13 Декември, 2021 16:10 7 098 12

Емануил Йорданов за ФАКТИ: С това ръководство на прокуратурата, нищо не е в рамките на нормалното

  • емануил йорданов-
  • хемус-
  • бойко рашков-
  • прокуратура-
  • иван гешев-
  • гдбоп

"До голяма степен ново ръководство на прокуратурата би могло да реши проблема, ако новият главен прокурор е човек, който уважава закона", смята той

Емануил Йорданов за ФАКТИ: С това ръководство на прокуратурата, нищо не е в рамките на нормалното - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчерашният неделен ден беше белязан от задълбочаващ се конфликт между МВР и прокуратурата. Причината - работата по разследването на казуса автомагистрала “Хемус”.

В ранните часове на деня говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова обяви твърдения, че към наблюдаващия прокурор по разследването бил упражнен натиск от ръководителя на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП).

Последва изявление на главния прокурор Иван Гешев, който определи това като “безпрецедентен неправомерен натиск върху прокурори”.

Отговорът на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков дойде в негово интервю пред БНР. “Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването, защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година”, коментира той. В събота Рашков посочи, че разследването на “Хемус” може да доведе до “промени в съставите на някои парламентарни групи”.

Брифинг вчера даде и ръководителят на ГДБОП Калин Стоянов. “Ако смятате, че желанието ни да стигнем докрай по разплитането на това сложно престъпление е форма на натиск, то аз съм безкрайно учуден”, посочи той.

По темата от ФАКТИ разговаряхме с Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър, юрист и адвокат.

“С това ръководство на прокуратурата, нищо не е в рамките на нормалното”, смята той.

“Явявам се по наказателни дела. Виждал съм какво правят. Има случаи, в които хора, които трябва да бъдат обвиняеми, са разпитвани единствено като свидетели. Има случаи - и то не един или два, в които мерките за неотклонение “задържане под стража” се използват за принуда по отношение обвиняемия да сключи споразумение с прокуратурата. Така делото свършва, въпреки че има случаи, в които доказателствата са крайно недостатъчни за осъждане на лицето. Това говори за безобразно нарушение на Конституцията и законите в страната”, коментира адв. Йорданов.

“Оперативната работа е свършена. човекът, който е изтеглил парите е установен, привлечен е като обвиняем, оттам нататък следва досъдебно производство, което следва да се ръководи от прокурор. В досъдебното производство се случва това, което иска прокурорът. Към този момент не виждам голям ентусиазъм от прокуратурата за продължаване на процесуалните действия”, смята още той.

Относно това възможно ли е именно от привлечения като обвиняем да се разбере цялата “схема”, адв. Йорданов посочи: “По принцип е възможно, на практика съм скептичен, доколко той би казал нещо. В крайна сметка би трябвало да се положи усилие за извършване на допълнителни разпити, включително, ако има нужда, да бъде разпитан пред съдия. Разпитът пред съдия е вариант”.

“До голяма степен ново ръководство на прокуратурата би могло да реши проблема, ако новият главен прокурор е човек, който уважава закона. Ако има хора, които се чувстват защитени от началника си, те могат да правят каквото си искат. Когато трябва да бъде привлечено като обвиняемо едно лице, а това не се случва, дори и съдът няма как да се намеси. Обикновено, когато поставяме въпроса, съдиите с право заявяват, че привличането на обвиняем е работа на прокуратурата, а не на съда”, коментира още Емануил Йорданов.

В края на разговора на въпроса дали е позитивно това, че служебният вътрешен министър Бойко Рашков остава в редовното правителство, той отговори: “Позитивно е за хората, които уважават закона. За всички, които са пълнили чекмеджетата 12 години е негативно”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    15 31 Отговор
    Мими говори за нормалност?! Днес ще ме спукате от смях! ;)
  • 2 НЯКОЙ

    53 11 Отговор
    Гешев ще загуби почва под краката си и прокуратурата ще изпадне в изолация, когато започне да постъпва информация от всички засегнати страни, свързана с неправомерни действия на прокуратурата!
  • 3 истина е

    55 9 Отговор
    Целият свят разбра , че прокуратурата пази шайката в държавата ,само каскета се прави на ударен ,и казва , че всичко е ОК. Този индвид трябва да е с боко в една килия за сто години
  • 4 Прозрение

    49 8 Отговор
    Бандитите здраво са се окопали. Мрежата е оплетена многопластово и със сложна плетка. Остава да се развърже като Гордиев възел - със сабя, с посичане.
  • 5 Браво

    33 9 Отговор
    Казано ясно точно и аргументирано.
  • 6 мунчо

    15 6 Отговор
    Е "умни" са си - всички от милиционерската школа в Симеоново, ЮЗУ в Благоевград и знайните, и незнайни Свободни университети по села и паланки.
  • 7 Изабела е бременна

    10 0 Отговор
    Е какво.... ще става ли Ицата главен прокурор? Аааа Гешев не ще да подава оставка!? Хахахахахахаха
  • 8 А бе,

    10 3 Отговор
    той съдът съди,а няма един осъден, Сашо апашо го изкараха невинен, пак ли прокуратурата е виновна ?!
  • 9 Мистър Бийн изпълзя и той.

    4 2 Отговор
    Червено-синята мъгла от крадци, приватизатори и провалени политици, отново се спусна на горката България. Как се деляха за пред "раята" на БСП и СДС, а заедно крадяха, приваризираха и фалираха държавата. Колко глупост има в таз "рая", гласуваща за "промяна", а всъщност се завърнаха стари, крадливи и некадърни "комици", като, този. Бог да пази България, защото народа и проооЗ, и затова е беден и болен!
  • 10 Едуард Петров-Едо

    2 1 Отговор
    Ето един добър отговор! Емануиле, можеш ли да поемеш Поста на Главен Прокурор на РБългария? Бихме се радвали!
  • 11 ХМ!

    2 2 Отговор
    А бе откъде изведнъж изпълзяха всички червени динозаври, които бяхме забравили.
  • 12 Петър

    0 1 Отговор
    Браво, супер си