виж ДБ свети води ненапити.
  • 44 Опси

    1 0 Отговор
    На думи вие сте сини, на дела и отвътре - червенки :)
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Даката

    1 0 Отговор
    Още едно ДБ недуразумение се изказа хахаха По думите му сякаш се опитва да изкара съпартийците си по-бели от бялото, но не успява хахахха
  • 47 Петър

    2 0 Отговор
    Димитров може и да е прав, но като повечето си колеги от ДБ, не е свършил нищо за родината си, а у получил доста в замяна.
  • 48 ДОСКОРО И ТИ ИМ ЛИЖЕШЕ ЗАД.НИЦИТЕ

    1 0 Отговор
    ПРЕДАТЕЛ ТЪП .
  • 49 Марио

    2 0 Отговор
    ДБ са послушковци на олигарха Иво Прокопиев, така че да не се обясняват много кой чии искания изпълнява.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ганев

    1 0 Отговор
    ЕИ ПРОДАЖНИК ПРЕСТАНИ С ТОВА нато 87 процента от НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ЖЕЛАЯТ нато и не ИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА Е американска КОЛОНИЯ И ПЛАЦДАРМ НА НАТО
  • 52 Марков

    0 0 Отговор
    Маринов е един политически чиновник, който си хапва солидно от политическата баница в България. Беше в СДС, сега в Демократична България. И той като Методи Андреев скача от цвят на цвят, така мисли да кара до пенсия.
    Ограничен човек, нагаждач. Работи добре с лакти.
    За какво ни е Европейската комисия при обсъждане договор с Газпром. Няма САЩ да сключва договор (ЕК е на позиции на САЩ), а ние.
    Защо да е краткосрочен? Да има чести поводи за проблеми. Този не е в ред и не защитава българския интерес. Мястото му въобще не е в НС, но схемата е такава. Я да отиде на борсата, да видим къде ще си намери работа. В НС има няколко дузини хрантут-ици на наша издръжка. Като Мартин Димитров.
    Приказките му за НАТО са абсолютно неверни. Русия иска НАТО да се дръпне до границите си от 1997 г. А и никой не ни е питал за членство в тази американска структура. Не щем окупатори в България и ползване на територията ни срещу друга страна.