Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 14:35 1 851 5

Адв. Петър Славов за поуките от историята и препоръки за съдебната реформа

  • адв. петър славов-
  • съдебна реформа-
  • реформа на прокуратурата-
  • 47-мо народно събрание

"Когато политическите формации в 47-ия парламент обсъждат мястото и реформата в прокуратурата и главния прокурор, е добре да чуят и неправителствения сектор и особено професионалните организации на юристите", пише юристът

Адв. Петър Славов за поуките от историята и препоръки за съдебната реформа - 1
Адв. Петър Славов, снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Истинският тест за това, кои са истински формации „на промяната“ в новия парламент, ще е отношението им към съдебната реформа и възстановяване на нормалното правосъдие в България". Това написа адв. Петър Славов, народен представител в 43-тото Народно събрание, на своята лична Фейсбук страница.

Ето и цялата публикация на адв. Славов:

Припомням:

- В последните дни на 46-тото НС бе гласуван на първо четене законопроектът на ДБ за възстановяване на нормалното правосъдие без „спецпрокуратури и спецсъдилища“ и той бе подкрепен от голямо мнозинство. Да видим как сега ще гласуват същите тези формации;

- Когато политическите формации в 47-ия парламент обсъждат мястото и реформата в прокуратурата и главния прокурор, е добре да чуят и неправителствения сектор и особено професионалните организации на юристите – Съюз на съдиите в България, Съюз на юристите в България, Висш адвокатски съвет, Обединение на свободните адвокати, Инициатива "Правосъдие за всеки" и други.

- Последната гражданска организация от години отстоява идеята механично „закаченият“ в чл. 126 от действащата Конституция пост „главен прокурор“ да отпадне, а уредбата на прокуратурата действително да бъде в съответствие със структурата на съдилищата – т.е. вместо главен прокурор да имаме административен ръководител на прокуратурата при Върховния касационен съд и административен ръководител на прокуратура при Върховния административен съд, без централизация и строга субординация надолу по веригата, като всеки административен ръководител на съответната прокуратура има своята оперативна самостоятелност (при спазване на Конституцията и закона, разбира се), а всички актове на прокурорите в отделните прокуратури – районни, окръжни, апелативни и т.н. подлежат на инстанционен контрол както пред горестоящия прокурор, така и пред съда!

- И още нещо важно, което също не бива да забравяме, е това, на което ни учи историята по отношение на избора през 1947 г. от доминираното от т.нар. "Отечествен фронт" Народно събрание на създадената тогава по съветски модел длъжност „главен прокурор“, който, между другото, се е избирал за неограничен срок:

Адв. Петър Славов за поуките от историята и препоръки за съдебната реформа


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    8 1 Отговор
    абе къде е бочко? майка му го търси да го бие

    Коментиран от #3

  • 2 гадно

    2 2 Отговор
    Абе нещо май започвате с някакви достатъчни ваксини поне това се разбира от оня икономически експерт от ДБ, а не с промяната на съдебната система.
  • 3 Съдията Дред

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Грешно си разбрал, търси го Бай Ставри , да го зачисли в неговата група, третия етаж, южното крило.
  • 4 безпартиен

    3 0 Отговор
    След като 32 години т.нар."народни избраници" предложени ни за избиране незнайно от кого не успяха да съставят нормални работещи закони,то единственият начин да тръгнем на чисто е да препишем всички закони на една утвърдена демократична страна!!!Там няма да се сърдят или упрекват в кражба на собственост,просто защото знаят с какви "велики умове" сме заселили нашето НС!!!!
  • 5 Еразъм

    4 1 Отговор
    Държава това значи страна + ред и закон! Досега ред и закон нямаше, а само мераците на местни, регионални и национални феодали. Така че, ако искаме да имаме държава на първо място трябва да се направи съдебна реформа - тя е най-важна!