Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 19:00 4 750 61

България зад нова Желязна завеса - този път от COVID-19

  • антиваксъри-
  • желязна завеса-
  • българия-
  • коронавирус-
  • ссср-
  • русия-
  • източен блок-
  • починали-
  • ваксини-
  • ес

Защо в България и останалите страни, в които думата навремето имаше СССР, хората масово не искат да се ваксинират?

България зад нова Желязна завеса - този път от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историята предопределя отношението към ваксините в Източна Европа - под това заглавие германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) представя част от коментар в италианския вестник "Кориере дела Сера": "Ако разположи статистиката за ваксинациите срещу COVID-19 върху географската карта, човек направо ще си каже, че Съветският съюз не е умрял през 1991 година", отбелязва италианското издание и помества данни за огромния брой на заразените и починалите от пандемията в Русия, като припомня, че само 34% от хората там са ваксинирани.

Верноподаничество, но и враждебност към държавата

Ето какво още четем там: "Страната преживява катастрофа, след като и преди пандемията демографските показатели вече се влошаваха. В бившите съветски републики числата не са особено благонадеждни, но положението там навярно е дори по-лошо. (…) На територията на бившия Варшавски договор и на СИВ, в страните от някогашната съветска империя, някои от които в момента дори членуват в ЕС или НАТО, наблюдаваме сходни феномени. Това важи най-вече за Румъния (само 24,9% ваксинирани) и България (22%), които като част от Запада не са принудени да разчитат на руската ваксина Спутник V.

Политолозите и социолозите и без това вече са убедени, че не става дума за качеството на ваксината или за нейната ефикасност. В онези части от света, където някога думата имаше СССР, по исторически причини има много повече противници на ваксините - деца и внуци на една съветска, а преди това царистка култура, където верноподаничеството беше задължително, но в същото време навред се ширеше абсолютно недоверие и враждебност към държавата“, отбелязва италианското издание.

На същата тема е посветен и част от анализа на Оливер Грим в австрийския "Ди Пресе", озаглавен "Дезинформираните ваксинационни мързеливци от Източна Европа". Обширната статия е илюстрирана със снимка от антиваксърски протести в София на 24 октомври, а в началото ѝ четем: "В нито една от бившите комунистически страни, които сега членуват в ЕС, ваксинираните не са повече от 60%. В Румъния ваксиниран е едва всеки трети, а в България дори всеки четвърти. Това е резултат от липсата на сериозни медии и от тежката дезинформационна кампания, водена от Русия и Китай, срещу която ЕС може да направи твърде малко."

По-нататък авторът припомня как през март тогавашният австрийски канцлер Себастиан Курц е повтарял, че снабдяването на България с ваксини несправедливо изостава, и продължава: "Да, беше очевидно че България, Румъния и други източноевропейски страни явно страдат от огромен дефицит на ваксини. Днес обаче проблемът е точно обратният. И в България, и в Румъния, и в другите държави от източната част на ЕС няма дефицит на ваксини. (…) Във всички посткомунистически страни има най-вече дефицит на желаещи да се ваксинират."

Последици за целия ЕС

Оливер Грим също цитира числата, онагледяващи ниския брой ваксинирани и стига до следния извод: „За ЕС това създава няколко проблема. Първо, защото надигащата се четвърта вълна (а някъде може би и пета?) отново може да раздуха отровния дебат за граничния контрол, ако не и за затваряне на граници вътре в Шенгенската зона. Второ, защото може сериозно да попари сегашните доста розови стопански прогнози за 2022 година, ако производството отново спре за седмици, което ще вкара в изкуствена кома тъкмо посвестилите се национални икономики в Европа“.

Според автора от тази ситуация за ЕС възникват и още две неблагоприятни тенденции. Евросъюзът ще бъде принуден да остави на заден план най-важните си дългосрочни цели като опазването на климата и отказа от фосилни горива, а освен това Брюксел на практика не може да накара националните правителства да ваксинират повече граждани, защото здравеопазването е в компетенциите на отделните държави, четем още в статията.

Но защо всъщност в Средна и в Източна Европа има такава съпротива срещу ваксинирането? – пита се авторът и разказва накратко за дебата в Европейския парламент по тази тема, в който е ставало дума най-вече за дезинформация и за конспиративни теории. „Така стигаме до ужасяващия извод, че редица източноевропейски държави от ЕС изцяло са покорени от целенасочената дезинформация, идваща от Китай и Русия. Най-важният източник на информация за пандемията в Сърбия например е RT Serbia, печално известният руски пропаганден канал. Тази телевизия доказуемо разпространява извън границите на Русия дезинформации и фалшиви новини за западните ваксини и за опасността от пандемията“, пише Оливер Грим.

Нова Желязна завеса

Той цитира латвийската външна министърка Сандра Калниете с думите: „Определено виждаме спусналата се насред Европа COVID-завеса, която минава точно там, където минаваше и Желязната завеса“. Австрийският вестник цитира и политоложката Катарина Клингова от Братислава, според която в много от тези страни няма сериозни медии. „Много хора, които вярват в теориите на заговора, всъщност имат и чувството, че техният глас не се брои за нищо“, казва Клингова. Авторът Оливер Грим подробно информира за мненията на различни експерти в европейската дискусия около антиваксърството и търси отговор на въпроса за възможните контрамерки: „На политическо равнище обаче в момента не виждам особени надежди. Вероятно най-важното ще бъде Румъния, България, а и Чехия скоро да сформират сериозни и стабилни нови правителства,“ констатира той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    13 74 Отговор
    Не е вярно. Питайте радев ....България се спрявя чудесно хахаххаах
  • 2 честен ционист

    13 65 Отговор
    България - последна скорост на ЕС. Докато другите страни карат 5-та вълна, Българията едвам 3-та. В западния цивилизован свят Ковид вълна значи пари, просперитет, технологично издърпване. Вие с тия темпове рискувате да ви заменят скоро с Египет, Казахстан и подобни.

    Коментиран от #41

  • 3 Pink Pussy

    85 4 Отговор
    Да ви е(X)а корона вируса... Куклите на бапхомет... РОЗБЕРЕТЕ НЯМА ДА ИГРАЕМ ВАШАТА ИГРА...
  • 4 Слави Трифонов

    95 1 Отговор
    Хапете си дупетата от яд дойче отпадъци
  • 5 ХАХАХАХА

    115 1 Отговор
    Щото са по-добре образовани и имат критично мислене за разлика от западните говеда!
  • 6 Що така ?!

    114 1 Отговор
    Защо в Африка заразените от ковид са най-малко при положение ,че едва 6% от населението е ваксинирано ?!

    Коментиран от #60

  • 7 DW-пропаганден машинен

    113 1 Отговор
    Ами понеже сме го гледали тоя "филм" не искаме новият Съветски Съюз наречен ЕС!!!
    Не искаме и новите ви Аhnenpass, фашаги!
  • 8 тарикату

    95 1 Отговор
    екстра ни е, кой не му харесва да ходи у Австрия
  • 9 Отряд К19

    76 0 Отговор
    Питаите "лекаря на годината", тои ще ви обясни.
  • 10 ТОДОР СТОЯНОВ

    22 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ИМА РОЛЯ ВВЪВ ФИЛМА "КОВИТО"...НАЗИДАТЕЛНА
    КОГАТО БЯХМЕ ОТВЪД "ЖЕЛЯЗНАТА ЗЕВЕСА" СТАНАХ ТРИ ПЪТИ ЩАМПИОН НА ЕВРОПА...ХА, ХА, ХА!!!
  • 11 Ще има и още

    116 0 Отговор
    Еееех, как само обичат на Запад да "анализират" вечно недораслите, вечно виновните, вечно не вписващи се в западната матрица "източни държави", хеле пък тези от югоизточна европа. Внушението е само едно -ТЕ знаят и са прави във всичко, а онези така и не влизат в "правата вяра" . След като 300 години си грабил от цял свят сега "не разбираш" как онзи, който е получил свобода преди 100 години държи на национални ценности и суверинитет. Но вместо да уважиш този негов копнеж да е свободен, ти - демократа-либерал го дамгосваш че е националист, че е хомофоб. И забравяш че не той , а ти създаде някога робството, и ти създаде концлагерите и газовите камери. И май май много не си се променил - защото отново внушаваш своето превъзходство и непълноценноста на другите. Всъщност същият си, просто си още по лицемерен лъжеморалник....

    Коментиран от #56

  • 12 Бай Петко

    71 3 Отговор
    Щото ги гледаме в@кснарите как капят
  • 13 12345

    79 1 Отговор
    Западът започва да се усеща,че се мина с ваксините и вижда,че ковид е измама.Кой сега е Ганьо.Нокога К19 ваксина за мен и близките ми.
  • 14 ХАХАХАХАХА

    73 1 Отговор
    Лекарите трябва да бъдат извикани. От началото на пандемията беше като масова хипноза или забравяне на всичко, което бяхме научили в медицинското училище. Знанията за имунната система бяха отложени и заменени от правителствени диктати. Мисълта за ранно амбулаторно лечение с лекарства без етикет, които могат да модулират имунната система, беше забранена. По същество казахме на пациентите, че трябва да се приберат вкъщи и да изчакат, докато са достатъчно болни, за да бъдат хоспитализирани, след което лечението ще започне. Представете си да кажете на всички диабетици, че няма метформин, глюкофаж или инсулин. Наистина ли бихме изчакали, докато пациентите са в диабетна кетоацидоза, и след това да ги лекуваме само в болницата? Това е медицинска злоупотреба от голям мащаб.
  • 15 Активист на БКП

    52 2 Отговор
    Защото евреите печелят от менте ваксини !!!,,План Калерги,, !!! Прочетете го !!!
  • 16 жжжжжж

    3 18 Отговор
    политическите избори са спечелени от антивъксари. нова е обяснението.
  • 17 ЕВРО НЮЗ

    48 2 Отговор
    ☝☝☝☝☝☝☝☝☝😀 DW,,,, ЗА ФАШАГИТЕ СРЕДЕН БГ.😁
  • 18 Славяни против ваксинационен геноцид

    50 3 Отговор
    Славянско братство братушки от хилядолетия имаме една култура.
  • 19 ????

    51 0 Отговор
    Този парцал няма ли да го изгонят от България
  • 20 разказ

    37 1 Отговор
    Сънувах как се събуждам слънцето изгряваше, чуден обещаващ ден. С бодро настроение тръгвам за ваксинация......Стигам пункта. Там малко, грозно човече с бяла манта, навъсено и злобно ме гледа - ти ли си наред? ...и държи ръждивата игла, която се сменя трудно и затова си седи все на едно и също място....- Свяаляй гащите....Събуждам се......Ами не ми се ваксинира вече.
  • 21 България

    40 3 Отговор
    Първо, тия лешници са по-малко ваксинирани от нас за да ни наричат антиваксъри. Второ, не ни пука какво мислят, защото са кухи лейки. Трето, какво ще кажат за първите две?

    Коментиран от #23

  • 22 Hoho Boho

    53 3 Отговор
    Тия вместо да изучават българския опит по справяне с коронавируса, пускат злобни пасквили.
    Злобата им неуместна.
    Няма да им помогне!

    Очевидно е, че ще празнуват Коледа и Нова година он-лайн, заключени под домашен арест.
    :))

    Коментиран от #26

  • 23 Зъл

    7 34 Отговор

    До коментар #21 от "България":

    Ех ганьо, ганьо, вари печи го, гьон!
  • 24 Гого

    20 3 Отговор
    ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.Факти, това са мнения с много тесен спектър.Ако обичате спрете да ги публикувате.
  • 25 Госあ

    30 2 Отговор
    Аве не знам ква завеса е, ама правилно за швабата има тестове и карантина като влизат в България, защото са пламнали като през 19век с инфлуенцата. Даже по зле. Нема да ми разнасят тука само мутирали варианти. И не знам за ква пропаганда става дума, ама всички са пропищели от страничните ефекти на файзера. Аз ще се ваксинирам с китайска или френска ваксина само. Аре
  • 26 Зъл

    4 38 Отговор

    До коментар #22 от "Hoho Boho":

    Какво справяне бе црвл, колко родители измряха, или не ти пука, а?
    Само и само да си оправдаеш страха, какви ли не ги измислихте. Или политическите страсти и предрасъдъци! Не разбрахте ли че ваксинираните не пълнят реанимациите, не мрът, мрат неваксинираните и те пълнят реанимациите! Аман от прстннарод. Не заслужаващ уважение, само гърч за вас!

    Коментиран от #27, #40

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Hoho Boho

    16 4 Отговор
    Виждаш ли, говориш в минало време - "измряха",
    а за тях това е бъдещето...
    Ще си карат он-лайн@ Коледата....:))
    Бъди сигурен!

    Коментиран от #32

  • 29 ЕПарламент сайт

    40 2 Отговор
    Погледнете Доклад Ема, ЕП страница, от направени аутопсии се установява, че 50% "превантивно-боцнати", преводът е превантивна, а не ваксина-лекарите знаят за какво говоря, след втора доза за починали, здрави, млади хора, без хронични заболявания.
    Което е ужасяващ процент, повтарям, 50% на които е направена аутопсия са боцнати с превантивната течност втора доза, скоро след това си отиват.
    1700 страници Доклади от цяла Европа.
    При РНК "превантивна течност" плъхове, всички умират в рамките на 2 месеца, при човек се равнява на 2 години.
    В Австрия, Австралия, Нидерландия, Италия-протести.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 НАТО ВЕЦ

    14 1 Отговор
    Що така бе "свободно слово"?
  • 32 Зъл

    1 21 Отговор

    До коментар #28 от "Hoho Boho":

    Ти ми отговори дали ти пука че сумати нечии родители измряха, дали ти пука или не. Не ми разстягай локуми!

    Коментиран от #47

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 НАТО ВЕЦ

    21 0 Отговор
    Голям страх от истината.

    Коментиран от #39

  • 35 Отговарям

    47 2 Отговор
    Без да съм дочела статията, отговарям защо бившите соц. страни от казваме да се ваксинираме! Защото нас са ни учили на критично мислене, т. е. получената информация да се анализира, след което да се поставя на логически тест. Докато западняците не са учени да мислят. При тях щом така са казали, значи е така.Щом доктора примерно е казал, значи е рака. Той много знае:))) И специално сега за ковид е такова облъчване от телевизиите, че ако нямаш критично мислене си се боцнал на момента. Без дори да подлагаш на логически тест цялата тази помия която се излива по ТВ-та!

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Зъл

    2 20 Отговор

    До коментар #35 от "Отговарям":

    Какво точно отговори, нищо точно, само каза че си заблудена комуниста, вярваща безрезервно на лидерите си или на раша!

    Коментиран от #43

  • 38 Тъмен субект

    29 2 Отговор
    Просто западно-европейците са се предоверили на властите си. Загубили са своята бдителност и усещането си за самозащита. Те нямат рефлекса да не бъдат мамени. Положението започва да изглежда зл.овещо. Вече няма как да не забележиш, че въобще не става въпрос за здраве.
  • 39 Зъл

    2 8 Отговор

    До коментар #34 от "НАТО ВЕЦ":

    Коя истина?
  • 40 Баш софиянец

    17 1 Отговор

    До коментар #26 от "Зъл":

    Вече внам, чче злобата се инжектира заедно с ваксината.
  • 41 ЗАМЕНЯЙТЕ ни

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    с когото искате!Хич няма да плачем !Изключете ни от СВЕТЛОТО си бъдеще.ХУБАВО Е „че времето при нас тече по-бавно-не случайно има майтап ;че КРАЯТ НА С ВЕТА ЩЕ ДОЙДЕ ПРИ НАС 100 ГОДИНИ ПО-КЪСНО!
  • 42 ЗАМЕНЯЙТЕ ни

    12 1 Отговор
    с когото искате!Хич няма да плачем !Изключете ни от СВЕТЛОТО си бъдеще.ХУБАВО Е „че времето при нас тече по-бавно-не случайно има майтап ;че КРАЯТ НА С ВЕТА ЩЕ ДОЙДЕ ПРИ НАС 50 ГОДИНИ ПО-КЪСНО!
  • 43 Отговарям

    23 1 Отговор

    До коментар #37 от "Зъл":

    Ще го напиша на булеварден език сега специално за теб. Кратко казано - западняците са олиг френи. Е, вярно е, че и при нас се намира тук там някой таралясник, но това е нищо в сравнение съз западняците.
  • 44 Ае чиба

    22 0 Отговор
    Мрете си там в графеновият рай и цифровият концлагер!
  • 45 Ами ...

    32 0 Отговор
    Нидерландия, Белгия, Франция и Австрия не са част от пост съветското пространство. Но именно там се бият с полицията, противопоставяйки се на covid фашизма. Ние в източна Европа просто сме го гледали този филм и не се лъжем вече.
  • 46 аман

    5 1 Отговор
    Я съм си достатъчно и с икономическата " желязна завеса " , до друга не моем да се доредим. И а стига с глупостите защото цялата тая история ни EПM , поне на 80 % от нас , това , че някои търсят спасение , а едни около 200 000 нашенци си веят гащите насам-натам ми е през левия крачол. Накрая да вземем да се изтрепем , че и те да разберат , че така не става .
  • 47 Hoho Boho

    11 0 Отговор

    До коментар #32 от "Зъл":

    Съжалявам за починалите... и се радвам, че заразата при нас намалява.
    Съжалявам и за настъпващата трагедия ТАМ.

    Всеки да си носи кръста!

    Дано нямат много починали и
    весело да празнуват коледата,
    макар и он-лайн
  • 48 Дойче зеле

    18 0 Отговор
    С поредна кофа пропагандна ковид помия... Не се отказват ковидмафията... Немчурлята цъфнали и вързали с почти 80% набодени и пак мрат като червеи, тръгнали България да плюят!
    Айде у лево, гейманци!
  • 49 МмАаНн

    19 0 Отговор
    В България има повече задължителни ваксини от Германия - туберкулоза, вариола, полиомиелит, дифтерит, коклюш и тетания, морбили, заушки и рубеола. И много други незадължителни. И никой не протестира срещу тях. Протестираме само срешу тази "ваксина".
  • 50 Edin

    12 0 Отговор
    DW пропаганда! Айде пътя! Гледаме и миришем кирливите ви ризи! ЕВРОПЕЙЦИ!
  • 51 случаен

    2 1 Отговор
    ами да удобрят спутник5 под условие,кат западните,може да тръгне ваксането от носталгия,нали все пак сте мноого загрижени за нас
  • 52 невакс

    10 0 Отговор
    две трети от запада е ваксиниран. Едната трета неваксинирани е огромно число хора, на които правата се отнемат насилствено и противоконституционно. Процента на ваксинираните не нараства от месеци. От утре всички неваксинирани в Германия трпбва да предствят еведневно тест преди да влязат на работното си място, а приносители на вируса, както се знае могат да бъдат ВСИЧКИ.
  • 53 ттт

    9 0 Отговор
    Стига глупости, каква руска дезинформация бълнувате? В Нидерландия хората се вдигнаха на революция срещу ковид ограниченията. Говорит Москва ли слушат? Дезинформацията е в нашите медии, които са контролирани от господ знае чии валсти, но определено не руските. Ваня Костова, да почива в мир, си отиде от този свят от инфаркт. Ама пишете, че може да е последица от изкарания по-рано коронавирус. Последица ли е или не? Доказахте ли го? Ако не знаете със сигурност, защо намесвате "короната"? Плашите хората. От инфаркт хора умират откакто свят светува. Ами като създавате такава причинно-следствена връзка, защо за починалите от ковид не казвате, че може да са се споминали от изкарана по-рано ангина? Апропо, колко ваксинирани починаха от инфаркт? Защо не пишете "починал от инфаркт, но може да бъде последица от ваксинирането". Няма да обвините ваксината, само ще споменете, че човекът е бил ваксиниран, което си е истина.
  • 54 Олга

    10 0 Отговор
    “...Тoвa e рeзултaт oт липcaтa нa ceриoзни мeдии и oт тeжкaтa дeзинфoрмaциoннa кaмпaния, вoдeнa oт Руcия и Китaй, cрeщу кoятo EC мoжe дa нaпрaви твърдe мaлкo." - Оливер Грим
    Наистина това е “ТЕЖКА ДЕЗИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ” ОТ ПРОВОКАТОРА И ЛЪЖЕЦА Оливер Грим,който използва служебното си положение за политически цели без оглед на професионалните критерии на журналистиката, която, впрочем, вече благополучна почина.
    Да сте чули в БГ някаква дезинформация от Русия и Китай за ваксинацията?
  • 55 ттт

    9 0 Отговор
    Забелязал съм, че почти всички антивакстъри по цяла нощ слушат 北京廣播電台, което според гугъл преводач означава Радио Пекин. И го слушат на китайски, да не разберат вакстърите, за какво става дума.
  • 56 Галя

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ще има и още":

    Браво! Много точен анализ
  • 57 Хихата

    2 0 Отговор
    Глупости на търкалета! Въпреки злостната пропаганда на вкиснатото зеле, самолетите от Франкфурт пристигат пълни с чужденци на летище София. Сигурно щот много са се уплашили, а?
  • 58 DW, хората не вярват на Маниполатори

    5 0 Отговор
    Медии, като вас!! Хората не вярват на Политици, като Борисов, който се прегръща ше с Брюкселските Началници, с Меркел и Урсула!! И всички тези виждаха и знаеха, че България се Управлява от Мафия, но тази мафия им беше послуша, и те сие отглежда а и пазиха12год! ЗА ТОВА Българите не вярват нито на Брюксел ски Началници, нито На Европейски и други външни политици Нито на Мафията на Борисов още държашта в клещи Българите!! Не вярва народа на Прокуратура, и съдебна система, на корумпирани Чиновници със Стотици хиляди, душещи Държавата и народ!! НАРОДА ГО Опсихясваха Денонощно От Бялата Мафия, от измислени платени медии, физици и математици!! Които чертаеха само Апокалипсис, за да остане Борисов и Шайката до края мандата си да Окраде каквото е останало!! Народа, го обезвериха и той не вярва на никой!! Резултата е виден и в Недоверието към Ваксинацията!! Всички по горе изброени до принесоха да не вярва народа на Никой!!
  • 59 aaa

    2 0 Отговор
    Как не ви е срам да публикувате такива глупости, бе хора...
  • 60 щжткшщт

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Що така ?!":

    Щото Африка е с младо население и има други проблеми , които омаловажават значението на епидемията. Това включва неводене на статистика също.
  • 61 Алло герберите

    0 0 Отговор
    Поискайте оставката на Борисов. Само така може да започне да печелите доверие