Last news in Fakti

9 Декември, 2021 10:00 9 462 21

Живот, пазен в тайна: вижте историята на десет проститутки в Германия

  • проститутки-
  • проституция-
  • германия-
  • изложба-
  • фотоизложба-
  • истории-
  • жени-
  • перспектива

Те водят невидим живот в периферията на обществото

Живот, пазен в тайна: вижте историята на десет проститутки в Германия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато са били млади, са си представяли живота си по съвсем различен начин. Някои от тях са искали да станат лекарки, други - полицайки. Но днес работят като проститутки - професия, която продължава да е табу дори в Германия, въпреки че неморалността на проституцията беше премахната със закон през 2002 г., а през 2017-а бе приет Законът за защита на проститутките, който целеше да подобри тяхното положение.

Проститутките често водят двойствен живот

Но въпреки това то не се е подобрило съществено. Заетите в този сектор продължават да стават жертви на експлоататорски и криминални структури. Проституцията е легална, но жените стават жертви на стигматизиране, казва Юлия Веге, основателка на „Амали Манхайм“ – консултативен център за проституиращи жени. „Те често са принудени да водят двойствен живот“. Проституцията продължава да е далеч от определението „професия като всяка друга“, обяснява Веге пред ДВ. Много хора вярват, че проститутките печелят много, както и че са независими и работят доброволно. Понякога е така, но тези жени продават тялото си, за да оцелеят, казва Веге. Повечето не подозират за механизмите и структурите в тази сфера, камо ли за нейната брутална реалност. Изложбата „Без лица - жени в проституцията“ на фотографа Хип Йерликая цели да насочи прожекторите към тази тъмна професия. Жените във фотографиите носят бели маски. Отсъствието на лице символизира реалността за проститутки, които трябва да крият своята истинска същност пред останалите. Много от тези жени живеят невидими в периферията на обществото.

На фокус: животът на десет проститутки

Изложбата насърчава съпричастността, респекта и уважението към секс работничките, които, както всички останали, имат право на достойнство. Трудни житейски ситуации, финансови затруднения, липса на перспективи, често съчетани с ниско ниво на образование - това са най-честите причини, които тласкат жените към работата в секс индустрията, смята Веге. Някои жени пристигат в Германия с фалшиви обещания за работа и са принудени да упражнят този труд против волята си. Чрез разказите за своите чувства, мечти и надежди част от тях са направили този фото проект възможен. Десет жени се включват в проекта, а подготовката на изложбата продължава цели две години. Те са участвали във вземането на решенията на какви локации и в какви сцени да се снимат. В същото време разказват и за своя живот. Хип Йерликая прави 1800 снимки, 40 от тях са включени в изложбата.

„Фотографията може да е опасно оръжие, ако попадне в грешните ръце“

Йерликая не за първи път работи с жени в рискови ситуации. Преди години той основава сдружението „Acid Survivors", което помага на преживелите нападания с киселина в Бангладеш. Сега фотографът не цели показване на клиширани снимки за секс услугите, а запознаване на общественото съзнание с един съвсем различен ъгъл. „Фотографията може да е опасно оръжие, ако попадне в грешките ръце“, казва той. „Човек може да реши да представя темата проституция и по воайорски и порнографски начин. Вместо това ние се концентрирахме върху жените и техните истории“, обяснява той пред ДВ. Черно-белите снимки показват жените не само на работа, а и в другите им роли: на майки или чистачки, например. Включени са цитати и аудио интервюта. Представянето на жените с бели маски на лицата е „фотографска интерпретация на един живот в тайна“, казва кураторката Щефани Херман. Фотоизложбата „Без лица - жени в проституцията” може да бъде видяна до 20 февруари 2022 г. в Reiss-Engelhorn-Museen в Манхайм.

Автор: Бренда Хаас


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Посветен

    29 3 Отговор
    Ротшилдите ходят на мъжка проститутка.
  • 2 мечо

    8 24 Отговор
    познавам много хора работили проститутка вав германия нияма срамна работа щтом се тарсат от хората тес жени триябва да ги има и аз си имам нужда ниякои пат всеки има
  • 3 DW-пропаганден машинен

    28 5 Отговор
    Лицемерите от DW пак го играят "загрижени"! Я пак кажете за маските, а и всксинирани пишете дали са тези гражданки!
  • 4 гадно

    38 2 Отговор
    Па тя и Урсула е учила за лекарка, ама сега е политическа тутка, че не се и крие.
  • 5 Под прикритие

    28 0 Отговор
    Много хора работят проститутки под прикритието на политици. И им е много хубаво и приятно.
  • 6 Раданч Татлъту

    19 0 Отговор
    А тоя другар на снимката защо плаща на праститутката с долари?🙉🤡🥳🐵
  • 7 ГДР вече не е фактор

    21 1 Отговор
    В Германия няма смисъл, цялата проституция вече се насочва към Дубай, богатите араби са като не виждали жена, давали по 10 000 - 15 000лв за една вечер на нашите така наречени ,,плеймейтки,, ,,златотърсачки,, и ,,бизнес дами,, .......
  • 8 Без милост

    21 2 Отговор
    Сами са си го избрали, защо не ходят да работят в някой цех, работа колкото искаш.
  • 9 Павел пенев

    20 4 Отговор
    Кой се интересува от историите на немските проститутки? Демократите от ЕС ни натрапиха проститутките, хомосексуалистите, травеститите, педофилите,наркоманите,безработните, простаците,алкохолиците, рекетьорите, измамниците и джендърите, а сега трябва да се интересуваме от техните истории. Няма ли кой да ви редактира гнусните материалчета?
  • 10 Немили Недраги

    13 2 Отговор
    Кълни, майко, проклинай, тъз тежка мириканска робия, дето нас млади прокуди, по тъз тежка чужбина, дето бачкаме като ститутки, боклукчии, булашикчии и джебчии; и ни наричат тунеядци и тъмни балкански субекти.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Механик

    15 6 Отговор
    Дойчевеле, не ми се правете на загрижени. Вие ни докарахте до там. Вие с вашата "демокрация" и никой друг. Ако имаше достойна работа в БГ за тези жени, само единици биха избрали да са проститутки. Но няма такава работа и вината е ВАША. Вие разградихте икономиката ни и я заменихте с потребители на веригите ви от магазини.
    Едно се чудя и не намирам обяснение,обаче! Пишете статии и по коментарите под тях се вижда, че поне на нашата територия, номерата ви не вървят и хората се отвращават от вас. Защо продължавате? Мислите, че все пак ще ви харесаме ли ? Ми, няма да ви харесаме, а само ще ви намразим още повече.

    Коментиран от #19, #21

  • 13 Маккартни

    15 1 Отговор
    Проститутките имат само една лоша черта - правят се на честни.
  • 14 Проститутките от гнойче гьотвеле

    8 0 Отговор
    разказват за други проститутки?!?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ти си глупак

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    При социализма те бяха на държавна работа като "комсомолски секретарки". Викаха ги по "семинари" и ако някоя се опъва я пращаха в производството. Ние сега имаме един високопоставен държавен служител който беше уредил мeтpecaта си на две заплати.
    Ако това ти е харесвало, то си остава друг въпрос.