Last news in Fakti

27 Ноември, 2021 16:09 3 315 49

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

  • проф. искра баева-
  • леви кандидати-
  • избори-
  • втори мандат-
  • президент

Новият пост председател (президент) беше създаден за Петър Младенов, заел го на 3 април 1990 г., от който обаче твърде скоро, още на 6 юли, бе принуден да се откаже

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демократична България, началото на която традиционно отбелязваме на 10 ноември (макар политиците никак да не обичат този ден), очерта по нов начин държавния връх. Президентският пост беше създаден от Кръглата маса, за да замени Държавния съвет, неразривно свързан с Тодор Живков. Новият пост председател (президент) беше създаден за Петър Младенов, заел го на 3 април 1990 г., от който обаче твърде скоро, още на 6 юли, бе принуден да се откаже.

Истинският плуралистичен избор за президент стана едва в 7-ото ВНС, когато за освободения от Петър Младенов пост се кандидатираха представителите на трите основни партии: БСП с проф. Чавдар Кюранов, СДС с д-р Петър Дертлиев и БЗНС с Виктор Вълков. Мимоходом ще отбележа, че ДПС, което имаше повече депутати от БЗНС, тактично не взе участие в тази надпревара, а подкрепи кандидата на СДС. След пет безрезултатни гласувания, при които само с 3 гласа Виктор Вълков не беше избран, СДС смениха своя кандидат с лидера си д-р Желю Желев и той веднага беше избран.

Не искам да влизам в стария спор защо СДС не отстоя докрай кандидата си Дертлиев, само ще припомня, че от самото начало той не получи пълната подкрепа на депутатите от СДС, а при следващите гласувания тя дори намаляваше (от 144 до 130), и то защото за господстващите в СДС антикомунистически настроения социалдемократът

Дертлиев беше твърде ляв

Важното е, че д-р Желев беше избран и с гласовете на част от депутатите от БСП, защото при нейното абсолютно мнозинство във ВНС без нея това не можеше да стане.

Първите преки президентски избори според новата конституция бяха проведени на 12-19 януари 1992 г. и на тях д-р Желев беше преизбран, този път без подкрепата на БСП, която си имаше свой кандидат - проф. Велко Вълканов, без той да е неин член. Все пак на д-р Желев му се наложи да отиде на втори тур, който спечели с неголям процент - 52,85%. И двете кандидат-президентски двойки получиха по над 2 млн. гласа, но избирателната активност не е целта на този текст.

Президентът Желев искаше да се възползва от това, че конституцията е нова и всичко се броеше наново, и се кандидатира за трети път за президент. Само че тогава Центърът за либерални стратегии на Иван Кръстев излезе с иновативната идея СДС да въведе американския модел на предварителни избори. И на проведените на 1 юни 1996 г. за пръв и последен път такива избори действащият президент беше победен от

пловдивския адвокат Петър Стоянов

Който впоследствие в условията на нарастваща криза в БСП на президентските избори на 27 октомври - 3 ноември 1996 г. спечели поста с 59,73%.

Естествено беше Петър Стоянов да се кандидатира за втори мандат в третите президентски избори на 11-18 ноември 2001 г. А и всички социолози и анализатори му предричаха сигурно преизбиране. Вместо това той беше победен и на първия (с 36,39 срещу 34,95%), и на втория тур (с 54,13 срещу 45,87%) от лидера на БСП Георги Първанов. Това и до днес се интерпретира като голяма изненада и се обяснява с различни грешки на Стоянов, но рядко с променените нагласи на българите.

Още една изненада очакваше привържениците на десните в следващите, четвърти, президентски избори на 22-29 октомври 2006 г. Тогава техният кандидат Неделчо Беронов изобщо не стигна до втори тур, надминат от Волен Сидеров. А победата отново

отиде при Георги Първанов

който спечели втория си мандат с комфортните 75,9%.

Петите президентски избори бяха проведени на 23-30 октомври 2011 г. при възхода на Бойко Борисов. Тогава той посочи Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството в собственото му правителство, а БСП - Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи в правителството на Станишев. Въпреки множеството данни за нередности, победата беше за Росен Плевнелиев с 52,58%.

По една или друга причина Плевнелиев предпочете да не поиска втори мандат и на шестите президентски избори на 6-13 ноември 2016 г. премиерът Борисов посочи председателката на парламента Цецка Цачева, която дори представи като "майка на нацията". Резултатът обаче беше категоричен: и на първия, и на втория тур водеше подкрепеният от БСП, формално независим, Румен Радев. И спечели с 59,4%.

Така стигнахме до сегашните седми президентски избори, в които категорична победа и в първия, и във втория тур с окончателните 66,72% спечели действащият президент Румен Радев с яркото присъствие и на вицепрезидентката Илияна Йотова.

Такава е хрониката на президентските избори в демократична България.

Какви изводи могат да се направят

от съдбата на петимата президенти, които сме избрали с гласовете си?

Само двама от тях - Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, не съумяха да повторят мандата си. А д-р Желю Желев наистина реализира два мандата, но първият - преди приемането на новата конституция, а след това не успя да се пребори за втори, спънат още в подготвителната фаза.

Останаха двама, които не само спечелиха президентските избори, но и с огромна преднина извоюваха втори мандат. Това са Георги Първанов и Румен Радев. Неслучайно и двамата идват от лявото политическо пространство. Първият е председател на БСП, преди да се кандидатира, а вторият е деполитизиран военен, но е издигнат от леви партии - БСП и АБВ. И макар да се кандидатира като независим кандидат, той не криеше левите си убеждения. Да не говорим за неговата подгласничка Илияна Йотова, която беше тясно свързана с БСП.

Някой може да каже, че всеки действащ президент е привилегирован и лесно печели втори мандат, но примерът на Петър Стоянов говори друго, както и страхът на Росен Плевнелиев да се бори за втори мандат. Така че това не е вярното обяснение.

Споменах по-горе, че за мен не е случайно, че, поне засега, само леви президенти успяват да повторят мандата си. Ще се опитам да посоча по-важните причини.

Първата е в различния подход на левите и десните към политиката и към обществото. От самото начало на прехода десните сили бяха убедени, че имат монопола върху истините за демокрацията и за пазарната икономика, и смятаха, че, ако някой не ги харесва, проблемът си е негов. Техните лидери често се сърдеха на хората, ярък пример за което даде човекът, който преформатира СДС от коалиция в единна партия - Иван Костов. Още не сме забравили как той временно потъна в обидено мълчание.

Нежеланието на десните президенти да се съобразяват с променящата се реалност и да се изживяват като говорители на "Истината" не само отблъскваше все повече хора от тях, но и породи вътрешни конфликти и разцепления (по линията кой точно е носителят на "истината"). И се стигна дотам многобройните наследници на СДС, които на последните избори бяха поне в три различни лагера, да получат подигравателното прозвище "умните и красивите".

Втората причина е твърдата и едностранчива външнополитическа линия, която провеждаха десните президенти. Тя беше

неизменно прозападна

каквато е и общата посока на българския, а и на източноевропейския преход, но в нашия случай се налагаше по-рязко, отколкото дори и западните институции искаха от България. Те сякаш непрекъснато се доказваха, но не пред българите, а пред чужденците. Така те за пореден път демонстрираха стария ни сателитен синдром. Проблемът беше, че подобна линия може би се харесваше на западните фактори, но се разминаваше все по-драстично с променящите се български нагласи. А, както е известно, на изборите гласуват българските граждани, а не уважаемите ни съюзници.

Третата, свързана и с предходните две причини, беше липсата на смирение. Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували за тях - за виновни. Затова продължават толкова често да ни дават "акъли" в медиите, за което вина, разбира се, носят и медиите, които ги интервюират, без да им задават неудобни въпроси. Докато двамата леви президенти от самото начало бяха настроени не войнствено и агресивно, а по-скоро кооперативно, защото им беше нужна подкрепата не само на левите, а на голямата маса все по-безпартийни българи. И двамата бяха готови да поемат негативите от миналото на левицата, но без да останат затворени в това минало, а да търсят път към бъдещето. Във външнополитическо отношение се стремяха да утвърдят мястото на България в западните структури ЕС и НАТО, но без да загърбват другите геополитически посоки, в повече от една от които можем да разчитаме на дълготрайните традиции на близост и взаимопомощ.

А голямото предимство специално на президента Радев е в достойнството и смелостта, с които понякога си позволява да заеме вътрешно- и външнополитически позиции, които може и да не са толкова политически коректни, но затова пък са логични и разбираеми за повечето българи.

Та така е с президентите в България, изживяваща преход от социализъм към капитализъм. Левите президенти се оказват по-приемливи и успешни за българите в дългосрочен план.

Източник в. "Дума"


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пастирката

    29 6 Отговор
    грабливата , за дясна ли я имаш ? Лява от всякъде !
  • 2 герб в гроба

    27 13 Отговор
    бойко умря като КУЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

    Коментиран от #49

  • 3 мисир

    21 4 Отговор
    Попитай за "компетентен" отговор деси Мин..та /русенския и псевдоним/ от Дулово.

    Коментиран от #11

  • 4 Цъфнал ГЕРБ

    26 17 Отговор
    Алоооо, герберите? Кво стана. Честит ви Радев. Още 5 години
  • 5 ГЕРБ жени

    30 12 Отговор
    Абе къде е Гербаджиков

    Коментиран от #14

  • 6 ГЕРБ мъжлета

    26 9 Отговор
    Къде е Бойко

    Коментиран от #45

  • 7 Айдуци ГЕРБ

    21 6 Отговор
    Кой сега е фигурант

    Коментиран от #28

  • 8 ПКП

    15 8 Отговор
    А аз не съм у парламента
  • 9 Дариткова

    8 10 Отговор
    Щото сме отговорни
  • 10 Тикви и каскети

    11 4 Отговор
    Леле како
  • 11 Десислава Атанасова

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "мисир":

    Бойко е най-добрият български държавник за всички времена. А аз съм просто умна
  • 12 Тутанкамон

    17 4 Отговор
    Плевньо нямаше как много срамно се държеше
  • 13 Комсомолци ГЕРБ

    4 7 Отговор
    Да издигнем паметник на Бойко
  • 14 Толкин

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ жени":

    Тии не го мисли Герджик има си ново гадже ватмат!
  • 15 Бойко Борисов

    8 9 Отговор
    Тия ще счупят държавата
  • 16 Бойко Борисов

    8 8 Отговор
    Тия ще счупят държавата

    Коментиран от #29

  • 17 Последния Софиянец

    11 8 Отговор
    Младите хора не се интересуват от леви и десни.

    Коментиран от #20

  • 18 отново

    23 2 Отговор
    Жалки подобия на хора, дори и възрастни. Какво само разделяте хората на леви и десни, и си прокарвате счупените идеологии? Какви леви кандидати? Хората искат справедливост и достоен живот, тук и сега, днес! Този път не ви минават номерата. Ограболите държвата, милионерите с хотелите могат да бъдат намерени и в лявото и в дясното, доколкото ги има наужким. Статукво-център.

    Коментиран от #21

  • 19 томка бикова

    6 6 Отговор
    Ще видиш: следващия президент Ще Бъде деси Мин..та от Дулово!
  • 20 ДС активист

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    И за това ДС-КГБ ще "ПРОДЪРЖИ ПРОМЯНАТА"
  • 21 ДС активист

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "отново":

    С любезното съдействие на "МИРНИЯ ПРЕХОД"
  • 22 толупа

    4 5 Отговор
    Деси Мин..та от Дулово - Наш кандидат за президент след импичмайнта /сложна дума за Мен/ на дрона Радев.
  • 23 Фффффф

    6 3 Отговор
    Защото са леваци...
  • 24 Петър плет плете

    6 2 Отговор
    Отвора е прост като теб народа решава.
  • 25 Имат специални похвати

    10 10 Отговор
    Защото за тяхната кампания работи мракобесната ДС, която е още жива. Сплашване, тормоз, манипулиране на вота, това е специалност на комунистите от БСП.
  • 26 Че то има ли

    16 2 Отговор
    изобщо ДЕСНИ? Пребоядисаните мераклии за президентстване с червена коренова система за мене НЕ са десни.
  • 27 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    9 3 Отговор
    Президентската институция според мен е напълно излишна. Един от многото безполезни търтеи и калинки на държавна заплата. Може да бъде заменена от външният министър, шефа на Народното събрание. И пряко избирана от народа съделна влас. Като се премахне главен прокурор и се замени от върховен прокурорски съвет. И членовете на върховните съдебен и прокурорски съвети, се избират пряко от народа с максимум 2 мандата от по 4-5 години. В България най-високо ПЛАТЕН е президента, а отговорността му е в пъти по-малка от отговорността на финансовият, вътрешният, здравният, земеделският, социалният ... министри. Заплатата на министър председателя и президента е незаслужено значимо по-висока от заплатите на другите министри. Смятам, че заплатите на всички министри и примиера трябва да са еднакви и равни на заплатата на шефа на Народното събрание. А президента да го закрием. Депутатските заплати трябва да са по ниски примерно с 20%. И да отпадне за висшите постове в държавата добавката към за клас прослужено време.
  • 28 Христо Христов

    11 10 Отговор

    До коментар #7 от "Айдуци ГЕРБ":

    Фигуранта е само един -Радьев! 15 % от петолъчниците го избраха за фигурант втори мандат!

    Коментиран от #37

  • 29 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "Бойко Борисов":

    "Тия ще счупят държавата." Бойко след тебе и Станишев вече няма държава, няма какво да счупят. С вас ГЕРБ+ДПС+БСП достигнахме дъното. Каквото и да направят двамата от " Харвард", все ще е издигане от тинята на дъното.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 кривоустия джендър

    2 0 Отговор
    си е кривоуст джендър
  • 33 колибри

    6 1 Отговор
    Хората на този свят, искат да живеят живота си със спокойни души!
    Комунизмът ви бе уродлив и демонокрацията ви дваж пъти!
    Хората искат да живеят със спокоини души!!!
  • 34 Пеци

    3 4 Отговор
    За зелият престъпен преход, когато идваха долните ляви педали България беше най зле по всички показатели.Кой, кой натисна бутона Пеевски да стане шеф на ДАНС, кой???За Виденовата зима без думи - ужас, за червените куфарчета ограбили до шушка България забравихте нали???....Остана партия "Има такъв проЗт народ.
  • 35 Преходът

    3 2 Отговор
    От социализъм към комунизъм се нарича реставрация и следователно е обречен на провал. Единствено Китай може да осъществи прехода към следващата ОИФ.
  • 36 МНЕНИЕ

    4 4 Отговор
    Не всявайте раздор в обществото,... леви или десни, червени или сини,.. какво значение има за благото на родината, щом се работи за това благо. Историята всички я четем и знаем, а вие прокламаторите на идеи какво направихте за страната си - обединение или разединение...И ти лельо ...

    Коментиран от #38

  • 37 НЕпетолъчниците

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Христо Христов":

    къде бяха? Кой и кое ги спря да гласуват? Трагикомичният кандидат на Б.Б ли???
  • 38 ДРУГО МНЕНИЕ

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "МНЕНИЕ":

    Сини няма. Има пребоядисани червени.
  • 39 666

    5 5 Отговор
    Пo дoгoвoрa, кoйтo пoдпeчaтaх аз Господаря на Адския огън c Румeн Рaдeв, Кирил Пeткoв и Aceн Вacилeв, който сключихме преди изборите, отбелязвам със задоволство че мeжду 10.11.2021 г дo 27.11.2021 г. нa тeритoриятa нa Бългaрия изгoряхa в пoжaри 20 бългaри и 45 мaкeдoнcки aлбaнци. Aз ocигурих победа нa Рaдeв 66.6% нa втoрият тур и cи пoлучих 65 изгoрeли в пoжaри! Блaгoдaря зa кoрeктнocттa и се надявам цифрата да се изравни!

    Коментиран от #40

  • 40 666 7/8

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "666":

    За пожарите отговарят пожарникарите, които и от строеж на магистрали отбират😉. Нещо тържествено си се объркáл, любезни ...освен ако не си подписал договора с един огнеборец от Банкя , но поради алцхаймер ли, що ли🤔, вече си "забравил" тази "малка" подробност😉...
  • 41 заблуди

    1 0 Отговор
    А нима Радев е ляв? Станишев, когато беше министър-председател, лява политика ли провеждаше? Заради неговата "лява" политика и до сега никой не вярва на БСП!

    Коментиран от #42

  • 42 Привилегированото

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "заблуди":

    на малцинства (етнически, сексуални) за сметка на мнозинството каква политика е?

    Коментиран от #43

  • 43 ПривилегированЕто,

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Привилегированото":

    разбира се ...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бай Тошо

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Гошо":

    Грешиш, наборе, де да беше тя последното комунистическо изкопаемо. В ГРОБ примерно знаеш ли колко некадърно пребоядисани комунистически фосили, начело с тартора Б. Б., са се намъкнали???
  • 48 big

    0 0 Отговор
    Не съм съгласен с тази дама! Те не бяха леви кандидати, независимо, че бяха издигнати от БСП, дори единия беше председател на партията. Просто се оказаха ренегати, излъгаха народа, дори първия стана ортак в правителството на ГЕРБ. Втория обира дивиденти от конфликта си с Бойко Борисов и между другото с приказките си втория много му помогна! Не е необходимо да има публичен конфликт Радев - Нинова, това много удачно го правят хора от неговото обкръжение: Лечева, Гергов и т.н.
  • 49 Герб

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "герб в гроба":

    Никога за нас президента не е бил цел Тои е безгласна буква Кои е ръководил страната 12 год /два президенски мандата + две год /кои е печелил наи много лични избори - герб и борисов/ Радев печели а какво спечели народа високи цени висока смъртност и гелями дългове