Last news in Fakti

2 Декември, 2021 18:20 3 039 28

Германия: средната класа се топи

  • германия-
  • икономика-
  • образование-
  • средна класа

През последните години особено отчетливо спада делът на младите хора със средно или по-ниско образование, които успяват да се доберат до средни доходи

Германия: средната класа се топи - 1
Снимка: shutterstock

Средната класа в Германия се топи. Особено застрашени от изпадане в по-ниския слой на обществото са например семействата с двама възрастни и две деца с месечен доход между 3000 и 4000 евро.

Да изпаднеш от средното съсловие в долната прослойка на обществото - през последните години доста германци преживяха този кошмар. Според ново изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), проведено съвместно с германската фондация "Бертелсман", все повече германци изпадат в бедност. През 1995 година 70% от хората в Германия са принадлежали към групата граждани със средни доходи, а през 2018 година към тази група са спадали едва 64%.

Трудно е, ако печелиш под 2000 евро на месец

Особено тежко засегнат от социалната деградация е най-долният слой на средната класа, където доходите и без това вече са ниски. Става дума за семейства с двама възрастни и две деца, където доходите са между 3000 и 4000 евро нето. Или за живеещи самостоятелно лица с нетни доходи между 1500 и 2000 евро месечно.

Авторите на изследването констатират тревожния факт, че в периода 2014-2017 година всеки пети човек в Германия на възраст между 18 и 64 години е пропаднал до най-ниския слой на обществото - и вече е беден или заплашен от бедност. Има признаци, че пандемията допълнително ускорява тази тенденция. Защото от началото на 2020 насам доста хора със средни доходи изгубиха работните си места.

Ако погледнем сравнителните международни данни от изследването на ОИСР, ще установим, че само в три държави средната класа се топи по-бързо, отколкото в Германия: в Швеция, Финландия и Люксембург. В Германия обаче особено застрашени са младите хора, чийто дял сред получаващите средни доходи намалява доста по-бързо. Преди 40-50 години младите хора в Германия много по-лесно се добираха до средната класа, отколкото днес.

В това отношение все по-важна роля играе образованието. През последните години особено отчетливо спада делът на младите хора със средно или по-ниско образование, които успяват да се доберат до средни доходи. "Изоставането в образованието, предизвикано от пандемията, спешно трябва да се навакса, защото иначе за много млади хора достъпът до средната класа ще бъде допълнително затруднен", предупреждават авторите на изследването.

Но има и други причини за топенето на средната класа. Една от основните е твърде ниското заплащане в редица сектори. Днес една шеста от хората, живеещи в домакинство със средни доходи, работи в сегмента на най-ниското заплащане. При хората от най-ниския социално-икономически слой на обществото това е още по-често срещано. А на всичкото отгоре от сегмента с най-ниско заплащане много по-трудно се прескача в по-добре платени професии, предупреждават авторите на проучването.

"Да подобрим трудовите условия за жените"

ОИСР и фондация "Бертелсман" са категорични, че средното съсловие има нужда от сериозна подкрепа. За да се постигне тази цел, трябва да се премахнат някои бариери на трудовия пазар, призовават изследователите. Така например хората, които работят на съкратено работно време, трябва да получават повече шансове за придобиване на допълнителна квалификация. Освен това е много важно да се подобри качеството на работните позиции, на които са заети предимно жени, както и подходът към самите работнички. В професиите, където работят предимно жени - например болногледачки, санитарки - на всяка цена трябва да се вдигнат възнагражденията, категорични са експертите.

Те подчертават, че днес работят повече жени, отколкото преди. Но в повечето случаи - по-малко часове седмично, а и често на позиции, които изискват по-ниска квалификация от тази, която притежават. Авторите на проучването заключават: "Ако искаме да подсилим средната класа, непременно трябва да подобрим трудовите условия за жените".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами ...

    59 1 Отговор
    Зелени политики, коронаистерия, бизнесинженеринг. Ще се топи я.
  • 2 Но паразитната

    57 1 Отговор
    вносна класа набъбва...
  • 3 Вредители

    28 7 Отговор
    Цяла Германия да се стопи дано!

    Коментиран от #21

  • 4 Дойче зеле

    24 0 Отговор
    И една звезда му е много.
  • 5 сила

    57 3 Отговор
    ОБАЧЕ МЮМЮН СЕ ПЛОДИ.....ЯКО

    Коментиран от #14

  • 6 верваи ми

    45 1 Отговор
    ЕС каталясва а ние се натискаме.
    Когато политиците богатеят народа обеднява.

    Коментиран от #10

  • 7 ХА ХА

    50 1 Отговор
    Новата средна класа в Германия са мюмюни и айшета .
  • 8 Чочо

    42 0 Отговор
    26г ли трябваше да изминат за да разберете че средната класа вече е в миналото?
  • 9 Това не е вярно,

    32 1 Отговор
    бабушкерата Меркел мисли друго.
  • 10 Ами ...

    4 20 Отговор

    До коментар #6 от "верваи ми":

    Защо, в матушката да не е по-различно? 😀
  • 11 Не е така

    30 1 Отговор
    Колко " инженери, лекари , архитекти" от 2015-та наводниха Германия и не само нея? Жилища, всичко за тях и помощи, помощи...Хайде не се оплаквайте!
  • 12 Истината днес

    30 0 Отговор
    Заплатата в германия при мъжете е около 2000 ..3000 има и доста по 1600 .НЕТО ..а при жените до към 1500 ...така че тия пишат глупости...имаш доста разходи ако искаш да живееш нормално ...има инфлация и то не от вчера а доходите същите ...за дом може да забравите от 2 години цените са почти двойни ...доста работят на черно и така връзват нещата
  • 13 ДМС директор

    29 1 Отговор
    Те и у нас стотиците хиляди семейства с 6000- 8000 лева на месец се топят яко. Стига да не назначат тъщата за директор някъде, тогава е различно
  • 14 Истината днес

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "сила":

    И да и не ...доста от тия дето живеят много дълго време нямат повече от 3 ..има и доста с по 1 ...плодят се най вече социалните и тея дето не го мислят много ...иначе проблема е същия като в България...принцесите не искат деца искат живот и гледат кученца
  • 15 Гошо

    4 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Трудно е, ако печелиш под 2000 евро на месец
    Е кой им пречи да взимат по 5000-10000, никой

    Коментиран от #18

  • 16 Хахаха

    12 0 Отговор
    А добро утро продължавайте в същия дух …
  • 17 Blackthorn

    20 0 Отговор
    Германците тепърва ги чака кошмар. Още нищо не сте видели!

    Коментиран от #22

  • 18 Ами ...

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гошо":

    От кого предлагаш да ги взимат? 😀
  • 19 Тихомир

    16 0 Отговор
    ЕЦБ да продължава да печата тапети и резултата ще е още по-добър.
  • 20 барчо

    8 0 Отговор
    А дубрутру!!!

    Коментиран от #23

  • 21 барчо

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "Вредители":

    Германия се топи единствено по посока германците. Иначе от тази година се регистрира прираст на населението, но е ясно кой го реализира. По германските улици се говори все по-рядко на германски език!!! Между другото и в БГ започва да е така. Все по-често и по-често се чува чуждестранна реч по нашите улици
  • 22 барчо

    19 0 Отговор

    До коментар #17 от "Blackthorn":

    За съжаление това и самите германци не го осъзнават. Германеца го превърнаха за нула време в чехълче, което като го обидят му се насълзяват очите, вместо да му се напълнят юмруците с кръв.

    Коментиран от #28

  • 23 Демек -

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "барчо":

    гутморгИн...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мнение

    4 4 Отговор
    Сега с ваксините ще я унищожат напълно
  • 26 Друго мнение

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мнение":

    В твоя случай се е минало и без ваксина...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Американец

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "барчо":

    Това е защото в Германия има най силното лесбo общество, особено в Берлин са само фаготи и лесбоци, а немския мъж е прието един кък вече.
Новини по държави: