27 Ноември, 2021 19:00 10 657 67

Нивото на експертен потенциал ме порази

  • образование-
  • експерти-
  • продължаваме промяната-
  • преговори-
  • иван игов-
  • психолог-
  • бсп-
  • итн-
  • дб-
  • политика-
  • училище-
  • учители-
  • коалиция-
  • коалиционни преговори

По време на разговорите са се изказали редица нелепи идеи

Нивото на експертен потенциал ме порази - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нивото на експертен потенциал ме порази. Не мога да си представя как хора, които имат толкова избиратели зад гърба си, не могат да намерят хора, които наистина да разбират от управление на образованието. Не просто да са били учители, директори и професори, а хора, които директно да са се занимавали на експертно ниво с образователни модели. Това заяви пред БГНЕС психологът Иван Игов в коментар след коалиционните преговори на тема „Образование” между представителите на „Продължаваме промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”.

Според Игов по време на разговорите, които трябва да доведат до изготвяне на коалиционно споразумение и в които участие взе настоящият служебен министър Николай Денков, са се изказали редица нелепи идеи и такива, за които се говори от дълго време, но реални действия няма.

Игов анализира някои от основните изказания.

Юлия Чортленева, ИТН, твърдеше, че директорите трябвало да ги сменят на 2-3 мандата, защото ставали политически лица. Такава глупост отдавна не бях чувал. Директорите са мениджъри и като всички мениджъри те трябва да са си на мястото дотогава, докато са успешни. Друга нелепа идея дойде от Ирена Анастасова, БСП, която говори, че трябва да водим война с „джендър идеологията”. Първо да кажа, че такова понятие изобщо не съществува. Думата „джендър” (gender) се използва в англоговорящата наука и психология, просто защото в последните 50-60 години думата „секс” (sex) има и друго значение. А науката, понеже не търпи двусмислици, навсякъде се използва думата „джендър”, вместо думата „секс” за пол. И да говорим за „идеология” е меко казано нелепо, обясни психологът.

Ивайло Старибратов, ДБ, твърдеше, че има формула, с която може да се изчисли ефективността на всяко училище и на база на това то да получава финансиране. Другата нелепост е, че ИТН говореше за това как делегираните бюджети трябва да бъдат махнати, а училищата директно финансирани, не през общините.

Как ще се финансира общинско училище не през общината, попита Игов.

Той е съгласен с факта, че делегираните бюджети са остарели като модел, но е категоричен, че парите не трябва да вървят след децата. Те трябва да вървят с необходимостта на съответния регион и от съответното образование. Тоест, не директорите да се мъчат да привлекат повече деца и да ги струпат на едно място, за да получават по-високи бюджети, а да получават пари на база среда и какви образователни способности дават на децата, заяви той.

Единственото смислено предложение, излязло от коалиционните преговори според Игов, е да има по-висок фиксиран процент от БВП за образование, макар че какво ще се прави след това– никой не знае.

Очаквах да чуя солидна експертиза и обединяване около конкретни политики, които да доведат до истинска реформа в образованието. Те просто не бяха подготвени, бяха се събрали, за да си говорят, смята Игов. Според него има три-четири основни теми, които от първостепенно значение за качествената реформа в сферата на образованието.

Първо е училищната среда

Първо и най-важно за нашата образователна система е усъвършенстване на училищната среда – трябва да се построят училища, а старите да се осъвременят. Бих искал да кажа, че едно от най-слабите звена по време на управлението на ГЕРБ беше именно образованието, посочи той и добави: Именно в образованието те натвориха чудеса от неумелост да го управляват. След тръгването на Фандъкова от министерството нещата се свлякоха само до пари. След това Даниел Вълчев, който беше финансист, само укрепи малко дупките, но това беше само едно от нещата.

По думите му въпросът, който трябва да си зададат всички управници е не какво учат децата ни, а къде го учат. Само в София липсват поне 15 училища – има цели квартали без училища, децата са натъпкани като сардели, посочи Иван Игов и добави, че от там идва и все още висящият въпрос с двусменното образование.

Второ, за което ми е много мъчно, е, че все още няма развитие на системата за квалификация на учителите. На трето място е квалификацията на директорите. Трябва да се направи така, че директорите да са мениджъри, а не педагози. Идеята, че директорът трябва да преподава или да се занимава със самите деца, е нелепа. В училище трябва да има хора за всичко, а директорът е този, който стратегически да развива училището в посока, в която са нуждите на децата и родителите в дадения квартал. Едва след това може да говорим за усъвършенстване на учебното съдържание.

Игов е категоричен, че образованието, като цяло, трябва да се концентрира върху ученика.

В момента то е центрирано върху всичко останало, но не и върху него. Очаквах обсъждането да започне от такива фундаментални начала, добави той.

Днешното поколение може да ни отрече

Психологът коментира и отражението на дистанционното обучение и изолацията върху децата заради COVID-19. Според него за тези близо две години, децата са видели какви егоисти сме ние, възрастните. Нашият егоизъм доведе до там, че децата ни не могат да учат нормално в училище. Защото, ако бяхме приели мерките, каквито бяха в другите страни на време, ако родителите и възрастните бяха по-отговорни, сега нямаше да се задават въпросите да ходят ли децата на училище, да правят ли тестове, да седят ли вкъщи. Не го направихме и затова пандемията продължава да е със същите високи темпове, а децата да са изкупителната жертва за това, че ние не знаем как да управляваме собствения си живот и както виждаме живота на държавата, заяви Иван Игов.

Това, което децата видяха в поведението на възрастните в последната година и половина, беше по-скоро безотговорност и егоизъм. Може да си представите как след време това ще подейства. Те няма да пострадат от дефицитите в образованието, до които ще доведе дистанционното обучение, но те ще пострадат от поведения и чисто по отношение на психическото развитие. Защото травмите, нанесени от пандемията, усилени от травмите на безотговорните възрастни, може да доведат до там, че когато това поколение порасне, то просто да ни отрече. Нещо, което се случи в Западна Европа след войната. Някой ден децата ще ни зададат въпроса къде бяхте, когато имахме нужда от вас, смята психологът, заключвайки, че случайни хора вземат случайни решения, тупайки се в гърдите, че ще оправят държавата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Все едно

    86 23 Отговор
    Ти па кой си?

    Коментиран от #5, #10, #46

  • 2 питам

    105 14 Отговор
    Дали им друг министър-председател във вселената да е прочел само Винету до десета страница

    Коментиран от #22

  • 3 Щом казваш

    119 11 Отговор
    Викаш Винету скамейката му е безкрайна.То Лъчо Мозъка,ПКП,Влади Г. Нанков,Младен Маринов,Маноил Манов все експерти и светила.

    Коментиран от #6, #9, #61

  • 4 Бойко

    42 81 Отговор
    Игов ,те няма да те разберат ....адмирации за мнението !

    Коментиран от #36

  • 5 розово

    74 10 Отговор

    До коментар #1 от "Все едно":

    Не знам кой е но иска да каже че някой партии вместо да пратят на преговорите експерти са пратили партийци а партийците надушват далаверата.Партии не споменавам.

    Коментиран от #14

  • 6 Хаха

    57 10 Отговор

    До коментар #3 от "Щом казваш":

    Експерти са ,ама в кражби и продажби.
  • 7 пепа

    62 22 Отговор
    Мъка е за тези ,които 12 год.пълзяха под мутрата, заспали в унес от лъжите на боко не могат или не искат да признаят истински дебатати разговори, преговори , компромиси и предложения за решение за излизане на Държавата от ада в който ни нагараха мафията!!!!!
  • 8 Перо

    74 18 Отговор
    Ако този нереализиран и озлобен тип беше пътувал в чужбина,преди години,щеше да види,че във формулярите за виза,думата пол се пишеше като sex. Другите глупости не ми се коментират! Тоя беше някакъв “психолог”,сексолог. Канеха го некадърни журналисти!

    Коментиран от #12, #21

  • 9 гол охлюв

    11 38 Отговор

    До коментар #3 от "Щом казваш":

    Винету Борисов е БОГ , не го ли разбирате ? ! Божествен при това !
  • 10 бегай

    18 73 Отговор

    До коментар #1 от "Все едно":

    Този човек е доста популярна личност от много години насам и един от малкото хора, които тежат на мястотото си. Ти вероятно си някой селянин, който слуша Лили Иванов.

    Коментиран от #17

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    72 11 Отговор
    Изказването на психолога е образно казано ТУРЛЮГЮВЕЧ...
  • 12 Бойко

    4 35 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Нема да те разберат ,Игов ,аз ги пропусках при разговорите си с хуманоиди от жипката ,щот имам сензор за питеци

    Коментиран от #37

  • 13 от австрия

    63 5 Отговор
    защо никъде не прочетох , да се въведе типа образование както има в доста западни държави...учиш и стажуваш едновременно !! тук при нас във фирмата имаме 2-ма ученика които учат професия и я работят . така след завършаване са подготвени за трудовия пазар и често остават в същата фирма . освен това ученците отрано научават , че парите не растат по дърветата от където ги събират родителите им а трябва да се СПЕЧЕЛЯТ С ТРУД

    Коментиран от #18, #26

  • 14 Все едно

    38 1 Отговор

    До коментар #5 от "розово":

    Ми няма нито един нормален човек с чест и достойнство който да се съгласи доброволно да е кукла на конци,всички по върхушката са хора без чест....
  • 15 Деймос

    47 12 Отговор
    Този пък ИГОВ какъв е ?? Наместник на някого , притежаващ върховните знания ??

    Коментиран от #51

  • 16 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    28 5 Отговор
    Политиците и експертите ни са като избирателите ни(народа). И политиците и този експерт и народа ни, показват какво ни е нивото. Като котка(народа) и куче(политици, чиновници, експерти) сме, не се понасяме. Не можем да изкараме напред умни и морални хора. Изкарваме напред само тикви(ГЕРБ), червени люти чушки(БСП+ДПС) и книжни плъхове некадърни плагиат от БАН и университетите. Докато продължаваме така, държавата ни ще продължава да е кочина.
  • 17 Все едно

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "бегай":

    Като майка ти и родата...
  • 18 Все едно

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "от австрия":

    Ми щото вашата фирма си плаща накарай домуз ага да шари
  • 19 жорко

    48 1 Отговор
    Аз не бих доближил до някой от сегашните експерти в МОН. Само човек който се е сблъсквал лично и непосредствено с учебният материал в седми клас, ще разбере какво искам да кажа. Учебната програма изработена от тези "Експерти" е невъзмона мисия. Аз бих изправил експертите на изпит, мога да се обзаложа че само преписват и копират материала. БЕЗУМНИ учебници.....
  • 20 Новия Политик

    18 4 Отговор
    Мене ме нема във целата схема, пара ми требва за злоупотреба. Оставам тебе във втората цедка, пара-ра-лей-ра, виде ли новата система?
  • 21 Turbo

    28 3 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Всеки може да си провери в личната карта.Пише пол/sex.Gender се превежда като род.

    Коментиран от #31

  • 22 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    34 6 Отговор

    До коментар #2 от "питам":

    Име във вселената още няколко министър-председатели освен бившия наш, прочели една единствена книга. Министър-председателите на Афганистан, Ислямска държава ... Защото в тези държави всички книги освен една са забранени, книгата се нарича Коран. Ние засега се разминахме у нас единствената позволена книга да стане Винету. За да не се окаже, че някоя наведена "калинка" е прочела повече книги и знае повече от Тиквата. Но опасноста за България не е напълно преминала.

    Коментиран от #23, #25, #40

  • 23 Бойко

    14 25 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Сега имаме кандидат управници ,които не са българи и български граждани...прогрес .....
  • 24 Тошо

    34 8 Отговор
    ПОРЕДНИЯ БАЙНО КОЙТО СЕ ПРАВИ НА УМЕН.

    Коментиран от #27

  • 25 Новия Политик

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Транспортния ни министър ще ни даде опция - отвори преди да платиш ...... Харесва ми ,отивам за уйски
  • 26 Защо забравяш

    41 4 Отговор

    До коментар #13 от "от австрия":

    че този тип образование, характерен ДНЕС за "западни държави", толкова впечатлява през 60-те години Маргарит Татчър /да, онази същата! /, че след завръщането си в Англия свиква съвещание ,за да го обсъдят и въведат там . И че в България имаше няколко доказали се схеми на съчетание на учение и професионализация - ПТУ - за ученици с недостатъчни постижения, които учеха и работеха и получаваха основно образование; СПТУ - изпълнитери /работници/ на по-високо ниво, получаваха средно образование и разряд; техникуми - следни техници, отлично подготвени теоретично и практически, практически ръководители на средно ниво. Ама като дойде демокрацията /бих споменал гения Веселин Методиев - министър на Иван Костов - толкова некадърен, че дори патрона му го уволни.../ беше родено недоносчето "професионална гимназия"... А за директорите - трябва да има мандатност - както ректорите във ВУЗ. .ИМАМ ЧЕТИРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ В СИСТЕМАТА НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И МОГА ДА КАЖА, че днес директорите са преимуществено партийни назначения - най-вече от ГЕРБ...А въпросният "мъдрец" Игов си е част от гербообслужващия персонал - и, естествено, различното и новото за него ще е лошо. Е, ако го беше казал Вождът...

    Коментиран от #28, #32

  • 27 Тихо мъртвия каза - Не ,Комунист

    11 11 Отговор

    До коментар #24 от "Тошо":

    Не може да има по- умни от дъртите комунисти беззъби
  • 28 Маргарит

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Защо забравяш":

    Впечатли ма неговия вътришенблясак ,кат божесвено сияние ,кат една аора от ангели ,се рейше около него ,и той са обърна и ма погледна орт телавизора ...той ....Рамжит Кукришан от серияла Размиеици в Бумбай ...
  • 29 ИГОВ ПОНЕ

    32 3 Отговор
    да беше се поинтересувал, а не да приказва нелепици - Даниел Вълчев НИКОГА не е бил икономист, а е юрист; Фъндъкова беше твърде за кратко в образованието и въпреки че имаше надежди към нея на тоди пост, тя скоро и бързо достигна върха на своята некомпетентност на пост, който не беше за нея...
  • 30 Винкело

    17 1 Отговор
    Аз стигнах да там, че "джендър" и производни не съществувало. В най-новия речник на българския език на БАН - официалната държавна отраслова нормала за езика, "джендър" си съществувадържавно признато. То и много други простотии съществуват там, ама да не задълбаваме... Айде от мен да мине, една още дума от там - "дрънкорексия".
  • 31 Винету

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Turbo":

    Първата употреба на термина на английски език е в доста странна област: граматична класификация. В творбата си Sammlung Altenglischer Legenden (сборник с древни английски легенди) от 1878 г., Карл Хорсман цитира творба на Света Теодора от около 1350 г., в която пише следното: „Името ѝ, женско по пол (англ. feminnine of gender), беше променено на мъжко“.

    Коментиран от #34

  • 32 а бе

    4 18 Отговор

    До коментар #26 от "Защо забравяш":

    защо мислиш , че средното си образование съм завършил след 89-та ? не ми хвали образованието при бай тошо защото съм завършил електротехникум и там имахме практика САМО четвъртък от 13,00 до 17,00 и то в училището !! нямаше нищо общо с това което е тук !! тук учениците са с нас на обекта ЦЕЛОДНОВНО през цялата седмица и работят с нас . само през исвестен период имат теория когато ходят в училището .

    Коментиран от #55

  • 33 Дилдо

    19 5 Отговор
    Откъде го изровихте тоя бе
  • 34 Превод

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Винету":

    “Името ѝ, женско по РОД”, т.е. женско род или само женско.
  • 35 Стига лъжи, измами, печалби

    15 2 Отговор
    Трябва да има само един учебник

    Коментиран от #62

  • 36 Информиран

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бойко":

    Разбрахме че е комунист още на втория абзац.

    Коментиран от #50

  • 37 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бойко":

    Питеците имат сензор за питеци!
  • 38 Милев

    10 3 Отговор
    Тоя от коя дупка изпълзя?
  • 39 Кинжал

    25 4 Отговор
    Все едно как ще го наречеш дали "джендър идеология" или нещо друго, да не се формализираме , в случая точна дума няма, но горната я описва добре и е ясно точно за какво става въпрос. Така че, от БСП са прави, а ти Игов по-добре се разкарай с кухите си глупости, защото ти си този който изглежда нелепо!
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 19 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Социалистите ни проглушихте ушите, че т. н. Боко-тиквата, като бивш служител на МВР, по презумпция трябва да е прост, но колцина от българите знаят, че всъщност генерал лейтнант д-р инж. Бойко Борисов е работил „РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА“ В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е съобразителен шоп, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.

    Коментиран от #41, #60

  • 41 Стената

    8 4 Отговор

    До коментар #40 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Има по-добър рефлекс от Боко и редовно го бие на тенис.
  • 42 ВЕРНО ЛИ

    7 3 Отговор
    ТОВА НЕ СА КОНСУЛТАЦИИ А ТВ ШОУ ТАМ КОМПЕТЕНТНОСТ НЕ Е НУЖНА КВО СЕ ЧУДИШ ОБИКНОВЕННА ИЗМАМА /МА ПАРОЛА МА ГАРАНТИЯ / ПОМНИТЕ ЛИ МАЗНИЯ СИЦИЛИАНЕЦ ДЕТО ПРОДАВАШЕ БОКЛУЦИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА Е СЪЩИТ СА И ТИЯ
  • 43 ХАН КРУМ

    25 3 Отговор
    с" тъпата социалистическа система"пратихме хора в космоса,бяхме на27 място в света по стандарт на живот,трудно се ставаше доцент и професор, академик. нямаше рев за кадри ,от училище хората излизаха не само грамотни функционално , но и образовани,училището даваше знания ,но и възпитание.кое му е по различното от сега?от простото към сложното , от познатото към непознатото,от знания през умения към навици! кое в педагогиката е по различно сега?тестове с да и не?кога учителя вижда емоцията ,грешките , разсъжденията,кога ги разбират и ги отстряняват. или с каквото стане и до където стигне?пълно безхаберие. пълен нихилизъм.може и да е добро ,но щом е било при социализма е–лошо.нещо за диалектическо отрицание чува ли ли сте????
  • 44 Печурка

    17 1 Отговор
    Игов може да е добър в професията си, но да си казваш "тежката" дума по всичко и за всеки - е не е господ на Олимп!
  • 45 Тази сбирщина

    12 3 Отговор
    В мола ми прилича на събрание на етажната собственост. Говорилня в която всеки иска нещо.Накрая на събранието се разбира ,че нито има пари нито има хора който да свършат нещо
  • 46 Надежда

    7 16 Отговор

    До коментар #1 от "Все едно":

    Игов е пределно ясен.Няма такова понятие джендър идеология освен в семплата главица на някаква си Ирена Анастасова от БСП.Трагедия за България ще бъде такива неграмотници,като Ирена от БСП да решават съдбата на децата ни.Потресена съм но очаквано защото знам що за “политик”е въпросната селска даскалица…Пази боже сляпо да прогледне…
  • 47 Макробиолог

    20 3 Отговор
    Експерда да се не праи на улав,джендър не е просто дума за обозначаване пола на индивида както той твърди,не е и само социално-битовата роля която свободно си избира всеки,според както ни баламосват нпо-тата на сбърканяците/между другото много добре платени за това/,а е именно идеология.....с добре замаскирана фасада от алабализми,като се почне от правата на четирийсете и кусур джендър породи та чак до това което е основната им цел--децата....не е ли чувал експерда че те е твърде полезно и наложително да учат как точно се праи оная работа от 1-2клас още,как да се справят и сами в тия нужди,да могат да си избират на кой бряг са,а ако го сменят периодично--по -добре а пък върхът на съвършенството е да бъдат отнети от родителите за някой шамар и за некоя и друга година да практикуват на макс в приемни семейства на педофили, на тя и тя,на той и той,на то и то и прочие....държавите ги разбиват методично,същото правят и с семейството експръдльо,ок?

    Коментиран от #56

  • 48 Дрън

    10 3 Отговор
    Не е лесно сред толкова боклук да намериш точно каквото ти трябва и да свърши работа.Тиквата се подигра с цялата нация
  • 49 asd

    8 1 Отговор
    Свикнали сте да не носите отговорност. Въпросите вече ги задаваме ние.
  • 50 Тъй де!

    17 0 Отговор

    До коментар #36 от "Информиран":

    И аз четох до втория абзац и минах на коментарите.Специално за директорите тоя хал хабер си няма.Пожизнено са на тия постове освен ако не са крали прекалено явно и нагло независими колко са кадърни!
  • 51 Сульо

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Деймос":

    Не,обикновен глупак от улицата,на койторса му дали думата по пиянска или бъркане в гащи линия...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Тошо

    2 9 Отговор
    Ако тогава сме били на 27 мо място по стандарт на живот, то сега по същите социалистически критерии, би трябвало да сме на 1 во място!
  • 54 тошо

    1 13 Отговор
    27 място, с празни магазини и опашки, даже за хляб млеко.
  • 55 Вярно е

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "а бе":

    и ние имахме нещо като тяхната система, но изобщо не беше толкова добра. Излизат на работната борса на 16 год и самата система им е старт, а не като при нас от години, завуршваш- 19-20 год. и на борсата идва условието 5 год тр. стаж. В Европа, не при нас има места за започващи.
  • 56 Бля бля бля

    5 5 Отговор

    До коментар #47 от "Макробиолог":

    Я кажи в коя друга европейска държава наричат това ,,идеология,, и я мислят за такава ? В коя друга мислят, че се развращават деца и се дават на педофили, в коя ?
  • 57 Иван Иков Още един Локумджия!! Ти, какво

    9 0 Отговор
    Направи през живота си за общество и Държава?? Нищо!! Локумената фабрика, работиш, за тоя който плаща повече!! Марш!!
  • 58 мучо

    0 0 Отговор
    Браво на "Турбото", смисълът е точно този!
  • 59 Дааа

    11 0 Отговор
    Игов, ти май не си в час!!!! Учениците от гимназиите ,не могат да четат и да пишат!!!Същото се отнася и за депутатите в НС !!!! Ограмотяване трябва, а другите неща после....Ние основа нямаме , искаме да сложим покрива на къщата. Просто проблемите се заобикалят и всеки критикува , без да се хване на работа , като просветител ...
  • 60 Избърши си устата

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Потекоха ти лиги докато лижеш з@дник@ на боко...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Бай Гошо

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Стига лъжи, измами, печалби":

    Лъжата за единия учебник е много плоска. Държавата и сега плаща само за един учебник - за този, който всеки учител си е избрал. Тоест, разходът за учебници зависи от броя на учениците, а не от броя на учениците. Комунистите нарочно заблуждават хората, че с един учебник щяло да излиза по-евтино. Това не е вярно. Просто искат да одържавят издаването на учебници, за да осигурят още приходи на печатницата на техния Петър Кънев. А най-голямата им мечта е да върнат другарите Ленин, Димитров (по-известен като Гошо Мастиката), Брежнев и Живков в учебниците.
  • 63 ЕДиндруг

    1 0 Отговор
    ... интересно, ако преди 10 години пожарникаря Бойко правеше "консултации" какви ли капацитети щяха да се изявят?! ........ И пич това е "демокрацията" - налага ти се да слушаш хора, които не са си на мястото ! ( като пожарникаря Бойко например!)
  • 64 нани

    3 0 Отговор
    Директорите на училищата след два мандата - конкурс за нов директор.Вечни директори нема. Какво е до сега по 10- 15г. директор като феодал, коли беси и се кланя на кмета от власта, т.е става машичка на кмета. Чрез кмета директорът назначава и уволнява.
  • 65 Тредстоун

    0 1 Отговор
    Орките на зеления чорап докараха България на крачка от фалита , въпиеща некомпетентност и посредственост по всички направления.
    Културата - минеков , смях и обида за всеки който поне малко го е еня за култура , вътрешен - чашков , дебелокожо същество инсталирано да мачка всички които не са с чорапа и протежетата му - кирчо и кокорчо , неадекватната и злобна комитова , лъжливото кацарче - нито един правилен ход , мрем по 200 на ден , образуванието - тука има тука няма , два дни три различни заповеди ..... , и тъй нататък , че думата ми беше тия пъпеши каквото и да сготвят като кабинет все ще е по добре , естествено на втория месец ще му лъсне голия .... , и април на избори , така си мисля аз другари
  • 66 Гн психологът

    1 0 Отговор
    прекалено уверено говори за "безотговорност и егоизъм" в поведението на възрастните! Дали като направи справка колко родители, баби и дядовци са починали СЛЕД ваксинация, няма да се коригира! И да поздрави българите, които запазват самообладание - въпреки манипулациите и внушавания страх - и успяват да се грижат за здравето и образованието на децата си! ВЪПРЕКИ МЕРКИТЕ!
  • 67 Bulava

    0 0 Отговор
    И тоя ми говори за реформа и изведнъж пак споменава вируса .Абе вие не разбрахте ли че Кирчо и Кокорчо са обиколили всички министерства да пропагандират за ваксини и как щели да ни оправят.