17 Януари, 2023 18:55 11 161 38

"Мариана я обесиха, Наташа я удавиха": бедствието на Молдова

  • проституция-
  • проститутки-
  • насилие над жени-
  • жени-
  • молдова-
  • бедност-
  • насилие-
  • кишинев

Бедност, страх и отчаяние - много жени в Молдова проституират, за да изхранват децата си

"Мариана я обесиха, Наташа я удавиха": бедствието на Молдова - 1
Снимка: Shutterstock

Бившата съветска република Молдова е една от най-бедните страни в Европа. Населението ѝ е под 3 млн. души, а близо 16 000 души са принудени да се изхранват от платен секс. Проституцията е незаконна, всичко става тайно, а работещите жени не могат да разчитат на каквато и да е защита от страна на властите. Освен ежедневните рискове, пред които са изправени, те са заплашени и от глоби между 88 и 118 евро.

Постоянни унижения

Повечето от жените, с които разговаря екип от журналисти, разказват за страха и униженията, на които са изложени. Нощем полицията често организира хайки и гонения. Клиентите редовно ги унижават, малтретират и насилват. Жените разказват, че са решили да проституират по принуда – от от отчаяние и бедност. За тях това е единственият начин да изхранват семействата си и да оцелеят.

"Зад учтивата фасада на елегантно облечен клиент може да се крие истинско чудовище", споделя една от тях. "Те обесиха Мариана и удавиха Наташа. Не си спомням как умря Юлия. Пребиха Танеа до смърт, тялото ѝ беше хвърлено край пътя. Трупът на една друга жена бе захвърлен в канализацията. Когато го намерили, самоличността ѝ можела да бъде установена само по облеклото."

"Нуждаем се от възможност да печелим пари по друг начин"

Ако луксозните компаньонки в Молдова могат да изкарват по няколкостотин евро на вечер, жените, които проституират на улицата, получават между 5 и 25 евро на клиент. Колкото по-малък е градът, толкова по-ниски са цените. Една от жените, която е на около 40 години, разказва, че всички се отнасят зле със секс работничките като нея: „Особено трудно е за нашите деца. В училище или в двора между блоковете, където играят, им се подиграват, че майка им е проститутка".

Жената казва също и това: "Мнозина смятат, че проституцията е един от най-лесните начини да изкарваш пари. Тези, които говорят подобни неща, нямат представа колко трудно е за една жена, която продава тялото си, да възстанови физическото и психическото си равновесие. Би трябвало да имаме възможност да печелим пари по друг начин". Според нея отношението към проститутките е по-лошо и от това към убийците. Социологическо проучване неотдавна разкри, че 88% от жителите на страната не желаят дори да се доближат до някой, който практикува тази професия.

Част от секс работничките имат семейства

Пет от жените, с които журналистите са разговаряли, имат семейство и деца. Те не желаят близките и приятелите им да научат за тайния живот, който водят. Същевременно нито една не иска да се откаже и от стабилния доход, свързан с "другата" им работа.

Диана има две малки деца и безработен съпруг. Въпреки че има постоянна работа и остава да работи дори извънредно, месечната заплата от 172 евро не стига за изхранването на четиричленното ѝ семейство. Тя споделя следното пред журналистите: "Бих направила всичко, за да не гладуват децата ми. Заради тях водя двойствен живот, за който никой не знае. За децата ми аз съм добра майка".

Жертви на насилие и СПИН

Проучване на неправителствената организация Act for Involvement разкри, че приблизително половината от секс работничките в Кишинев - столицата на Молдова - са били жертви на сексуално насилие в детството или в ранното си юношество. Олга, която продава секс от 26 години, разказва, че е била изнасилена от мъжа на учителката си, когато е била на 12 години: "Не казах нищо, защото бях твърде уплашена“, признава тя.

Доклад на ООН твърди, че 2,7 % от секс работничките в Молдова са с вируса на СПИН. Бивша компаньонка, която е била заразена, разказва, че сред клиентите ѝ е имало бизнесмени, кметове и други политици. Заради ХИВ тя е загубила единствения си източник на доходи. Нейното най-голямо съжаление е, че навремето е напуснала медицинското училище, след като е получила предложение да работи като компаньонка.

Без образование, без перспективи

Повечето от жените, работещи в тази сфера в Молдова, нямат завършено образование, произхождат от бедни семейства и им е трудно да намерят друга професия. Лариса, която е на 47 г., планира да се "пенсионира" след 3 години. С парите, които е спечелила като секс работничка в Кишинев, е успяла да купи на 17-годишния си син жилище. За нея не е проблем да плаща глобите за това, с което изкарва прехраната си.

Но същото не може да се каже за Ираида, например. Тя твърди, че е била санкционирана над 200 пъти. Бременна е в 8-ия месец, има и други две деца, а съпругът ѝ е в затвора за трафик на наркотици: "Той ще бъде зад решетките между 7 и 15 години. Аз трябва да се грижа сама за децата", разказва тя.

Този текст е част от продължително проучване на екип от журналисти в Молдова, сред които е и кореспондентката на ДВ Виолета Колеснич от Кишинев. Екипът е разговарял с над 40 секс работнички в бившата съветска република.

Автор: Виолета Колеснич


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санкт Петербург Z 🇷🇺

    49 33 Отговор
    Молдова като Румъния и БГ е цигани.

    Коментиран от #4, #22

  • 2 Гкккк

    58 22 Отговор
    АЙДЕ ПАК ГЛУПОСТИТЕ НА ДВ

    Коментиран от #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А в Раша

    25 37 Отговор

    До коментар #1 от "Санкт Петербург Z 🇷🇺":

    Какво буряти ,чеченци калмици ,още по голяма цигания.
    Хахаха

    Коментиран от #8, #11

  • 5 Източна ромелия

    40 17 Отговор
    Да за Кишиневска Молдова може и да е верно, апа за Приднестровието силно се съмнявам
  • 6 хахах

    19 34 Отговор
    Елата в България. Тук русофилка нежно върти дудуци и я считаме за човек
  • 7 Не са изключение

    60 18 Отговор
    И тук натам вървят работите. Хиляди млади жени българки станаха секс робини по европейските бордеи. Източно-европейките станаха месо за тлъстите "западняци". от работническата класа. Това беше част от сделката пред 90те и със сигурност е можело да бъде предвидено. Вариант на културен обмен.

    Коментиран от #15

  • 8 Бацо Гацов

    18 23 Отговор

    До коментар #4 от "А в Раша":

    Там дори за сигания не можеш да говориш, толкова са ударили дъното. В същност, като гледаш медицинските канали..ми то там само рускини се вихрят.
  • 9 Жоро

    13 6 Отговор
    Запознах се с 2 Тани от Молдова през 2007. Едната ме мразеше а другата се понатискахме леко. При други обстоятелства сигурно щях да забегна с втората Таня. Много красива жена, малко проблемна психология :D
  • 10 1234

    18 33 Отговор
    Картинката в раша е още по лоша
  • 11 Санкт Петербург Z 🇷🇺

    18 23 Отговор

    До коментар #4 от "А в Раша":

    Буряти не е цигани. А румънци, молдовци и бг е черни космати цигани. Черни коси на всичко тялото. И у жените така е. На ръце на крака навсякъде

    Коментиран от #13, #25

  • 12 1234

    38 8 Отговор
    Почва се и в Молдова ще има демокрация и ще стане следващата Швейцария на тия не им писна глупости да пишат да кажат в коя страна няма проституция .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Историк

    45 15 Отговор
    Не тези,които от недоимък и безнадежност само за да изхранят децата си и се продават не, те за просто хора като нас но с лошо стечение на съдбата си и те не мисля,че са лоши...Лоши са тези,които са платени сороски проститутки и бълват нелепи глупости относно Русия нонстоп,досаждайки и отегчавайки ни до смърт!!!
  • 15 Некой си

    12 16 Отговор

    До коментар #7 от "Не са изключение":

    Ти па кво се напиняш бе? Май не си ходил по Истанбулските сокаци ???? Там да видиш. Не мож се размина от рускини. И се пускат за две връзки зелен лук и една маруля...да не говорим, че 1/3 сч преносители н черен азиатски...така че, стой далеко ако ти се случи да идеш там де.
  • 16 123

    24 6 Отговор
    Е па нали искаха демокрация и добре платена работа :) Пък и са проевропейски :) :)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бурхныбэлэг чадалтай

    39 12 Отговор
    И на молдовани нали им говореха, че идва свободата и ще се живее много добре? Нещо не се получи с никоя страна за по-добро , а навсякъде във всички страни поели от социализъм към демокрация, живота стана труден и мизерен.

    Коментиран от #20, #27, #38

  • 19 Ха ха ха

    9 19 Отговор

    До коментар #17 от "Санкт Петербург Z 🇷🇺":

    Пхахахаха..то па в Рашата ич няма , нали. На триста метра от Рубльовка знаеш ли какво сметище има? А за глубинке..там да не говорим....така че мАни тая работа. Дай нещо по-така, дето да хване дикиш..
  • 20 Ротердам

    9 23 Отговор

    До коментар #18 от "Бурхныбэлэг чадалтай":

    Защото соцът по московски беше една лъжа.
  • 21 Бай Яни

    13 19 Отговор

    До коментар #17 от "Санкт Петербург Z 🇷🇺":

    А вие там в петербурга сте бели китайци неограмотени ,демек маскалско помаци.😄😄😄😏то поти изцяло само с дръпнари очички се разхождат там и говорят на шмагърдъм нагърдъм,езикът на Ченгиз Хан.и да не споменавам ама на,всеки втори е мюсюлманин.
  • 22 стоян

    11 21 Отговор

    До коментар #1 от "Санкт Петербург Z 🇷🇺":

    До 1 ком - като прочетеш имената на тия жени -Олга Лариса - явно са рускини от руската част на Молдова - румънките от Молдова работят в Румъния за 1000 евро по заводите

    Коментиран от #34

  • 23 един от стадото

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гкккк":

    ти скоро минавал ли си молдовската граница. Скоро скоро наложи се да я мина последно преди войната и тоя път да нощувам в Кишинев, за първи път. Ми не можах. В 10вечерта се хлопа на вратата, помислих камериерката. Не е. Момиче на повикване, ма не е викано. Лягам, в 12 пак ма друго, в три пак.. Накрая слязох до рецепсията и викам- плащам да спя не да ме будят като в казармата. На чист руски. Коконата на среща се прави на ударена- я ничто не увидела. Суспай вземат, сигурен съм. И патрулката отпред също. Иначе молдованите не са лоши хора, дори тия същите. Дори понякога ги съжалявам...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Равнопоставеност

    14 8 Отговор

    До коментар #18 от "Бурхныбэлэг чадалтай":

    Ти остави какво им говореха, а виж как се опитват да рутят морала. Един вид как може там хората да се държат така с проститутките? Те горките толкова трудно си изкарват прехраната, но не се отказват вместо да се занимават с почтена и уважавана работа предпочитат трудното кариерно развитие. Едва ли не няма други жени които са бедни, но не си дават .... за пари. Едва ли не трябва да го приемат за нормално за да няма социални неудобства за желаещите да задоволяват извратени западни чичковци и да има повече склонни на това.
  • 28 Ццц

    28 14 Отговор
    Който е тръгнал срещу Русия, все се налага да проституира. Чакаме Зеленски да бъде обесен в ролята му на проститутка. За сега обработва само предърти президенти, но ще се наложи и простолюдието.

    Коментиран от #35, #37

  • 29 Очевидец

    22 2 Отговор
    Когато е трябвало да учат,не учили,а търсили мъжлета за развлечение, кой е виновен, че нямат квалификация?Но аз си мисля, че ако една жена иска да работи нещо друго, а не да проституира, винаги ще намери работа!
  • 30 Игла

    17 5 Отговор
    Не са принудени , а са поискали. Има разлика.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 пешо

    13 6 Отговор
    като си в нато така се получава и бг. е така
  • 33 Тра-ла-ла

    19 0 Отговор
    Ами да влязат в Европейския съюз, ще им се вдигне цената. Комай това само се промени у нас с приемането ни - индийците взеха да плащат на българките повече за фиктивни бракове с цел гражданство.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ццц

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ццц":

    Поправка,който е тръгнал с Русия
  • 36 Украинка

    5 3 Отговор
    Е няма я Русия, която помагаше на всички, а сега самолети само на хартия.
  • 37 Не обработва

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ццц":

    Обслужва
  • 38 Виж, ся

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бурхныбэлэг чадалтай":

    Не си всеобемно прав. По соца всички, ама всички, живееха сносно. Но не богато -няма как ВСИЧКИ да живеят БОГАТО. Сносно -да, но богато, няма как. Затова решихме да заживеем по капиталистически - стоките от корекома, богатия според майсторлъка ти в далаверата и шикалкавенето и т.н. Така най "достойните", по известни като спортисти от школите по борба (която беше водеща за България, всъщност), развъртяха бухалки и заплашвайки "честните частници", накрая се избиха помежду си, докато остана само кланът начело на държавата. Та прав си до там, че народът заживя по бедно и по нещастно, защото средствата, които заработваше, тогава му се начисляваха в заплатата, а сега пълнят сметките на победителите в мафиотската надпревара (дирижирана от едно място). Но има, както вече изясних, и прослойка от "заслужили" хора, чието благосъстояние не може да се съизмерв с това, което би могло изобщо да се достигне в соца.