Last news in Fakti

19 Ноември, 2021 19:00 7 443 83

Защо коренно промених мнението си за ваксините: разказът на една българска учителка

  • антиваксъри-
  • коронавирус-
  • учителка-
  • мнение-
  • ваксинация-
  • починали-
  • вирус-
  • ученици-
  • лекари-
  • българия

Видях на практика последиците от решението ми да не се ваксинирам, разказва тя

Защо коренно промених мнението си за ваксините: разказът на една българска учителка - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дарина* е учителка. Разказва, че по-голямата част от нейните колеги отказват да се ваксинират срещу COVID-19 - макар да са сред хората, които са изложени на по-голям риск. И тя доскоро е била скептична към ваксините. Преди да види COVID отделението в Александровска болница от пациентското легло.

"Ако можех да се върна назад, когато вярвах, че няма нужда да се ваксинирам срещу COVID-19, щях със сигурност да го направя, без да се замислям." Това казва днес Дарина, която доскоро е отказвала да се ваксинира срещу COVID-19. Причините са били много, но всички те ѝ се струват незначителни на фона на това, което преживява, когато се заразява с коронавируса. Днес мнението ѝ за значимостта на ваксинацията е коренно различно - щом измине периодът след инфекцията, в който е противопоказно да се имунизира, Дарина на часа ще си постави ваксина.

Как страхът се предава от уста на уста

"Не съм от хората, които вярват на теориите, че с ваксината ни чипират или вкарват метал в тялото ни. Въпреки това не смятах, че трябва да се ваксинирам. Страхувах се от широко тиражираните странични ефекти и всячески си търсех причини да не се ваксинирам”, споделя Дарина. По-рано тази година тя е диагностицирана с автоимунно заболяване, което за нея се превръща в още една причина да избере да не се ваксинира. Дарина признава, че е направила този избор, без да се консултира с лекар - навярно от страх, че ще бъдат опровергани доводите ѝ против ваксинацията.

Днес Дарина осъзнава, че се е влияла твърде много от общото мнение. Повечето от колегите ѝ учители не желаят да се ваксинират, а и много хора от обкръжението ѝ омаловажават COVID-19. "Въпреки че с течение на времето постепенно се убеждавах, че това не е просто обикновен грип, дълго време останах на кантар - мислех, че се преувеличава и че изобщо не е толкова страшно”, признава Дарина. Решаващият фактор за избора ѝ да не се ваксинира е бил преди всичко страхът. Тя самата го определя като параноя, която назрявала у нея в резултат от разказите на други хора, които ѝ казвали, че познават човек, при когото ваксината е причинила увреждане или пък знаят за друг, който бил чел, че имунизацията срещу COVID-19 ще му причини рак. "Казвах си, че в такъв случай не бива да се ваксинирам, защото и на мен може да ми се случи нещо. Това обаче беше до момента, в който нещото наистина се случи - положителен тест за COVID-19.”

Пътят до катарзиса

Въпреки че работи с деца и поради това е знаела, че е потенциално застрашена, Дарина винаги си е мислела, че няма как да се зарази, щом взима предпазни мерки като носене на маска, дезинфекция и спазване на дистанция. Вирусът обаче се оказва по-коварен от очакваното. В първите дни Дарина все още не вярва, че при нея COVID-19 ще се превърне в онази истински страшна болест, за която го представят. Но след по-малко от седмица тя е вече с бронхопневмония и е неспособна да извършва дори най-леки дейности из дома си. Разболява се и съпругът ѝ. "Този вирус изобщо не ти дава време да осъзнаеш какво се случва - докато си казвахме, че всичко е наред и може да мине просто като настинка, болестта беше вече в толкова напреднал стадий, че и двамата се оказахме в безпомощно състояние”, спомня си Дарина.

В крайна сметка се налага семейството да постъпи в COVID-отделението на Александровска болница в София. "Видях на практика последиците от решението ми да не се ваксинирам. Моето и на други хора. 98% от хората с усложнения в отделението бяхме неваксинирани”, разказва Дарина. Усещането при влизането в болница описва като паника. Виждайки с очите си колко тежко може да поразява вирусът, Дарина още в болницата започва да се чуди защо не се е ваксинирала, когато е трябвало. "Осъзнах, че ако не бях отишла в болницата своевременно, можеше и да не изляза от тази криза само с поука. Осъзнах и друго: че съм можела да предотвратя всичко това.” Дарина остава в болницата 10 дни, съпругът ѝ - 20. Едно от първите неща, които прави след изписването, е да провери кога най-скоро може да се ваксинира. "Много хубаво е чувството да се събудиш у дома, без да чуваш кислороден апарат до себе си. Сега просто изчаквам да мине необходимото време след инфекция и веднага ще се ваксинирам.”

Благодарна. На лекарите и на съдбата.

Днес Дарина полага усилия да сподели с възможно най-много хора около себе си какво е преживяла и как това е променило мнението ѝ за ваксинацията. Като учител тя съветва близките си да се ваксинират, но от позицията на опита. След като излиза от болницата, се замисля за това какво влияе най-много на негативните нагласи на хората относно ваксините. "Мисля, че психиката на хората в България е такава, че когато много настоятелно им се казва да направят нещо, това постига точно обратния ефект”, казва Дарина. Затова и самата тя се старае да подхожда с внимание в разговорите си с хората, които все още се съмняват в ефективността на ваксините. Споделя им това, което се е случило с нея - с надеждата, че ще предотврати някой друг да изпита същото. А фактът, че може да говори от позицията на човек, който доскоро е бил против ваксинацията, навярно улеснява диалога. "Осъзнавам, че и прекалената свобода не е решение, защото и аз по свое желание не се бях ваксинирала. Затова се опитвам да говоря с хората по начин, по който и моето Аз отпреди няколко месеца би се замислило над решението си.”

След престоя си в Александровска болница Дарина усеща много по-интензивно и натиска върху здравните специалисти в страната. И осъзнава, че огромна част от товара им може да бъде свален, ако повече хора се ваксинират. "Аз като учител се чувствах некомфортно от това, че няколко часа трябва да преподавам с маска. А лекарите часове наред работят с предпазни облекла, трудят се непрестанно и оказват наистина най-добрата грижа на пациентите си. Трябва и ние да се опитаме да се погрижим за тях”, апелира Дарина. Днес тя е благодарна на лекарите, че са ѝ помогнали да се възстанови бързо и без последствия. Благодарна е и на съдбата, че ѝ дава урок, който да я предпази. Надява се, че подобен катарзис може да се случи и на други хора, без да им се налага да се сблъскат с животозастрашаващия вирус. "Дадох си сметка, че трябва малко по-отговорно да мисля за здравето си и за хората около мен. Не искам втори път да преживявам това, което ми се случи.”

*Името е променено поради желанието на събеседничката ни да запази анонимност.

Автор: Мина Киркова


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    130 34 Отговор
    Всяка статия да започвате суъс подобно заглавия, пак няма да ви се чипирам

    Коментиран от #6, #63

  • 2 хаха

    145 19 Отговор
    "Името е променено поради желанието на събеседничката ни да запази анонимност." Толкова ли нямаше някоя учителка, на която да платите достатъчно, за да преодолее срама си и да се изложи с името си?
  • 3 НАТО ВЕЦ

    113 16 Отговор
    Тъпо, ала Дойче зеле.

    Коментиран от #79

  • 4 Не не и пак не

    109 21 Отговор
    НЯМА, НЯМА И ПАК НЯМААА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ.

    СТИГА С ТАЗИ ПРОПАГАНДА ЗА ВАКСИНАЦИЯ. ТО КОЙТО Е РЕШИЛ ЩЕ ГО НАПРАВИ И БЕЗ ДА ГО БАЛАМОСВАТЕ.

    АЗ ОБАЧЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ДА СИ ЕКСПЕРИМЕНТИРАТ "ваксините" ВЪРХУ МЕН. ЖИВОТЪТ МИ Е ПО-ЦЕНЕН.
  • 5 Интензивното

    104 20 Отговор
    Нищо не е разбрала въпросната учителка,ако не е измислена от медиите.Освен раждане и смърт по- голямата част от живота е да се учиш и живееш.По вашата логика аз трябва да съм набучен с ваксината като таралеж,за да преодолявам ужаса от болни и смърт.За ваше съжаление не съм ваксиниран и няма да го направя,защото за разлика от вашите измислени герои аз съм истински,като всички болни и здрави с мозък в главите

    Коментиран от #16

  • 6 😂😂😂

    37 76 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Човече, ако вярваш, че ваксините чипират, значи IQ-то ти е като на скарида. 😂

    Коментиран от #22, #45

  • 7 Всеки човек

    85 12 Отговор
    Който има собствено мнение може сам да реши каквато и да е дилема! Дали ще се ваксинира или не пак човек сам решава без да слуша другите! Това все едно да ти кажат да скочиш от покрива защото другите скачат! Не вярвам, че някои ще се подведе по първия решил да се самоубие! Същото е и с ваксините всеки сам си решава независимо какво говорят другите! Това трябва да остане личен избор без да се принуждават хората!
  • 8 НЕучуден

    25 7 Отговор
    Хахахахаааааааааааа... Хахааааааааааааа
  • 9 Даскал Пандо

    95 11 Отговор
    В Австрия 80% са ваксинирани! И днес обявиха локдаун😄🇮🇱🇱🇷

    Коментиран от #30

  • 10 DW-пропаганден машинен

    81 13 Отговор
    Приказки и разкази по картинки! Това не е журналистика това е белетристика за наивници! DW- манипулатори и лъжци!
  • 11 Мангъра

    32 34 Отговор
    не вярвайте на подобни писания, вирус няма, ваксата убива, съдържа освен чипове, графен и 5G. Няма вирус , всичко е конспирация срещу нашия велик народ. БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!!! Само ВЪЗРАЖДАНЕ може да ни спаси, гласувайте за Коцето, да хвърилм маски и вакси! Долу Ваксата докажете че сме българи, БЪЛГАРИН НЕ СЕ ВАКСА!!! ВАСКИТЕ УБИВАТ!!! ВАКСИТЕ ВИ ПРАВЯТ АУТИСТИ!!! ЗАБРАНА ЗА ВСИЧКИ ВАКСИ В БЪЛГАРИЯ!!! КОЙТО СЕ ВАКСА НЕ Е БЪЛГАРИН!!! БЪЛГАРИЯ Е СТРАНАТА НА ЧИСТАТА РАСА!!!
  • 12 Рептилите DW

    64 9 Отговор
    Рептилите от DW нещо са се разбързали.Все още има неваксинирани по света а масовия мор за ваксинираните започна и желания златен милиард остава само като пожелание.
  • 13 Пеперуда

    66 8 Отговор
    Ако стоите един ден, само един ден в коридора на Пирогов, когато карат ранени от катастрофи, може би никога повече няма да ся качите в кола, камоли да шофирате. Или в онкологията с всички човешки бълки и трагедиии..... Но животът трябва да продължи и да бъде радостен.
  • 14 ????

    65 12 Отговор
    Аре, без Такава пропаганда! Да не си била само ти в ковид отделение, че ще развяваш мнението си и аз бях в края на март и какво истината е, че почти всички бяха над 75 години с редица заболявания, някои и с наднормено тегло. За 9 дни аз лично видях 3 в черни чували. Наистина не е лесно, но когато си здрав и як дори и в тежко положение се справяш. Е страшно е да мислиш, че си отиваш,ама при по възрастните с хронични заболявания и лека настинка може да те отнесе. Каквото и да видях не мисля да се ваксинирам!
  • 15 push

    55 8 Отговор
    хахахахаха край навих се и отивам да се боцна хахахахаха. Пратете статията на Кунчев и Коритаров да я четат
  • 16 лечение

    22 9 Отговор

    До коментар #5 от "Интензивното":

    Чaй oт мeнтa:
    Пригoтвянe: В гoлямa ТЕРМОЧАША oкoлo 400 мл., жeлaтeлнo cтъклeнa, двe пликчeтa пo 1-1,5 гр. ce зaливaт c ВРЯЛA ВOДA и чaшaтa ce пoхлупвa. Тaкa cтoи oкoлo 1-1,5 чaca . Cлeд кoeтo ce пoдcлaждa пo жeлaниe и ce пиe нaвeднъж.
    Дoзa: НАЙ-МАЛКО двa пъти-три днeвнo, cутрин нa глaднo и вeчeр прeди cън...
    Cрoк: Cлeд 3 дни, чoвeкът cтaнa oт крeвaтa здрaв...
    -Пaрaлeлнo c тoвa, eдин път нa дeн, oбщ рeфлeктoрeн мacaж нa cтъпaлaтa oт "мacaжиcт". Пoчвa ce c дяcнoтo хoдилo. Прoдължитeлнocт 5-7 дни, дo oтшумявaнe нa бoлeзнeнитe зoни.
    Всичко това, заедно с молитви към Господ и Богородица.
  • 17 Братя Грим

    48 7 Отговор
    Майсторите на късия разказ DW
  • 18 Фючърс

    14 40 Отговор
    Много скоро абсолютно Всички ще..."ПРОМЕНИТЕ...мнението си за ваксините ,...след като ФАТМАШКОТО СОРОС-ПРАВИТЕЛСТВО ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ!
    Мнооого Скоро, ....тъпаци

    Коментиран от #52, #80

  • 19 Фермер

    21 4 Отговор
    Ако търсите истината
    thebulgariantimes
    Също така вижте във фейсбук Пламен Пасков
  • 20 Професора

    48 7 Отговор
    Сигурно става въпрос за учителката Дарина Измисленкова от село Мушенговци !

    Коментиран от #64

  • 21 някой

    45 7 Отговор
    Елементарна пропаганда в елементарна статийка.
  • 22 Хаджи Генчо

    53 6 Отговор

    До коментар #6 от "😂😂😂":

    Ваксинирането е насилствено и няма значение дали чипира. Когато позволиш да издевателстват над теб то и ще те чипират по един или друг начин.
  • 23 И колко ти платха

    36 6 Отговор
    щях да попитам!? Ама, като видях DW разбрах, ФЕЙКНЮЗ или НЮС илинещо такова, искат да ни водят за носа.
  • 24 айде сега

    45 7 Отговор
    Да попитам и аз като ваксърите: Къде са доказателствата? Да излезе с името си и да покаже документи от болницата! Иначе е "една жена каза"!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Давам награда 2000 лв

    10 21 Отговор
    За данните на един от тези тролове ,които пишат тук! Който може да ми ги даде,той може и да ми открие IP то . Ще им покажа ,как се работи с ковидни болни! Тотално малоумници,които не работят достойна работа,а тролят по сайтовете! Ще ви развинтя главите!!!!!

    Коментиран от #31, #40, #44

  • 27 Русенец

    32 5 Отговор
    БХК няма ли да се бори за незабавна, приоритетна ваксинация по гетата?
  • 28 Ха ха ха ха ха

    22 7 Отговор
    Измислена статия:))))
  • 29 Амнезия

    25 5 Отговор
    Дойде евроинквизитора и се наблегна
    на тотално подгряване на кладата.
    Утре вече,ще разпорежда подредбата на
    плебса според ейзуитските норми.
  • 30 Амиии

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "Даскал Пандо":

    В Гърция също.
  • 31 Хъм!?

    17 7 Отговор

    До коментар #26 от "Давам награда 2000 лв":

    В Карлуково пак е дошъл тока или са постигнали 100% ваксинирани. Квото и да е пак замърсяват нета.
  • 32 NikNay

    25 5 Отговор
    Слушам днес по едни немски новини че короната в Китай била използвана за контрол проследяване и пропаганда !?!?😱😱😱 ужас . А в демократична как му казват на всичко това ? Евро-атлантически ценности ....
  • 33 Ееее

    27 5 Отговор
    Тук загубих 15 мин да публикувам коментар!
    Дарина викате .....
    Охххх , така не се бях смял скоро !
    Пулицер направо !!! “Топ” “журналистика “ ...
  • 34 Северозапад

    34 6 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Шиле":

    Внимавай какво си пожелаваш! Защото при една честна оценка на IQ-то на антиваксърите може да се окаже, че е далеч по-високо от това на вакЦаните...

    Коментиран от #37

  • 35 Неразбрал

    38 6 Отговор
    Е хайде дойчовците да ми обяснят как така при 68% вакцани в Германия в момента имат повече заболели, отколкото преди да почнат да боцкат стадото? Впрочем същото важи и за Холандия, Белгия, САЩ, Англия, Австрия...а в Гибралтар при 100% вакцани отново имат бум на заболелите и заразените!?
  • 36 asd

    8 23 Отговор
    "Страхувах се от широко тиражираните странични ефекти и всячески си търсех причини да не се ваксинирам"

    Типично ганьовско... ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
    Да си смените одрищяните гащи прошляци!
  • 37 asd

    6 22 Отговор

    До коментар #34 от "Северозапад":

    Ти ли ще плямпаш по много, необразован тиквопитек с IQ колкото стайна температура???

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Топ държави от ЕС без вътрешна тоалетна:
    Румъния - 38 на сто
    България - 26 на сто
    Латвия - 19 на сто

    Коментиран от #77

  • 38 Директно:

    25 5 Отговор
    ХЕХЕХЕ, дойче веле и неква платена кукувица! Правете вятър на супата, измамници!!!
  • 39 Учителка ли е

    12 6 Отговор
    Не ми я фали ....!
  • 40 А пък ти давам

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "Давам награда 2000 лв":

    Един по голем дедо В
  • 41 Да,бе

    15 1 Отговор
    Разликата е,че щеше да получиш тромб и да умреш бързо,а сега си се поизмъчила и си жива.И то след "лечението",така че считай се късметлийка.До ваксинирането.
  • 42 колкото по малко смрадини

    3 1 Отговор
    толкова по добре
  • 43 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    11 1 Отговор
    УТРЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ......ЛЯГАЙТЕ,ТОЛКО ДНЕС,МИСИРИТЕ СА УМОРЕНИ,ВИТАНОВ СИ Е ЗАГУБИЛ КЪЛБОТО А КУНЧЕВ ГО ПРЕГРЪЩАТ.
  • 44 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Давам награда 2000 лв":

    СЛОЖИЛ СИ СИ МАСКАТА ОТ ГРЕШНАТА СТРАНА,А ВЪНШНАТА ТОАЛЕТНА Е ДАЛЕЧ
  • 45 Стоян Пенков

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "😂😂😂":

    Има маркери коитото доказват че си ваксиниран . Тоест маркиран не чипиран . Да можеш да спиш спокойно .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Мина Свиркова

    24 1 Отговор
    колко ти плати дойче зеле за научнофантастичен пропаганден ковиТ разказ?
    А ти ваксана ли си с шеста бустерна,лъжкиньо?
  • 49 Ехее

    23 1 Отговор
    Тотално измислена статия за идиоти. Викате Дарина се казва?! И учителка!! Бре че за малоумни ни мислят.
  • 50 КовидманЯк

    12 1 Отговор
    Бати пасквила за наивници... хахахаха
  • 51 Да пази Господ и да варди

    6 1 Отговор
    Таа е луда за връзване бе!!!
  • 52 Кънчев

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Фючърс":

    Ако правителството иска гражданска война всичко е възможно.
  • 53 БУУМ

    21 2 Отговор
    добра статия за неуки. Първо и ваксинирания и не ваксинираният предават и се разболяват еднакво от заразата . Второ учителката се разболяла и след като се оправи , ще се ваксинира - грешка, защото човек който е боледувал от ковид19 и се е оправил той има по добри антитела отколкото,който се е ваксинирал. И на последно място натискът за зелен сертификат е незаконен и противоконституционен. Изборът е на всеки индивидуално.
  • 54 въйй

    12 2 Отговор
    Дойче Шайсе надминава и Гьобелс, и себе си...
  • 55 Jojo

    18 2 Отговор
    Г-жо "Киркова" или както ви е името, щом"гледате тавана и не можете да спите" -боцнете се, ама не един път,ами колкото си искате. Холан,само не ни агитирайте по този безличен и семпъл метод.
  • 56 А защо

    10 3 Отговор
    премахнаха декларацията за информирано съгласие? Скоро тази ваксина ще я направят задължителна и никой няма да ни пита за нищо. Шепа продажници ще ни водят за носа!
  • 57 баба Гинка

    4 2 Отговор
    130 антидиота днес ще им ручаме ченицата!!!
  • 58 реалист

    11 1 Отговор
    Целта на мероприятието е хората да се превърнат от личности в стадо. Целта на мерките е фалиране не бизнеса. Който не вярва да провери каква е стратегията на Клаус Шваб за новия световен ред, конспирациите са реалност.
  • 59 Мразещ

    11 1 Отговор
    Защо не спомене, че това си е биологично война срещу Земното носеление изпращащ на порции Ковида, наричани вълни. Човечеството трябва да се изправи срещу убийците на хората.
  • 60 МмАаНн

    19 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Шиле":

    Моето е 133. Доказано. Не е като на гений, но е над средното. Две висши, работя на 4 езика и ако, дай боже доживея, след 3 години ще взимам максималната пенсия, колкото и малка да е тя. Имам всички необходими Ваксини от имунизационния календар. Без "ваксината" за ковид. Тя не е в календара.

    Коментиран от #69

  • 61 ха ха ха

    17 1 Отговор
    Моля някой да обясни на платените дойчовски писари, че не сме мелодраматичен народ и на подобни провокации не кълвеме 😁

    Благодарим предварително!
  • 62 неваксинирания

    12 1 Отговор
    Стига вече пропаганда,нито пари нито заплахи и ограничения могат да ме накарат да се набода с този бульон!!!

    Коментиран от #68

  • 63 XAXA

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Като гледам вечи си чипиран и всеки момент ще те вземат извънземните!! хаха
  • 64 карамфила

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Професора":

    И името измислено и интервюто измислено, а бе доиче зеле пропаганд.Не мога да разбера от какъв зор е този натиск,някакви срокове ли гонят или денят на страшният съд идва.
  • 65 Ученик

    7 5 Отговор
    От всички жени - учителките са най-елементарни и ниско интелигентни - за съжаление -щом опряхме, те да ни агитират - НЕ и НЕ ....
  • 66 гост

    2 11 Отговор
    Тъпотията е неизлечимо заболяване в българина докато не види бялото дробче на "нечипиран" заболял на скенер.Публикувайте такива снимки!
  • 67 гост

    2 4 Отговор
    ОТНОВО ПОВТАРЯМ -ТЪПОТИЯТА БЪЛГАРСКА Е ПРИЧИНАТА ДА НИ СЕ СЛУЧВА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ТАЗИ ЗАРАЗА,АХМЕД СДУХАНИЯ И ОЩЕ МНОГО БЕЛИ.
  • 68 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "неваксинирания":

    Цветята поскъпват ,включително и карамфилите!Направи своя избор!
  • 69 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "МмАаНн":

    Цветята поскъпват а до пенсия е далече...Но хубаво нещо е оптимизма!
  • 70 ИВАН

    14 1 Отговор
    Подобни сладникави статии пишат и за бежанците - пълно е с такива статии в германските вестници, и явно все някой ги чете и им вярва .... да се смее ли човек, да плаче ли гледайки отиваща си Европа и отиващия си свят такъв какъвто го познавахме
  • 71 dad

    9 1 Отговор
    Хаха! Сега искам една такава статия за мацката дето се ваксинира и и направиха четворна ампутация на крайници заради съсиреци. Дали тя би казала "Да го бях изкарала."?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 кочо

    7 0 Отговор
    ТЪРГАШИТЕ МЕДИЦИ ПРЕМАХНАХА ДОКУМЕНТА -ИНФАРМАЦИОНО СЪГЛАСИЕ С КОРИСНА ЦЕЛ.НАД 45 ПРОЦЕНТА ИМАТ ВАКСИНА ВЕЧЕ--РАБОТАТА ИМ И ЗАВЪРШЕНА ПО НАМАЛЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ.
  • 75 незнайко

    1 0 Отговор
    В КРАЯ НА КРАИЩАТА КАКВО И Е БИЛО ПРЕДИ И СЕГА АВТОИМУННОТО ЗАБОЛЯВАНЕ НИКОЙ НЕ СПОМЕНАВА !!! ЗАЩО НИ ПРАВИТЕ НА МАЛОУМНИ ???
  • 76 чУвал или чувАл

    2 1 Отговор
    Важното е , че хората масово си промениха мнението към ББ и ШайкаТА му. От близо 50 % одобрение в първите му години , до към 20 % сега. Прогресът в сриването на бостана е очевиден , а и много показателен . Честито !
  • 77 Нполисед

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "asd":

    Това ли ви е последната опорка дето постваш под всяка статия. Между другото за мизерията в България са виновни твоите господари атлантици
  • 78 така ли

    2 0 Отговор
    Тая е точна тъпа мисирка!Да ходи да мете улицата с метлата!Да мита патилото....
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 бягай бе

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Фючърс":

    при тиквата проста ,като теб...
  • 81 Хихата

    4 0 Отговор
    Историята е прекалено стандартна и в сълзливо-сополивия стил "За бога, хора, надупчете се!" за да е истина. Все пак учителите са интелигентни хора и го доказват с отказа си да стана опитни мишки. А списалата този пасквил просто си е получила 30-те сребърника, но както се вижда - не хваща декиш!
  • 82 Ботев Пловдив

    2 3 Отговор
    Всеки има право на избор , както има пълното право да носи последствията от своя избор ! За да получиш тромб или възпаление на сърцето , след ваксинация е 1 към 1 000 000 .....За да получиш същото от прекарване на Ковид , шанса е доста по голям .....Просто нека всеки , който не желае да се ваксинира да подпише и той информирано съгласие , че поема пълната отговорност ако се разболее ....Имах доста познати от Пловдив, които си отидоха от Корона , просто ей така , смятам , че ако бяха се ваксинирали, можеше някои , да са още живи .....Желая на всички здраве ...
  • 83 пешо

    1 0 Отговор
    интересно че се изказах за ваксинирането и не си видях коментара