8 47718

Колко изкара Зукърбърг от изборите в България

 • пп-
 • итн-
 • демократична българия-
 • бсп-
 • герб-
 • фейсбук-
 • реклами-
 • социални мрежи-
 • марк зукърбърг-
 • пари-
 • партии-
 • политика-
 • кампания-
 • предизборна кампания-
 • тролове-
 • политическа реклама

Сумата от 673 922 евро е отбелязана в публичния регистър за политическа реклама

Колко изкара Зукърбърг от изборите в България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото повече избори има в България, толкова повече приходи за Марк Зукърбърг. От похарчените големи суми обаче има и две добри новини, пише "Свободна Европа".

Фейсбук може да се ползва за различни неща - от това да публикуваш рецепта за коледни сарми до това да се обърнеш официално към народа, подобно на Бойко Борисов и Слави Трифонов. В мрежата на Марк Зукърбърг тези обръщения могат да стигат и до повече потребители срещу заплащане. Но докато профилите на Борисов и Трифонов нямат нужда от реклама, защото националните телевизии ги цитират през ден, то политиците с по-малко от 11 години на власт или 20 години на екран, компенсират с платени публикации във Фейсбук. И парите, които са дали за последните избори, не са малко.

Марк и българските партии

Кандидатите за депутати, за президенти и за любимци на суверена са изхарчили за реклама във Фейсбук около последните избори в България близо 1,3 милиона лева. Сумата от 673 922 евро е отбелязана в публичния регистър за политическа реклама в социалната мрежа за периода 15 август- 27 ноември 2021. С подобна сума (1,5 млн. лв.) дни след изборите кметът на София Йорданка Фандъкова едва успя да актуализира столичния бюджет, за да оцелеят общинските болници при новите цени на тока. И докато апаратите за вентилиране в отделенията за COVID-19 работят вече на скъпия ток, от справката във Фейсбук се вижда, че не малко пари са изхарчени за пропаганда на кандидати с твърда позиция против ваксините. Например 3 854 евро са платени от партия “Възраждане” и техния кандидат за президент Костадин Костадинов. Още 2 186 евро са дадени от “Атака” и около 3 000 евро от по-малки антиваксърски настроени партии и организации. Всеки може да рекламира във Фейсбук, стига да регистрира кой носи отговорността за публикациите и да плаща по прозрачен начин.

Промяната в числа

Подробни като записките на първокурсник в Харвард са сметките на “Продължаваме промяната”. Като самостоятелен рекламодател, коалицията е отделила най-много пари за Фейсбук - 131 107 евро. С областните им кампании сумата нараства до 157 913 евро. Размахът на “Продължаваме промяната” пролича и по реакциите в социалната мрежа. “Ако още веднъж видя реклама с Кирил Петков на стената си, ще се гръмна”, написа популярен персонаж във Фейсбук преди изборите. Но това беше комплимент към бившите служебни министри, защото въпросният персонаж е точно от тяхната целева група, както са и много други отявлени привърженици на “Демократична България”. Мантрата на Кирил Петков и Асен Василев, че работят в екип отзвучава и във Фейсбук кампанията им, където нито един техен кандидат не е рекламирал индивидуално.

Мащабни демократи

Индивидуалните изяви са предпочитан подход при “Демократична България”, които са рекламирали колкото заедно, толкова и поотделно. Дясноцентристката коалиция е пуснала във Фейсбук реклами за 74 233 евро и с промоциите на отделни кандидати сумата стига до 100 865 евро. Партиите от коалицията са рекламирали и самостоятелно. “Да, България” са дали още 74 233 евро, “Демократи за Силна България” (ДСБ) - други 2 746 евро, и “Зелено Движение” - 6 362 евро. Мащабна кампания с унифициран и модерен дизайн. Ако съберем всички разходи на партиите в коалицията и на отделните кандидати от “Демократична България”, излиза, че градската десница е похарчила във Фейсбук 40% повече от “Продължаваме промяната”. Кампанията е фокусирана върху най-известните лица на “Демократична България” като Христо Иванов, Елисавета Белобрадова, Антоанета Цонева и т.н., за които са платени 38 173 евро от бюджета. Ивайло Мирчев се е рекламирал и от свое име с 20 754 евро отделно от партийните пари.

ГЕРБ от А до Я

На регионалния подход са заложили от коалицията ГЕРБ-СДС. Хората на Бойко Борисов рекламират във Фейсбук точно както строят магистрали - с множество подизпълнители. Самата централа на ГЕРБ не е рекламодател във Фейсбук, но всички местни структури се популяризират по азбучен ред и делово от А до Я. Като се почне от “ГЕРБ - Благоевград” с бюджет от 676 евро и се стигне до “ГЕРБ - Ямбол” с 689 евро. Всички избирателни райони са покрити. Индивидуални промоции имат Даниел Митов, Тома Биков и още един-двама кандидати на ГЕРБ, но с незначителни суми. Коалицията ГЕРБ-СДС е изхарчила във Фейсбук общо 74 738 евро. Това не е голям бюджет за най-богатата партия - според официалните отчети, но пък има добра възвръщаемост. За получените на изборите 596 456 гласа, партията на Бойко Борисов е рекламирала с по 12 евроцента на глас. За сравнение - всеки спечелен глас струва на “Продължаваме промяната” по 21 евроцента, a на “Демократична България” - по 1.60 евро. ДПС не е похарчило нито стотинка за реклама в социалната мрежа.

Социалистите не харесват Фейсбук

Продължава промяната и в комуникационната стратегия на БСП, която Корнелия Нинова започна преди повече от година с радикалните смени в пресслужбата на “Позитано”. Лидерката на БСП вече има свой канал в Tik Tok, но партията е спестила от реклами във Фейсбук. Отделни постове на Нинова са популяризирани с общо 2 955 евро. Младият и амбициозен Явор Божанков е рекламиран за 1 798 евро. Калоян Паргов в София и Кристиан Вигенин в Пловдив и Ямбол имат с подобни суми. Основни играчи в отбора на социалистите като Крум Зарков и Драгомир Стойнев или не са рекламирали при Зукърбърг, или архивът на Фейсбук не ги отчита заради бюджет под 50 евро. За всичките си кандидати БСП е похарчила общо 4 871 евро, достигайки средно до 15 000 показвания на спонсорирана публикация. За сравнение, дъщерята на червения енергетик Румен Овчаров - Яна Овчарова има 17 000 гледания в YouTube на песента ѝ с Алфредо Торес “Mucho горещо“. А тя, за разлика от сестра си Теодора, дори не беше кандидат за народен представител.

Седем осми от 25

Партия “Има такъв народ” (ИТН) също не е сред най-щедрите във Фейсбук, но е опитала да рекламира повечето си водачи на листи. Хората на Слави Трифонов са платили 40 404 евро за реклама в социалната мрежа от август до сега. С част от тази сума по-активно е популяризирано интервю с Ива Митева и Любомир Каримански за ведомствената им телевизия. Основният бюджет на ИТН обаче сякаш е разпределян чрез референдум - еднакво се рекламират както неизвестните за широката публика кандидати, така и видео-сеансите на Слави Трифонов. Всички платени дейности във Фейсбук на “Има такъв народ” са богато украсени с логото на партията и пищно подчертават номера на бюлетината, но избирателите не са го запомнили добре, съдейки по спада в гласовете спрямо предните избори. Ето и задача с условие за любителите на математиката: Как партията на високия 198 сантиметра телевизионен водещ успява да вземе 25 депутатски места с 1/3 от бюджета на “Продължаваме промяната”, като ползва само Телевизия 7/8?

Затегнете коланите

Летецът изтребител Румен Радев и неговият екип не са се залетели да рекламират във Фейсбук, показват данните. Инициативният комитет на двойката Радев-Йотова е похарчил общо 10 421 евро в социалната мрежа. БСП, която и в традиционните медии подкрепи Радев с половин уста, в мрежата на Зукърбърг не го е рекламирала, ама хич. Различен е случаят с проф. Анастас Герджиков. Младежката организация на ГЕРБ е похарчила 15 118 евро за реклами, но прилична част от тях са в подкрепа на ректора. Самият инициативен комитет на Анастас Герджиков и Невяна Митева отделно е дал 15 088 евро за реклами на двойката във Фейсбук. Подкрепеният от “Демократична България” кандидат за президент Лозан Панов е опитал да популяризира образа си със 7 496 евро. Кандидатът за президент на ДПС Мустафа Карадайъ, който спечели 11,6% на първия тур, не е рекламирал във Фейсбук.

За троловете и хората

В архива с рекламодатели на Фейсбук по време на последните парламентарни избори се намират и страници за откровено “тролене”, или в опит да го преведем на български - за “омаскаряване”. Няма как да се разбере дали зад тези страници стоят политически сили, задкулисни играчи или някой просто не се забавлява. Например “Харвард майна”, чиято профилна снимка е канадски кленов лист с лицето на Кирил Петков, са похарчили 886 евро за дебелашки смешки и карикатури с бившия министър. По-претенциозните “Zeitgeist Bulgaria” са платили 4 236 евро на Фейсбук, за да громят всеки попаднал им служебен министър и от време на време да хвалят Деница Сачева или Тома Биков. Законно регистрираната през 2020 г. в Софийски градски съд политическа партия “Бригада” също е рекламирала в социалната мрежа на последните избори. Партията е изхарчила 2 986 евро, за да популяризира “вредата от ваксините срещу COVID-19” и да разясни на българския потребител в социалната мрежа, че Кирил Петков и Асен Василев са американски шпиони. Дали платените суми в кампанията август-ноември 2021 са помогнали на партиите, те ще си преценят. Но рекламата във Фейсбук помогна за две неща.

Първо - не вреди на околната среда, защото след нея не остава хартия или неразградим винил от билбордове. Иначе парите, дадени във Фейсбук, можеше да се превърнат в хиляди дебело наслоени по стените плакати, милиони изхвърлени по улиците листовки и тонове непотребен винил, който да гние милион години в някое незаконно сметище.

И второ - дигиталната реклама помага на обществената среда. Колкото и критики да търпи Фейсбук за това, че не бори достатъчно фалшивите новини, когато става въпрос за пари, мрежата на Зукърбърг е съвсем прозрачна. Ако някой е рекламирал неморално или незаконно, това може да бъде видяно от всички в рекламния архив и лесно доказано в съда.

Е, трябва и действаща съдебна система, но нали сега ще оправят софтуера за разпределение на делата.

* Някои стойности може да са се променили спрямо деня на писане на статията (20.11.2021), тъй като Фейсбук актуализира разходите в реално време ако заявени суми са надвишени или пък не са изхарчени за заявения период.

Автор: Милен Марчев

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Алфа Вълкът

  20 1 Отговор
  И тия ПП без К по средата ми беше писнало, каквото да пусна те ми изскачаха!

  Коментиран от #3

 • 2 ШПГЗ

  9 2 Отговор
  Мета разбира само от текмета!
 • 3 Грульо

  14 0 Отговор

  До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

  5 минути рекламни клипове, няма нормален да ги гледа. :D
 • 4 !!!?

  13 1 Отговор
  ПП на ПП ще ви пази данъците, така че не издребнявайте...всичко е за доброто на хората им !!!?

 • 5 ДаЗдраПерМа

  8 1 Отговор
  аве Зукърбърг е само инструмента но ако не си избрания от тях човек вместо да те издигнат щете закопаят за твоя сметка
 • 6 русенец

  15 0 Отговор
  Като включим и рекламите в ютуба, направо се чудя тези момчета от ПП кой ги спонсорира?:)
 • 7 Шошко

  9 1 Отговор
  Аз "сурат тефтер" не ползвам мерси...
 • 8 Случаен

  6 1 Отговор
  Сурат тефтер не ползвам 😁
 • 9 Летописец

  11 1 Отговор
  В статията е пропуснато, че в България няма свобода ба словото. Ще рече, че кандидати неодобрени от Вашингтон и Турция нямат достъп нито до държавни медии, нито до частни, защото и там новите госпидари са се разпоредили как да се разпиредят чрез комисията по честотите.
  Затова се налага да се търсят спонсори., за да те допуснат на екран.
 • 10 Абе

  9 1 Отговор
  Суратефтер йок ползвам хе хе
 • 11 5иция

  8 0 Отговор
  Не знам каква е печалбата на тоя ЗУКЪРБЪРКан но загубата на България с тези 3 избора за тая година е доста голям, дано следващата година да не бъде такава.
 • 12 Анонимен

  2 0 Отговор
  И тарторите искат избори и само избори. На запад няма кой да ги следи. Колко ли препечелват те, някой може да ни уведоми. Очки имаме, телефони, тук са след изборите. Явно добре препечелват амет, я кажи ни амет хихи 1/1
 • 13 Някой си

  4 0 Отговор
  И понеже сме американски подлоги, фейсбук не плащат данъци..
 • 14 Няма такава държава !

  6 0 Отговор
  Значи пари за глупости имат тия тумбаци,ама от сутрин до вечер само за кризи говорят.Като гледам,закъсали са го яко.Кой е прост нека да гласува.

 • 15 123456

  5 0 Отговор
  Единственото хубаво е, че на фейсбука му мина модата, днешните подрастващи като им кажеш за фейсбук и почват да те гледат като динизавър
 • 16 Дано му стигнат за свещи

  2 0 Отговор
  на еврейското хакерче-измамник!
 • 17 Матей

  4 0 Отговор
  Ухууу,и свободна европа се намеси,край ,финита ла комедиа,с ДВ не са медии ,а комедии.Ккаво му броят трилионите на Цукерберк,тук е разграден двор,и шорош и максуел ,и всякакви мега международни мошеници се подвизават,мъск още не се присламчил,ама той верно пуска телефоните и нета,така че и той е в кюпа.
 • 18 Матей

  0 0 Отговор
  Вижте му физиономията ,каква прилика с Хайнрих Хайдрих.