1 Декември, 2021 21:30 12 027 67

Петков сложи пръст в раната. Но истината не е черно-бяла

  • кирил петков-
  • асен василев-
  • продължаваме промяната-
  • държавна консолидационна компания

Промените, направени от Кирил Петков в ДКК и другаде, както изглежда, са били в името на обществения интерес, но могат да бъдат дискредитирани, ако се окаже, че не са съобразени с процедурата

Петков сложи пръст в раната. Но истината не е черно-бяла - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако всичко в ДКК при управлението на Борисов е било изрядно, защо е тази паника? Поведението на ГЕРБ говори, че Петков е сложил пръст в раната, че е извадил на показ проказата на корупцията. Но истината не е черно-бяла.

В ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) тече класическа битка за надмощие между кадрите на Кирил Петков и тези на ГЕРБ. Реакцията от страна на ДКК успя да парира и изпълнителния директор Ваня Караганева, която бе освободена от Съвета на директорите.

Караганева е последното назначение на бившия служебен икономически министър, което още не бе „отстреляно” от остатъчните съпротивителни звена на бившите управляващи. Многозначителен е фактът, че зад решението за отстраняването ѝ стоят хора, които бяха назначени буквално през последните дни от управлението на третия кабинет на Бойко Борисов.

Фрапантни нарушения

Промените в ДКК, заедно с тези в ББР, са рекламните банери на направеното от Петков в изпълнителната власт. Служебният кабинет констатира фрапантни нарушения (например аферите с ремонта на язовирите) в консолидационната компания, която оперира с огромни средства.

В ДКК контрират и мотивират решението на Съвета на директорите по казуса „Караганева”, обвинявайки я в „противозаконни и безотговорни действия, които нанасят тежки финансови щети”. Начинът, по който в ДКК реагират на промените, инициирани от „революционера” Петков, може да бъде интерпретиран и в напълно различна светлина. А именно като опит да се предотвратят опитите на служебния кабинет да хвърли светлина върху някои неправомерни действия и злоупотреби на бившите управляващи от ГЕРБ .

Показателно е, че партията на Борисов побърза да се притече на помощ на дейците в ДКК и пламенно ги защити. Едва ли ГЕРБ биха били заинтересовани от проветряването на гардеробите в ДКК, ако в тях се крият скелетите на корупционни сделки. Ако пък всичко в ДКК при управлението на Борисов е било изрядно, защо тогава е тази паническа реакция, защо е този решителен отпор?

Поведението на ГЕРБ по-скоро говори, че Петков е сложил пръст в раната, че е извадил на показ проказата на корупцията. Накратко: изглежда е бил на прав път.

„Истината е като лъв - тя не се нуждае от защита; пусни я на свобода и тя ще се защити сама”, пише Августин Блажени. Дали обаче тази максима е валидна в България с нейната завладяна съдебна система и несменяем главен прокурор?

Опитът на досегашните управляващи да легитимират реакцията в ДКК срещу промените на Петков издава слабост и може да се обърне срещу Борисов. Неговата „адвокатската пледоария” в защита на назначенията му в ДКК ще изглежда в очите на обществото по-скоро като опит за замитане на следите. Според министърката на икономиката Везиева, акцията в ДКК срещу Караганева е опит за компромат, като заседанието на Съвета дори не е било свикано по надлежния ред.

Прибързаност и небрежност?

Ала истината, както обикновено, не е черно-бяла, а има по-сложна, нюансирана структура. Неотдавна Кирил Петков призна, че промените, направени от него в борда на ДКК, не са били „съвсем по-норматив”. Той трябва да обясни какво точно означава това - и то час по-скоро. Явно става дума за тази прословута прибързаност и небрежност към правилата, заради които Петков вече си изпати. Решението на КС по случая с неговото гражданство даде на противниците му празен чек. Сега те могат да тръбят навсякъде: „Реформи на Петков?! Та той никога не е бил министър!”.

Промените, направени от Петков в ДКК и другаде, както изглежда, са били в името на обществения интерес, но могат да бъдат дискредитирани, ако се окаже, че не са съобразени с процедурата. Така както един недобре подбран, непригоден хирургически инструмент може да провали операцията и на най-обещаващия млад лекар.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 73 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бохо

    83 16 Отговор
    Абе къде е Бою ?

    Коментиран от #3, #15, #23, #31, #47, #49

  • 2 Бойко Разбойко

    79 18 Отговор
    Ще умрем от глад бе!Ние никога не сме работили!

    Коментиран от #4, #33

  • 3 Ето го

    69 16 Отговор

    До коментар #1 от "Бохо":

    При Пеевски.
    Избяга от Парламента!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Киро

    76 34 Отговор
    Щом Дойче веле не спират да хвалят пп, значи работата не е на добре.
  • 6 КИРЕ ПЕ'ДЕ'РА'СО Е ПРОФЕСИОНАЛЕН...

    52 92 Отговор
    ЛЪЖЕЦ,.. МОШЕНИК И БЕЗДАРНИК!
    НАГАЗИ ЗДРАВО У ЛАЙ. НАТА!
    СИТЕ МУ НАЗНАЧЕНИЯ СА КРАДЦИ И НЕФЕЛНИЦИ!
    КАНАДСКИЯТ Г-ЕЙ Е...КАНДИДАТ ЗАТВОРНИК....АМА ОЩЕ НЕ ГО ЗНАЕ,....ЩОТО Е.. МАЛОУМЕН

    Коментиран от #25

  • 7 Бгбг

    50 70 Отговор
    Петков е предател!

    Коментиран от #12

  • 8 Мачкай Кирчо !

    99 44 Отговор
    Само така! Мачкай Кирчо ! Не оставяй Борисов да се съвземе! Нанасяй му удар след удар, да не може да се опомни това ЗЛО!

    Коментиран от #16, #18, #19, #21

  • 9 Антигербер

    70 29 Отговор
    Мръсни герберасти!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    47 9 Отговор
    БЕЗ ДА ИГРАЕ САТЪРА , НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ........ СТРАХА ОТ БОЙ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ МОТИВАТОР ЗА ЕДИН ПРЕСТЪПНИК......
    ..... ЗАТОВА ИМ ВИКАМЕ МУТРИ НА БАНДИТИТЕ , А НЕ ПИАНИСТИ ....
  • 12 БСП на Бунището

    51 48 Отговор

    До коментар #7 от "Бгбг":

    С толкова офицери от ДС на БКП зад него и зад Кауна с уши - правят каквото си искат....Ми Петков е Престъпник - документи с невярно съдържание до - пет години затвор...!!!!

    Коментиран от #28

  • 13 сигурно

    49 30 Отговор
    боко ще е със златни вериги в затвора , там ще мие клозетите с Доместос -бога на гейо-вете !
  • 14 111111

    7 16 Отговор
    Кире,потърси ме за Барселона!
    Може и да стане.
  • 15 ТтТ

    50 15 Отговор

    До коментар #1 от "Бохо":

    Наивниците вярват на тоя измамник! Медиите се чудят как да замаскират скандала!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами

    39 25 Отговор
    Не е виновен този,който яде баницата.От Президент надолу ,всички се радваха на Кирил Петков и го толерираха.Той съвсем си повярва,че веднъж като му се е разминало, може да си нарушава колкото пъти иска законите.Като си избрахме аматьор...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Смач кан

    35 25 Отговор
    Ти е мозъка на тебе... И Кирчо ще ти досмачка и житието - битието , но това заслужаваш , щом хвалиш един некадърен кра дец... И драскача , и той некадърен... Върти , су ка , да спасява Кирчо от големия резил , нали пари е вземал... Какъв ГЕРБ му се привижда , като изгониха дори чистачките , и наслагаха кокор човци и Радевци...
  • 21 Праз

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мачкай Кирчо !":

    По праз , най праз , ти...
  • 22 Лъжци и наглеци

    47 23 Отговор
    А, бе каква рана, какви глупости, канадецът само изпълнява поръчки, страшно става. Фатмака и кокорчо с канадеца ще обезкостят нас хората.

    Коментиран от #36, #37

  • 23 Гумен

    35 22 Отговор

    До коментар #1 от "Бохо":

    Абе вие не ни давайте да крадем За шест месеца откраднаха това което борисов направи за 12год Отличници Поне да имаме пари за самолета за дубаи

    Коментиран от #46

  • 24 Тито

    25 20 Отговор
    Мачкай Киро

    Коментиран от #27

  • 25 хей

    22 22 Отговор

    До коментар #6 от "КИРЕ ПЕ'ДЕ'РА'СО Е ПРОФЕСИОНАЛЕН...":

    А ти кой си всъщност че даваш мнение, да не си тиквата ? сега и без това си безработен и пишеш ли пишеш ще имаш доста време да пишеш.... и не само.
  • 26 дупи

    24 15 Отговор
    Утре ще свири и канадския химн в Народното събрание
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ivan

    36 17 Отговор
    ДКК бе една от „златните кокошки“ на Борисовия приятелски кръг. От лятото насам обаче нещата се променят, което несъмнено силно тревожи ГЕРБ.

    Започна се с изваждането на „Монтажи“ ЕАД от ДКК и преминаването на фирмата към Министерството на икономиката. Структурата е била сред онези, през които минавали корупционните практики.

    Същата компания е отговаряла за строителството и ремонта на 500 язовира, като е усвоила за това над половин милиард лева без търгове и конкурси. Резултатът: построени само 10 малки язовира, и то празни, другаде няма дори следи от ремонт.

    Замразен бе и проектът за правителствен комплекс на територията на „София Тех Парк“, който също беше под опеката на ДКК. Отново милиони не поеха към чекмеджетата…



    И други фирми бяха извадени от ДКК и това спря изтичането на огромни средства в съмнителни проекти.



    Проверява се ролята на ДКК и на бившия икономически министър Емил Караниколов в опитите да се заграби военния завод „Дунарит“ в Русе.



    Колкото и да се старае Атанасова, единственото, което постига е, да ни убеди, че ГЕРБ няма никакви аргументи в своя защита. Такива обаче - плюс доказателства, - има в изобилие за ограбването на държавата.



    Прави впечатление, че Томислав Дончев и Даниел Митов напоследък все по-рядко се хвърлят на амбразурата, очевидно прозряли, че не могат да защитят незащитимото.

    ДКК е посестрима на „Автомагистрали“, на Държавния ВиК холдинг и др. подобни структури, чрез които са и
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Комунист

    21 7 Отговор
    Ха,ха.Точно нарушителя ,който погази конституцията да говори за нарушения на принципите на процедурата е меко казано -смешно.
  • 33 Грую

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко Разбойко":

    Със сигурност не си работил.Вярвам ти.
  • 34 От ББР

    17 13 Отговор
    А киро незаконний дане би да свика общото събрание на ББР когато незаконно отстрани хората от надзорния съвет,но сега ще си отговаря персонално в съда по надлежния ред.
  • 35 5577

    9 2 Отговор
    Да. Царят е гол. Царят е съвсем гол. В емблемата ако се вгледате на отворената врата, това не е райграс. Поляната е засята с мента. Дори едно листо стърчи към стаята.
  • 36 А бе

    22 12 Отговор

    До коментар #22 от "Лъжци и наглеци":

    Защо никой не реагира като преди 2 дни Киро петков каза, че вече няма държавни пари, всичко те ще пазпределят. Те ли ще раздават баницата, показвайки законите. Кажете на Киро че законите трябва да се спазват от всички
  • 37 А моля моля

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Лъжци и наглеци":

    Досега нас ни обезкостяваха, сега вас.
  • 38 За протокола

    13 3 Отговор
    Де представят фактите, а разните опорни точки в стил борба с ББ да ги оставят настрана - темата се изтърка и вече не вървят.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 резервист

    15 12 Отговор
    Гангрената ГЕРБ трябва да бъде изрязана от тялото на нашата държава, ако искаме да имаме бъдеще! Това че загубиха изборите въпреки всичко, още не означава че са неутрализирани. Заразата е плъзнала по всички етажи на властта. Сега всички тези "хранени хора" всячески ще се опитват да пречат, като се надяват да останат на хранилката. Трябва търпеливо и последователно да се отървем от тях и всеки да си получи заслуженото. Но само по правилата! Дори ако трябва някой правила да се променят!

    Коментиран от #42

  • 41 JEFF

    19 12 Отговор
    Защо ГЕРБ не могат да се държат като нормални хора ? Загубил си изборите, имай поне малко чест и достойнство да поздравиш спечелилия . Имат шанса да бъдат конструктивна опозиция, но няма да стане. Явно обичат да се унизяват сами , подобно на ПКП .

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Комунист

    13 8 Отговор

    До коментар #40 от "резервист":

    Много си обратното на остър.Личи си по коментара ти.Не ставаш за доктор, камо ли да изрязват "гангрени "и други простотии.Зад ГЕРБ стоят също българи с права и задължения ,като теб.
  • 43 Че какво

    13 13 Отговор

    До коментар #41 от "JEFF":

    Ненормално видя в държанието на ГЕРБ!? Ненормално в случая е ,че крадеца вика дръжте крадеца.Човек ,който е погазил съзнателно конституцията няма право да критикува други за къде по малки НЕДОКАЗАНИ нарушения.
  • 44 Хи хи

    16 10 Отговор

    До коментар #41 от "JEFF":

    Кое по нормално от това да показваш неспазването на закона от Киро лъжеца или викаш да си траем ? Дори в статията е написано , че Киро не е спазил закона , но нали е от нашите ,м ? Защо за едните ще вдигаме шум до небето без да имаме нищо черно на бяло и ще повтаряме в захлас лъжи , а за другите ще си мълчим, въпреки , че документите крещят , че не е спазен закона.
  • 45 Бамбука

    6 5 Отговор
    Говорим за "процедури" в противовес на интересите на обществото ? И що за процедури са това ? Мъглата създадена от Ръбъл Бъбъл чрез прокарване на закони узаконяващи краденето на народна пара. За неспазване на тези "процедури" ли става дума ?
  • 46 O ne

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Гумен":

    Абе след парапитека не остана нищо за крадене. Може обаче да гепят простотия.

    Коментиран от #48

  • 47 Приятел

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бохо":

    Търсиш го да те вади от батака в който затъваш всеки ден ли? Потъвайте в блатото където ви заведе зеленото чорапче !
  • 48 При такива

    6 0 Отговор

    До коментар #46 от "O ne":

    Като теб, медицината е безсилна.Не може да ти се помогне. Мозък няма как да се вкара.
  • 49 При единия

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бохо":

    Ти родител.Но не е баща ти.
  • 50 Пламен

    14 7 Отговор
    Кире канадеца сложи приятелка на жена си,която одрънка 100 милиона за един месец.Двете каки ги има селфнати на гей парада!
  • 51 Че Киро не е ли

    15 9 Отговор
    обикновен документен измамник? Нещо като обикновен телефонен измамник? Проблема му е че от януари тръгват десетки дела срещу него за извършени незаконно уволнения и криминални назначения. Само помислете, участвал е чрез измама в КСНС. Голям цирк ни очаква, особенно ако стане Мин.Председател. Егати и държавата щом Кире Измамника ще ни е премиер!

    Коментиран от #57

  • 52 Грую

    10 6 Отговор
    80 процентовите избраха един клоун за ръководител на държавата. Харварда би бил подходящ за цирка да баламосва хората, но да е начело на страната ни е пълен АБСУРД.
  • 53 КОКОВИД

    3 1 Отговор
    АБЕ АДЕ ДА НЕ Е САМО Д В А ДА ИМА И ИМЕ НА АВТОРЧЕТО ЗА ДА ГО ЗНАЕМ КОЕ Е КВО СТАНА С НАШ МИЛЕН ИЛИ ЛАЛАДЖИЕВ ДАН СЪ УМРЕЛИ
  • 54 Затова и

    10 4 Отговор
    ББР и КК подмъдрото ръководство на Кирето, приятели и роднини са на загуба
  • 55 Скоро на големия екран

    9 7 Отговор
    втора серия на трилогията "ГОЛЯМОТО ЧАГЪРКАНЕ" или "ИЗЧАГЪРКАНИТЕ ОТВРЪЩАТ НА УДАРА". В този вълнуващ екшън ще се насладите на мощните шутове от изчагърканите джедаи по мекия задник Кире Канадски.
  • 56 Това чака

    10 7 Отговор
    И държавата.Ще бъде опоскана и изплюта на бунището.Кирето е грешка на растежа на българчетата който не се научиха първо да мислят после да ходят на избори.
  • 57 Оня

    6 8 Отговор

    До коментар #51 от "Че Киро не е ли":

    Бе щом един неуспял пожарникар и пазач ни беше премиер , значи ще изтърпим и канадеца !

    Коментиран от #58, #60

  • 58 Тъй де

    7 4 Отговор

    До коментар #57 от "Оня":

    Ама Баце е родолюбец, а Кире не се знае на кой Бог се кланя. Всъщност знае се - Чичко Паричко.

    Коментиран от #67

  • 59 Шайба

    3 0 Отговор
    Поправка!Истината за това,което се е случило не е черно-бяла,а иначе истината си е бяла,защото ако не беше бяла,нямаше да бъде истина!
  • 60 Няма къде

    7 1 Отговор

    До коментар #57 от "Оня":

    Да ходиш,че да не го изтърпиш.Щом си гласувал за него,значи си от контингента на Иво Христов. За едни 80 процентови става въпрос.А на тях ,както се знае ,мисленето не им е силната страна.
  • 61 Хайде де

    7 2 Отговор
    Какво размахва те непрекъснато мантрата Герб? Дамата е обвинена в няколко направления и вие вместо да дадете подобаващо отговор ни набутва те Герб. Важни са фактите, а не кой ги изобличава. Кажете верни ли са фактите или ги опровергайте. Новите в БРР взели ли са тези високи заплати или не? Другото е не ме гледай какви ги върша ами.... До тук по всичко личи, че става въпрос за "стани да седна". Ма, ние не сме глупаци бе, не ни бъркайте с Черен Петър!
  • 62 Хахаха

    5 0 Отговор
    Не знаех, че личното облагодетелстване на няколко души е = на "обществен интерес".
  • 63 Скоро

    8 3 Отговор
    Каква паника ви гони бе, хората вадят на светло "промяната", която очевидно не е лицеприятна. Обвиненията са силни и се нуждаят от убедителен отговор. Много Калинки се трупат на сметката на Петков. На сергията сложиха големи обещания, обаче идва време да се плаща. И хоп, да бръкнем в джоба на успелите и образованите. Ако нямате пари защо давате такива заплати на вашите хора в БРР-40х.лв.на месец? Тази от ДКК какви 50 млн прахосва, какви са тези дулиращи хонорари за паралелни адвокати? По всичко личи, че "ова ке е велико крадене". Но, знайте, ще ви излезе през носа! При Герб ако се е крало, то поне много се правеше. Скоро ще търсим вариант 3!
  • 64 bbb

    7 4 Отговор
    Този канадски измамник краде бързо пъргаво и нахално!!!
  • 65 Здрав разум

    0 0 Отговор
    С нетърпение очаквам следващата оценка на,, Репортери без граници,,. Сигурно ще сме в челната тройка. А Киро - факиро ще вземе Нобелова награда. За чегъртане. Щеше да е смешно, ако не беше страшно.
  • 66 КЪРЛЕЖИ

    1 0 Отговор
    ТОЙ И БОЙКО МНОГО ОБИЧАШЕ 20 ГОДИНИ ДА БЪРКА В РАНАТА - ПРЛАВЕШЕ ГО ЕЖЕДНЕВНО И ВСЪЩНОСТ НИЩО ДРУГО ОСВЕН КРАЖБИ МАЧЛЕТА И ШОФЬОРЛЪК НИЩО ДРУГО НЕ НАПРАВИ ! СЕГА КИРЧО И АСЕНЧО СЪЩИТЕ НОМЕРА ЛИ ЩЕ НИ ПРОБУТВАТ ИЛИ ЩЕ ВКАРАТ БОКО И ГЕРБ В ЗАТВОРА !
  • 67 Жожо

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Тъй де":

    Баце е по скоро шкафчелюбец....