Last news in Fakti

15 Декември, 2021 21:25 6 429 54

ДС е мъртва. Да живее ДС! Ще научи ли България цялата истина?

  • държавна сигурност-
  • досиета-
  • щази

Преосмислянето на комунистическите неправди в България спешно се нуждае от обрат

ДС е мъртва. Да живее ДС! Ще научи ли България цялата истина? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имат ли сътрудниците на бившата ДС "правото да бъдат забравени", а имената им да не се обявяват при нови проверки? Едно решение на ВАС ще попречи да се разкрият мрежите и влиянието на ДС в наши дни. Но може да е и шанс.

Кой какъв е? - един от главните въпроси, които задаваше комунистическата тайна полиция ДС в България. Агентите на Държавна сигурност архивираха доносническите си информации в безкрайни редици от папки. Тъкмо информациите за личности, организации и мрежи съставляват по-голямата част от километричните архиви на ДС. И точно от тези информации се нуждае всеки, който иска да разбере как комунистическата държава десетилетия наред шпионираше и потискаше българския народ. От тази информация се нуждае и цялото общество, за да си даде сметка за влиянието, което и до днес упражняват някогашните мрежи на ДС. Ала достъпът до тази информация в момента е под угроза – заради едно решение на Върховния административен съд (ВАС).

Съдебно решение, което забранява многократното осветляване

Миналата седмица ВАС взе принципното решение, че бивши сътрудници на тайната полиция ДС могат да бъдат осветлявани само веднъж от Комисията за досиетата (КОМДОС). От 2007 година насам тази комисия проверява всички важни държавни и обществени позиции и институции за евентуална принадлежност на съответните лица към ДС. Често пъти обаче някогашни агенти се добират до повече от една позиция. В продължение на 15 години КОМДОС огласяваше подобни хора във всеки отделен случай - и то с цялата налична информация. Срещу тази практика се жалваха бивши агенти, а съдилищата произнесоха няколко противоречиви решения. Затова КОМДОС се обърна към Главния прокурор, който внесе въпроса пред ВАС. Сега върховните съдии решиха: еднократното обявяване на бившите сътрудници е достатъчно, за да бъде изпълнен законът. Когато такива сътрудници трябва да бъдат обявени отново, защото става дума за нова позиция, КОМДОС не оповестява имената им, освен ако за тях не са налице нови информации, реши ВАС.

На пръв поглед това звучи безобидно, но всъщност поражда сериозен проблем. Не само, защото досегашната 15-годишна практика се приемаше без особени възражения. Но и поради това, че новото тълкуване на Закона за досиетата на ДС вече сочи в съвсем различна посока: ако то се прилага стриктно, българското общество фактически ще бъде лишено от достъп до важни информации. Разкриването на тайните мрежи на ДС ще бъде затруднено, а някогашните извършители ще получат закрила. За да го илюстрирам с пример: ако един агент на ДС през 1994 е бил народен представител, а през 2021 г. кандидатства отново, информациите за него няма да фигурират в последната проверка от въпросната година. И обществеността ще получи изкривена представа за влиянието на ДС и нейните мрежи.

Независимо от това решение, в понеделник (13 декември) КОМДОС оповести резултатите от проверката на главните архитекти и кметските наместници в окръзите Велико Търново и Враца. И в двата случая се появяват имена на хора, които са били огласявани и преди като сътрудници на ДС. КОМДОС добавя уточнението от решението на ВАС, но после добавя и всички налични информации. Храбър опит да се ограничат до минимум последствията от решението на ВАС, но едва бъдещето ще покаже дали тази интерпретация ще се наложи.

Какъв е германският закон?

За разлика от българския, германският закон не предвижда задължителна проверка на институции и лица. Службата за архивите на Щази проверява само в отговор на конкретна заявка. И въпросът дали резултатите от тази проверка да бъдат публикувани, се решава единствено от съответните институции. Независимо от всичко това и до ден днешен важи основният принцип на закона: обществеността има правото и интереса да получи информация за бившите сътрудници на Щази. С други думи: имената на щатните и нещатните сътрудници на Щази могат да бъдат обявявани публично. Един път, два пъти, десет пъти – няма значение.

Но и в Германия имаше сходен проблем. В началото на хилядолетието редица бивши агенти заведоха дела срещу разобличаването си и срещу многократното назоваване. И постигнаха частични успехи. В отделни случаи отделни съдии отсъдиха, че и за бившите сътрудници на Щази важи „правото да бъдат забравени“. И че личните им права и шансовете за ресоциализация могат да пострадат поради публичното оповестяване. Вярно, че тези отделни случаи не промениха основния принцип за легитимността на публичното обявяване на бивши сътрудници на Щази.

Но сред много изследователи, журналисти и дори в самата Служба за архивите на Щази се загнезди страхът от нови съдебни процеси, който доведе отчасти до автоцензура. От това може да се извлече една важна поука: когато става дума за достъпа до архивите на комунистическата тайна полиция, съдебните решения могат да доведат до огромни и непредсказуеми последствия. Особено, когато тези решения защитават правата на извършителите.

Как България преосмисля комунистическото минало

„Искахме справедливост, а получихме правова държава“ – така някогашната източногерманска правозащитничка Бербел Болай формулира разочарованието си от начина, по който в Германия се преосмисля диктатурата в някогашната ГДР. А последното решение на ВАС в България основателно поражда съмнението, че правовата държава действително предлага много възможности да се попречи на преосмислянето на комунистическото минало. Това решение се превръща и в ипотека за новоизбраното „правителство на промяната“, което възнамерява да се бори срещу корупцията и задкулисието. Защото в дъното на тези две взаимносвързани злини е тъкмо ДС.

Преосмислянето на комунистическите неправди в България спешно се нуждае от обрат. В момента КОМДОС е с изтекъл мандат и работи в служебна функция, тъй че никой вече не знае какво ще е бъдещето на ДС-архивите. Но така възниква и един голям шанс. След като Комисията по досиетата и въпросът за преосмислянето на миналото и за лустрацията години наред бяха поставени в ролята на Спящата красавица, сега решението на ВАС принуждава законодателя да действа. Ако реши да внесе промени в Закона за досиетата на ДС, новото правителство ще даде недвусмислена заявка за борба срещу задкулисието. Тъй че скандалното решение на ВАС сякаш идва в най-правилния момент!

* Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десе

    29 7 Отговор
    Е навсякъде и сега.Криво око Райчево Пръци Симионов,Сашо Диков са десе
  • 2 Майна.

    35 5 Отговор
    ДВна всички БУДНИ вече стана ясно , че ФАШИЗМЪТ Е ЖИВ!
  • 3 ДС е жива

    33 12 Отговор
    ДС е жива ... Да живее КПСС - БКП ..

    Коментиран от #24

  • 4 Смех !

    16 2 Отговор
    Питайте Васил Симов !
  • 5 Агенти

    24 16 Отговор
    Сега са :Мач Алгафари,Бибиян,Хамди Хамди,Сашо Диков,Юксел Кадриев,Халваджиян,Хамбарцимян,Асен Агата,Люба Кулезич,Чешмеджиева,Ники Дойната,Ани Салич.Десе е навсякъде.Журналисти,политици спортисти,актьори Сашо Кадиев,грозника на Попова,Рачков,Трифонов сценаристи Слави,Дилоф,Корумбашев
  • 6 Няма държава

    34 34 Отговор
    Без държавна сигурност.А който го е страх от ДС обикновено е преда тел или престъпник

    Коментиран от #12

  • 7 КГБист

    40 18 Отговор
    Архивите са прочистени още 80те години.Наистина важните агенти са прехвърлени на отчет директно в Москва.Това обяснява голяма част от нещата случили се последните 30 години в България .
  • 8 ОППАААА...КВО СТАА ТУКА БЕ .. ДУ'ХАЧИ?!?

    27 17 Отговор
    12-те КЕНЕФА (ДС), ХИТЛЕРА(ДС), РСЕМЕСА (ДС), ГЕЧЕФФ(ДС), КУРИ(ДС), ДОНОСНИКА И СЪЗДАТЕЛ НА ВИ.."МАЙСТОРА"(ДС), Р.ОФЧ (ДС) РУНДЬО(ГРУ-ЦРУ), РИСТЕ ПЕНДЕЛОТ (ДС), РАДКА ДЪЛБОКАТА (ДС)....СЕМЕЙСТВАТА НА КИРО И КОКОРЧО И Г-ЕЙ ДРУЖИНКАТА
  • 9 А кое е автора ?

    28 3 Отговор
    Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.
  • 10 Доплющеми се

    28 2 Отговор
    Искам да плющя Доган и Местан.3 пол съм
  • 11 Мери

    30 22 Отговор
    Стига с това ДС. Докато ги проклетисвате безброй крадци окрадоха държавата. Вече хората не сме глупаците от 89 и 96 г. Искаме досиетата на прехода и моля без това кой крал, крал сега да прави старт ъп, а старт към затвора.
  • 12 Беги бе пед'ал

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "Няма държава":

    Неграмотен
  • 13 Стефан Петров

    27 17 Отговор
    Абсолютна глупост, както 99% от материалите на ДВ.Още малко и ще тръгнат да търсят кой агент на турската власт е издал Левски. Като човек имащ някакво отношение към темата мога да заявя,че 90% от агентите на ДС са отдавна починали, а другите са пенсионери. Да се говори,че притежават и ръководят агентурни мрежи и определят нещата у нас е параноя, Интересно защо не се посочват агентурните мрежи на някои други държави у нас след като сме бананова република.на САЩ.

    Коментиран от #27

  • 14 Lukaшенко

    31 13 Отговор
    Държава ,без разузнаване и звено за сигурност ,е пробита кофа..ДВ е щатска подлога,и не пише за ЦРУ , ФБР,убийства и изнудване по американски..Това е държава в държавата..

    Коментиран от #54

  • 15 Ххххх

    30 16 Отговор
    Дойче веле,чрез наглите си статии директно се намесва ,заставайки на страната на ГЕРБ! Пишат срещуДС ,тези дето са работили за България. Целта им е осъществена. Сега страната е разграден двор за шпиони ,всякакви врагове !!!
  • 16 Oв4ар Оf

    27 8 Отговор
    докато ви плашат с ДС сами си купувате смарт-джаджи с iOs, Win и Andrid на които предоставяте цялата информация за себе си - от бакови сметки и пароли до поща и снимки и най-близките . е нема такъв пр@ст народ...
  • 17 Припочням само

    25 10 Отговор
    Средата на 1989 година, ръсоводен "фактор" в ДС, 59 годишен. От него е "правилната линия" и ръководство. Сега, на 91, ако е жив, или е немощен старец. Какво ти ДС. На тази възраст, тогава или плюд, минус 5 години, сега какво ДС, какви пет лева. Тогава борци, сопата да ги ринеш, та чак до 1997г. Сливи ли имаха в устата или бяха вързани. Сега си е "СЛЕД ДЪЖД, КАЧУЛКА" и служи за "дъвка на DW". Кого мърмърочат?
  • 18 Всяко цитиране

    24 9 Отговор
    на тази медия е принос към увеличаването на боклука в медийното пространство... А що се отнася до митичната ДС - ами некадърниците ще търсят начини да оправдават некадърността си с нея до второ пришествие... че и до след това.
  • 19 Трудно ще

    20 10 Отговор
    преборите ДС. Това не е РПУ. Бившите са много добре подготвени, нямат аналог. Школи в СССР, в КГБ (ГРУ и ФСБ). Гузни са предателите и корумпираните. Тези, които продадоха България и народа. Просто не сте им на нивото. Малки сте.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Перо

    24 0 Отговор
    А кога ще ни покажат поне веднъж чуждите агенти във властта,които работят против БГ или поне да видим в други страни,например в Сърбия,РСМ,Гърция,Португалия,Испания или други страни държавното предателство,защото на всякъде по света това е информация,която е само за служебно ползване или е унищожена със закон!
  • 22 Генерал Райнхард Гелен

    18 6 Отговор
    Колкото някога ФРГ научи за дейността на Абвера и SS толкова ще научи България за ДС. Това е нонсенс! Тайни служби е имало, има и винаги ще има на света.
  • 23 ДаЗдраПерМа

    19 9 Отговор
    Предполагам че едва ли ДС е работила с некадърници, пияндета и неграмотници а обратното хора с достойни качества отличаващи ги от средната сива маса. По е важно какви чужди активни агентури работят сега на наша територия, защото голяма част от важните решения са в явно противоречие на националните ни интереси.

    Коментиран от #25

  • 24 Генерал Райнхард Гелен

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "ДС е жива":

    Пишеш глупости троле.

    Коментиран от #26

  • 25 Разузнавач 1ст

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "ДаЗдраПерМа":

    Ми този въпрос задай на колегите от ДАНС?.

    Коментиран от #42

  • 26 ДС е жива

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Генерал Райнхард Гелен":

    Що , ти да не си Райнхард ? 🤭🤭
  • 27 Весела

    9 10 Отговор

    До коментар #13 от "Стефан Петров":

    Да се ама комитетчето на фатмакаъе ДС милиционер,ДС милиционер и пак си го избрахте!Хак да ви са!
    Днес отхвърлиха предложение да няма кеш плащания към депутатите!А иначе борят корупцията!
    ВАС пък променил закона за досиетата съвсем наскоро-защо ли?!
    Май промяната е просто подмяна и вие пак сте измамени!
  • 28 dogan

    14 8 Отговор
    ДС е местния клон на КГБ. Колкото КГБ е закрито, толкоз и ДС не съществува. А съвсем случайно в ДПС са само "бивши" агенти.
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    7 5 Отговор
    ДОЙЧО ЗЕЛЕВ ,
    .......
    НАПИШЕТЕ НЕЩО ЗА ИЗБОРИТЕ В ЛЬО РАЙХА , КОИТО СЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТОЗИ , ЗА КОГОТО ГЛАСУВАТ ТУРЦИТЕ И ИМИГРАНТИТЕ :))
    .....
    АМА ДАНО НЕ ВИ УВОЛНЯТ ГОСПОДАРИТЕ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 5577

    11 8 Отговор
    Доста време мина. Няма нужда от осветляване, те си личат от самолет. Това са хора от соца които не могат да си изкарват с труд прехраната. Подплатиха се с имущество от соца, някой го профукаха, други създадоха нови структури, но принципа на паразитирането остава във времето. Тия с потенциал се мутризираха и пак си личат.
  • 32 ДС УПРАВЛЯВА ОТ 1980г.БЪЛГАРИЯ

    14 3 Отговор
    И СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ.
    ЩОМ ТИКВА ПРЕМИЕР НАПРАВИХА......
  • 33 БОКО И ТОЙ АГЕНТ СТАНА ЧАК 1995Г

    14 4 Отговор
    ШПОНИРА СИКАДЖИИТЕ И ВИСАДЖИИТЕ ДАЛИ ОТЧИТАТ ПАРИТЕ НА ГЕНЕРАЛИТЕ И ЗА ОТПЛАТА ....ГЛАВЕН СЕКРЕТАР !!!
    НЯМА АНАЛОГ ПО СВЕТА ,ПОЖАРНИКАР ЧЛЕН НА БКП ДА СТАНЕ ШЕФ НА ПОЛИЦИЯТА !!!
  • 34 Въпросче

    9 7 Отговор
    Защо само булгарската ДС ? Кога ще осветлят агентите на ЦиРейУ и Турция в България ?

    Коментиран от #50

  • 35 Йован

    14 1 Отговор
    ЗАВЪРШИХ ЗА МИНЕН ИНЖЕНЕР МЕХАНИК И ПРЕЗ ЦЯЛАТА МИ ПРОИЗВОДСТВЕНА ДЕЙНОСТ СЪМ РАБОТИЛ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪЗНАТЕЛНО ,ДОРИ ПО ДВЕ СМЕНИ САМО И САМО МАШИНИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА ДА СА В ИЗПРАВНОСТ САМО И САМО ДА МОЖЕ ДА СЕ ДАВА ПОВЕЧЕ ПРОДУКЦИЯ. В ЗАМЯНА НА ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДОНОСНИЦИ МЕ НАМЕРИХА УДОБЕН ДА ПИШАТ ДОНОСИ ЗА МЕН ,СТРАХОТНИ ЛЪЖИ ЗА МЕН ,ЗАЩОТО АЗ БЯХ УДОБЕН ЗА ДА МЕ КЛЕВЕТЯТ ,НЕ ПОЖЕЛАХ ДА СТАНА ЧЛЕН НА БКП ,ТОВА ЗНАЧЕШЕ ,ЧЕ СЪМ ВРАГ НА БКП. ЗНАМ ,ЧЕ ЕДИН КОЛЕГА Е КАЗАЛ ""НА ТОВА МОМЧЕ НИ ПАРТИЯ ,НИ ПРАВИТЕЛСТВО МУ СГОДИ ""
    ДОКАТО НЕ СЕ РАСЕКРЕТЯТ ПУБЛИЧНО ИМЕНАТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДОНОСНИЦИ И НАИСТИНА ДА СЕ НАПРАВИ ЛУСТРАЦИЯ И ТЕЗИ МЕКЕРЕТА ДА НЕ МОГАТ ДА ЗАЕМАТ ПУБЛИЧНИ ВИСОКИ ПОСТОВЕ КАКТО СЕГА ,ПРОМЕНА В БЪЛГАРИЯ НАМА ДА ИМА .
    И ОЩЕ ,СЕГАШНАТА БСП ДА ОГЛАСИ НА ВСЕУСЛУШАНИЕ,ЧЕ СЕ ДИСТАНЦИРА ОТ КРИМИНАЛНОТО МИНАЛО НА РОДИТЕЛЯ СИ БКП ,НАЙ КРИМИНАЛНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ,КОЯТО Е ВИНОВНА ЗА ЖЕСТОКИЯТ ТЕРОР И ИЗБИВАНЕТО НА ДЕСЕТКИ НЕВИННИ БЪЛГАРИ ПРЕЗ 45 ГОДИШНИЯТ ТЕРОР ,ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА !!!!
  • 36 Хахаха

    9 6 Отговор
    Е как новото правителство ще се бори със задкулисието, като то е продукт на задкулисието?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 пловдив

    5 7 Отговор
    А нещо правите ли връзка със закона за защита на държавата, Борис Кобурга и сегашния Кобург и демократичния сговор на Цанков от 24г. и доносниците. Те затова ще ви лъжат защото сте много прости.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Голям Слон

    7 7 Отговор
    Загрижили се от дойче зеле за нашите агенти. А техните? Баба Меркел не беше ли агент на щази?
  • 41 Гьобелс Веле

    5 10 Отговор
    Точно днес да се пишат подобни глупости е пълна излагация. Какви права имаме днес?? Правата и свободата е в пъти по-малко околкото бе през соца.
  • 42 Перо

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "Разузнавач 1ст":

    И какво разбира мутренската ДАНС от национална сигурност? Там негласното кадрово изискване е стаж в СИК,ВИС,при доказани главатари на ОПГ или да имат препоръка от чуждо посолство!
  • 43 Генерал 🇧🇬

    6 9 Отговор
    ДС днес означава Държава без Сигурност.
    ДС е имало и по царско време, само че се е казвало ОБ - Обществена безопасност. ДС става през 1925, а не през 1944. И Държавна Сигурност не звучи лошо , нали народът е държавата!
    Звучи лошо агенти на ОО - Отворено Общество - работят и им плащат от друга държава.
  • 44 Механик

    2 8 Отговор
    А сега аз да ви обясня нещата. Когато един вирус иска да навлезе ворганизъм, той се стреми да измами/убие имунната система. Така постъпи запада. От 56-58 година те вложиха страшно много средства в това, да корумпират всичко което се поддава на корупция в службите за сигурност на източния блок. С пари, компромата и обещания за доволен живот, те подмамиха достатъчно от хората на които бе гласувано доверие. Всичките дефицити, разхищения и небрежности тогава бяха инспирирани от запада и изпълнявани от местните корумпели на всички нива. Идеята бе да се натрупа недоволство у народа, което и стана. Не е чудно, че именно тия предатели след разпада на блока, бяха оставени за гаулайтери на териториите. Не виждам защо плаче дойчезеле, като знаят, че именно те разпоредиха предателите от службите, а после и техните деца за управляват.
  • 45 Болярин

    13 1 Отговор
    Каква истина да научи България за Държавна Сигурност, като служители (още живи !) и децата им са на ръководни служби в държавната администрация и ДЕРИБЕЙСТВОТО ПРОДЪЛЖАВА ! ... И не че бащата на харвардския лигльо прави изключение !!!
  • 46 Някога имаше

    2 13 Отговор
    ДС и имаше Държава, сега няма ДС няма и държава. Ха направете си изводите виновна ли е ДС, че няма държава. ДС е лоша, защото ако я имаше някои нямаше да могат да продват България за жълти стотинки.
  • 47 За протокола

    5 4 Отговор
    Ясно е, че крехките завоевания на демокрацията полека-лека се отменят и целта е да се върнем пак в червената комунисто-ченгесарска мъгла. Излизането на светло и явното настъпление на бившите агенти на ДС, най-ярко демонстрирано открито и явно с инициативния комитет организирал преизбирането на Радев, начело с Ал. Маринов, показва, че те се усещат силни и недосегаеми. Това, заедно с участието във властта и правосъдието на лица като Рашков, Янаки Стоилов, Минеков и някои други в служебните кабинети, показват, че комунистите и бившата Държавна сигурност никога не са си отивали от властта. Просто са се били снишили, като междувременно са правили бизнес и научни кариери и сега се връщат на бял кон. Ясни са и исканията им - смазване на ГЕРБ, Гешев и Цацаров, както и на КПКОНПИ и спец-органите, които си позволиха да им посегнат.
    Хора бдете! Връщат се хора, свързани с най-мрачната история на България, поддържали обявеното със закон за престъпно управление тогава. Това са хората, които искат да разрушат съществуващата правосъдна система, която макар и с недостатъци все пак работи и да си осигурят отново пълна и безотчетна власт. И техните оръдия са ясни - паважните партии, новоизлюпените политици, резидента и всички които ги подкрепят.
  • 48 Факти

    10 0 Отговор
    Всички щатни и нещатни служители са на власт те, деца, внуци им, от 1944 до днес. Герб уволняваше именно деца или внуци на анти от богати семейства преди 1944.мъката си е за нас. В мвр ченгетата са деца на дс и къде ли още не, в съд, прокуратура, в НС, навсякъде са те, без значение на пол, възраст, вероизповедание и така ще е другари и другарки, децата ви са в НСъбрание. Терор си бе спрямо 20 годишните и по младите. Повечето не са живи. Бог да ги прости. Останаха и днес чантаджиите с милионите навсякъде. Поне да бяха умни, а те хем простовати, по голата част към младото и в системата, разни следователи ходеха за живи и умрели, криеха се любовниците им в колите и те от дс, вместо честните, но нали жените им бяха от семейства на борци против капитализма и си позволяваха своеволия, ругатни, обиди. Живи и здрави да сте 80 г комунисти от дс. И днес заплашват, все едно е живково. Ще ви кажем в мвр, ще ви натирим в лудница, радваме се че си идват нашите комунисти на власт. Страницата е затворена и не сме убийци, както ни казваха през 70те в ъгъла на съда едно юристче, тати цк на бкп и други де. Отмъщаваха на млади 20 годишните и по младите де. Посегнаха и на децата ни. Затворете страниците. Не са живи много от нашите. ДС не е мъртва. Мъртви са антикомунистите. Всичко е 1 :1. Весели празници!
  • 49 нерегистриран

    8 0 Отговор
    Всички бкп дс са домоуправители в блоковете. Лошо няма. И така те станаха простите с пари навсякъде и бг се обезлюди. И кво като са били заможни хората и ги убиват 1946,1947. Тях ок, но ква вина имат дечицата им. И знаете ли затвореният в затвора, че баща му е кмет го изкарват от затвора, вързват го и го пускат в кладенец нагоре надолу и след получаване на епилепсия умира в затвора, а целият им род го разпръскват по други краища да не се събират на едно. И за Белене, и за много, но кой знае му режат дс комунистите главата. Те си имат начуни, а не дпс да реве, името не прави човека, дали ще си назмие или драган е все тая, а в белене са ги пребивали носейки камъни непълнолетни против властра, от заможни богати семейства, искали са да живеят на запад, но уви не са между нас. Вечна ум памет, колю, и там без съд и присъда за една нощ. Бг не е място за живеене. А всеки не може да е лизач и подмазвач. Те все прави ще са дс, защото са навсякъде те на държавна хранилка. А всичко друго у дома 20 г, фирмите са техни и няма кой, навсякъде вратите бяха затворени, дори от дс сесмееха. Ти можеш на магистралата по костова. Красив, и сте. А бяхме, днес сме развалина, изтъкани от нерви и убити от бкп дс кгб цк на бкп те са терористи убийци гадни по характер до вчеранбяха с герб и кога им казвахме част от приживяното не лъжете и днес са в бсп. Обичайте се и не ни занимавайте с вас.
  • 50 Христо Христов

    13 2 Отговор

    До коментар #34 от "Въпросче":

    Когато първо осветлят агентите на ГРУ, КГБ и всички останали служби на Рассия в Отечеството ,тоест, никога!
  • 51 Хххх

    2 6 Отговор
    Дойче зеле, комунизма ,(равенство) фашизъм ,( газови камери,) ИЗБИРЙ !!!!
  • 52 Алито от София

    3 0 Отговор
    Никакво значение за шпионите дали ще бъдат осветени, заслепени та ако ще и светнати, народа повече ги знае но на тях не и пука що никой не и търси отговорност, а политиците са едни и същи, всеки гледа да крадни ако не може търси помощ от приятел и така са от как свят светува
  • 53 мнение

    8 1 Отговор
    дс е майката и бащата на българската демокрация и българския капитализъм,след свалянето на социализма дс си направиха паралелна държава и всички успели в българия са техни възпитаници,за това сме на това дередже като държава и като народ и въпреки всичко никога не е късно за възмездие
  • 54 веско

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Lukaшенко":

    долукашенко№14 проблема е че разузнаването се използва като бухалка за лично облагодетелстване,всички работещи за службите са на заплата при организираната престъпност справка ТИМ