22 Ноември, 2021 21:00 4 495 64

След победата на Радев: промяната в България трябва да се случи, извинения вече няма

  • румен радев-
  • промяна-
  • политика-
  • президент-
  • продължаваме промяната-
  • турция-
  • анастас герджиков

Радев спечели убедително на втория тур. Сега единодействието между президента и коалицията, предвождана от ПП, трябва да доведе до промяна. Извинения вече няма.

След победата на Радев: промяната в България трябва да се случи, извинения вече няма - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Румен Радев спечели с лекота своя втори президентски мандат - макар че политикът, в който се превърна за изминалите пет години, получи много по-малко гласове от генерала-пилот на изтребител през 2016 година. По предварителни данни президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова взема над 1.5 милиона гласа при рекордно ниска избирателна активност, а на балотажа през 2016 за тях гласуваха 2 063 032.

Този път противникът му на балотажа не беше част от партийната номенклатура като избраната от ГЕРБ Цецка Цачева, а ерудиран университетски преподавател. Той не шикалкавеше, когато призна поражението след края на изборния ден. "Ние не се справихме и не можахме да убедим избирателите", каза проф. Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет загуби с двойно по-нисък резултат, след като дори ГЕРБ-СДС, подкрепили кандидатурата му, не активираха партийните си изборни машини. Герджиков няма да продължава с политиката, връща се в университета, където ще довърши втория си мандат. А президентът Радев, който едва преди година и половина стана предводител на протестите срещу модела на ГЕРБ и Бойко Борисов с лозунга "Мутри, вън!", получи още 5 години на "Дондуков" 2 и шанс да докаже, че ненапразно е бил изборът на демократичната общност.

Ще се справят ли сега с дълбоката държава?

Вече няма извинения промяната да не се случи, след като има парламентарно мнозинство и президентска подкрепа. Единодействието между Румен Радев и коалицията от "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ), "Има такъв народ" (ИТН) и БСП означава справяне с дълбоката държава, корупцията, установяване на върховенството на правото - най-същественото, за което получиха доверието на избирателите. Гласувалите и негласувалите очакват от тях да намерят ефективни и бързи решения и на кризите с пандемията от COVID-19 и здравеопазването, инфлацията и енергийните цени, които влекат нови беди. Трикратният премиер Бойко Борисов едва ли ще се завърне на политическата сцена, но залезът му не гарантира автоматично ново качество на следборисовото управление.

Президентът вече обяви, че ще внесе в 47-ото Народно събрание (НС) проекта за промени в Конституцията, подготвен преди повече от година от екипа му. По темите съдебна реформа, контрол и повишена отчетност на главния прокурор има известни съвпадения между политическите сили в "коалицията на промяната". От изпълнението на тези задачи зависи обещанието за "нулева корупция" в програмата на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, чийто старт в политиката даде именно президентът с избора им за служебни министри. Те направиха разрез на стабилността на Борисов и показаха какво се крие "отдолу" в държавата. Наред е неизмеримо по-тежката задача - показаното да бъде премахнато. Амбициите им ще проличат по коалиционното споразумение, което експертни групи от четирите политически сили ще обсъждат тази седмица. "България излиза от застоя и автокрацията, на пътя на свободата е", заяви вчера Румен Радев в изявлението след края на изборния ден, като не пожела да отговаря на журналистически въпроси.

Предупреждения за "опасна концентрация на власт"

Политолози предупредиха за твърде голямата концентрация на власт в ръцете на президента. "Победата на Радев е резултат от работата на цялата държавна машина в негова полза. Искам да отправя предупреждение - пак в едни ръце се концентрира много власт", заяви по БНТ Огнян Минчев. Той който констатира, че днес Борисов и ГЕРБ като цяло плащат именно сметката за свръхконцентрацията на власт. Опасенията на Минчев са, че може да се наложи президентът и неговата администрация да запълват властовия вакуум при бъдещото коалиционно управление. "Това, което ще последва, е нова централизация във властта, с мнозинство, което ще е пропрезидентско, с несъразмерно по Конституцията влияние на президента върху законодателния процес. Да видим дали тази централизация няма да нанесе тежки щети върху демокрацията", коментира и Антоний Гълъбов. Пред bTV пък политологът Слави Василев заяви, че "мнозинството граждани искат да обърнат страницата от периода Борисов", а президентът е доказал своята "реална политическа тежест".

"Масовият вот в Турция" не се състоя

А иначе резултатите от балотажа не потвърдиха подклажданите в последните дни прогнози за масово гласуване в Турция в полза на проф. Анастас Герджиков. Освен че избирателната активност там се оказа почти четири пъти по-ниска от тази на 14 ноември, за Герджиков са пуснати не повече от 22 000 бюлетини, а за Румен Радев - около 1800. Така след исторически високите нива на избирателна активност в Турция на първия тур, седмица по-късно се стигна до исторически ниски нива. Напливът от желаещи да гласуват на изборите 2 в 1 на 14 ноември в югоизточната съседка предизвика дипломатическо напрежение между София и Анкара. Заради силната агитация в турски медии, вицепремиерът Бойко Рашков обвини турските власти в намеса в българските избори, МВнР привика турския посланик, а пред турското посолство граждани се събраха на протест. В деня на балотажа наблюдатели се изсипаха в избирателни секции в Турция, които този път ги посрещнаха тихи и безлюдни. Въпреки това група протестиращи блокираха вчера магистрала "Марица" с плакати: "България избира президент, Турция - не!". Не се сбъднаха и очакванията за организирано и монолитно гласуване от избирателите на ДПС за съперника на Румен Радев. По данни на "Алфа Рисърч", от гласувалите на първи тур за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който беше кандидат за президент, на балотажа 72% са подкрепили Герджиков, 24% - Радев, а 4% са избрали опцията "не подкрепям никого". Но тези гласове нямат съществен принос за крайния резултат.

"Да изпълни каквото е обещал"

Макар че близо 70% от българските граждани избраха да не гласуват, добрата новина е, че все повече млади българи участват на избори. На балотажа социолозите отчетоха различна от досегашните избори тенденция - избирателната активност в София и големите градове, където е по-активната и по-образована част на българското общество, (и с по-добро заплащане), е била над средната. Останалите? Сигурно ги е било страх от коронавируса, или им е все едно, защото може би според тях "държавата е скапана", "всички са крадци", "мафията и Русия ни държат". В родното село на Румен Радев - Славяново, и в предизборния му щаб в София снощи се извиха буйни хора̀, а телевизиите излъчиха репортаж с майка му Станка, която казва: "Да е жив и здрав и да изпълни каквото е обещал!". Над един милион българи вярват в това.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 31 Отговор
    Правим правителство с Кирчо и почваме бързи арести на герберастите.

    Коментиран от #27, #29, #36

  • 2 честен ционист

    11 27 Отговор
    Така е, задължителна ваксинация за всички над 12г и 3м. Извинения няма вече за кога.
  • 3 До Радев

    19 29 Отговор
    Повечето от тези който са те избрали не са съгласни да прекланяш глава пред московският фюрер.Не го забравяй.

    Коментиран от #22

  • 4 аха

    38 2 Отговор
    Хайде сега, или всички депутати да бъдат тествани, по два пъти в седмицата, тъй като са над двеста човека в помещение над 300 квадрата. Също да бъдат целодневно с маски като всички нас, пак по същите причини. Или освободете децата да се образоват спокойно, без здравното насилие върху тях! Свалете мерките. Вече стана ясно, че при тестове направени пред няколко човека - заразени 5 бр. на 40 000 и в същия ден, в лаборатории на тъмно от 38 000 теста - 5000 човека ?!?!?
  • 5 ПИТАЩ

    16 26 Отговор
    а посолството на САЩ защо не санкционират Копейкин, неговата риторика е Анти ЕС, НАТО, САЩ и Антиваксъска, а раздухаха кримския гаф на Военния до небето ??????
  • 6 TURKIYE 🇹🇷

    28 36 Отговор
    Никога промяна с тоя селски ✊ прост до посиняване😂😂😂 и позеленял от яд зелен страхлив чорап 😂😂😂тъмно син соросойд русофилистик селтак😂😂😂 с крива физиономия и селска чутура😂😂😂 Румем Синергията Гадев 😂😂😂😂

    Коментиран от #59

  • 7 хр иванов

    24 21 Отговор
    и всички на почивка в русия, крим. туроператор е румбата.
  • 8 Хахах

    18 19 Отговор
    Като избора на руснаците да си сменят системата, и избраха комунизма хахаха и ние така ДА ТРЯБВАШЕ ДАСМЕНИМ ГЕРБ , и сме от трън ,та на глог. Сега още по зле. Каръци ли сме , балъци ли сме.... гласоподавателя показа ,че май е второто. Сега послушник на Москва уставник и комсомолци на чело на държавата хахахах честито ,дано не стигнем пак до купони за хляб с тея на власт
  • 9 Белене

    20 4 Отговор
    Да не забравите да строите ДЪРЖАВНА БЕЛЕНЕ.
    На 2 референдума, народъд каза ДА на ДЪРЖАВНА БЕЛЕНЕ.
    Закриете ли 76% мощности, без алтелнативно евтино гориво, падате от властта. Закрийте и спекулативната борса на Мутрата за ток.
    Само да сте посмели да подарите Козлодуй на ЧАСТНИ КЪРЛЕЖИ с оборудването за Белене, за което платихме 3 милиарда-2 реактора, лиценз, оборудване.
    Трябват ни 2 реактора Козлодуй и 2 реактора Белене, които при закриването на ТЕЦ-овете, вече да са работещи.
    Иначе хората ще излязат по площадите, не е лошо да махнете ЕРП-тата, счетоводни фирми Топлофикация, както и индивидуален отказ парно-сградна инсталация.
    Това направите ли го, Радев пожизнен Президент.
    И дежурното Бокича на Коледа с повдигнати обвинения и цялата му хунта-обръчи от фирми, това за десерт, но важна е ДЪРЖАВНА ЕНЕРГЕТИКА.
    И да внимават 2 -те ПП-та, че много мераци за Концесии.

    Коментиран от #20

  • 10 клюкар

    10 14 Отговор
    Радев да пита Рашков къде е боко ,защото се говори , че избягал в Турция !!
  • 11 TURKIYE 🇹🇷

    17 6 Отговор
    Това е положението Минкеее 😂😂😂 когато в путиновата Русия и един комунист не е останал в България колония територия на американците сини социалисти и тъмно сини комунисти соросойди бол бате балъци са българите и голеееми боклюци 😂😂😂😂

    Коментиран от #25

  • 12 Кюлчан Чекмеджетов

    5 16 Отговор
    Сега очаквам коалиционно правителство, ПП да предложи за премиер Бойко Борисов, той има опит знае как да гледа Меркел жално в очите и Олаф лскомо в ръцете, знае и как се правят метални пред султана, а има и още какво да даде ики окраде от народа.
  • 13 По делата ще ги познаете,😀

    25 16 Отговор
    Да, вижте им намеренията.Няма да облекчат положението на българите, но ще доизчегъртат ГЕРБ! Нямат визия, нито програма, но ще отмъстят на Бойко,😂😂😂 и т н.
    А никой не се пита, какво направи Радев през всичките 5 години в президентството?!Нещо положително, с което ще се запомни този мандат?! Няма, нула, кръгла нула, дупка на геврек😂😂😂😂
  • 14 Заптие

    6 8 Отговор
    Извинения няма, но притесненията остават! Сите
    Са левичари, ама мангизлии и бандити ги съветват, та играта е сложна. Три пъти масрафа се плаща от всички играчи, не може сите да са печеливши- някои ще фалират. Парата е в герп, ама не в обръщение и Барбата си я пази и пара не връща. Четворката да си опича акъла, щото шайката и кликата деБнат да ги еМнат!
  • 15 Боц

    13 2 Отговор
    Че решаваме Ковидо. У лево у десно на бг мунчо политик пипето по-далече от задължителна ваксинация няма да стигне. По останалите проблеми - спасение поединично.
  • 16 898011

    23 2 Отговор
    Пак пет години няма да гледам новини. Което не е зле.
  • 17 АЗ ПОДМЯНАТА

    23 9 Отговор
    ЛЕЛЕ БКП МУТРИТЕ ПРЕВЗЕХА БЪЛГАРИЯ С РЕПРЕСИИ ЗАПЛАХИ НАТИСК УВОЛНЕНИЯ ДИКТАТОРЪТ РАДЕВ И12 КЛОЗЕТА С НАКАЗАТЕЛНИТЕ БРИГАДИ ВИЛНЕЯТ КОМУНИЗМЪТ СЕ ЗАВЪРНА КОМУНЯГИТЕОТ 80 ГОД ЛИКУВАТ ДЪРТИТЕ МУТРИ ОТ БКП
  • 18 jorj

    1 1 Отговор
    Шъ, ъмъ кримшъ.
  • 19 РъпОн

    22 4 Отговор
    Е то промяната е вече налице - ток 680 лв., дърва ако има са 120 - 150 лв., пелети- 800 - 1000 лв., е това не стига ли? Ако не, то има павета все още.

    Коментиран от #21

  • 20 що ако

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Белене":

    не направят това което искаш, какво ще им направиш? Няма да имаш смелостта даже да ги наплюеш.
  • 21 ТОК ТОК ТОК

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "РъпОн":

    Съпротива, там е истината.
    Не ми дреме, че мутрите за едно погалване на Меркел въведоха Борса, не построиха ЮП и ДЪржавна Белене, и Борса, Зелена сделка.
    Ако ЕС им каже да скочат дружно от Аспаруховия, ще скочат ли?
    Народът трябва да е готов за протести, ако продадат Козлодуй, и като видим януарските сметки за парно.
    Има граници на икономическият диктат на на Брюкселските ....
    И да внимават със Зеленият Нацификат-на хората им писна, цял свят е залят от протести.
  • 22 Bai...

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "До Радев":

    Кой си ти бе, пе....раст?!
  • 23 Коко

    4 6 Отговор
    Какво ще променяте точно.В сравнение с Европата сме сто години напред.Промяната трябва да е само вън от ЕС.
  • 24 АЗ ПОДМЯНАТА

    13 3 Отговор
    ВЕРНО ЛИ ЧАКАТЕ ПРОМЯНА ШАРАНИ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕС ЧАКАНЕТО БКП МУТРИТЕ ОТКОГА ДЕБНЕХА ДА ИЗРИТАТ БОРИСОВ УСПЯХАА ШАРАНИТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА ВЕРВАЙТЕ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бай Гошо

    14 6 Отговор
    Егати победата - 20 процента от имащите право на глас! А останалите 80? А, фатмак, можеш ли да смяташ? Не ми се мисли какво ни чака...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Хайде на промяната! Насам народе!!!!
    Промяна, промяна, УРА-А-А, смърт на фашизма, свобода на народа!
  • 29 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Как да стане с такива като теб?!
    Пета партия сменяш от началото на протестите....
  • 30 Диамантената ръка

    7 0 Отговор
    Промяна или смяна? Тепърва ще видим, а дано, ама...
  • 31 123

    9 1 Отговор
    Във държавата на измамниците,търтеите,некъдърниците с дипломи,крадците и всичко предлагано в магазина е фалшиво българско производство,България.Има само подмяна и измама, очвадно е че номера е стани да седна аз, без никакви намерения за промяна, единственната промяна е да се заклимят и журналистически криминизират бившите упрвляващи са обвинения за всички лоши неща в България.От мързеливиста,злобата, простотията, и алчноста си не може да избягате.Започнете да работите качественно и направете приоритет какво има да се прави не кой да убиете и да вкарате в затвора.Инфлацията ви е в зависимост за какво 100 % и повече.
  • 32 Румен Рашков

    13 2 Отговор
    Е СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ ГИ СТИГНЕМ ХАМЕРИКАНЦИТЕ С ТАКИВА "ДЪРЖАВНИЦИ" И ПАПАТА ЩЕ НИ ЗАВИДИ. НЯМА ЛИ ДА НИ НАПРАВЯТ КОЛОНИЯ НАКРАЯ ТА ДА СЕ СВЪРШИ С ТАЯ СМЕШНА ДЪРЖАВА.
  • 33 Точно

    7 8 Отговор
    Тъмносиния Минчев и герболизеца Гълъбов ли избраха да цитират Дойче веле?!
  • 34 Соцагент007

    9 6 Отговор
    Електората,който измба Слави избра и Румбата.Нали се сещате какъв типаж представляват тези хора.Те са първосигнални и скоро пак ще хленчат,че са ги излъгали и заблудили.Но,това си е техен проблем.При 30% гласували,да се говори за някаква "изборна победа" е просто смешно.В нормална държава,такива избори няма да бъдат признати за легитимни.
  • 35 Гошо

    20 0 Отговор
    И дедо Господ да слезе да ни управлява, с този прост народ сме доникъде. Мързелът и простотията ще затрият и това, което политиците не успяха да окрадат. Който можа, избяга в чужбина и забрави, че е имал общо с тази страна.

    Коментиран от #61

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Същата яхния

    7 3 Отговор
    само , че в по съвременна чиния ! Тези са същите измамници вижте им фирмите, те са лицето !
  • 38 Гандалф

    9 2 Отговор
    Оправданиявдаваше с предишната... винаги ще се намерят...тридесет години ги слушаме...преди наследството от комунизма...след това всяка партия се оправдаваше с предишните...сега ще се оправдават с наследството от герб...следващите след тях със сегашните...тома оправданията се превърнало в изкуство...и вдички политици без изключения, са направо виртуози...
  • 39 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Чудесно заглавие на статията

    Коментиран от #40

  • 40 Гената

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Бай Ганьо":

    Да, ама никой не знае дали Бою не е заделил от шкафчето по няколко кюлчета за склонните към драми и сценарии, повратливи джуджаци. Те показаха нагледно как могат да съборят два парламента за три месеца, хей така за джумбиш и от проклетия и за загрявка. А сега...
  • 41 Стрелцов®

    6 1 Отговор
    Повръща ми се от такива статии. Слугинаш.
  • 42 Дойчето велето

    9 2 Отговор
    Е изкукало, щом пише че ДС агенти, комунисти, децата им и внуците с Поршета ще са промяната.
  • 43 Да сега

    9 4 Отговор
    Сега започва якото крадене, но корупцията ще изчезне иза нея няма да се пише и говори

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 дидо

    5 1 Отговор
    промяната ще е че сега изненадващо ще скочат случаите с кромид 19 и ще наложат ниви геноцидни практики козируваики на сраелци и мириканци
  • 46 ХАХАХАХАХА

    2 1 Отговор
    И КАК ЕДИН НЕОЛИБЕРАСТКИ ПРОЕКТ ЩЕ ПРОМЕНИ НЕОЛИБЕРАСТКИ ПРОЕКТ, ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМ???
    НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 гост

    5 1 Отговор
    Промяна в полза на БСП няма що.
  • 49 кикирикииии

    5 1 Отговор
    Очаквайте фалити на банки и не само.
  • 50 Руменчо

    4 1 Отговор
    Чакайте да се наиграем хубаво на хорото и чак тогава ще решаваме какво ще се прави! Иху иха ихахаааааа!
  • 51 Матей

    2 1 Отговор
    Промяна ще има всьо такИ,но не за хубаво,болшинството ще е крайно недоволно,ама как да ги махнат тия кърлежи,като се впият.Какво ще променят,нищо особено,направо ще надграждат,никакви позитивни идеи не съм забелязал,само преливат от пусто в празно.Дори зимата е съмнително как ще изтикат,навярно за сметка на няколко милиона бедни ,които ще бъдат заставени да затягат колана.
  • 52 Румен Рашков

    4 1 Отговор
    Ха да го видим ефрейтора с това малко мозъче каква ще я свърши... Промяна напкун... Ха ха ха
  • 53 Румен Рашков

    3 2 Отговор
    Да тропне едно ситно Влашко и да си ходи, че файда от него никаква, усмърдя президентството само.
    .ИНПИЙЧМЪНТ
  • 54 Румен Рашков

    3 2 Отговор
    Промяна ще има , вече шкафчето ще е на Радевски, а не на Бойко.
  • 55 РУМЕН РАШКОВ

    3 2 Отговор
    НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТАТУКВАДЖИЙ ЩЕ БОРЯТ СТАТУКВОТО....
    ТОВА НЕ Е ЛИ СМЕШНО И ЖАЛКО...
    О НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ...
  • 56 О НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ

    2 1 Отговор
    Абе тоя Рашков не ви ли прилича на Императора от STAR WARS ??!!
    Аз мисля, че приликата е поразителна и външно и вътрешно.
  • 57 Явор

    1 0 Отговор
    Тракийско- Българо - Руска версия на Султана Ердоард...ще видим кон или марко боб ядели
  • 58 Шопин

    4 1 Отговор
    Вчера тука некаде имаше снимка на Радев и бай Тато...колко много си приличат като баща и син. ?? Обземаве съмнение а Ако е ...дали...кой знае може и да е наки???? Утрото е помъдро от миналото
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Едуард Петров-Едо

    2 1 Отговор
    ФАКТИ, защо допускаш такива ПРОСТАШКИ ,,коментари", а изтри моят изключително смислен, мотивиран и съдържателен коментар! Как да разбираме това нестабилно поведение на модераторите ти, които нито ги знаем, нито ги виждаме, нито сме сигурни за тяхното образование, пол, възраст, Духовност, произход, честност, почтеност, Праведност Свише?! Представи модераторите публично и не си играй на ,,тука има-тука нема!" МАЛКО Е, ДА КАЖА, ЧЕ СЪМ МНОГО РАЗОЧАРОВАН ЗА СЕТЕН ПЪТ!...
  • 61 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гошо":

    Гошо, много прекали с негативите си! Но, както някой беше казал: ,,Ум царува, ум робува, ум патки пасе!" Чудомир
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 забравете

    2 0 Отговор
    Никаква промяна. Имаме работа с некадърници,скарани със закона ,,човешките права и морала. Точка. Некадърници,измамници,лъжци и майкопродавци. Беззаконието и катастрофата ще продължат .
  • 64 Лила

    0 0 Отговор
    Каква промяна,наивници нещастни?!Двойник на Путин или Тодор Живков ,ако е промяна?!