Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 16:00 6 976 100

Възпитани, приветливи, уравновесени: в България се случва чудо

  • продължаваме промяната-
  • кирил петков-
  • асен василев

За да бъде пълно обаче, чудото трябва да има и трета част: когато дойде фазата на политически разговори между партийни лидери, те да продължат да следват вече зададения стил и начин на работа

Възпитани, приветливи, уравновесени: в България се случва чудо - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те изглеждат така, сякаш са пристигнали от друго измерение, от някаква по-добра версия на света: възпитани, уважителни, уравновесени. Хора, олицетворяващи приветливостта. Тези дни в България се случва чудо.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Бях на около 10, когато си дадох сметка, че чудеса се случват. Наближавах 30, когато разбрах, че в плановете си - особено политическите - човек задължително трябва да включва фактора „чудо”. Защото, макар да са непредсказуеми, чудесата все пак се случват. И когато чудото внезапно се стовари от нищото, ще си готов да влезеш във вратата, която то ти отваря.

Добре дошли в 21 век

Тия дни наблюдавахме „на живо” именно случването на чудо. Иде реч, разбира се, за преговорите на "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство. Тези преговори отварят врата към едно бъдеще, желано от три десетилетия, но изглеждало недостижимо: „България да стане нормална западна страна” - фраза, която за пръв път е произнесена още на Кръглата маса от 1990 година.

В последните над три десетилетия в българската политика наблюдаваме няколко основни, базисни типажи. Имаме тарикати, тоже простаци, които се отнасят към политиката така, както Остап Бендер се отнася към чуждата собственост. Имаме предводители на крепостни селяни, имаме клоуни, които искат да са известни, за да ги разпознават на улицата. Имаме и безкористни революционери, които се борят срещу всички горепосочени. Но сравнително рано прегарят и така стават безполезни за общото благо. А в крайна сметка основният режим на взаимодействие между всички тях е скандалът.

Сегашните преговори, с малки изключения, разкриват наличието на един друг типаж, различен от изброените. Повечето участници, макар някои от тях да познаваме от години, нямат поведението, очаквано от обитателите на тези земи. Те изглеждат така, сякаш са пристигнали от другаде, от някаква по-добра версия на света.

Последните избори показаха, че на българския народ са му писнали обичайните политически типажи. Дори след сериозен флирт с революционерите народът отсъди, че и от тях му е писнало. И сложи на челното място други хора - именно онези, които изглеждат като пристигнали от по-добрата версия на света: възпитани, уважителни, уравновесени. И може би най-важното - хора, олицетворяващи приветливостта. Онази добродетел, която Джейн Остин поставя на върха на добродетелите.

Гласувайки за приветливи хора, българите най-сетне дадоха сигнал, че искат да напуснат 19 век (в момента олицетворяван от БСП и "Възраждане"), в който традиционното семейство отрежда на жената живот в кухнята, а мъжът задължително трябва да е намръщен, за да бъде взиман насериозно. Българите очевидно искат да напуснат и онзи 20 век (в момента олицетворяван от ГЕРБ и ДПС), в който силните мачкат слабите. Накратко: българите ни съобщиха, че вече искат да живеят в 21 век.

Дори само следенето в интернет на експертните преговори за правителство илюстрира това случващо се в момента чудо. Къде са обичайните крясъци, подскоци и плезене? Къде са идиотските „червени линии”? Къде е опитът да унизиш другарчето или да го обявиш за предател? Тези неща останаха затворени във вътрешнопартийните разправии. Навън, на голямата арена, виждаме някакви прилично изглеждащи хора да обсъждат общото благо с приличен тон и разумни аргументи - тоест, да правят онази истинска политика, която е описана още от Аристотел преди около 2300 години. Не минаха и две хилядолетия и половина - и влязохме в крак с времето...

Случващото се чудо има две страни. Едната е, че се намери група българи, която да приложи на родна почва онзи тип организация на преговорите, който отдавна се прилага в „нормалните западни страни”. Не си казаха като мнозина преди тях: „Тия неща работят ТАМ. Тук, в родината на Бай Ганьо, Андрешко и Големанов - тука е друго”. Те демонстрират онова устойчиво („западно”) поведение, което по принцип липсва по нашите земи и което изисквам (с променлив успех) и от моите студенти: научил си нещо - прилагай го, не се повличай по другите около теб, които не са го учили.

Втората част от чудото е, че този подход засега сработва. Родната почва не се оказа чак толкова негостоприемна за семена, донесени от по-цивилизовани земи. В масата си събраните за преговори експерти, макар излъчени от партии, поеха топката, вдигната от Кирил Петков и Асен Василев и заиграха с нея по правилата. Пророкуванията за бърз провал пред камерите не се сбъднаха, тъй като участниците в тази игра се отказаха от обичайното за тези земи поведение. Експертите се оказаха устойчиви. Не се преродиха в обичайните политически типажи, а удържаха поведението си: да спорят по проблем, за да стигнат до неговото решение, както са свикнали на стотици конференции, кръгли маси и семинари.

За да бъде чудото пълно

За да бъде пълно обаче, чудото трябва да има и трета част: когато дойде фазата на политически разговори между партийни лидери, те да продължат да следват вече зададения стил и начин на работа. Ако някой реши да превърне в „червена линия” някой свой варварски блян - борба с „джендъра”, да речем, или съкращаване на народните представители наполовина - чудото може да се разсърди и да си тръгне. Да тръшне вратата след себе си и като се огледаме, да видим, че не сме на кон, а на магаре. И че не се носим с лекота напред, а сме затънали в калта.

Съвет към всички преговарящи: чудеса се случват, но не често. Ако пропуснеш едно, после не се знае кога ще дойде друго. Радвайте се, драги, на случващото се чудо, докато е тук. Ползвайте го. То пари не иска.

Въпреки заученото си черногледство, в последните три десетилетия българите няколко пъти са влизали във врата, отваряна от някое чудо. И винаги са печелили. Именно това приемане на чудото е основната причина в момента България да не е Беларус или Молдова.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 82 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 54 Отговор
    Щото са наши момчета,от площада.

    Коментиран от #19

  • 2 чичо

    76 46 Отговор
    Малей, лъжец, крадец, и тумба измамници да наречеш приветливи, възпитани и уравновесени може само пиянде от Миндя и библиотекарското веле.

    Коментиран от #5, #28, #45

  • 3 Киро Жарта

    53 36 Отговор
    Канадецо ,стига е разхождал балтончето!!!Да вземе и да почне работа!!!

    Коментиран от #6, #9, #39

  • 4 Абе

    59 23 Отговор
    Да не стане само всяко чудо за три дни
  • 5 Последния Софиянец

    36 22 Отговор

    До коментар #2 от "чичо":

    Той не говори за ГЕРБ бе!Чети внимателно!

    Коментиран от #22

  • 6 Бойко Разбойко

    18 27 Отговор

    До коментар #3 от "Киро Жарта":

    Работа, работа, работа!Така се пълни чекмеджето.
  • 7 NeXu s

    39 35 Отговор
    Така. Сменихте заглавието на статията и изтрихте коментарите. Да повторим тогава - платена червена подлога. Имаме доказан лъжец и другият е крадец на софтуер, обрал инвеститора си и имащ офшорка. Мисля, че е достатъчно.

    Коментиран от #30

  • 8 DW-пропаганден машинен

    45 18 Отговор
    На DW само чудеса са им в главите! Зелки дойчови, спрете амфетките !
  • 9 КИРЧО😉ОТ С.КЛЕНОВ ЛИСТ

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "Киро Жарта":

    ....КВО Е ТОВА РАБОТА🤔🤔ОНЛИ SMILЕ😉
  • 10 Иван

    17 23 Отговор
    Българина винаги недоволен затова е тази мизерия винаги търси под вола теле

    Коментиран от #25

  • 11 cornholio

    32 13 Отговор
    Той и Боко дойде да бори статуквото на тройната коалиция едно време...
  • 12 КОТарАК

    38 18 Отговор
    разликата с тиквата е от земята до небето. незнам как ще се оправят с това наследство обаче. реално нямаме икономика и за капак ни закриват енергетиката. предполагам ще имат проблеми и с еврофондовете, защото НП е силна в Европа. преди да стане по-добре ще стане по-зле . ако не строим Белене сме заникъде
  • 13 no name no face no numberИ

    29 16 Отговор
    Ох DW вие освен приказки и измислици, нещо рвално въобще някога писали ли сте.Семейството в БГ няма са успеете да го счупите та,ако ще и 100000 НПО да използвате тва е. А ПП е просто поредната грешка на българският народ,. Скоро същият отново ще е по площадите ние сме ди такива. Е да верно е, че е крайно време за промяна, но с гласуване едва ли ше стане
  • 14 ГОРСКИ

    41 12 Отговор
    Ако не вкарат във затвора тези които са крали, значи са от същото измерение !!!!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 МоделЧетириГ

    21 15 Отговор
    Не искам да го обръщам на лошо пророчество: но тези младоци ще обърнат всичко на бизнес. Не че до сега беше по-различно, но сега бедния ще трябва да стане богат и това ще изисква още и още компромиси, а те са за малко: ще направят компромисите и след 4 години ще си ходят.
  • 17 честен ционист

    35 22 Отговор
    Жива секта са тия двамата.
  • 18 Маке Баке

    18 6 Отговор
    Со една ръка дпе гали,а со друга крац вади!!!
  • 19 честен ционист

    21 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти си идеалният кризисен актьор, щото си безплатен. Кирчо като нищо ти е прибрал надника и те е потупал пшо гърбината за благодарност и озъбил с канадската си 24 каратова усмивка.

    Коментиран от #52

  • 20 миролюб бенатов

    23 13 Отговор
    Бат Бойко ни тошкаше душмански, а тия просто ще са по-нежни
  • 21 Ооо

    28 11 Отговор
    Новите слуги еничери на колонизаторите пратени обратно в къщи за да им вършат работата :((((
  • 22 УКЕ

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Чичо не е в час !
  • 23 DNN

    28 11 Отговор
    "Проф." (по научен комунизъм) Дайнов, с майкопродавци и българомразци сме стигнали до тук! Ако ти беше на подписването на Ньойския договор, щеше да си радетел за още по-голямо разкъсване на България! БСП и Възраждане били в 19-ти век, а ти си в 22-ри сигурно! То бива слугинаж, бива лакейство ама...не знам как живеят със себе си някои хора!
  • 24 Беги беги

    13 7 Отговор
    Дрън дрън та пляс.
  • 25 Не бре

    24 16 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Бай Иван е, ама кажи ми как да повярвам на човек, който с идването в Бг започва с лъжа, газейки Конституцията, а другият крадец, доказан крадец.
    А колкото до усмивките.... гърците са винаги усмихнати срещу теб, но по лукави, лицемерни от гърците не познавам.
  • 26 да бе да

    14 8 Отговор
    .......Въпрeки зaучeнoтo cи чeрнoглeдcтвo, в пocлeднитe три дeceтилeтия бългaритe някoлкo пъти ca влизaли във врaтa, oтвaрянa oт някoe чудo. И винaги ca пeчeлили. Имeннo тoвa приeмaнe нa чудoтo e ocнoвнaтa причинa в мoмeнтa Бългaрия дa нe e Бeлaруc или Мoлдoвa......Тука вече се обърка аФторе, повярвай ми в момента би било голямо щастие и привилегия да сме като Беларус.......за Молдова не споря щото в момента и там управляват прозападните джендъря, което означава че нищо хубаво не може да им се случи на молдовците, както горе-долу и при нас 32 години.......И те така, надявам се новото правителство да мисли повече за страната и народа, а не за чуждите интереси и собствените си джобове! Ако успеят да го направят това, новите управляващи имат шанса да ни измъкнат донякъде от блатото, в което предишните ни набутаха(с активното участие на чужди ЗАПАДнали държави, които ни мислят злото и искат да ни ликвидират като народ). БОГ да пази България и достойните българи и да накаже мръсните алчни предатели, които за власт и пари продадоха и унищожаваха българския народ! АМИН.

    Коментиран от #36

  • 27 Хахаха

    23 10 Отговор
    Тоя 100% е джендър с три дози:) Нали така е модерно в 21 век:)
  • 28 Севдоооооо

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "чичо":

    Не си интересна. ГЕРБ умре. Бойко в затвора
  • 29 тц тц

    25 11 Отговор
    То и Меркел и Усрула са приветливи и уравновесени, но върнаха ЕС и в частност Германия в робовладелския строй! А и какво ни топли нас гражданите, че Кирчо Канадски, ухилен до уши, тегли заем след заем и пълни офшорките???
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Каква почтеност

    20 12 Отговор
    от тези двама захаросани измамници, червения Боклирвин, Курнела-импенса? А стига,вземи изтрезней най-после.
  • 32 Реалност

    28 3 Отговор
    България лесно може да се превърне в икономическа сила - само трябва да дадем на хилядите професори по една мотика и на полето. Покрай пландемията професорите станаха повече от бачкаторите.
  • 33 Верно е

    12 3 Отговор
    Тролята се подува, ще им гръмне хемороидната жлеза от яд
  • 34 Матей

    17 8 Отговор
    Никакво чудо,никаква лирика,туй си е толкоз прозаично,че народа ще му се видят звезди посред бял ден.Холивудските смешници,Лаорел и Харди се настаниха на сцената,балгарския Зеленски замества Порошенко,има и Коломойски и яйценюк и Тимошенко.Сходствата са повече от отликите.
  • 35 Бравос

    21 10 Отговор
    Били вечно ухилени и затова България щяла да се оправи...ами професоре, да си сложим клоун за премиер тогава, поне няма да е канадец! П.П. И аз да знам, че ще си напълня сметките и аз ще съм вечно усмихнат.

    Коментиран от #70

  • 36 Хихи

    6 4 Отговор

    До коментар #26 от "да бе да":

    Аз то вярвам за Беларус, тука всеки втори българин предпочита да го бият с палка и да го натъпчат в ареста, направо да ни анексират по-добре. А сега тичай за жълт сертификат, докато още няма опашки
  • 37 Леда

    14 14 Отговор
    Какъв 19 век са Възраждане, защото си поставят демографската криза на първо място в програмата или защото не изпадат в екстаз от приемането на еврото, знаейки пределно ясно как се отразява това на обикновените хора в държави с много по-силни икономики от нашата, или сигурно, защото не искат българите да плащат баснословен ток само и само да угодят на евроатлантическите ни "партньори"? А и още нещо - и двамата с мъжа ми гласувахме за Възраждане, животът ми далеч не е в кухнята, а мъжът ми рядко се мръщи.

    Коментиран от #49

  • 38 Бамбука

    11 14 Отговор
    Ще има критикари, ще има завист, ще има и хули. Ще искат да се върне старото, ще искат да продължат с краденето. Ще има от всичко довело ни до положението да сме най-бедни, най-корумпирани. Ще търсят под вола теле. Нека признаем, че ПП имат топки и желание промяната да стане факт. На останали участници в коалицията пожелавам да бъдат реалисти. Промяната ще е заслуга на всички.

    Коментиран от #53

  • 39 Приятел

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Киро Жарта":

    Чакай малко много бързаш , ще почнат като дойдат паричките от заема.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Перо

    14 0 Отговор
    Дано няма проблем със състава на МС, защото това е много важно,кой ще изпълнява записаното в преговорите. Известно е,че кадрите решават всичко и от образованието,опита и морала зависи много!
  • 42 Тредстоун

    17 8 Отговор
    Нямам им вяра на тия , крадец и лъжец , премиер който още при стъпването си в народното събрание нарушава конституцията , финансов министър който е осъден за кражба , сега като дойде и нап спецов ддс измамник ииии ето ти великите трима които ще изведът България до невиждани висоти , почтени до мозъка на костите си , е засега само кредити теглят ... , но ши съ опрайм де с тях и без тях ...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Иван

    13 4 Отговор
    Дайнов ако тези се на....кат ще видим какво ще пишеш после че и ти си голяма подлога
  • 45 Alabala

    10 12 Отговор

    До коментар #2 от "чичо":

    То бива герберско реване, но вашето на нищо не прилича.Нищо мъжко не остана у вас.Поне да имахте малко достойнство и да признаете провала си.Виждам и няколко тролчета да пръскат глупотевини.Това не мога да го разбера.Толкова за нищо да не ставаш, и да ти плащат подаяния за тролене.Много ви боли, когато ви кажат истината, но от тук нататък връщане няма.България е прозападно ориентирана и новото поколение ще израстне с нови ценности и възпитание.Ще имаме истинско гражданско общество, в което хората няма да бъдат безразлични.Няма да стоят пред ТВ, като някои от вас, безразлични без да гласуват.Мутренските гербаджийски времена са приключени.Много скоро лидерите ви ще влязат по затворите.Нека само Гешев да си отиде.Да видим тогава откакво ще се оплаквате.И стига сте ревали, че почва да си личи колко са ви зле ПР-ите.

    Коментиран от #48

  • 46 Весела

    21 7 Отговор
    Ало Дайнов Айде по -малко мазнотия!
    70% от българите са отсвирили Кире Язовиро и Гризача Кокорчо !70% сме показали какви въ шки и гниди сте!
    Не вярваме на измамници-един път измамник винаги измамник!
    Имаше един много ухилен,помните ли го-Софиянски !Тея с усмивката са най-мръсни защото са голи охлюви.Не знаеш кога ще ти забият ножа…Та нямаме нужда от фалшиви усмивки!

    Коментиран от #50, #58, #90

  • 47 ха ха хаааа

    9 3 Отговор
    Всяко чудо , за три дни ...🤭
  • 48 Същите

    12 7 Отговор

    До коментар #45 от "Alabala":

    Айде вече стига с тоя ГЕРБ.Не щем нито ГЕРБ нито Киро и Кокор измамниците,нито Пинокио нито Техноимпексова,нито Мунчо нито сестра Галева.Всички изредени сте същите л айна!
  • 49 Бреййй

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "Леда":

    Я кажи колко ти е надницата, че да изчислим ще стигне ли субсидията за всички

    Коментиран от #51

  • 50 Alabala

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "Весела":

    От какво имаш нужда?Знаеш ли въобще какво точно искаш, специално ти? Кажи ни, и ако обичаш бъди колкото се може по конкретна.Давай!

    Коментиран от #73

  • 51 Леда

    7 3 Отговор

    До коментар #49 от "Бреййй":

    Нямам никаква надница. Не съм трол, а като каза субсидия, не знам дали знаеш, че всички партии вземат субсидии като минат 1%, но аз за друга партия да дари такъв процент от субсидията си за благородна кауза като Възраждане не съм чувала, а ти? Въпросът ми е риторичен.

    Коментиран от #55

  • 52 ЗАПУМНЕТЕ САМО ДВАМАТА

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "честен ционист":

    АМА НЕ ТИЯ ИЛИ ДРУГИ А ЧАПАЙ И ПЕТКА СА ЧЕСТНИТЕ БОРЕЩИ СЕ БЕЗ ЗАПЛАТА ЗА ИДЕАЛИТЕ НА НАРОДА СИ..
  • 53 Христо Христов

    13 2 Отговор

    До коментар #38 от "Бамбука":

    Нека признаем, че партията на Радьев, идва с идеята за крадене в огромни размери! Ако не знаят как да го направят в някои сектори, другарите от БСП ще им покажат!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Патриот

    7 7 Отговор

    До коментар #51 от "Леда":

    Само " Възраждане " дари субсидията си на Фюрера си с пълно единодушие!

    Коментиран от #59

  • 56 177

    11 7 Отговор
    Може да лаете колкото си искате, но на изборите се видя, че не сте толкова много, колкото изглеждате по коментарите. Всъщност вече нищо не зависи от вас. Откраднатите пари ще свършат и с това ще свършите и вие. А що се отнася до новите, те наистина са като елфи в сравнение с орките които ни управляваха до сега. Наистина е чудо. Да им пожелаем успех. Всички имаме крещяща нужда от него.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ъхъ

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Весела":

    Отсвирихме ги да, само че се уточни, че става въпрос за 70% от пациентите на г-жа Гълъбова
  • 59 Леда

    7 2 Отговор

    До коментар #55 от "Патриот":

    Защо не пробвате да напишете в интернет Възраждане, субсидия, дарение, ей така да видите какво ще Ви излезе.

    Коментиран от #62

  • 60 Българин

    6 2 Отговор
    Алоу, тролетариата, нали не четете и не коментирате ДВ бре 😀
  • 61 Кой го

    5 3 Отговор
    рекна това недомислие? Ааааааа, Евгени Дайнов, хазаринът. Е нали са от хАмерика за България, "наши" момчета, интелигентно-красиви.
  • 62 Патриот

    10 5 Отговор

    До коментар #59 от "Леда":

    Другарко Леда, няма как да харесвам един политически номад, поставил се в услуга на Рассия, които иска да извади България от ЕС и НАТО, два съюза, които дават пари и сигурност на България! А заканите му да праща българи в лагери само защото не са съгласни с мнението му, навяват фашизъм! Последно - Пасьолството на Рассия обича да му поства коментарите, в които обижда сънародниците си, при това в качеството си на лидер на партия!!! Ако Вие нямате проблем с това, аз имам!!!

    Коментиран от #64

  • 63 ЧУДНО ПАРНО

    5 0 Отговор
    И сметки за парно на Софиянци са ЧУДНИЧКИ.
    Двустаен октомври без ползване СТО ЛЕВА.
    Докога потребителите няма да имат право при заплащане на услугата, топломерът в апартамента им да се отчита поне един месечно, или на 3 месеца.
    Така възрастните няма да плащат ПРОГНОЗНО по 200-300 лева зимата.
    Когато трябва да избират ЛЕКАРСТВА ИЛИ ПАРНО.
    Друг вариант да съчетаете УСЛУГАТА измерване ВОДОМЕРИ на ВЕОЛИЯ с ИЗМЕРВАНЕ ТОПЛОМЕРИ, за апартаменти с индивидуален топломер на вход на жилище-ПОНЕ.
    Срещу МИНИМАЛНО ЗАПЛАЩАНЕ.
    Първите ЗАКОНОПРОЕКТИ, които трябва да внесете в НС.
    ИЛИ по КОМУНИСТИЧЕСКИ, абонатите ще зависят ОТ СЪСЕДИТЕ СИ, особено от крадливите отказващи достъп.
    Така се откриват и разлики при СГРАДНА в края на сезона, ако не си ползвал парно.
  • 64 Леда

    4 5 Отговор

    До коментар #62 от "Патриот":

    Г-не/г-жо евроатлантически заслепен фен, не Ви карам да харесвате никого, а просто да не пишете лъжи. И Вие, и аз знаем прекрасно, че няма как България да излезе от тези съюзи първо, защото едва ли някога ще се проведе референдум по въпроса и второ, защото едва ли над 50% ще гласуват със За. Аз самата не знам как бих гласувала. Става въпрос малко от малко да се води по-достойна външна политика и ако може да спрем да изнасяме злато, а да внасяме - боклук, защото аз пък имам проблем с това. И как така 8-те одита, на които бяха подложени Възраждане не установиха финансиране от Русия, ако може да попитам.

    Коментиран от #74

  • 65 Пенчо Стоянов

    4 2 Отговор
    Каже ли ти Дойче веле "добър ден", виж къде е слънцето !!!
  • 66 Войн

    3 2 Отговор
    На Българина на 3 ракии каквото му дадеш ще те направи на салата.И тези момци там ще идат.
  • 67 Ела

    9 3 Отговор
    Да, Дойче Веле, приказзно красиви са и двамата. Само че ние бъгарите няма да се женима за тях, а чакаме да ни управляват. Хубостта и усмивката, заедното с палтото в стил италиански сводник, не са причина да им се вярва. В полилтиката са от няколко месеца, а това е крайно недостатъчно, за да докажат каквито и да било способности. Едно време царят ни докара едни красиви, усмихнати, млади и образовани, та видяхме какво се случи, когато повярвахме на холивудските усмивки и тръпчинки. Не, благодаря! И грозен политик ме устройва, стига да си върши работата. А от заявките на Кирчо, разбирам, че в България, както в Германия, скоро по телевизията ще гледаме как се мляскат гейове и лесбийки и няма да ни дават да кажем гъг, щото да не им засегнем чувственцата, че само техните са важни ...
  • 68 Киркорчо

    9 2 Отговор
    Ох, колко трогателно.
    Пуснах сълзичка...
  • 69 За протокола

    5 4 Отговор
    Липсва ми само комсомолският им плам...
  • 70 ТРД

    5 6 Отговор

    До коментар #35 от "Бравос":

    Вече имахме един много крадлив, намръщен и неук клоун. Този цирк свърши! Промяната е необратима, дойде време мутрата от Банкя и шайката да отговарят за престъпленията си.

    Коментиран от #72

  • 71 Коко

    8 2 Отговор
    Всяко чудо за три дни, Евгенчо! Не се радвай много! Дай да видим, па тогава, ще скачаме!
  • 72 123

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "ТРД":

    Зайчарникът е в паника - тези новите искат да ни вкарат в затвора.
  • 73 Весела

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Alabala":

    Да,искам законите да важат от пъдаря до царя!
    Наскоро заведоха дело срещу принц Андрю,син на кралица Елизабет.И в момента тече процес.
    Когато това се случи в БГ ще гласувам с две ръце за управляващите.Няма как да си извършил документна измама и да си почтен.Съжалявам,искам закони които се спазват както във Великобритания където живея от десетилетие.
    Искам да мога да си купя лаптоп онлайн за 1000 лв,да го платя предварително и на другия ден да получа точно това,което съм платила и което работи,ако пък не работи поради някаква причина да си получа парите за 5 работни дни(зависи от банките).
    Когато това се случи в БГ ще подкрепя тези управляващи!

    Коментиран от #76

  • 74 Патриот

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "Леда":

    Другарко/Другарю Леда, първо, изнася се се руда, в която има не само злато, а и други метали, които са разписани в таблици, колко грама има в тон руда, и въз основа на това се плащат държавни налози! Второ, златото от рудата си извлича с арсен, който е отровен и е забранен за използване в България и Европа, затова рудата се кара и обработва в Африка!
    Трето, колко проверки и одити са правени досега на бизнесите на Черепа и Шиши, на политическите партии, и са завършвали със заключение, че всичко е точно? П.С. Вие смятате ли, че Лукойл работи всяка година на загуба, и собственика му не го затваря само и единствено, защото обича България?

    Коментиран от #93

  • 75 ВЕРНО ЛИ

    3 1 Отговор
    СЪЩИТЕ ШМЕКЕРИ КАТО НДСВ АМА ОНИЯ ИМАХА ЗА ШЕВ ДАЖЕ И АРИСТОКРАТ БЛАГОРОДНИК НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО
  • 76 Весела

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "Весела":

    И да добавя към предишния пост-във Великобритания всичко се плаща по-банков път,никакъв кеш.
    Когато това се случи в БГ ще гласувам!.
    Когато променят данъчната система така че бедните да са освободени от данъци а богатите с 45% данък (точно както във Великобритания) ще гласувам с две ръце.

    Коментиран от #78

  • 77 Професор

    2 0 Отговор
    Виж сега, Дайнов, вземи и прочети дневника на бившия министър на правосъдието на Царска България Митаков. Много е показателен. Иначе брилянтен юрист, отлично запознат с основите на правото, той буквално смята, че се случва едно истинско чудо -- дава ни се възможност да се осъществи лелеяното национално обединение, и то ПОЧТИ без война. Е, немците, наши любезни съюзници, искат нашите евреи в замяна. Ами какво значение имат демокрацията и конституционните права на личността пред едно такова чудо? Бива ли да го развалим, като не угодим на немците, нашите съюзници? И той, юристът-демократ, прегръща чудото! Та, и ти сега -- случва ти се ЧУДО. Бива ли да го развалим заради това, че нашите любезни съюзници НЕМЦИТЕ искат да приемем джендеристката глобал-социалистическа идеология, а ние да вземем и да се дърпаме? Бива ли да го развалим, понеже се нарушава Конституцията, а ние да вземем да поискаме да се спазва? САКЪН! И ти, професорът-демократ, прегръщаш чудото... Поредното ЧУДО... Митаков завърши живота си с присъда РАСТРЕЛ. А ТИ?
  • 78 Професор

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "Весела":

    Другарко Весела, защо не обясниш на аудиторията, че всъщност Великобритания не съществува и представлява една сбирщина, в която няма никаква свобода на личността и словото, в която цари мракобесна цензура и властва свирепа глобал-социалистическа джендеристка идеология? Живей си в тази сбирщина заедно с нигерийския си приятел и си трай, ако обичаш.

    Коментиран от #82

  • 79 Без Негри

    2 1 Отговор
    Щом е от ДВ, има нещо отровно. Няма как соросоиди да са християни.
  • 80 Тома

    2 0 Отговор
    Не е естественно, когато България е изправена пред опасността от преминаване през няколко кризи, на тия на които се надяваме да облекчат преминаването ни през тях, да им е весело и уравновесено! Питам се, дали не вървим, към някакъв по голям провал?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Весела

    1 4 Отговор

    До коментар #78 от "Професор":

    До сега не съм забелязала някой да ми накърнява правата.
    Второ,падам си по Викингите,тях намирам за неустоими,а тея селянчета като теб бедни,комплексирани и сдухани даже не ги и забелязвам!

    Коментиран от #85, #87, #88, #89

  • 83 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ.

    1 2 Отговор
    Всички негодяи чакат този кабинет да се провали и правят най различни спънки.От вътре и от вън,където и да е вълкът козината си мени,но нрава НИКОГА! Подмолните,двуличните и лицемерите ВИНАГИ са недоволни!Да се пазят от тях.Продължаваме Промяната да не разчита МНОГО на тях,другарите от ДС-БКП и от чалгари-те!Бъдете умни ПП.ПП! С вас сме!!!
  • 84 тататанци

    4 1 Отговор
    Елементарен платен коментар на политически трол.Какво чудо,бе,че били възпитани,и " уравновесени,а ако лъжат и мамят учтиво,пренебрегват закони възпитано и нямат никакви идеи според конкретната ситуация и решение.Може ли такива лигльовци да публикувате.
  • 85 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Весела":

    Другарко Весела, според теб всички американски професори по регулирани професии ли са бедни, сдухани, ниски, дебели, некадърни и грозни селянчета до степен да не се забелязват?
  • 86 Чудя се този материал на професор ли е

    4 0 Отговор
    или на изпаднал в ЕУФОРИЯ ол....рен. Трудно може да се определи и жанра на това " произведение на изкуството" , като фейлетон или памфлет. В случая, авторът достига невиждани , дори и за нашите географски ширини, степени на метаморфоза.Позволяваме си да го посъветваме да прочете отново " Метаморфозата" на Кафка, за да разбере накъде е тръгнал.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Ганка

    6 0 Отговор

    До коментар #82 от "Весела":

    Ами како, в такъв случай, чии го дириш тука сред лузърите, бедняците и комплексарите? Ходи си при викингите и си участвай във викингските им форуми...
  • 90 милата тя

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Весела":

    колко си заблудена … и аз много искам като теб 70% от племето индианци да виждаха какво се случва но уви няматакова нещо дори напротив малкото заинтересувани гласуваха точно за новите измамници защото стадото е невежо и безмозъчно !!!
  • 91 даадаада

    1 0 Отговор
    Дано не е чудо за 3 дни или 3 месеца /мого вожд малко индианец / Да не ги е избрал някой длуг а..?!! Нали вие им дадохте път а сега им размахвате прът, нека видим до великден как ще тръгнат нещата ,все пак имат право на своите 100 дни наали и после айде юруш на орлов мост да покажем че и ние сме хора и ,,пак сме тука,, както и камерите да ви осветят че сте оцелели зимъз и всеки ден ще е така до края на света ... както се пееше в една песен любима на старите пионерчета станали демократчета за един уикенд че и хактивисти орци.!
  • 92 stan40

    0 0 Отговор
    Целта на преговарящите е да се договори промяна, но келепира за политическите партии участващи в управлението да остане. Да е честита промяната на всички българи в България и по света!
  • 93 1112

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Патриот":

    "Патриот е- душа дава, за наука, за свобода, но не свойта душа, братя, а душата на народа! "-за такива като теб е написано. Коментарът ти е изключително глупав, че и нелогичен. Да, одити се подправят, но това не се случва нито лесно, нито безплатно. Дадените от теб за пример олигарси държаха в ръцете си огромен финансов и властови ресурс. Често пъти хората, които трябваше да ги проверяват, бяха назначени от самите тях и държани в подчинено положение както с пари, така и с компромати. Възраждане към момента на проверката дори не е в парламента и срещу нея е задействане по безпрецедентен начин целият държавен апарат. Не разполага нито със средствата, нито с контактите да влияе на резултатите от осемте одита, които са чиста политическа поръчка. Костадинов е бил член на една единствена партия- ВМРО. Напуска през 2012 поради несъгласие с политиката на Каракачанов, без да е спечелил каквото и да е от членството си. А за Лукойл питай Иван Костов, големия евроатлантик, който точно като теб наричаше всеки, несъгласен с мнението му, другар и русофил. Ако провериш, кой е мажоритарният собственик на Лукойл, ще останеш изненадан.
  • 94 Тони Кичуков

    1 1 Отговор
    Браво на човека който написа статията, живея в Щатите от 26 годишна възраст сега съм на 62 или повече от 36 години. Винаги съм го казвал само млади хора от “вънка” може да помогнат и оправят България. Хората които не са живели на запад просто не знаят колко са зле, не го пиша да ви обиждам това е факт. За първи път пиша коментар не ми е в стила и специално като виждам с каква злоба някои пишат, не може да го видиш никъде по белия свят. Обичам да прекарвам лятото за месец на морето, първата седмица виждаш всички неуредици и после свикваш не те дразни повече и си казваш “няма оправия” Пожелавам успехи на тези млади хора, няма да е лесно но ще успеят. Всичко е измислено само трябва да знаеш откъде да го копираш, изберете държава която е на върха и копирайте законите и начина на живот. Това е от мен, не се занимавам с политика но наистина е “чудо” което се случва в България, подкрепяйте си хората дошли обратно в България с мисията да помогнат на България, аз не бих го направил и не са много хората които са готови на саможертва, в политиката каквото и добро да направиш винаги има кой да те оплюе неблагодарна работа. Успех ви пожелавам още веднъж !!!
  • 95 Тони Кичуков

    0 3 Отговор
    Браво на човека който написа статията, живея в Щатите от 26 годишна възраст сега съм на 62 или повече от 36 години. Винаги съм го казвал само млади хора от “вънка” може да помогнат и оправят България. Хората които не са живели на запад просто не знаят колко са зле, не го пиша да ви обиждам това е факт. За първи път пиша коментар не ми е в стила и специално като виждам с каква злоба някои пишат, не може да го видиш никъде по белия свят. Обичам да прекарвам лятото за месец на морето, първата седмица виждаш всички неуредици и после свикваш не те дразни повече и си казваш “няма оправия” Пожелавам успехи на тези млади хора, няма да е лесно но ще успеят. Всичко е измислено само трябва да знаеш откъде да го копираш, изберете държава която е на върха и копирайте законите и начина на живот. Това е от мен, не се занимавам с политика но наистина е “чудо” което се случва в България, подкрепяйте си хората дошли обратно в България с мисията да помогнат на България, аз не бих го направил и не са много хората които са готови на саможертва, в политиката каквото и добро да направиш винаги има кой да те оплюе неблагодарна работа. Успех ви пожелавам още веднъж !!!

    Коментиран от #96

  • 96 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #95 от "Тони Кичуков":

    Господин Кичуков, и аз живея в Америка от повече от 30 години, но не съм гласувал за Байдън като Вас, сори. Много е наивно да продавате надежда поради липса на какъвто и да било друг продукт. Би трябвало животът в Америка да Ви е научил на една легендарна фраза: "Икономиката, глупако..." Та, ИКОНОМИКАТА, г-н Кичуков... А в ИКОНОМИКАТА, г-н Кичуков, има БАЗИСНИ правила. За "оправянето" на България се изисква повишаване на доходите на населението. Тези доходи може да се повишат по точно ДВА начима: 1. Екстензивен: чрез повишаване на относителния дял на населението при запазващи се пазари и средна производителност на труда и 2. Интензивен: чрез повишаване на печалбата от икономическа дейност при запазващ се дял на работоспособното население. Тази печалба може да се повиши ТОЧНО по три начина: А. Повишаване на средната производителност на труда на населението в резултат на някаква нова мотивация, мобилизация или полицейщина, или пък чрез внедряване на нови технологии/иновации/изобретения; Б. Намиране на нови пазарни ниши, в които се реализират по-големи печалби за единица вложени материали и труд; и В. Намиране на нови продукти за износ, например нефт, газ, злато, сребро, волфрам, редки метали и пр. ТА, г-н Кичуков, да сте видели статията, която Ви харесва толкова ДА ДИСКУТИРА даже и повърхностно поне ЕДНО от тези неща? Ето затова по мое мнение, който не дискутира тези базисни неща е или мошеник, или глупак.
  • 97 Усмихнати

    1 1 Отговор
    Така усмихнати ще предадат страната за Македония, ще осъмнем джендъри, ще станем база за ракети и за десерт ще оберат спестяванията ни от банкити. А, ние усмихнати ще мрем от глад. Споко, иди радевата зима
  • 98 Усмихнати

    1 1 Отговор
    Така усмихнати ще предадат страната за Македония, ще осъмнем джендъри, ще станем база за ракети и за десерт ще оберат спестяванията ни от банкити. А, ние усмихнати ще мрем от глад. Споко, иди радевата зима
  • 99 Коко

    0 1 Отговор
    Браво радвам се че има хора които оценяват действията на тези млади момчета напук на злобарите правителството ще има и те ще покажат какво могът само напред момчета народа е с вас

    Коментиран от #100

  • 100 Така хубаво

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Коко":

    И весело ми става ,като вляза в магазина ,че повече няма накъде.Най вече ,като купувам всичко на двойна и тройна цена.А бе направо се чувствам като в рая.