2 Декември, 2021 10:00 4 862 54

Коронавирус: къде остана онази уж толкова подредена и организирана Германия?

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • олаф шолц

В един идеален свят ние просто би трябвало да се грижим едни за други, да се грижим за нашите възрастни хора, за нашите болни, за нашите деца

Коронавирус: къде остана онази уж толкова подредена и организирана Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гледаме и не вярваме на очите си: къде изчезна онази уж толкова подредена и стриктно организирана страна на име Германия? Сегашната пандемия разкри ситуация, която може да се нарече само по един начин - катастрофа.

Класическа катастрофа! Защо да се чудим тогава, че много граждани изпитват истинско недоумение, а доверието в способностите на политиците спада всеки божи ден. Борбата срещу пандемията на федералното правителство в Берлин, а и на правителствата в отделните германски провинции, направо те докарва до отчаяние. Всички знаят, че един такъв вирус няма да си отиде просто с увещания - и въпреки това човек остава с впечатлението, че политиката се надява на някакво чудо, вместо да взима предпазни мерки, да действа изпреварващо, да търси пробив напред.

Трескаво се свиква среща на министър-председателите, но всичко това изглежда неподредено и паянтово, с някакви работни задания и проверки в движение. И на върха на четвъртата вълна от пандемията, когато всяка минута е ценна, ни обявяват: „Ще се видим отново в четвъртък!“. Едно поне е правилно: явно ще има задължителна ваксинация, макар и да не знаем какви ще са точно детайлите по този въпрос.

Федералните структури са спирачка

То си е за чудене: Къде изчезна онази уж толкова подредена, дисциплинирана и стриктно организирана страна на име Германия в сегашните пандемични времена? Германия - тука я има, тука я няма… Федерализмът може да си има предимства, но в условията на борба срещу пандемията, и то срещу един вирус, който не признава нито регионални, нито национални граници - в тези условия германският федерализъм ни стяга като корсет. Вече никой няма представа кои мерки къде точно важат и къде - не.

Централното правителство в Берлин прехвърля отговорността на провинциите, те пък като малки деца чакат „родителското тяло“ в Берлин да реши вместо тях. Отговорността никой не я поема, а всички я прехвърлят нататък. Разбира се, това важи само за неуспехите.

В същото време досегашното правителство, което работи в ролята на служебно, сякаш се е вцепенило и вече не взима никакви целенасочени, действени решения - а тази парализа изобщо не помага. Бъдещият канцлер Олаф Шолц като че ли е попаднал в капана на своята двойствена функция: той все още е финансов министър и все още не е канцлер. Цитират го с думите: „Когато от мен се иска да бъда лидер, аз ще бъда лидер“, но в същото време той през цялото време мълчи и сякаш очаква някой да се отбие в кабинета му и да го натовари с лидерството.

Единственото, което му хрумна на първо време, е да свика Кризисния щаб заедно с експертите. Но нека да припомним, че този Кризисен щаб по пандемията съществува вече от 99 дни, а експертите по въпросите на коронавируса и досега изобщо не са премълчавали своите възгледи. Само дето през лятото никой не искаше да ги чуе. Предизборната борба и хаосът в ръководството на ХДС поставиха други приоритети, а надпреварата за гласовете на избирателите явно се оказа по-важна от някаква си пандемия.

Имали кой да взима решения в тази държава?

А тя, пандемията, безмилостно ни демонстрира какво точно куца в тази държава: липсва фигура или институция, която може и иска да даде указания какво да се прави. В сегашната здравна криза всеки се бори срещу всекиго, а за съжаление все повече от борещите се гледат единствено своя интерес.

В идеалния случай ние бихме могли да минем и без тези лутащи се политици. В един идеален свят ние просто би трябвало да се грижим едни за други, да се грижим за нашите възрастни хора, за нашите болни, за нашите деца. Да се грижим за другите точно така, както се грижим и за себе си. Това звучи наивно. То си е наивно. Но ни изглежда много хубаво - и би бил най-лесният изход от сегашната катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 dido

    88 8 Отговор
    в словения забраниха използването на джонсън и джонсън заради смъртта на 20 г моми4е обмислят същото и за астрата....само ние тука рекламираме душегубките няма по пропаднали от тия хора дето убиват съзнателно държавата ни угодничеики на сатаните
  • 4 Антимилиционер

    14 45 Отговор
    Благодарим ви Ротшилди за безкрайните усилия, чрез вашите международни медии и правителства и международни организации, да спасите селянията от тази китайска напаст.

    Коментиран от #17

  • 5 сила

    38 0 Отговор
    остана в 70 те години на миналия век....
  • 6 МЕРКЕЛ Е ПОСРЕДСТВЕН ПОЛИТИК

    88 2 Отговор
    ДОПУСНА УЖАСЯВАЩИ ГРЕШКИ, ВОЛНО ИЛИ НЕВОЛНО .ФАКТ ЧЕ ПОДКРЕПЯШЕ
    КРИМИНАЛНИЯ ПРОСТАК БОРИСОВ Е КРАСНОРЕЧИВ !!! СЛЕД 50Г ДЖАМИИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПОВЕЧЕ ОН ЦЪРКВИТЕ!!!

    Коментиран от #31, #34

  • 7 Антимилиционер

    7 66 Отговор
    Без Ротшилдите нямаше да имате какво да ядете, така че по-добре слушайте какво ви говорят дъртите евреи и си записвайте. Ако искаха да ви уморят, щяха да ви спретнат още една световна война.

    Коментиран от #19, #21, #22

  • 8 Цар

    53 3 Отговор
    Абе,а къде е кунчев

    Коментиран от #11

  • 9 БАЙ Х@Й‼

    50 1 Отговор
    "ВЕЛИКОТО ЗАНУЛЯВАНЕ" е в ход ‼️
  • 10 игнооорлист

    39 0 Отговор
    Дооооооойче Зеле.
  • 11 сила

    36 0 Отговор

    До коментар #8 от "Цар":

    абе, къде е Баце...
  • 12 SH BG

    39 0 Отговор
    Катастрофата си има име - ЩАЗИ-Меркел... :::)))

    Дааа...!!!
  • 13 Черния

    13 0 Отговор
    Ще има дране
  • 14 Адев

    2 17 Отговор
    Адев президент. Тук е най-добре!
  • 15 123

    25 3 Отговор
    Антихриста от Ватикана контролира света.
  • 16 тиква

    39 0 Отговор
    Меркел я унищожи, дърта вещица!
  • 17 КОКО

    31 1 Отговор

    До коментар #4 от "Антимилиционер":

    Отпадък! Не се причислявай самозвански към болшинството или някакъв елит!!!
    ДОРИ И ЗАКОННИТЕ ВАКСИНИ НЕ МОЖЕ ДА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!!!!!!
  • 18 Механик

    46 0 Отговор
    Подредената и уредена Германия остана там някъде край руините на Берлинската Стена.
    До тогава имаше Германия и немско качество. Същото се отнася и за така желаният от нас, западен начин на живот.
    Разрушаването на двуполюсния модел бе решителна крачка към новият, глобалиситчески модел, така лелеян от определени среди.
    Интернет и най-вече т. нар. "социални мрежи", както и масовото ползване на смартфони, бяха следващата крачка.
    Масовата ваксинация с нещо наречено ваксина, но не създаващо имунитет, а правещо нещо друг, незнайно все още какво, бе следваща крачка.
    Това доскоро би звучало, а навярно и все още звучи "конспиративна таеория" (за определена голяма група хора)
  • 19 провинциалист

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антимилиционер":

    Що бе, те да не би да орат и сеят?
  • 20 ЕВРО НЮЗ

    25 1 Отговор
    Онази Германия отиде в историята, когато децата на германските нацисти избягали в Америка след войната се завърнаха в Европа и успяха да претворят на дела идеите на дедите си.. И така в DW се наместиха внуците на Гьобелс
  • 21 АзБГ

    27 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антимилиционер":

    На Ротшилдите и подобни не им пука, ако можеха биха направили световна война веднага. Но разликата от 2СВ е че след напредъка на технологиите сега няма никъде на света, където да могат да се скрият те самите.
  • 22 Механик

    41 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антимилиционер":

    Ми те ни я спретнаха бе, милиционер. В момента сме във война, ако не си забелязал.
    Кофтито е, че тоя път врагът е добре скрит и недостъпен и няма как да го визираш през прицела на пушката.
    Но и там ще има пробойна. Световната история помни и други случаи, когато евреите са се взимали за богове, а после са били прогонвани с камъни.
  • 23 МалкоЛогика

    35 2 Отговор
    Според вас колко от "гостите на леля Меркел" се ваксинират, носят маски или въобще спазват законите на държавата ?
  • 24 MAN

    19 3 Отговор
    ЕВРЕИТЕ СИ ОТМЪЩАВАТ,БАВНО НО МЕТОДИЧНО. САМО ЛОШО Я ЧАКА.
  • 25 Нанфо

    24 1 Отговор
    На тази държава и липсва автономност,от 1945 тя е окупирана и големите решения за тях ги вземат други.

    Коментиран от #38

  • 26 германец

    30 0 Отговор
    Рядко тъп анализ. Никой не иска да вземе отговорност за нов локдаун и задължителна ваксинация, защото знаят че един ден ще бъдат съдени. Но вече започнаха да се обдиняват в идеята и ще я прокарат с глоби, като административно нарушение. Няма да е принудителна а задължителна, така ще си измият ръцете, ама да видим докога. На народа му писна и да виси по опашки да се боцка с N-ти път
  • 27 Факт

    7 0 Отговор
    А Чърчил искаше да ги кастрира.
  • 28 Ами дааа

    26 0 Отговор
    Другарката Меркел, като натъпка Германия с гаджали, какво друго очаквате? И позле ще става!
  • 29 IVAN

    32 0 Отговор
    Меркел разсипа изцяло страната;разсипа и Европа.ИЗМЪКВАНЕ няма
  • 30 2121

    33 0 Отговор
    Проттестантката Меркел е виновна за падението на Германия.Тя покани всички чалми, необразовани араби-мюсюлмани,които изнасилваха германки пред портите на Църквите/тогава Меркел,ското Правителство,не ги защити,а замълча позорно/Изнасилванията и сега продължават от араби-мюсюлмани.В България,чалмите не смеят да пипнат българки след опити за изнасилване,защото бяха пребити от нашите момчета/респект за това/.Германия, е подлога на тъпите сащ и на евреите.Хубаво Хитлер беше подкарал евреите,към Оня Свят/разбира се Холокост няма/,но противна Англия, много пари и страхливите сащ ,го насочиха към Русия.Резултатът е известен-Русия победи във ВСВ,без помощ .Тъпите и страхливи американци се включиха във ВСВ, когато Червената Армия превземаше Берлин.Германия беше наказана и победена страна.Има документи.И, не пишете глупости.Русия даде 27 МИЛИОНА ЖЕРТВИ /по нови данни-32 милиона/.За ваксините-много професори се изказаха за вредата от 5-те западни ваксини.Запушиха им устата,като не им даваха трибуна.Но,когато умират от ваксините,всички мълчите или лъжете.Много удобно,за платените мисирки,но за близките наивници загубили деца, родители, роднини,удобно ли е?!Най-после,мислете и не си скъсявайте живота, за една ваксина.Няма да изчезнем,ще преживеем това семейство Корона вируси,познати на учените от 1937 г. и без ваксини.
  • 31 Моряка

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "МЕРКЕЛ Е ПОСРЕДСТВЕН ПОЛИТИК":

    Много оптимистично,не след 50 г,то вече е станало.Още преди падането на Стената,ФРГ имаше над 2500 джамии.А сега????
  • 32 ....

    10 0 Отговор
    И защо трябва да ми пука за германците? На тях пука ли им за нас?
  • 33 Uwe Stolz

    14 0 Отговор
    "Дойче Велле", не знаете ли, че федерализмът в Западна Германия (ФРГ) го създадоха САЩ именно с цел да няма силна,централизирана Германия, да им е вечно подчинена и да я източват?? Ето затова няма ланд Прусия! Ето затова и покойната Тачър е била против обединението на ФРГ с ГДР! Защото службите на следвоенна Германия са създадени и кониролирани до днес от американските - лансират само немци натегачи, доносници и изпълнители! Иначе ЩАЗИ, която работеше и за СССР беша лоша, а?
  • 34 МИХАЙЛОВ

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "МЕРКЕЛ Е ПОСРЕДСТВЕН ПОЛИТИК":

    ...ДЖАМИИТЕ В ГЕРМАНИЯ
    ВЕЧЕ СА НАВСЯКЪДЕ...,
    ...А НАЙ - ГОЛЕМИТЕ И ХУБАВИ
    СА ПОСТРОЕНИ В НАЙ - БОГАТИТЕ
    РАЙОНИ НА ГЕРМАНИЯ...
    ...В БАВАРИЯ, БАДЕН ВЮРТЕМБЕРГ,
    ХЕСЕН, РЕЙНЛАНД ПФАЛЦ...
    ...А ПЪК ЦЕЛИЯ ОГРОМЕН
    РАЙОН НА РУР
    И МНОГО ДРУГИ
    ИНДУСТРИАЛНИ РАЙОНИ
    ОТДАВНА СА СИ ТУРСКО АРАБСКИ
    МЮСЮЛМАНСКИ
    И ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ СА ТЕХНИ...
    ...КОЛКОТО ДЖАМИИ СИ ИСКАТ
    ТОЛКОВА СИ ПРАВЯТ...
    ...МЕЖДУ ДРУГОТО
    МЮСЮЛМАНИТЕ ТАМ
    ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТИ
    ДА СИ ПОСТРОЯТ
    ОЩЕ СЕГА МНОГО ПОВЕЧЕ ДЖАМИИ,
    ...НО НЕ БЪРЗАТ
    ЗАЩОТО КАЗВАТ,
    ЧЕ КАТОЛИЧЕСКИТЕ
    И ЕВАНГЕЛИДТКИ ЦЪРКВИ
    В ГЕРМАНИЯ
    МНОГО ИМ ХАРЕСВАЛИ
    И МОЖЕЛИ МНОГО ЛЕСНО И БЪРЗО
    ДА БЪДАТ ПРЕВЪРНАТИ В ДЖАМИИ...
  • 35 Jacques Yves Moineau

    10 1 Отговор
    Нали баба Меркел уж беше суперполитик? Казвах аз че човек възпитан в соца няма как да води Германия, ама нейсе...
  • 36 Пипи Чорапчето

    21 0 Отговор
    " Едно поне е правилно: явно ще има задължителна ваксинация, макар и да не знаем какви ще са точно детайлите по този въпрос."
    Айде бе - правилно?!
    А защо вашият проф. Буркхардт, патоанатом, твърди едни неща, върху които поне трябва да се замислите, и те касаят точно последиците от масовата ваксинация?! Ако я направите и задължителна, готови ли сте да носите отговорността или не ви пука?
    Знам, че не ви пука...
  • 37 DW-пропаганден машинен

    1 0 Отговор
    В популационната генетика, фиксация настъпва тогава, когато всички индивиди от една популация имат един и същ алел в определен локус. Алелът, който може да бъде една-единствена точкова мутация или цял ген, първоначално ще е рядко срещан (например, ако възникне в един определен индивид), но може да се разпространи в популацията чрез случаен генетичен дрейф и/или чрез положителен отбор. Веднъж след като относителната срещаемост на алела стане 100%, т.е., във всеки член на популацията, се казва, че алелът или генът са „фиксирани“ в популацията. По аналогия, генетичните различия между таксоните са фиксирани във всеки един вид.
  • 38 Бамбука

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Нанфо":

    Ама че простотия си надраскал. Окупирана от 1945 г. и с най-силно развитата икономика в Европа и ЕС. Де такава окупация и на нас да се беше паднала.

    Коментиран от #43

  • 39 Хихата

    7 0 Отговор
    Леле, снимката към пасквила на вкиснатото зеле е убийствена! Меркелица изглежда е със синдрома на Даун... ха-ха-ха!
  • 40 Оживял

    3 2 Отговор
    Жалко, че Чърчил не ги превърна в картофено нива!

    Коментиран от #44

  • 41 Всички тези

    10 1 Отговор
    сълзи, сополи и дитирамби Са само за едно:ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ФЪКСИНАЦИЯ. Като погледнеш кой е източника, ти светва съвсем. И един въпрос блести най - напред с дива сила: Защо толкова държат да набодат всички хора, пренебрегвайки закони, конвенции и елементарни човешки права? Едва ли е от хуманност.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Не си го

    10 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бамбука":

    пожелавай това. Всичко беше една химера. По време на студената война, двете Германии бяха лицето на капитализма и соца. И имаше една пропагандна надпревара, кой строй е по - добър. И съответно америте помпаха ФРГ, а руснаците ГДР. Като се получи после еднополюсният модел на световна доминация, новите ни "партньори" 30 години паразитираха, изпомпвайки ресурсите на бившите соц страни. Вече нямаше нужда да "доказват" кой модел е по - добър и пристъпиха към следващата стъпка - налагане на пълно господство над света. Показаха истинската си, сатанинска същност.

    Коментиран от #45

  • 44 Точно

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Оживял":

    това тлъстият пияндур искал да направи със София. С две думи англичаните и америте не са по - добри от хитлеристите. Просто имаха шанса и щастието да се пишат на страната на победителите.
  • 45 Бамбука

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Не си го":

    Западните страни "химера" заради "сатанинските помисли". Източния блок "изпомпен" ? Чехия, Словения, Полша и т.н. "се развиват като конкуренти на западните страни "силно изпомпени " ? Ама че логика.

    Коментиран от #47

  • 46 защо

    2 1 Отговор
    Защо някои хора МОГАТ да „виждат“ неудобната истина, а други НЕ могат?

    Умишлена слепота (известна още като ефект на щрауса): Нашите умове не ни позволяват да признаем нещо, ако това ще причини психологическа болка. Така че ние го игнорираме, казваме, че няма значение, рационализираме извинения и т.н.
    Регресия (и страх от свобода). Свободата идва с риск и отговорност. Повечето копнеят за връщане към покорния комфорт на детството, където възрастните са се погрижили за всичко. Те искат държавата да се грижи за тях.
    Обосновка на системата: Не можем да си представим, че системата, в която сме израснали и от която сме се възползвали, може да ни навреди. Предполагаме, че тя винаги има най-добър интерес за нас.
    Управление на тероризма: Мисленето за смъртта (или идеята, че психологическата ни конструкция на реалността може да изчезне) ни кара да се „затворим“ психологически и да станем нетолерантни към други идеи.
    Съответствие: Предполагаме, че тълпата трябва да знае какво прави и се страхуваме да не бъдем изгонени от нея, защото това означава смърт в еволюционен план.
    Когнитивен дисонанс: Когато нещо не отговаря на нашите очаквания за света, това причинява неудобно психологическо напрежение, което се стремим да сведем до минимум чрез защитни механизми като отричане.
    Предубеждения в групата: Тъй като сме социални животни, ние сме склонни да отхвърляме информация, ако тя противоречи на нашата групова идентичност („трябва да е грешно, ако другата страна го е
  • 47 Не сравнявай

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бамбука":

    България с тези страни. Там въобще не беше налаган този комунизъм както тука. Имаха много неща както на запад. Земите не бяха "национализирани". Имаха много частници. Много от западните фирми си изнесоха производствата първо там. После се обърнаха към източна Азия. Но изсмукаха много човешки ресурс. Можем да се сравняваме само с Румъния. Те бяха много по - зле от нас, но изкласиха, благодарение на подръжката на Франция. От край време франузите смятат румънците за свое протеже и ги подкрепят. А ние за жалост сме сега най - зле, благодарение на полЮтиците ни и каквото решат "началниците". Май са решили да сме на доизживяване.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Минувач

    5 0 Отговор
    Целия Запад изпадна като в "небрано лозе" пред Китайския "подарък"! Какво ли ще бъде пред по-сериозна от там атака...
  • 50 pbdan

    3 3 Отговор
    Не Меркел пусна "бежанците" от Афганистан, Сирия, Ирак и др. Така и беше наредено, а целта е тези бежанци(90% млади мъже - талибани, муджахидини, ИДИЛ-ци) да отидат в Германия. Oтивaт в Гeрмaния, зaщoтo тaм e мяcтoтo нa кoeтo щe ги дooбучaт кaтo вoйници и тaм e cтрупaнo oръжиeтo oт врeмeтo нa Cтудeнaтa вoйнa. Нe cлучaйнo ca мъжe 18-40г. 90% oт тях. Кaтo тръгнe Укрaйнa нa вoйнa c Руcия тия щe бъдaт мoбилизирaни и прaтeни нa "Изтoчния фрoнт".

    Коментиран от #54

  • 51 Професор

    3 0 Отговор
    Гледаме, че спонсорираният от глобал-социалистическа и джендеристка Германия модератор трие яко. Защо? Нима не е верно, че Клиника по Евтаназия в неомарксистка Германия отказва да обслужва неваксинирани пациенти? Започнахте ли да забелязвате докъде докарахте нещата, нещастници?
  • 52 безпартиен

    3 0 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945!!!!!
  • 53 Ти си

    1 0 Отговор
    Така ще е в Германия докато Ахмет не стане президент а Мустафа бундесканцлер !
  • 54 Аре

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "pbdan":

    Украйна щяла да тръгне на война срещу Русия. Ха ха ха изсмял се Путин на развален английски. Момче, нещо с мисленето ти не е наред.