Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 16:00 2 715 10

Колко скучни преговори за правителство. Но успешни

  • коалиция-
  • кирил петков-
  • продължаваме промяната-
  • бсп-
  • има такъв народ

Ако на тази квадратна маса се приемаше наистина управленска програма, вероятно щеше да има сериозни идеологически сблъсъци, а преговорите щяха да траят с месеци

Колко скучни преговори за правителство. Но успешни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Успехът на преговорите за правителство се състои най-вече в това, че четири разнородни формации, две от тях в десетилетен конфликт, все още не са се скарали. Водещите определено умеят да отлагат конфликти, пише И. Дичев.

И аз, както много други хора, бях стреснат от преговорите за бъдещо правителство, предавани на живо. Някак нелепо звучи това да се преговаря пред публика - освен ако става дума за някаква шоу програма, където публиката подкрепя своите: давай, забий му едно ляво кроше!

БСП, които се чувстват най-неловко в новата дясно-либерална констелация, изрично настояваха всички преговори да се правят пред камери и от това, което виждам дотук, тъкмо те са най-активни в отстояването на идеологическите си червени линии - оправдание за пред избирателите, които ги гледат.

Съмненията ми са свързани с цялата тази идеология на прозрачното и ясното, която донесе със себе си интернет-светът. Да разкриваш тайните си не произвежда непременно повече доверие - вижте само лудостта около Ковид-ваксините, за които телевизионният зрител вече може да вземе един изпит в първи курс медицина. Резултатът от свръх-информираността ни беше тъкмо обратният: абе защо така усърдно ми обясняват? Дали пък няма някакъв заден план?

Те умеят да направляват преговори

Но ето, че преминалите дотук експертни дискусии на бъдещата управленска програма започнаха да ме обнадеждават, че този път работата ще стане - ще има не само правителство, но и реформи. Очевидно четирите партии около масата са се простили с предизборните настроения и не ни агитират чрез взаимно оплюване. Сякаш е точно обратното: сдържат се, понеже знаят, че който отново предаде четата, този път ще бъде видян и наказан от зрителите още по-жестоко. Никой не разбра какво точно са си казали адвокатите Дончева и Василев, но ако сега някой оклевети някого пред камерите, ще понесе цялата отговорност за един възможен провал на преговорите.

И все пак тези неща не зависят само от добрата воля на експертите. Главна роля тук играе умението на водещите от ПП да направляват преговори. Щях да кажа, че то идва от бизнеса, но пък и проф. Денков се справи добре в дискусията за образованието.

Да не си помислите, че ми е било интересно да слушам или че съм разбрал нещо съществено. Успехът на преговорите дотук е в това, че четири разнородни формации - две от тях в десетилетен конфликт! - все още не са се скарали и приемат почти консенсусно разнообразни точки. А една от причините за това е определено скуката. Едва ли някой без професионални интереси в сферата на здравеопазването например би слушал пет часа и нещо изказвания по безброй конкретни теми, стигащи до това дали да се прави национален Т-клетъчен скрийнинг, или какво точно значи "добро училищно хранене". Самото добавяне на ненужни за една управленска програма детайли беше начин да се избягват конфликти: "Ако има спорни неща, нека ги запишем, макар че са детайли", каза по едно време чистосърдечно Асен Василев.

Тази свръх-прозрачност е характерен обрат в съвременната политическа комуникация: на нас, гражданите, наистина се предоставя информация, но тя е толкова изобилна, че губим ориентир и в последна сметка преставаме да следим сюжета. За първи пък си дадох сметка за този похват във времето на първата война в Залива, когато американската армия заливаше света с подробности за всеки изстрелян снаряд и в крайна сметка големите дебати за смисъла на войната и перспективите пред региона не се състояха.

В случая с нашите преговори за правителство най-важното е да не се радикализират електоратите, защото партията им е отстъпила по едно или друго обещание.

В този смисъл умерената скука на ставащото е достойнство. Половината време дискутиращите се занимават с редакционни бележки, както става на тежко административните събрания. Електронно досие: "веднага" или "приоритетно"? Мариците: "удължаване" или "продължаване"? Тези неща сигурно са много важни за бъдещото коалиционно споразумение, но със сигурност не възпламеняват масите. Имаме прозрачност, хайде вече да си гледаме нашата работа. Нека добавя и мъчителното качество на записите в ютюб, което не за първи път хвърля сянка върху дигиталните умения на партията-победителка. Дали пък пропаданията на канала не целят да ни създадат чувство за автентичност, за предаване live?

Майсторството на водещите е най-вече в отлагането на конфликти. За някои неща има съгласие (1), за други трябва да говорят допълнително експерти (1.2), за трети следва да се допитат до други министерства (1.3). И вижте как функционира тази система. По най-тежката тема, а именно строежа на "Белене", където очаквахме челен сблъсък между БСП и ДБ, проблемът се реши като се добави едно междинно звено - "първо анализ". Значи може да се строи, може и да не се строи, за момента отлагаме решението докато направим анализ. Или да вземем другата червена линия на БСП, подкрепена и от ИТН - болниците да не са търговски дружества. Ама какви да са тогава? Нон-профит като в Америка (БСП)? Да се гласува нов закон за лечебните заведения (ИТН)? Компромисът отново е разсрочване във времето - ще се решава "след анализ".

Като търсене на консенсус възприемам откровените безсмислици като "Да се направи регистър на българските писатели" и "Да се приеме Закон за българския език" в дискусията за културата. Толкова нелепо, че дори няма как да възразиш.

Посланието: посоката е ясна и всичко е под контрол

Ако на тази квадратна маса се приемаше наистина управленска програма, вероятно щеше да има сериозни идеологически сблъсъци, а преговорите щяха да траят с месеци. Но дискусията умело беше насочена от една страна към най-абстрактното, от друга към свръх-конкретното. Вземете дискусията за образованието, водена виртуозно от министър Денков, очевидно по-информиран от всичките останали участници, взети заедно. Ловко бяха избегнати разделящи теми по оста ляво-дясно от типа на ваучерите, с които учениците да плащат на частни училища и занимални. Затова пък всички се съгласиха, че трябва да се финансира качество. Само дето така и не се разбра как ще се определи кое е качество и кое не. Добре де, качество, съгласни са всички.

На другата страна - супер-конкретни теми като това дали да има един, два или много учебници и дали директорите на училищата да имат право на два мандата, или пък не. Дали това са сериозни теми за управленска програма? Май пак сме в жанра "прозрачност" live.

С всички тези цинични наблюдения не искам да подценя усилията на ПП, които не само успяват засега да удържат единството на четирите разнородни партии, но и да успокоят българските граждани, които вече повече от година живеят в политически тремор. Трябва да им се внуши, че посоката е ясна и всичко е под контрол. Надявам се само тези преговори пред камерите да свършат навреме, защото журналистите ще дебнат за "събития". Проф. Михайлов (БСП) нападнал д-р Маджаров, че лекарският съюз нямал място на преговорите... Ау, започна се...


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ива Николова

    17 5 Отговор
    Преговорите са пунта-мара за пред хората, истинските договорки стават на тъмно.
  • 2 абг

    12 3 Отговор
    Само като прочета заглавието и ми става ясно че статията е от зелето.
  • 3 Професор

    6 1 Отговор
    А кога ще се обсъди на тия преговори нещо даже по-конкретно -- Дичев да бъде посъветван да престане с еврогейската глобал-социалистическа пропаганда, а тази пропаганда да се забрани в България?
  • 4 Христо Хазарта е жена от 17и пол

    6 1 Отговор
    Така казаха от АМ за България. Христо Комарджията ще е министър на ПОПЪТНИЯ ВЯТЪР.
  • 5 За протокола

    7 0 Отговор
    За нашите парламентаристи е характерно, че когато приемат закони за увеличаване на заплатите, за привилегии и всичко друго, което ги облагодетелства, то те са винаги единодушни, независимо от политическите си различия.
    Помним и с какво единодушие беше прието Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС. Помним какво стана и след това.
    Така, че това, че някакви си говорят общи приказки без реални параметри, които може да не станат и след 50г, само и само да направят правителство и да гушнат едни милиарди, изобщо не ме успокояват.
    Смятам, че дори с ГЕРБ и ДПС щяха да имат повече допирни точки по повече въпроси.
    Интереса клати феса.
  • 6 Кирчо ксерокса

    6 2 Отговор
    Дoбрe дe, вcички мacтии oкoлo кръглaтa мaca oрeвaхa cтрaнaтa cрeщу Пeшo плaгaиaтa и гo oбявихa зa нeприeмлив. A cгea Кирчo c дaлeeч пo-гoлeми прecтъплeния e oк a?... гиди cвини нeнaядeни... Инeрecнo ceгa кaк щe зaвъртят зaдник cлaвчoвцит
  • 7 Матей

    4 0 Отговор
    Много се разбързаха с преговорите,още няма НС , а те парвителство готвят.този път интересчийството изглежда ще надделее,няма сделка--няма кокал.Затова са се запретнали и се договарят на тая кръгла маса,всеки да си знае,какво ще вземе и дали си заслужава резила после и срив на партията му след евентуалния провал.сега ,че ще предизвикат икономически крах,няма съмнение,важното е как ще го извъртят така,че хората да не излязат масово със сопите,за това изкуство трябваше да питат боко,който виртуозно се извърташе и нищо лошо не му се случи.А те бързат,да се налапат,и ще сбъркат,търпимостта на обществото изтънява,с изтъняване на кесиите.
  • 8 Бай Гошо

    4 0 Отговор
    Скучно е, защото цялата тази показуха е за замазване на очите на балъците, които гласуваха за Прокопиевата партийка. Ясно е, че всички около тази маса треперят да не изпаднат от парламента. Ако се заслушате в безумията, които ръсят там, ще разберете, че истинските преговори се водят на друго място и на друго равнище. Въпросът е колко са склонни да отстъпят БСП, ИТН и ДБ, за да се гушнат в една коалиция и колко време ще устискат да не се скарат. Междувременно избирателите им се проклинат, че пак гласуваха за тях. Абсолютна помиярщина.
  • 9 Точен анализ

    1 0 Отговор
    Много точен анализ в тази статия. Значи ние от 30 години все "качество" финансираме и в резултат всичко става все по-некачествено, а специалистите напускат България. Това финансиране уж на качество доведе до заплати от десетки хиляди евро на месец на директори на болници, на ректори, главни счетоводители, но и до заплати от стотици лева на учени, лекари и мед. сестри, които реално работеха яко. Разбира се, масово тези последните дето работели "некачествено" и затова заплащането им е ниско у нас, отидоха на Запад да вършат същата работа, но при категорично различна схема на заплащане. Е, щом ще продължим да финансираме качество в образование и здравеопазване, значи нищо няма да променим. Но се питам, тези депутати и политици, които решават за нас да получаваме заплати за качеството на работа ни, която няма как да се измери с цифри, дали също получават заплати за качество на тяхната работа като политици??? Ами не, заплатите на депутати, министри и публична администрация не са обвързани с качество, а са фиксирани. Нека и техните заплати се обвържат с качество, т.е. при нисък рейтинг на политик или министър му се спира заплатата на него и всичките му подчинени.
  • 10 100

    0 0 Отговор
    Системата е Парадайс.