Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 13:23 10 191 42

Цецка Бачкова, ДСБ за ФАКТИ: Промяна в ръководствата ще се отрази здравословно на “Демократична България”

  • цецка бачкова-
  • ген. атанасов-
  • дсб-
  • демократи за силна българия-
  • демократична българия-
  • парламентарни избори-
  • оставка-
  • ръководство

“В ДСБ голяма част от решенията - особено за изборите на 14 ноември, бяха взети еднолично от ген. Атанасов”, посочи зам.-председателят на партията

Цецка Бачкова, ДСБ за ФАКТИ: Промяна в ръководствата ще се отрази здравословно на “Демократична България” - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“В “Демократична България” трябва да спрем да си мерим силите и да се опитваме да покажем кой от нас е по-голям и по-тежък, а по-скоро да работим заедно, за да привличаме повече подкрепа отвън. Това до голяма степен е въпрос на лидерство, на чисто човешки качества да увличаш, да мотивираш хората. Мисля, че промяна в ръководствата на партиите ще се отрази здравословно на “Демократична България”.

Това заяви в интервю за ФАКТИ докторът по политически науки и заместник-председател на “Демократи за силна България” Цецка Бачкова.

Парламентарните избори на 14 ноември донесоха на “Демократична България” загубата на около 180 хиляди избиратели. Докато на 11 юли за коалицията гласуваха 345 331 души, сега обединението между “Да, България”, ДСБ и “Зелено движение” получи 164 707 гласа (при 99,51% обработени протоколи).

В “Демократична България” последваха лидерски оставки. Първо оставка като председател на “Да, България” подаде Христо Иванов, заедно с целия Изпълнителен съвет на партията. Оставка подадоха и съпредседателите на “Зелено движение” Борислав Сандов и Владислав Панев, както и Изпълнителният съвет на партията. Председателят на “Демократи за силна България” (ДСБ) ген. Атанас Атанасов не подаде оставка, но обяви, че ще свика Национално събрание на партията, което да избере председател и национално ръководство. Важно да се отбележи, че неговият мандат като председател на ДСБ така или иначе е изтекъл.

На какво се дължи този спад в подкрепата за “Демократична България”, каква е причината за конфликтите и разединенията вътре в обединението, защо оставка на председателя на ДСБ не последва и какъв е пътят пред обединението, по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме с д-р Цецка Бачкова, зам.-председател на ДСБ.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-жо Бачкова, какъв е Вашият кратък анализ за спада в резултата на “Демократична България”?

- Резултатът е много тъжен за нас, много разочароващ. Аз лично очаквах спад при “Демократична България” заради появата на новия проект “Продължаваме промяната”, който до голяма степен обхваща част от нашите избиратели. Не очаквах обаче този спад да бъде в такъв голям мащаб. Имаме грешки, които със сигурност трябва да анализираме. Мога да посоча част от тях, но мисля, че това трябва да се случи на партийни форуми и на форуми на коалицията. Явно посланията ни се изчерпаха, не успяхме да стигнем до сърцата на избирателите и някой друг успя да ги убеди по-добре от нас.

- В обединението последваха оставки, с това ли приключва въпросът или именно това трябва да се случи - един задълбочен анализ?

- Това и написах вчера - че този процес не бива да приключва с оставките. Най-важен е анализът, най-важно е да извлечем поуките и да потърсим пътя ни напред и какво можем да променим.

Мисля, че се изчерпахме - трета кампания с едни и същи послания. “Демократична България” има огромен потенциал от експерти, които като че ли не включихме достатъчно в оформянето на предизборните послания. Направихме няколко кампании с едни и същи послания и когато се появи нещо ново, то грабна хората.

- Христо Иванов подаде оставка като председател на “Да, България”, Сандов и Панев също се оттеглиха като председатели на “Зелено движение”. Защо ген. Атанасов не подава оставка, а свиква Национално събрание на ДСБ?

- Ръководството на ДСБ е с изтекъл мандат още от месец май. Това Национално събрание за избиране на ново ръководство и нов председател предстои така или иначе. Факт е, че ген. Атанасов не подаде оставка, а заяви, че ще свика това събрание. То все още не е насрочено и предстои националното ръководство на партията да се събере и да насрочи дата на събранието. Надявам се то да се случи през януари месец.

Подаването на оставка според нашия устав носи много по-различни последствия. При оставка, би следвало да бъде определен човек, който да представлява партията до избора на нов председател. Свикването на Национално събрание позволява председателя да упражнява правомощията си до провеждането на събрание. Последствията от подаване на оставка и свикване на Национално събрание са различни. Явно ген. Атанасов е предпочел втория вариант.

- Според Вас все пак трябваше ли ген. Атанасов да подаде оставка?

- Оставката, погледната като чисто морален акт, е най-силният знак за понасяне на отговорност. Аз мисля, че подаването на оставка показва наистина понасянето на отговорност. Кой ще представлява партията няма голямо значение, чисто уставно, защото става дума за много кратък период от време.

Ген. Атанасов заяви, че носи отговорност за действията си. В крайна сметка, в ДСБ голяма част от решенията - особено за изборите на 14 ноември, бяха взети еднолично от ген. Атанасов. Той пое отговорността и за подредбата на листите. Това е и причината сега еднолично той да поеме отговорността за резултата.

- Вие не бяхте в листите за изборите на 14 ноември - и това ли е еднолично решение на ген. Атанасов?

- Това също беше еднолично решение на председателя. Той има право да го вземе, въпреки че би следвало националното ръководство да утвърждава листите.

Неучастието ми не е било мое желание - аз не съм човек, който бяга от битки. Все пак успях да се включа и да помогна на колеги из страната, за да помогна в кампанията на кандидат-президентската двойка, която подкрепихме - Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе. Успях да бъде полезна.

- Оставките и събитията вътре в обединението могат ли да повлияят на преговорите за съставяне на правителство?

- Надявам се, че при преговорите за правителство все пак ще има допитване до органите на партиите. Това е изключително отговорно решение, особено в тази ситуация, при която ние ще трябва да прекрачваме определени червени линии. Специално за ДСБ, коалицията с БСП е много силна червена линия. Смятам, че трябва да има наистина консенсус в партията - какво правим и за колко време. Може би трябва да се разглеждат и възможности за краткосрочен мандат на съставеното правителство.

Би следвало да има консенсус. Има риск едно еднолично решение за коалиция с участието на БСП да доведе до още по-голям отлив на наши симпатизанти. Трябва много внимателно да бъде обяснено, аргументирано и да се знае защо влизаме в такава коалиция, с какъв срок ще бъде тя, какво трябва да постигне.

- “Това, което ни провали е, че спряхме да си говорим”, написахте вчера и споменахте за целенасочено и умишлено разединяване. Какво се случва вътре в “Демократична България”, има ли го отдалечаването едни от други, неизслушването на партньорите?

- Мисля, че точно това е основният проблем. В една коалиция е трудно, защото в нея участват различни партии, те имат различни интереси и, разбира се, трябва да се работи за това интересите да съвпаднат. Може би преференциалната кампания и възможността листите да се разместват доведе до едно разделение между партиите в “Демократична България”. Създаде се една изострена конкуренция, която дори възпрепятстваше съвместната работа. Вместо да използваме огромния експертен потенциал, който имаме - ние имахме Управленска алтернатива, в която работеха експертни групи във всички ресори, в тях бяха хора от всички партии, вместо да развиваме тези наши експертни политики, ние се насочихме към това коя партия какво представителство ще има в парламента. Възможността през преференции да се разместват листите доведе до една конкуренция и блокиране на общата работа.

- Какъв е дългосрочният път на обединението, отвъд съветите и събранията на партиите - трябва ли то да продължи да съществува като коалиция?

- Симпатизантите на “Демократична България” по места работят много добре заедно. Ние сме еднакъв тип хора, имаме еднакви интереси. Въпросът е, че тази нездрава конкуренция между партиите трябва да се изчисти. Трябва да се намерят и лидери в ръководството на коалицията и на партиите, които могат да обединяват, които могат да привличат допълнителна подкрепа. Трябва да спрем да си мерим силите в коалицията и да се опитваме да покажем кой от нас е по-голям и по-тежък, а по-скоро да работим заедно, за да привличаме повече подкрепа отвън.

Това до голяма степен е въпрос на лидерство, на чисто човешки качества да увличаш, да мотивираш хората. Мисля, че промяна в ръководствата на партиите ще се отрази здравословно на “Демократична България”.

- Съществува ли опцията досегашните председатели на партиите в коалицията да бъдат преизбрани на националните събрания?

- Мисля, че когато подаваш оставка, не го правиш с идеята да се кандидатираш още веднъж. Подаването на оставка е знак, че поемаш отговорност и даваш възможност на някой друг да поеме партията и нейното развитие. За мен подаването на оставка е свързано с това да не се кандидатираш на следващите избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    25 12 Отговор
    Този така наре4ен генерал ,и старшина в камбуза няма да върши работа .А пожарникарският генерал ,тотално се запали ,и затвора го зове за много години

    Коментиран от #39, #40

  • 2 Мислещ

    23 20 Отговор
    Там само соросоиди, няма кой да сложат, а и една птичка пролет не прави. Ще им се отрази добре единствено напускането на парламента и разпадането.

    Коментиран от #38

  • 3 Последния Софиянец

    20 27 Отговор
    Само Христо се държи като нормален човек.Останалите са надувки
  • 4 Да бе

    31 17 Отговор
    Цеце ти нема ли за си одиш?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тога

    24 13 Отговор
    Направо слагайте Прокопи за шеф... да се бори с олигархията.

    Коментиран от #22

  • 7 nаско

    17 16 Отговор
    НАТО,НАТО,НАТО и накрая в блато

    Коментиран от #25

  • 8 Люси Дяковска

    27 9 Отговор
    Ох Цецке и ти кат оная дет се яви за президент!
  • 9 Мърш

    17 17 Отговор
    Нямам познат измекяр, който да не се е увъртял около тези. Не само ръководството, ами ще трябва и членовете и симпатизантите си да смените.
  • 10 Софиянец

    22 6 Отговор
    Съжалявам за коалицията, тези оставки ще доведат до разпад и сформиране на нова дясна формация или коалиция. Останете ли в този вид на следващите избори надали ще минете чертата. Като участвал в създаването и ваш гласоподавател го казвам.
  • 11 Фаро

    21 17 Отговор
    Тая сбирщина от патерици и подлоги само обърка и забави промяната
  • 12 гласоподател

    24 22 Отговор
    Демократична България е политически труп. Скоро ще бъде хвърлена в бунището на историята и забравена.
  • 13 киро

    12 12 Отговор
    Това е цирк, очаквам ако не е станало вече и р.кънев и хр.иванов и ат.атанасов да минат на печеливши позиции в ПП.от начало малко скришно а после и много явно
  • 14 жалки сте

    21 10 Отговор
    Точно безумните червени линии ви изядоха процентите. Сега ще си останете само с партийците, а за ДСБ - това са по-малко от 2 %, както и за ДБ - толкова.
    На изборите през април и август гласувах за ДБ, тъй като нямаше за кого, а бях против ГЕРБ. Гласувах преференциално за човек от гражданската квота. Дали чугунените глави в ДБ и най-вече в ДСБ са се питали защо хората и в другите райони на София избират лица от гражданската квота . Предполагам - не. Бившият прокурор от Разград Атанас Атанасов и Радан Кънев, чиито тъст е от ДС, поставят червени линии за други лица. Същото и за Христо Иванов и неговата майка. Гласувах сега за ПП, защото предпочитам не тесни партийци, а знаещи и можещи хора. Вие ще си останете с партийното ядро и следващия път ще сте извън парламента. Читавите кандидати за депутати от ДБ са от гражданската квота. А издънката с Лозан Панов - без коментар. Ако не си беше отварял устата, щях да имам добро мнение за него. Сега вече да си го прибере Борисов, нали си го хареса.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ха-ха-ха

    12 5 Отговор
    Измамените камилчета! Много поздрави от мисис Мустафа и мистър Радев! Ха-ха-ха, ха-ха-ха !
  • 17 Апсурд какво стана нали щяхте да се

    5 7 Отговор
    Борите срещо ДПС и Доган за това бяхте избрани с оставката на Христов да не се окаже че ще се клалирате с ДПС и ГЕРБ ако ще го правите вие сте едно измамници и ви искаме вън от пароамента заедно с ДПС и ГЕРБ БПС крадците
  • 18 опаа

    8 10 Отговор
    Кой ще й чете ферманите? Айде да идват по-скоро следващите избори и да заминава в историята тази партийка.
  • 19 цецке

    10 8 Отговор
    Що бе , Ристю ви беше голема атракция , оня Гнома малко така навяваше мъкааааа , иначе беше много забавно .
  • 20 Седесар до гроб

    7 7 Отговор
    Права си! Ако махнете и генерала от ДС Атанасов ставате непобедими

    Коментиран от #35

  • 21 ИВАН

    7 12 Отговор
    Пууу, тая много грозна бе, от кой ли зоопарк е избягала .... гледа като недоволно от заплата и подкупи ченге
  • 22 НЯКОЙ

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Тога":

    Опорките на Пеевски, май а?
  • 23 Стрелцов®

    7 8 Отговор
    След перфектно проведената морска операция на плаж "Росенец", г-н Христо Иванов е направил небивал фурор сред американските военни. Лично командира на морските пехотинци е поканил г-н Иванов да стане ръководител на "морските тюлени" , като поканата е приета с благодарност, заради което прекъсва политическата си кариера в България.
  • 24 Сега

    10 5 Отговор
    ДБ ще се претопят в ПП,на Христо Иванов ще му дадат някакъв пост в Министерството на Правосъдието и пито- платено.Може ли да стане министър,човек,койо проваля цяла партия?! Балъците гласували за тях,да "духат супата".
  • 25 изрод от ГЕРБ

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "nаско":

    РУСИЯ,РУСИЯ,РУСИЯ и тежка орисия
  • 26 до Цецка

    16 5 Отговор
    Гледам тая селянка и се чудя има ли мозък в главата й, за да се кандидатира за каквото и да било!!! Слава Богу, че я махнаха от листите за депутати, защото освен че е тъпа кариеристка е много злобно и арогантно същество. Залепи се за Лозан Панов, навсякъде се снимаше с него само и само да я виждат хората. С какъв сурат имаш претенции за председател? С твоите 1200 преференциални гласа, които от избори на избори ставаха все по - малко. Момиче, това не е игра....Трябва цял живот да си благодарна на ген. Атанасов, че те издигна за зам. председател. Излез от кръга на приятелките си и чети какво се пише и какво се говори за тебе. Трагедия....НИКОГА, повтарям НИКОГА не можеш да бъдеш на нивото на досегашните председатели, защото тях и теб ви делят опит, рутина, познания. Иди първо да си пооправиш косичката, пък се събирай с кокошкарника ти от ДСБ ( и с тази, която има 94!!! преференциални гласа на изборите) и си клюкарете. Просто нивото ти е такова.....
  • 27 Walkirie

    8 6 Отговор
    Каква е тая грозотия?
  • 28 НЯКОЙ

    11 7 Отговор
    Атанасов е папагала на Иван Костов - повтаря всичко казано от шефа и налага неговия команден режим. Не случайно наричаха Костов "Командира"! И точно подозрението ми кой точно определя политиката на ДБ, ме отказа да гласувам за тях!
  • 29 СВобода

    10 8 Отговор
    Най-после Гаганел се махна! Подлогата и лизача на Прокопиев! Кретена,който яде народни пари! Да отива при Доган да му измие краката! Ама да вземе и онова прасе Мирчев! Кво направихте бе келеши? Нали бяхте много силни? Протестни партии! Близахте гза на Радев,той си направи Партия,която ви източи избирателите и сега сте като бити кучета!РАЗБРАХТЕ ЛИ КАК ВИ ГО ПОДАДЕ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП????? Но с тия битови физиономии,какво да очакваме от вас!
  • 30 Орел

    3 3 Отговор
    Цицке, що мълча?! Сори ЦЕцке.
  • 31 Съдията Дред

    10 4 Отговор
    Видяхме как помогнахте на Лозан Панов , то Костя Копейкин взе повече гласове, сам, без да му "помагат"
  • 32 Мнение

    9 3 Отговор
    Ей такива, като Цецето отблъскват хора от тази партия. Добре, че се включи при Панов "да помага" иначе щяха да загубят още няколко мандата при последните парламентарни избори. А там, в кампанията на Панов, нейната помощ се видя също))).
  • 33 Ми да

    6 6 Отговор
    ДБ изгубиха лицето си и изчезнаха от хоризонта още в мига, в който припознаха комуниста Р. Радев за своя президент. Аз лично по тая причина не гласувах за тях.
  • 34 P1amen

    2 2 Отговор
    Къде и кога е кастинга за председател,не съм ви член и не съм гласувал за Вас ,но ако стана председател обещавам да гласувам.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пачков

    4 4 Отговор
    ДБ е едно затворено общество, секта, нещо като масонска ложа, като задругата на майсторите, сектанти, догматици, които не привличат нови хора, а ги отблъскват.Хора с комунистически манталитет.Има ли изборност, как се избират хората, как функционира тая бутискова партийка?
  • 37 И какво

    2 1 Отговор
    точно бачка мадам ....ъъъъъъ Бачкова?
  • 38 Джой

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мислещ":

    А бе Мислещ, нищо не Ви е Мислещо!
    Такива като Вас, а Вие сте много, имате грамаден проблем!
    Какъв Ви е проблема със Сорос?
    Какъв Ви е проблема с Америка за България?
    Какъв Ви е проблема с Прокопиев?
    Не виждате ли на какво заприлича България за 12 години. Посредственост във всички посоки!
    Защо не си промените чипа и да проумеете, че не да се разпадат, а точно Демократична България трябва да управлява държавата! И не като при ОДС, а 5 поредни мандата. И това трябва да дойде от избирателя, който да вярва че е добре да го управляват демократи, а не мъжаги и пичове.
  • 39 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    Шофьора на самолет ви размаза и разказа играта Като има те глупави лидери алчени за власт до това води След мая сте вие Мутри вън от парламента Сега не с бсп ами и дявола ще се целувате До там я докарахте
  • 40 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    Сега гледаме сериала « генералски сълзи» Орива орталъка След 21 ще има фатмашка мъка ако го е страх да се яви ген деси
  • 41 Стоян Хлебаров

    0 0 Отговор
    А дано...ама надали ще се промени! На мястото на подалите оставки,чакат от засада тези,които оставкаджийте назначиха! Всичко е досущ,като при БСП-същата методика и същото ограждане с верни хора...
  • 42 Стоян Хлебаров

    0 0 Отговор
    Не приемам оправданията на лидерите на ДБ! Ние,симпатизантите знаехме какво трябва да се направи за засилването на партията,а лидерите...не знаеха!? Причината е,че тези,които предлагахме,бяха много по уважавани и обичани от хората,отколкото сегашните лидери! Например,многократно сме изразявали уважение към няколко човека,които на пропагандно ниво вършеха цялата работа на лидерите нса ДБ,но следваше гробно мълчание...Защо не са лидери Мартин Димитров,Петър Славов,Методи Андреев,Методи Лалов,Трайчо Трайков....Има и други,но се неглижираха и дори не се коментираха от членовете на ДБ техните изказвания,които винаги са слагали пръст в раната! Страхът ли беше причината,или осъзнаването на факта,че тези хора в пъти превъзхождаха ръководството на партията,избрано/пак по тертипа на БСП/от "верни"хора! Още от създаването на СДС и после в следващите,кадровата им политика винаги е била:"КОЙТО ВИКА ПО СИЛНО:ДОЛУ БКП И СЕ ТУПА В ГЪРДИТЕ",ТОЙ Е ОТ НАШИТЕ-ДРУГИТЕ,ОСОБЕНО ПО СКРОМНИТЕ,НЯМАХА ШАНС! и СЕГА ,ВИДИТЕ ЛИ,ЗАПОЧВАТ КРОКОДИЛСКИТЕ СЪЛЗИ:АМАН,ЗАМАН...